BREAKING NEWS

"But what "problem" forces these luxury vehicles to overwork..."/ Artan Hoxha publishes the video that is spreading rapidly and reveals what is happening in the fishing pier of Saranda

"But what "problem" forces these luxury vehicles to
x
BREAKING NEWS

Name/ The warden's car caught fire in Berat, it was in the parking lot in front of the prison, the first suspicions (Photo)

Name/ The warden's car caught fire in Berat, it was in the parking lot in
x
BREAKING NEWS

The mafia attack with two victims in Vlora, Gladis Nano makes a sudden move

The mafia attack with two victims in Vlora, Gladis Nano makes a sudden move
x
BREAKING NEWS

Ambassador Volodymyr Shkurov reveals the figures: Here are how many Ukrainians left from the war have taken refuge in Albania

Ambassador Volodymyr Shkurov reveals the figures: Here are how many Ukrainians
x
BREAKING NEWS

Killed his neighbor for blood feud, Florjani makes the painting in prison 'hugging his father'

Killed his neighbor for blood feud, Florjani makes the painting in prison
x
BREAKING NEWS

New details from the killing of the Albanian in Italy have come to light, how the 36-year-old was ambushed, suspected of...

New details from the killing of the Albanian in Italy have come to light, how
x
BREAKING NEWS

"Berisha and Meta are killing the alternative to come to power" Vangjeli warns of a 'storm' in PD and PL: This is the only way for the opposition to triumph

"Berisha and Meta are killing the alternative to come to power"
x
BREAKING NEWS

Covid-19 in Albania/ The Ministry of Health publishes the figures, here are how many new cases there have been in the last 24 hours

Covid-19 in Albania/ The Ministry of Health publishes the figures, here are how
x

Opinion / Editorial

First Operational Zone Vlorë-Gjirokastër-Mallakastër 1943-1944, combat formation with special appearance

First Operational Zone Vlorë-Gjirokastër-Mallakastër 1943-1944,

The First Operational Zone Vlora-Gjorokastër-Mallakastër (Z1Op) was established on August 4, 1943, in Kuç i Kurveleshi. Z1Op was a type of formation with a special appearance, with distinctive characteristics from those of previous or subsequent formations, such as Br.S, etc. As a type of formation, it remained the only one of its kind in the country and was not followed by others. From a military point of view, it constituted an operational scale formation with great combat capabilities, but also administrative and with inexhaustible human, moral and material reserves in the service of the war and its liberating mission. Z1Op was spread in the counties of Vlora and Gjirokastra, as well as in the province of Mallakastra and had some special characteristics such as: a fairly wide area, with access to the sea and a border with Greece of several km; very suitable terrain for defense, for attack and ambush; it extended to many liberated areas and provinces, with vibrant patriotic traditions turning into powerful LANÇ bases, on the eve of the creation and long-term operation of the Zone headquarters; the population was overwhelmingly connected to the freedom fighters and had a martial tradition; became an inexhaustible and permanent source for the supply of partisan formations with fighters, food and clothing, creating conditions for the formation of the largest formations of the regular army, in addition to meeting the needs of its own partisan and volunteer combat formations; religious beliefs also played a role, especially the Bektashi one, which was the most widespread in the area. on the eve of the creation and operation of the headquarters of the Zone; the population was overwhelmingly connected to the freedom fighters and had a martial tradition; became an inexhaustible and permanent source for the supply of partisan formations with fighters, food and clothing, creating conditions for the formation of the largest formations of the regular army, in addition to meeting the needs of its own partisan and volunteer combat formations; religious beliefs also played a role, especially the Bektashi one, which was the most prevalent in the area. on the eve of the creation and operation of the headquarters of the Zone; the population was overwhelmingly connected to the freedom fighters and had a martial tradition; became an inexhaustible and permanent source for the supply of partisan formations with fighters, food and clothing, creating conditions for the formation of the largest formations of the regular army, in addition to meeting the needs of its own partisan and volunteer combat formations; religious beliefs also played a role, especially the Bektashi one, which was the most widespread in the area. creating conditions for the formation of the largest formations of the regular army, in addition to meeting the needs of its own partisan and volunteer combat formations; religious beliefs also played a role, especially the Bektashi one, which was the most prevalent in the area. creating conditions for the formation of the largest formations of the regular army, in addition to meeting the needs of its own partisan and volunteer combat formations; religious beliefs also played a role, especially the Bektashi one, which was the most widespread in the area.

