BREAKING NEWS

Ilir Meta ordered several sensational murders, this is how he cooperated with criminal groups to destroy his enemies, Idajet Beqiri reveals the hard details and reveals the serious incident in which Monika Kryemadhi was also implicated

Ilir Meta ordered several sensational murders, this is how he cooperated with
x
BREAKING NEWS

Trondit Frrok Çupi: Here are the joint plans between Sali Berisha and Izet Haxhi, from the murder of Azem Hajdar, the order to eliminate a minister, to refuge in Turkey

Trondit Frrok Çupi: Here are the joint plans between Sali Berisha and
x
BREAKING NEWS

How the Albanian agent was massacred in Himare by the Greek services, the details from the file that hides the politicians who served the Security and the failure of the Yugoslav plan to eliminate Ramiz Ali, here is the last "bombastic" confession of B...

How the Albanian agent was massacred in Himare by the Greek services, the
x
BREAKING NEWS

The British ambassador and judges at the door of SPAK, London alliance with Duman to hit high officials, tracing dirty money, bank accounts and seizure of assets, this is how the British will fill with additional materials the scorching files that will...

The British ambassador and judges at the door of SPAK, London alliance with
x
BREAKING NEWS

Commission for Justice at the Crossroads, this is what Edi Rama's project in collaboration with Sali Berisha against SPAK and independent institutions contains

Commission for Justice at the Crossroads, this is what Edi Rama's project
x
BREAKING NEWS

A fight breaks out in Re-establishment, Bardhi's group clashes with the supporters of Sali Berisha, Shehu, Noka and Sula against the commission of Edi Rama

A fight breaks out in Re-establishment, Bardhi's group clashes with the
x
BREAKING NEWS

Very good news for the administration, in June the new salary increase comes into force, the working hours will be 09:00 to 15:30, there will also be bonuses, here are the categories that benefit

Very good news for the administration, in June the new salary increase comes
x
BREAKING NEWS

Altin Dumani is threatened by sms, the democratic deputy whitewashes the Rama-Berisha bargains with the criminal amnesty, this is how the corrupt were released and the "coup" that was done to SPAK

Altin Dumani is threatened by sms, the democratic deputy whitewashes the
x

Opinion / Editorial

Vangjel Pëllumbi, the poet who collects tears and writes verses

Vangjel Pëllumbi, the poet who collects tears and writes verses

Recently, the young poet Vangjel Pëllumbi, from the village of Tren i Zona e Devolli, joins the ranks of young poets, with his two books of poetry "You stole my youth" and "Life, longing and love", both editions recent years, with seventy-four poems.
Poems bring important events from one's own life, the life of people in the social plan, love, homeland, tradition, customs, etc.
From the very beginning, we can say that the author, through his revolt, if we will call it that, that revolt that hundreds and thousands of young people have since the beginning of the democratic processes until today, who continue to flee to and foreigners, to leave their homeland, to start a new life, to find true happiness. But wherever they went, they didn't find the happiness they dreamed of, through this "revolt", let's call it that. The poet gives important messages, especially for young women, that true happiness is only in one's homeland, in one's homeland, and nowhere else.


The inner world of the poet is the inner world of the young men and women of his generation, far from their homeland, who have their minds on the Motherland, who remember their beloved parents with longing, but also express revolt, that a country blessed by God, with all the good things, lacks the most important thing, the freedom to freely express their thoughts, to realize their dreams.
.But, can these dreams be realized by being a wanderer in a foreign country?. With a dirty soul, they ran away for another life, for a little happiness. Not without purpose, the poet titles his book "You stole my youth", because he is sad, not only for himself, but for all those who emigrated to the flower of youth. This is also a merit of the poet who was able to penetrate deeply into the strange world of youth, read their thoughts, joys and sorrows, which are never complete without the sweet "mud" of the Motherland, the homelandAs I said above, in these one hundred and seventy-four poems, the author has written without bitterness, without revenge and with coolness, truth, and compassion, which show that the poet conveys another message, that of concern. and longing, that everyone misses, both parents and siblings, of love for everyone, in the center of which, the main word,, remains the Motherland, patriotism, family, Homeland...
The poet, did not complete a proper school in the field of literature, but since his talent is born, he expresses everything from his heart, he gets his inspiration from the reality of life itself, making a comparison between yesterday and today, between the Homeland and the foreign world, which have no comparison..
During his childhood, he liked literature and wrote poems, dedicating them to his hometown, life in his village, activities that took place in his hometown,
etc. different and working as a journalist in local newspapers in the Korcë district such as the newspaper "Përpara", and in the newspapers "Koha ?ona" "Zërri I Rinisë" etc. made the level and quality of his poems perfect. . In addition to the work he did in agriculture or fishing, he found boredom in writing poems which were an expression of his human, sweet feelings, such as joys, sorrows, etc.


