BREAKING NEWS

SP MP Bujar Çela announces the arrest of Sali Berisha, who is the close associate with 3 files in SPAK that can open "Pandora's Box" for the former prime minister

SP MP Bujar Çela announces the arrest of Sali Berisha, who is the close
x
BREAKING NEWS

Ilir Meta sick, the former president prepares for the dark days in SPAK, here is the strategy he is following to escape from prison arrest

Ilir Meta sick, the former president prepares for the dark days in SPAK, here is
x
BREAKING NEWS

Berisha warns riots, resistance and protests without end until the overthrow of the government, the head of "Foltore" adds threats to SPAK

Berisha warns riots, resistance and protests without end until the overthrow of
x
BREAKING NEWS

Edi Rama collaborated with Sali Berisha for Malltez's properties, "Voice of America" ??unravels the scenario of how the prime minister gave millions of euros in wealth to the son-in-law of the head of "Foltor"

Edi Rama collaborated with Sali Berisha for Malltez's properties,
x
BREAKING NEWS

Ylli Meçe calls the National Front an organization of traitors and whitewashes the scandals of the Ballistas, here is the message for Alimadhi and the facts that show that the partisans liberated Albania from the Nazis and fascists

Ylli Meçe calls the National Front an organization of traitors and
x
BREAKING NEWS

Edi Rama celebrates November 28 as Vucic's lawyer and ruthless enemy of the Anti-Fascist National Liberation War

Edi Rama celebrates November 28 as Vucic's lawyer and ruthless enemy of the
x
BREAKING NEWS

Chaos with properties, Myrshit Vorpsi accuses the government of massacring the owners and shows what is hidden behind the indexation, the association warns of a lawsuit in the Constitutional Court

Chaos with properties, Myrshit Vorpsi accuses the government of massacring the
x
BREAKING NEWS

From salary increases for doctors to new investments, the priorities of Minister Koçiu for Health and Social Protection

From salary increases for doctors to new investments, the priorities of Minister
x

Politike

Government education Rama, Niko Peleshi the "oldest" minister with 13 years of high school studies, Ogerta Manastirliu and Ulsi Manja "wizards" of plagiarized doctorates, Lindita Nikolla average above 5, Taulant Balla started high school at 18 years old

Government education Rama, Niko Peleshi the "oldest" minister with 13

In Albania, you can have the best diplomas in the country, but if you don't have connections with powerful people, all the fatigue and sacrifices to study day and night go to the "trash bin". We all know people who have reached the highest positions without a qualifying diploma, but the "SOT" newspaper is bringing to the reader some interesting facts about how Albania is led by deceitful politicians, who lie first to themselves, then to the people, betraying every moment the working man, take advantage of power and make promises we know they will never keep. A good politician should be more dedicated and should know how to make the right changes, according to his education. And, more than that, being a kind of model for the common people, it should implement education in order to motivate the common masses. But the opposite happens in Albania. It is enough not to go too deep to show that they are frauds. The tricks have their beginnings in their schools. The profession of MP did not make thieves, but they were born for this job. One of the facts we have identified is the doctorate, but the most important is plagiarism. There are many politicians in Albania who are doctors of science. Starting from the alarm raised recently by the Professor of the Academy of Sciences, Fatos Tarifa, who said that doctorates in the 1993s became a big inn. According to him, in Albania at that time, there were more doctors per capita compared to the USA and China. The question that arises is why do members of parliament who have not done a single day of scientific work need to be doctors of science? The answer to this question has also been given. It is very easy to detect plagiarism with today's technology, but politicians do not do it because they themselves are part of this thing. So in order to highlight the "scum" that leads us, today and in the next issue of the newspaper, we will publish the education of the Rama government. We're going to go beyond the facade, going deeper than what they've shown to the public so far.

Niko Pelesi

Let's start with Niko Peleshi. From January 2021, Mr. Peleshi holds the position of Minister of Defense of the Republic of Albania. He was born in Korçë, on November 11, 1970. Although his CV states that he completed his higher studies in Electronic Engineering at the Polytechnic University of Tirana with excellent results, obtaining the title of electronic engineer, the years he has marked for the completion of school high "they betray". According to the CV with his signature that the newspaper has seen, he started university in 1989 and continued until 1992. So, he did only 3 years, at the Polytechnic University, Faculty of Electrical Engineering, in the Electronics branch , from 4 years that was the full cycle. Afterwards, Mr. Peleshi took a break for several years as an immigrant in Germany. He returned to Albania as a businessman. And in the years 2000-2002, he continued the remaining school years. According to his CV, it took Mr. Peleshi 13 years to finish high school. He has returned to the University, just as he entered his political career.

