BREAKING NEWS

Shocked Artan Hoxha: Here is the file that will take Sali Berisha like Pinochet on a stretcher to prison and his wife's relationship with Ervis Martinaj

Shocked Artan Hoxha: Here is the file that will take Sali Berisha like Pinochet
x
BREAKING NEWS

Edi Rama postpones the congress after the recent developments of SPAK and the investigations against Balluk, Agaç and Veliaj, a complete reconfiguration of the government is expected before the elections

Edi Rama postpones the congress after the recent developments of SPAK and the
x
BREAKING NEWS

The main candidate at the head of "Foltorja" Argita Malltezi is inspired by the Soviet Union, after Evi Kokalari's reaction, Sali Berisha's daughter deletes the post, Foltorja enters the stage of "eating itself"

The main candidate at the head of "Foltorja" Argita Malltezi is
x
BREAKING NEWS

Dumani lists the officials who have been investigated by SPAK, from the former prime minister, ministers, deputies and mayors and reveals the investigation of the Albanian entrepreneur who tried to create access to the international mafia in our countr...

Dumani lists the officials who have been investigated by SPAK, from the former
x
BREAKING NEWS

Here's what's happening with the investigations of the "heavyweights" of politics, Altin Dumani gives the details about Berisha, Rama and Veliaj, talks about police officers in the service of crime and threats to special prosecutors, with the help of S...

Here's what's happening with the investigations of the
x
BREAKING NEWS

Myslim Murrizi is shocked, ministers and socialist MPs have been caught in the interceptions of "EncroChat" and "Sky", Edi Rama is ready to throw them in the "mouth" of SPAK to avoid being overthrown from power, here is the former head of SHISH Visho A...

Myslim Murrizi is shocked, ministers and socialist MPs have been caught in the
x
BREAKING NEWS

KLP, who will replace Alfred Balla after the KPA "bomb", here is the name of the contender who has the majority of votes in the Council

KLP, who will replace Alfred Balla after the KPA "bomb", here is the
x
BREAKING NEWS

A fight breaks out in the "Foltores" faction, Argita Malltez's ambition to be catapulted to the head of the party puts "fire" inside Ritzemelimi, the right wing of Sali Berisha comes out against the daughter of the former prime minister

A fight breaks out in the "Foltores" faction, Argita Malltez's
x

Politike

The "bombshell" article in the Belgian media, Edi Rama, an obstacle to the integration of Albania in the EU, Belgium warns that it will open "Pandora's Box" for the connection of Albanian businessmen and politicians with organized crime

The "bombshell" article in the Belgian media, Edi Rama, an obstacle to

The Belgian portal Europe Right Now has made an analysis of all the problems of the process of Albania's entry into the European Union. "While in many other countries of the Western Balkans membership in the European Union is a central issue and a source of ambition to take measures, however small or symbolic they may be, in Albania the key problem is that a transformation similar to EU membership , which would affect all aspects of life, can only be achieved with the strong support of a powerful and/or broad social group, but currently there is no such support in Albania", says the introduction of the article.

Here is the full article

"As a result, the highly centralized state and its leadership, including Prime Minister Edi Rama, are under no pressure to do everything possible to achieve full membership as soon as possible. This is confirmed by several statements of Prime Minister Rama, for example regarding the deadline for Albania's membership in 2030, previously 'postponed' by the European Council (and then supported by Enlargement Commissioner Varhelyi). The essence of this is that he does not insist on exact dates, but demands that the process move forward, with a realistic approach, Albania's "homework" fully completed. In the near future, there may still be problems that could hinder Albania's integration process. According to Steven Van Hecke, a professor at the University of KU Leuven in Belgium, there is serious concern that the Albanian community, which has made money in the gray and black economy, is involved in organized crime and has accumulated considerable wealth, has begun to infiltrate in Western European economies, buying real estate in luxury districts in cities such as Antwerp.

Politics related to crime

It is significant that the Belgian presidency's priorities include the fight against organized crime, which, by targeting Albanian criminal groups and corruption, could stall negotiations. In the so-called "Metamorfoza" scandal (hacking of Sky and EncroChat encrypted communication applications widely used in criminal circles, messages confirming the connection of Albanian businessmen and politicians with organized crime) the Belgian authorities have not yet provided all the evidence . However, it is possible that it will be raised in the context of Belgium's EU presidency. The issue of Albanian organized crime may also be raised during the parliamentary (and EP) elections at the end of the Belgian presidency.