Autori, ka emigruar në lulen e rinisë dhe si i tillë, emigracioni, ishte “brumi” me të cilin ai shkroi librat “Më vodhët rininë” dhe “Jeta, mall e dashuri”,me një këndvështrim kritik. Kur them me këndvështrim kritik, kam parasysh edhe “vjedhjen e rinisë” , edhe “burgosjen” e lirisë së mendimit” në systemin e kaluar, por edhe për atë që në emigracion, as nuk të dëgjon kush, atje, ku je vetëm nje “rrobot”, një puntor krahu, “Guri, peshon në vëndin e vet, “thotë populli, as njeriu, nuk mund të ketë atë vlerë që ka në vëndin e tij, sikur edhe ideal te jesh, por përsëri, ndihesh i përbuzur, përderisa je i larguar nga ëndlindja, nga dheu ku u rritëm dhe përsëri, rrevoltohet: “Të kthehemi të shkojmë / Të kthehemi në vëndin tonë /… Eh, c ‘pret moj zëmër që s ‘pëlcet / Mbetëm vec të poshtëruar / Me shtëpi cati zbluar /… Të shijoj erën e malit të pastër / Zëmra po më coptohet
Me të drejtë, Autori, shpërthen: “Ashtu si pa kuptuar, nuk më latë të flas/ Të shkruaj, të bëja një peisazh / Të hidhja notat në pentagram / Të këndoja ashtu si desha vetë… … “Jo, nuk më latë / Më cuat në dhe të huaj si varfanjak / Më vodhët gjithcka / Më vodhët lumturinë të vëndit tim / Por tani jam i lirë,/ Dua të bërtas, të ulëras, jam i lirë / Por ah, sa keq / Askush nuk më dëgjon / Shruaj e shkruaj në copa letre / Asnjë njeri nuk më lexon tani / Dhe copat e letrave I bëj tallash /Nuk kanë vlerë si në kohën time/ Të Rinisë”!…
Nga kush i kemi të gjitha këto? I kemi nga ata, që mbartin të katër epitetet, Ligësinë, Poshtërsinë, Djallëzinë, Pabesinë..
Kudo që shkojmë, nuk e gjejmë atë lumturi që kërkojmë, ajo është në ëndin tim, aje ku “ Më njeh edhe Lumi, edhe shelgu edhe gurrët,/ Atje ku më ngop edhe aroma e bushit, e lajthisë / Ku më ndjek qëngji si manar / Ku jetoj me arromën e barit të thatë / Me errën e murrizit, me gurgullimën e ujit të Gollombracit / Vetëm atje unë, jam njeri….
Poeti ka mall e dashuri për prindërit, për të afërmit, që tek i kujon larg në emigrim, e mbytin lotë..
E kujton me mall Babain e tij, Sotirin, atë njeri që edhe unë, e kam njohur si një njeri me cilësi të vecanta, që sakrifikonte ditë e natën, puntor, mjeshtër për të gjitha llojet e punëve, për ndërtime, për peshkim, për bujqësi, specialist i aftë, që me aq mund e sakrifica ka bërë,për të ushqyer, ritur shkolluar e martuar fëmijët e tij. E ndjen boshllëkun që i krijon mungesa e Babait, që nuk ju gëzua njëherë, që nuk ndjeu atë mall si tani që është i larguar..
“Në zëmrën time të ngrita Lapidar / Nga jeta u largova / Me lotin të mbulova / Po flas me vehte / Sikur ju kam pranë..