11 members were elected to the command and headquarters of the Zone. Prominent personalities of relatively mature age were appointed to these functions. In their selection, it appears that several criteria were taken into account, such as: each province should be covered with its own representatives; every member of the staff enjoyed authority in his anti-fascist and combat activity, enjoyed authority and support among the people; to have previously participated in the previous wars of the Albanian people, to be engaged politically and militarily in the early years of LANÇ; to be people with good military training, with rich combat experience, i.e. leaders and commanders. Some of the principles on which the work and activity of the Zone headquarters itself were based: the collegial management where we distinguish two moments, the headquarters met at certain moments, the presence at all times of the operational part of the headquarters as well as the command. The headquarters consisted of: commander, captain Islam Radovicka; political commissar, lieutenant Bedri Spahiu; deputy commander Hasan Pulo; deputy commissioner Hysni Kapo; plans officer, Jaho Gjoliku; Assistant Planning Officer Qazim Kondi; member, Baba Fejzo, Rexhep Plaku, Nuredin Aliu, Hariz Velo and Faslli Jaho.

 

Lidhjet, vartësitë e raportet që u mbajtën ndërmjet formacioneve të ndryshme luftarake e ndihmëse të Z1Op, janë të ndryshme nga ato të njësive apo të formacioneve të tjera. Qarqet ushtarake këtu u vunë plotësisht në vartësi të Komandës e të Shtabit të Z1Op, ndërkohë që qarqet e tjera vareshin drejtpërdrejt nga Shtabi i Përgjithshëm (SHP). Në juridiksionin e Z1Op kishte forca që vareshin drejtpërdrejt prej saj e më pas u krijuan dhe vepruan në gjithë hapësirën e Zonës edhe njësi sulmuese të shkallës operative (Br.S) të cilat vareshin nga SHP, por që sipas detyrave të këtij të fundit, bashkëvepronin dhe kryenin detyra me ide dhe objektiva të përbashkëta me Z1Op. Në Zonë u realizua një gërshetim i përkryer i veprimeve luftarake të formacioneve të vet Zonës (Gr.P, b.p. dhe formacioneve vullnetare partizane, si dhe të gjithë komandave të qarqeve dhe të vendit, spitaleve partizane, depove, punëtorive, e deri te skuadrat e mirëmbajtjeve të rrugëve, ndërlidhja etj), por edhe në mes tyre dhe Br.S partizane që vepronin në Zonë.

Z1Op, në vartësi nga koha dhe rrethanat, organizoi dhe kreu veprime luftarake fillimisht me forcat e veta partizane e vullnetare, deri në nëntor 1943 dhe, më pas, edhe në bashkëveprim me njësitë sulmuese të SHP, deri më tetor 1944, kur pushoi veprimtarinë. Analiza e funksionimit të Komandës e Shtabit të ZIOp me gjithë shkallët hierakike të saj, si dhe e veprimtarisë së dendur të saj, evidencon qartazi dy shtylla mbi të cilat ajo është mbështetur dhe ka realizuar detyrat që shtronte Këshilli i Përgjithshëm ANÇ, si dhe SHPUNÇSH, funksioni luftarak dhe administrativ i saj.

Zona në fuksionin e saj luftarak ka qenë organizatore dhe pjesëmarrëse e drejtpërdrejt duke luajtur rol të rëndësishëm edhe në momentet më kyçe në veprimtarinë luftarake të vet UNÇSH. Kështu mund të theksojmë: veprimet e njëkohshme për përballimin e sulmit gjerman dhe çarmatosjen e forcave italiane pas kapitullimit të këtij të fundit; realizimin me sukses për kushtet e kohën e luftës së parë ballore në Drashovicë, në Konispol me 1943 etj; përballimin e gjendjes dhe zhvillimeve komplekse luftarake të krijuar gjatë dy mësymjeve të mëdha e të përgjithshme gjermane gjatë Dimrit 1943-1944 dhe të Qershorit 1944 krahas disa operacioneve të pjesëshme të forcave gjermane dhe të bashkëpunëtorëve të tyre; pjesëmarrjen aktive në Kundërmësymjen Pranverore të UNÇSH (prill-maj 1944); çlirimin e plotë të qyteteve dhe të territorit të vet Zonës në bashkëpunim me njësitë e UNÇSH, apo dhe vetëm dhe mbrojtjen e punimeve të Kongresit të Përmetit.