Qëndrimet e aktorëve shtetërorë dhe grupeve shoqërore ndaj procesit të integrimit

Disa zyrtarë publikë kanë një kuptim të thellë të procesit dhe funksionimit të anëtarësimit në BE, por ndikimi i tyre politik është i papërfillshëm. Ata që punojnë në nivel profesional në këtë fushë duan ta shtyjnë procesin përpara, por nuk e ndjejnë mbështetjen e lidershipit politik. Një manifestim i kësaj është se struktura institucionale ka qenë prej vitesh e pamjaftueshme për të siguruar funksionim efektiv, me institucionet që vuajnë nga mungesa e stafit dhe ekspertizës (Ministria e Evropës dhe Punëve të Jashtme e Shqipërisë po i nënshtrohet aktualisht një ristrukturimi të plotë të burimeve njerëzore, me shumicën e mesme, renditja e menaxherëve larguar nga pozicionet e tyre).

Për më tepër, perceptimi i institucioneve të BE-së dhe në shumë raste drejtuesve të tyre në sektorin publik shqiptar është mjaft i keq. Ish-ministrja shqiptare për Evropën dhe Punët e Jashtme, Olta Xhacka , pas një takimi me Isabel Santos (raportuese e PE për shqiptarët), deklaroi në një takim të mbyllur se Isabel Santos nuk ishte në dijeni për asgjë, se takimi ishte i pakuptimtë dhe se ajo nuk donte që në të ardhmen ta takojnë atë. Santos gjithashtu nuk e takoi ministrin e Jashtëm shqiptar gjatë vizitës së saj të radhës në Shqipëri.

Lidhjet e forta

Pikëpamjet negative për institucionet dhe zyrtarët e BE-së ndajnë edhe politikanët e opozitës shqiptare. Një politikan kritikoi ashpër në mënyrë të përsëritur Parlamentin Evropian dhe përfaqësuesit e tij. Vlen të theksohet se ai nuk fajëson në radhë të parë qeverinë shqiptare për ecurinë e ngadaltë të procesit të anëtarësimit (!), por vetë BE-në dhe shtetet anëtare, të cilat, sipas tij, nuk e duan Shqipërinë në radhët e tyre dhe nuk do ta duan të jetë në një pozitë më të mirë edhe nëse vendi nuk do të drejtohej nga partia aktuale Socialiste (PS), të cilën ata e konsiderojnë të korruptuar (megjithatë, lidershipi politik shqiptar ka një reputacion të mirë dhe ka marrëdhënie të mira me Presidenten e PE Roberta Metsola dhe të saj paraardhësi David Sassoli ). Drejtues të organizatave joqeveritare dhe njerëz të rëndësishëm të biznesit mbështesin anëtarësimin në BE për shkak të efekteve pozitive që do të kishte në ekonominë shqiptare dhe kuadrin ligjor për të bërë biznes. Anëtarët e këtij grupi kanë përvojë të thellë në procesin e integrimit dhe anëtarësimit, por numri dhe ndikimi i tyre në politikë është i vogël. Sipërmarrësit dhe biznesmenët më të vegjël shqiptarë nuk e kuptojnë ose nuk janë të interesuar të anëtarësohen në BE. Arsyeja është se ekonomia e nëndheshme është një pjesë e rëndësishme e ekonomisë shqiptare, me evazion fiskal dhe operacione biznesi të papranueshme (por të toleruara nga autoritetet). Përveç kësaj, futja e rregullave të BE-së për prodhimin dhe mbrojtjen e konsumatorit, për shembull, do të krijonte gjithashtu probleme për bizneset e vogla.

Qasja në BE: Vetëm një pasaportë për në Perëndim?

Më të rinjtë, me orientim perëndimor dhe intelektualë janë pro anëtarësimit në BE, por ata janë të motivuar kryesisht nga lehtësia e vendosjes dhe punës në vendet perëndimore. Ky grup social është më i ekspozuar ndaj trendit në rritje të emigrimit. Shumica prej tyre janë të zhgënjyer nga politika shqiptare, e perceptojnë atë si të korruptuar në të gjitha nivelet dhe nuk besojnë në mundësinë e ndryshimit. Në përgjithësi, qytetari mesatar shqiptar sheh vetëm perspektivën e emigrimit më të lehtë në anëtarësimin në BE, por nuk mund të identifikohet me vlerat liberale të BE-së dhe “mbirregullimin” e saj të jetës. Qytetari mesatar shqiptar është konservator, edhe pse jo fetar, por ka një imazh të tillë për veten, dhe ksenofobia dhe racizmi janë gjithashtu një tipar i shpeshtë i shoqërisë. Një shembull i kësaj është migrimi dhe pranimi i refugjatëve në Shqipëri (MEK, Afgan, Marrëveshja italo-shqiptare), të cilën qeveria e mbështet për shkak të presionit të Perëndimit apo interesave të tjera, por pa mbështetje sociale.

Most read