Diploma e Peleshit

Të dyshimta janë rrethanat sesi Peleshi është diplomuar, pasi rregullorja e Universiteteve nuk e lejon shkëputjen më shumë se 10 vite. Pra në këtë mes ka dy gjëra që çalojnë. E para është se Peleshi nuk ka qenë për atë punë dhe e ka mbyllur shkollën me “ të shtyrë”, ose në anën tjetër me pozicionin që i është ofruar në politikë, kanë hyrë në punë paratë ose miku i fuqishëm siç ndodh rëndomtë në Shqipëri. Vetëm Peleshi e di të vërtetën, por kjo e vërtetë nuk është zbuluar kurrë nga ai. Pra ju si lexues, kur shikoni CV-në e tij që parashtruam, a ju duket normale? Mbaron gjimnazin në 1989, fillon universitetin në po atë vit dhe sipas CV-së së tij diplomohet 13 vite më pas, pra kur i hyn politikës. Pyetja që bëhet është se a ke diplomë zoti Peleshi? Nëse e ka, pse nuk e ka bërë publike gjithë këtë kohë edhe pse ka marrë akuza nga politika për dritëhijet në arsimimin e tij? I pari që e denoncoi këtë rast ishte ish-zv ministri i Ramës, Taulant Muka.

Ulsi Manja

Me hije dyshimi është dhe Z. Ulsi Manja. Ai shërben në detyrën e Ministrit të Drejtësisë që prej shtatorit 2021, detyrë në të cilën u emërua pas një karriere të gjatë në fushën e drejtësisë, administratës publike dhe të drejtave të njeriut. Manja u diplomua me titullin “Jurist” në Fakultetin e Drejtësisë në Tiranë në vitin 1996. Në vijim, ai fitoi licencën e avokatit dhe është doktor shkencash në fushën e të drejtës penale. Nga diplomimi dhe deri në zgjedhjen e tij të parë në Kuvendin e Shqipërisë, në vitin 2013, ka punuar në funksione të lidhura ngushtë me drejtësinë, si ndihmësgjyqtar, prokuror, drejtues prokurorie dhe avokat në disa rrethe të Shqipërisë, si Dibër, Shkodër, Mirditë, Lezhë dhe Tiranë. Njëkohësisht, për 10 vite me radhë ka shërbyer si pedagog i të drejtës penale dhe procedurës penale në Universitetin “Luigj Gurakuqi” Shkodër dhe dy universitete të tjera në Tiranë.

Plagjiatura

Edhe pse në karrierën akademike thuhet se ka një numër të madh publikimesh shkencore në revista të ndryshme ndërkombëtare, mjafton vetëm një fakt interesat që është publikuar për Manjën që vë në pikëpyetje të gjitha studimet e tij. Pedagogu dhe eksperti i njohur Vladimir Kola ka denoncuar plagjiaturën e kryetarit të komisionit të ligjeve Ulsi Manja. Para disa kohësh, përmes një postimi në rrjetet sociale, Kola ka bërë krahasimin e doktoraturave duke vënë në pah plagjiaturën në doktoraturën e Manjës. Sipas Vladimir Kolës, doktoratura me temë: “Veprat penale kundër mjedisit ( neni 201-207 kp)”, e mbrojtur nga Ulsi Manja në shtator 2017, pranë Universitetit të Tiranës, Fakulteti i Drejtësisë, Departamenti i së Drejtës Penale, me udhëheqës shkencor Prof. Skënder Kaçupi”, është plagjiaturë. Në Tezën në fjalë, 7 faqe (faqet 107-114) janë kopjuar nga artikulli shkencor me titull: “E Drejta për Informim mbi Çështjet e Mjedisit: Legjislacioni Shqiptar në Vështrim Krahasues me Konventën e Aarhus-It”, me autore Irma Baraku, i publikuar në vitin 2013 në “Revista Shqiptare për Studime Ligjore” Vol. 7. Në Tezën në fjalë, faqet 91-92 janë kopjuar nga një studim i Bankës Botërore, i vitit 2010, me titull: “Inspections Reforms: Do Models Exist?” Në Tezën në fjalë, faqet 87-88 janë kopjuar nga Vendimi i Këshillit të Ministrave, nr. 24, datë 22.1.2004. Pra ky mashtrim me doktoraturën e tij nuk mund të mos krijojë dyshime dhe për publikimet të tjera shkencore të Z.Manjës, pasi nëse e ke bërë njëherë, mund ta bësh sërish. Por sa do që të shfaqesh në sytë e publikut, nuk bëhesh akademik dhe as i zgjuar duke vjedhur në wikipedia e në Google, apo duke prezantuar fjalimet e punimet e të tjerëve.