E kujton me mall Nënën që e la vetëm “ E lashë Nënën, kërcure vetëm / Me sy të thellë e të larë në lot / Dhe ika e ika përjetë / Mes deteve e Qyteteve të Europës lanete….Dhe ikan ga nëna, të rritesha, s ‘prita..!
E kujton me mall Atdheun.. “Atdhe, këtu ku jam / Jam më keq se atje / Na ndan koha të jemi larg / Të vetmuar pa njeri / Që errën e baltës tënde / të mos e ndjejmë dot / Atje larg ku jemi ..
Poeti, penën e tij e ngjyen në hallet e tij, të familjes e të fshatit të lindjes Tren, që janë hallet e gjithë Shqipërisë , e të gjitha familjeve shqiptare.
“Dua të shoh fshatin që lulëzon / Në fshatin Tren frymën ta qëndroj / Që zëmra qan e’s pushon. .Poetin e “shëron ” vetëm vëndlindja e tij, vetëm atje ku: “Shoh freskinë e trëndafilit të Malit / Ku shoh syrin e sarkadhes briartë / Ku shoh shkëlqimin e djellit syndezur / Ku ndjej puhizën e ngrohtë të natës /… Ku ecja unë...!.

Personazhet në poezitë e këtyre dy librave të Autorit Vangjel Pëllumbi, janë personazhe të vëndlindjes së tij që e kanë në traditë punën, kanë dëshirën pë punë, kanë dashuri për njerrëzit, kanë traditë patriotizmin, bujarinë, humanizmin... Është një popull puntor që punën e ka në gjak, që është fjalëpak e punëshumë -
Dëgjoni ju politikanë ? “Jepuni njerrëzve punë, të punojnë / Jo drogë e heroinë / Ndërto ëndin, mos përzë rininë / I hoqët vëndit bukurinë / Mos e ngisni më rininë / Lërini të vijnë / Vëndin të ndërtojnë ..As bashkëfshatarët e mij, as shqiptarët, nuk i kanë në traditën e tyre këto këto “viruse” të pashërueshme, këto të këqia që janë burimi I fatkeqësive…


Në dy librat e tij ,Autori Pullumbi, i shkruan dashurisë, herë në varg të lirë e herë në vargje të rimuara, por gjithmonë i bazuar në folklorin e Zonës së Devollit, ku rrënjët e poezisë janë të thella dhe truallin e zbukuruar.
Poeti, me poezitë e tij, e do dashurinë, dashurinë e gjallë, të vërtetë. Ai, kërkon një shoqe të jetës, që të jetojë në fshatin e tij dhe për t ‘i dhënë kuptim ekzistencës njerrëzore, një dashuri të shëndetshme,
Jeta e tij në emigracion, vjen e hidhur, me pesimizëm, kur shkruan: “Eh Shqipëri / Të ikën burrat / Mbetën vetëm / Pa asnjë djalë
Poezia, “Iku Rinia, vuan pleqëria, shkruhet me mallëngjim.. “Te fshatarësia, të japësh pak lumturi / Sepse edhe atje, po vuan shumë pleqëria / Vetëm mbeti pleqëria / Po ikën rinia..
Në Librin me poezi “Më vodhët rininë”, Autori shkruan i pikëlluar jo vetëm për vehten e vet, por për të gjithë ata që emigruan në lulen e rinisë, sikur në vëndlindjen e tyre, në këtë vënd të mrekullueshëm, të mos kishte vënd e të mos kishte punë për ata bij e bija që janë larguar e vazhdojnë të largohen.
Ai, është I bindur që lumturinë, c ‘do kush, mund ta gjejë vetëm në Atdheun e vet, me të gjitha kushtet e nevojshme..


In both books of poetry, the conclusion is the lack of human sensitivity, it scares us. But the poet does not lose hope, optimism: "We have to face this evil together, as in war, and we will face it...
The reader, in these two books, in which every line of these poems, during reading, will find itself. Congratulations to the Author Vangjel Pëllumbi on his creativity and we wish him other beautiful creations in the future..