BREAKING NEWS

The fate of the DP in the hands of the Court, comes the first reaction of Sali Berisha

The fate of the DP in the hands of the Court, comes the first reaction of Sali
x
BREAKING NEWS

Serious accident, two trucks collide, the driver of the concrete mixer is thrown to escape

Serious accident, two trucks collide, the driver of the concrete mixer is thrown
x
BREAKING NEWS

The law of strategic investments, Agron Shehaj reveals who are investing in the Albanian coast: Rama must be accountable to the citizens

The law of strategic investments, Agron Shehaj reveals who are investing in the
x
BREAKING NEWS

Video / "You are supporting Russia, are you really that stupid or not?", Anonymous 'declares war' on Serbia: We do not forget and we do not forgive, wait for us!

Video / "You are supporting Russia, are you really that stupid or
x
BREAKING NEWS

The judge who is in charge of the fate of the Democratic Party is appointed (NAME)

The judge who is in charge of the fate of the Democratic Party is appointed
x
BREAKING NEWS

The Albanian deputy is sentenced to prison

The Albanian deputy is sentenced to prison
x
BREAKING NEWS

Vladimir Putin warns again, threatens Europe: He will pay ...

Vladimir Putin warns again, threatens Europe: He will pay ...
x
BREAKING NEWS

Deputy Minister of Finance whitewashes the latest data / 32 names on the radar, asset control starts: What will the special unit verify

Deputy Minister of Finance whitewashes the latest data / 32 names on the radar,
x

Politike

Bamir Topi shows the relations with Erdogan when he was President: I never forget his gesture

Bamir Topi shows the relations with Erdogan when he was President: I never

Former President of the country, Bamir Topi, referring to the recent visit of Turkish President Recep Taip Erdogan, stressed that the Albanian politics of the day should stay away from the consolidated relations between Albania and Turkey.

Topi also recalled his meetings with the Turkish president, saying that it is not true that he is cold, he even remembers a lunch with him when he was prime minister, which lasted 3 and a half hours, thus breaking every protocol.

"I have met President Erdogan several times when he was Prime Minister. I may have met him about 10 times, during official, working visits. He found the moment he broke up and met us. I stayed at a long lunch at the prime minister's residence in Ankara, lunch and tea after lunch lasted about 3 hours and 30 minutes. It went beyond any prediction and protocol. Very kind conversation. Albania's foreign policy is sanctioned through institutions, guaranteed by the Constitution, a benevolent gesture that comes at one point must be separated from others. Let's not forget the floods in Shkodra in 2010, I came from Kazakhstan in difficult conditions, I was lucky enough to come to Albania, and at the moment when none of the neighbors had responded to helicopters, I had a direct conversation with President Abdyrragyl. I made the conversation at lunch, and after 10 o'clock the helicopters came with help. "For the sake of truth, Greece joins you," he said.

Topi also remembers a special gesture of the former Turkish President, Abdullah Gul, when he called him to his office and in front of the media signed in favor of Albania to become a member of NATO.

"Absolutely Turkey remains an important, traditional ally of Albania. During my time as President I paid two official visits and several working visits to Turkey. At the same time, President Abdullah Gul arrived in Albania. The politics of the day should absolutely not be confused with a tradition of relationships. It does not matter who is the person who leads Turkey or Albania, but it is a consolidated friendship between the two countries. There are more Albanians living in Turkey than in Albania. Every time we have been there, we have been treated very carefully. Visits have always been very friendly, I do not want to give another term that could confuse the conversation. I do not forget that President Abdullah Gul made a special gesture, invited me to his office, and in the presence of the media ratified the signature that Turkey supports Albania to become a member of NATO. Definitely not to be confused with Ottomanism. Turkey is a modern country with an extraordinary geostrategic position. I first visited Turkey in 1992. I see that Turkey is developing tremendously. "It is a country that should be considered as a state on the path of modernization", declared Topi.

Sa i takon ndërtimit të shtëpive në Laç apo spitalit të Fierit, të cilat Turqia zhgjodhi që t’i bëjë vetë, Bamir Topi thotë se kjo vjen dhe përshkak se nuk ka besim te menaxhimi i fondeve nga qeveria shqiptare. Ardhja e Erdogan në datë 17 janar, që shënon vdekjen e heroit kombëtar, Gjergj Kastrioti Skënderbeu, mund të jetë rastësi thotë Topi. Por ai ka një kritikë për Ramën, i cili nuk i kushtoi as një status në rrjetet sociale mëngjesin e 17 janarit, heroit tonë kombëtar. “Së pari ata nuk kanë shumë besim te dorëzimi i fodeve në një qeveri që është deklaruar dhe ata kanë informacione që fondet e veta i bën rrush e kumbulla. Nuk ka seriozitet në administrimin e fondeve. Egziston që ka një rezervë për t’ja deleguar. E dyta, janë shumë seriozë. Ju e keni parë dhe estetikisht. Ne jemi larg dhe nga administrimi i fondeve dhe estetikisht. Uroj të mos jenë këto arsye. 17 janari? Mund të ketë qenë rastësi. Supozojmë se Presidenti turk të ketë caktuar datën 17. Nga ana tjetër, Kryeministri i Shqipërisë duhet të gjejë seriozitetin që dita e tij të fillojë me një nderim të 17 janarit 1468. Dil bëj një deklaratë, një status. Ne i ngatërrojmë vetë punët. Kryeministri shkon te Presidenti, ndërsa kryetari i shtetit shkon te memoriali i Skënderbeut. Ne në radhë të parë duhet të respektojmë historinë tonë. Bëj një status dhe pastaj gjithë kohën merru me vizitën. Kjo na jep të drejtë t’i rikthehemi asaj që kemi thënë më parë, nuk kemi qeveri por një kryeministër”, përfundoi ai.

 

Most read