Taulant Balla

Taulant Balla, deputet dhe Kryetar i Grupit Negociator të Kuvendit në Parlamentin Evropian rezulton që doktoraturën e tij nuk e ka origjinale. Zoti Balla shkruan në CV e tij që ka marrë doktoraturë Cumlaude që do të thotë me vlerësimin maksimal, ndërkohë që doktoratura e tij është plagjiaturë.  Nëse i hedhim një sy kësaj doktorature, i gjithë kapitulli 5 është plagjiaturë. Ai e ka vjedhur atë informacion nga një punim shkencor i “Qendrës Për Kërkime Politike Europiane” në Bruksel. Material i botuar në vitin 2009 dhe e mbrojtur me të drejtat e autorit. Kapitulli 5 i doktoraturës së zotit Balla fillon me këto fjalë: “Kapitulli i 5-të përmban propozime për të reformuar sistemin e vendimmarrjes në Bashkimin Evropian. Sugjerimet e mia në këtë reformë janë…” Pra, Taulant Balla thotë se këto janë sugjerimet e tij personale për të reformuar institucionet e BE-së. Por, nëse lexojmë sugjerimet që vijnë më poshtë, ato janë fjalë për fjalë sugjerimet që bën edhe artikulli që ka kopjuar, i vitit 2009: “Institucione më eficente të BE-së. Procesi i brendshëm i vendimmarrjes mund të përmirësohet në të gjitha institucionet e BE-së. Kërkon një përdorim më eficent në të gjithë ciklin politik, koordinim më të mirë ndërmjet strukturave të brendshme…”. E motra e Taulant Ballës, për të treguar që i vëllai ka qenë nxënës e student shembullor, dhe për të hedhur poshtë akuzat për plagjiaturë, publikoi listat e notave të tij ndër vite. Mirëpo, sipas certifikatës së gjimnazit, Balla ka mbaruar arsimin e mesëm gjatë viteve 1995-1996, ndërsa ka dhe një lapsus tjetër në këtë dokument. Viti i IV është shkruar viti i VI, ndërsa rezulton se Balla e ka nisur gjimnazin 18-vjeç.

Ogerta Manastirliu

Ogerta Manastirliu është lindur më 31 dhjetor 1978, në qytetin e Tiranës. Prej vitit 2017 ajo mban postin e Ministres së Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale Znj. Manastirliu mban titullin “Doktor i Shkencave”, në “Kimi Analitike dhe Mjedis”. Ka kryer studimet në Universitetin e Tiranës, në Fakultetin e Shkencave të Natyrës, dega Kimi e Përgjithshme, ku është diplomuar dhe ka marrë titullin “Master në Shkencë”, në po të njëjtën degë. Ka qenë e angazhuar si pedagoge e jashtme pranë Fakultetit të Shkencave të Natyrës.  Në vitin 2004 ka nisur karrierën profesionale në Bashkinë e Tiranës, fillimisht në Drejtorinë e Koordinimit të Projekteve. Gjatë viteve 2005-2011, ka drejtuar Drejtorinë e Strehimit dhe Shërbimit Social. Në këtë detyrë, znj. Manastirliu ka qenë një nga kontribueset kryesore në hartimin dhe vënien në zbatim të “Strategjisë Lokale të Strehimit Social”. Në periudhën 2011-2013, ajo është angazhuar si eksperte për menaxhimin dhe koordinimin e politikave sociale dhe burimeve njerëzore për organizata të ndryshme kombëtare dhe ndërkombëtare, si UNFPA, Friedrich Ebert Stiftung etj. Në periudhën shtator 2013-mars 2017, znj. Manastirliu ka drejtuar Qendrën Spitalore Universitare “Nënë Tereza” në Tiranë. Prej vitit 2017 është pjesë e Grupit Parlamentar të Partisë Socialiste, si deputete e Qarkut të Tiranës në Kuvendin e Shqipërisë. Në zgjedhjet e 25 prillit 2021 është zgjedhur deputete e Qarkut të Tiranës në Kuvendin e Shqipërisë. Znj. Manastirliu është anëtare e Kryesisë së Partisë Socialiste. Siç e shihni, Manastirliu ka gjithë këtë CV të pasur.

Çfarë fsheh Manastirliu?