Komanda dhe shtabi i ZIOp në funksionin e vet administrativ, ka kryer një kompleks detyrash, më kryesoret janë: ngritja, forcimi dhe mbrojtja e pushtetit të popullit në luftën që realizohej nëpërmjet Këshillave NÇ të fshatrave, krahinave, qyteteve e qarqeve; puna politike, sqaruese dhe mobilizuese me popullin, mbrojtje e popullsisë nga operacionet dhe veprimet luftarake të armikut dhe veglave të tij, si dhe ndihma për kapërcimin e vështirësive të operacioneve të armikut, në veçanti dhe të gjendjes së luftës në tërësi; dhënia e ndihmës për familjet më me nevojë e veçanërisht të atyre partizane, të dëshmorëve etj; mobilizimi dhe furnizimi i formaconeve luftarake me luftëtarë e materiale në çdo kohë e situatë; sigurimi i të dhënave informative, përpunimi i tyre dhe marrja e masave për përballimin e operacioneve të vazhdueshme; organizimi e riorganizimi i vazhdueshëm i formacioneve partizane, të Zonës, të pushtetit ushtarak të prapavijave duke bërë furnizime me forca njerëzore e materiale; sigurimi i funksionimit të pushtetit të prapavijave në zonat e çliruara dhe vendosja në to e spitaleve, depove, punëtorive etj; në vartësi nga mundësitë ringritja e funksionimin e sistemit arsimor veçanërisht atij fillor e 7 vjeçar; rindërtimi e mirëmbajtja e rrugëve, i linjave telefonike etj; likujdimi i agjenturës zerviste, demaskimi i bashkëpunëtorëve të nazistëve dhe i veprimtarisë së tyre armiqësore etj.Z1Op zhvilloi veprimtarinë në krahinën gjeografike në Shqipërinë Jugperndimore, me një sipërfaqe mbi 6.000 km2. Përfshinte tërësisht rrethet Sarandë, Delvinë, Gjirokastër, Tepelenë, Përmet, Vlorë, Mallakastër dhe pjesërisht Fierin. Përbëhet kresisht prej malesh me drejtim veri-jug, gryka, lugina e fusha.

Rrugët e Shqipërisë Jugore ishin me rëndësi për pushtuesi, në pikëpamje ushtarake, sepse ndërmjet tyre bënin furnizimet, manovrimet, tërheqjen e forcave e të mjeteve, vendosjen e lidhjeve midis forcave të vetë e granizoneve të shumtë të shtrirë në zonë dhe në krahinat e deri në shtetin fqinj.Zona paraqet një teren tepër të përshtatshëm për lëvizje dhe manovrime të formacioneve të lehta luftarake, sikurse ishin forcat partizane, për mbrojtje të manovruar, për prita dhe për t’u maskuar dhe si bazë nisjeje, për sulme të përgatitura mirë dhe me kujdes, për shkëputje kontakti luftarak, tërheqje të forcave etj. Para e në prag të krijimit të Z1Op në Shqipëri ishin krijuar e vepronin forca politike e organizata të ndryshme. Ndër më kryesoret ishin PKSH (nëntor 1941) dhe BK (zyrtarisht doli në nëntor 1942). Këto forca politike kishin nisur të krijonin dhe forcat e tyre të armatosura, natyrisht të formacioneve të vogla, të shkallës taktike, si njësite guerile, çeta dhe deri batalione.

Në qershor 1943, në këto qarqe filloi edhe procesi i krijimit të batalioneve partizane (b.p.), gjë që shënoi edhe shkallën më të lartë të organizimit ushtarak deri në këtë periudhë. Në qarkun e Vlorë vepronin 2 b.p. me efektiv 400 luftëratë dhe në qarkun e Gjirokastrës 2 b.p. me efektiv 600 luftëtarë. Vepronin dhe mjaft çeta partizane. Efektivi i forcave partizane arrinte në 2.000 luftëtarë. Por vepronin dhe 4.000 luftëtarë në batalionet territoriale në zona të lira, në njësitet guerile në qytete etj.

Formacionet luftarake të mësipërme ndërmorën edhe disa veprime luftarake të përmasave kryesisht të vogla e lokale, por ndonjëherë edhe të dimensioneve operative, tipike këto sidomos për forcat e LNÇ-it.Në këtë periudhë u përsos taktika e përdorur gjatë veprimeve luftarake, si dhe u zgjeruan aksionet. Pritat dhe veprimet e befasishme në kushtet e inforitetit në efektiv e armatim gjetën përdorim të suksesshëm. Disa veprime morën karakter sulmues, nisi të shfaqet bashkëveprimi midis çetave e batalioneve, por edhe midis forcave të qarqeve fqinje.Grupimi i disa forcave partizane dhe bashkëveprimi midis tyre realizoi disa detyra si: mbajtje nën kontroll të rrugëve; zënia e pritave në përmasa më të gjera, në hapësirë e kohë; veprime sulmuese kundër garnizoneve; mbrojtja e bazave partizane; organizimi i çetave e batalioneve partizane si dhe i atyre territoriale etj. Krijimi i Z1Op si një formacion i llojit të veçantë u kushtëzua nga: zgjerimi e ashpërsimi i goditjeve mbi armikun në qytete e në krahina të gjera; organizimi i operacioneve në shkallë më të gjerë dhe bashkëveprimi midis forcave të çetave e batalioneve partizane; krijimi i formacioneve më të mëdha luftarake grup, Br.S, më kompakte, me fuqi të madhe goditëse e deri i një ushtrie të organizuar e të rregullt për t’i bërë ballë armikut dhe për të realizuar qëllimin strategjik, çlirimin e vendit; domosdoshmëria e përsosjes së drejtimit të forcave partizane në kushtet e reja të zgjerimit të luftës në hapësirë, forma dhe objektiva.