Por ajo që fshihet dhe që është denoncuar nga ekspertë të tjerë është sërish plagjiatura. Lëvizja “Për Universitetin” ka publikuar disa kohë më parë në rrjetet sociale disa dokumente krahasimore ku akuzon Manastirliun për plagjiaturë të temës me të cilën ajo ka mbrojtur doktoraturën e saj. “Ka gënjyer sepse  në kapitujt hyrës  ka kopjuar thuajse në çdo gërmë nga puna shkencore e diplomantit për master shkencor nga Republika e Afrikës së Jugut, Fannie Mnisi. Herë pas here në tekst duket se është zëvendësuar emri i lokalitetit Albert Luthuli me emrin e Tiranës, për të dalë në konkluzionet “shkencore” për famëkeqin landfill të Sharrës që i mori jetën minorenit Ardit Gjoklaj”, thuhet në shkrimin shoqërues të postimit. Postimi ka pesë foto në total, ku krahasohet doktoratura e mbrojtur nga ministrja Manastirliu me titull “Krahasimi i monitorimeve të mjedisit në landfill-in e Sharrës, para dhe pas ndërhyrjes si dhe ndikimet në mjedis” me atë të mbrojtur nga afrikano-jugorja, Fannie Mnisi me titull “Environmental risk assessment associated with unregulated landfills in the Albert Luthuli Municipality, Mpumalanga Province, RSA”.  

Lindita Nikolla

Lindita Nikolla lindi në Tiranë, më 22 Tetor 1965. Në korrik 2010 ka kryer studimet Master në Administrim Publik, drejtimi Pushtet Ekzekutiv, pranë Albanian University dhe në vitin 1989 ka përfunduar studimet universitare pranë Fakultetit të Shkencave të Natyrës, dega  Matematikë, Universiteti i Tiranës. Ajo ka hyrë në politikë në vitin 2003.  Në vitin 2006 ka përfunduar Akademinë për Udhëheqë­si dhe Reformë pranë Institutit për Demokraci dhe Ndërmjetësim (NDI) në Tiranë dhe në qershor të vi­tit 2008 ka kryer Akademinë mbi Policimin Komunitar dhe Qeverisjen Vendore në Universitetin e Pitsburgut, SHBA. Nikolla ka kryer gjithashtu një sërë kualifi­kimesh në menaxhimin e shkollës dhe mësimdhënien e matematikës, si dhe për fuqizimin e gruas në ven­dimmarrje. Lindita Nikolla në vitin 2013 emërohet nga Kryeministri Edi Rama si Ministre e Arsimit dhe Sportit në kabinetin qeveritar Rama-Meta. Tashmë mban pozicionin si Kryetare e Kuvendit të Shqipërisë. Por për ish-ministren e Arsimit me gjithë këto kualifikime, nëse shohim CV-në e saj dorëzuar pranë KQZ-së, ajo do të mbahet mend edhe si politikania në krye të arsimit që ka mbaruar studimet me mesatare 5.9, ndërsa mesataren e përgjithshme e ka pasur 6.8.

Skandali me Kuvendin

Pra me gjithë këto që parashtruam si fillim, kjo është vetëm “maja e ajsbergut”, pasi prapaskenat, pazaret nën dorë, mashtrime me kurse 15 ditore jashtë vendit duke i shënuar si arritje do të dalin të gjitha një ditë, por dëmi tashmë është bërë.“Numri i individëve me diploma të diskutueshme është rreth një e treta e parlamentit, numri i individëve që është provuar që kanë diploma fiktive, tituj fiktivë ose kurse fiktive të deklaruara është provuar të paktën në 10-15 raste", ka dhënë alarmin pak kohë më parë Instituti i Studimeve Politike, i marrë gjatë me këtë temë. Praktikisht do të thotë se në Shqipëri tanimë një kastë politikanësh me integritet të dyshimtë merr vendimet për një popull që pret kaq shumë nga politika. As institucionet më të rëndësishme të verifikimit të vërtetësisë e cilësisë së  produktit shkencor, universitetet nuk kanë arritur me sa duket ta kryejnë detyrën e tyre. Universitetet duhet të bënin verifikimin e secilit nga rastet e përmendura, por universitetet nuk e bëjnë. Ata janë zyrtarë të vegjël, ndërkohë që akuzat janë bërë për nivele të larta. Pra si përfundim, sipas ekspertëve kërkohet një mekanizëm efektiv i parlamentit shqiptar, me kompetenca vepruese për të shmangur në të ardhmen infiltrimin e individëve me diploma fiktive, apo dhe arsimim që nuk e meritojnë atë post.

Most read