BREAKING NEWS

Four minor children are transported to the Durrës hospital, the police reveal the first details of the serious event

Four minor children are transported to the Durrës hospital, the police
x
BREAKING NEWS

Robert Pope reveals the big blunder that Yuri Kim made at America's Independence Day: It's embarrassing

Robert Pope reveals the big blunder that Yuri Kim made at America's
x
BREAKING NEWS

"Today a big dream came true", Kreshnik Spahiu gives the big news: Thank you God

"Today a big dream came true", Kreshnik Spahiu gives the big news:
x
BREAKING NEWS

Following the high numbers in the country, the Ministry of Health reveals how many infections and loss of life have been recorded in the last 24 hours from COVID

Following the high numbers in the country, the Ministry of Health reveals how
x
BREAKING NEWS

The "invasion" of Albania by the African heat, the weather takes a big turn next week, here's what is expected to happen

The "invasion" of Albania by the African heat, the weather takes a big
x
BREAKING NEWS

Will the Meta-Berisha reunion happen? Journalist Robert Pope makes a strong statement about the two politicians

Will the Meta-Berisha reunion happen? Journalist Robert Pope makes a strong
x
BREAKING NEWS

Scorching temperatures won't last long, weather takes an unexpected turn, here's what awaits us next week

Scorching temperatures won't last long, weather takes an unexpected turn,
x
BREAKING NEWS

"Don't touch us...", Putin's ally threatens the West with revenge: You will get the answer in just a second!

"Don't touch us...", Putin's ally threatens the West with
x

Opinion / Editorial

I drank my toast, my former time, but also a toast for Hayat's "invitation"!

I drank my toast, my former time, but also a toast for Hayat's

Let them even get angry with me and let them call me "nostalgic" because maybe I was like that and I stay! How can I not be nostalgic for our time and let everyone know that wherever I am I will raise a toast to Enver Hoxha and when I say about E. Hoxha I mean my people, for all his life and activity of that glorious time. I do not intend to analyze the whole period of socialism, but as an Albanian citizen I ask where does this Minister of Culture, who represents us in the international arena, find the right, as if we were the most degenerate in Europe? Were not enough of RTSH, the organizers of our Festival, various juries that the entire domestic public came out against the organization and awarding the song for the first place of Ronela Hayati, which not only in Albania, but it deeply shook the progressive European world, shooting at it with its hands the "invited" touched or untouched of it, as if it were the defeat of a gypsy? Where does this Ministry of Culture find the right, this world of musical art orchestrated by the state, to present with text, costume design and gestures the art of Albanian song and light music, badly stamping with visible stains of shame all artistic immorality not only that pure part of our society and moreover the Albanian woman? In fact for every country the truth is, that music in particular as part of art in general is a higher form of experience and aesthetic and spiritual reflection of human society, in a certain historical period; so it is a form, an element of society's consciousness. If one thinks of art only as a "hedonistic" means of entertainment, we can say that it is half true, because art, including music, in addition to the pleasure and taste we get, is a product of the entire artistic life of society and as such it affects a lot and human society. Let us not go too far, but let us mention the works and masterpieces of the time of socialism that so far no stage of society has reached. Could Kadare have become world famous without the "Great Winter" or the "General of the Dead Army" if these events were not real in our time ?. Why, for example, since the 90s until today, Kadare has not been able to produce such masterpieces ?! Of course you can not anymore because it is time for clowns. But how is it possible that the art and literature of the socialist period had such culminating achievements that all the people of that time can not forget? Can we forget the "Art Necklace" of Dijon (Dijon- fr.) Where our singers and dancers secured this great prestigious award, still without appearing on stage shocking with the grandeur, beauty and dignity that belonged to the mountain eagles of Albania, that there was no TV radio left in Europe without broadcasting?

What has the Albanian capital society offered us today, apart from an empty life without purpose thrown into the void and spiritual poverty that is manifested with a total degeneration of all artistic life in our country? What works can we be proud of with the poem "Holes" by R. Petros that imagines with the artistic eye of a mad and psychopath sex prostitution with his brother and that later the ballet theater puts us on stage and ironically this was taken away from us and with the textbook? O "Tempora o morres"! Save the idiotocracy of our country from endless madness and folly! Deomos, when the first of the art of painting and the first in the line of ministers puts his head in the bowl of pasta and exposes his nakedness and with the "bunkart" he has nothing to offer but the declining decadence of the spirit of the class they represent. Vecse, they forget that their art is not our art, it is not the art of the Albanian, of every honest Albanian, be they parceled in the borders of PS, PD, Pr, Psd and P ..... ve, others. No at all ! Our people have had a tradition and I know how to preserve the good values, these values ??which are fought daily with anti-values.

Marrëzitë e Ministrisë së Kulturës, RTVSH dhe organizatorëve të festivalit dhe të disa poetucëve që marrin poza komikesh, janë të tilla dhe as që mund të mendohet që ato të pasqyrojnë vlerat më të mira të popullit tonë, sepse këto vlera veti e virtyte sot për sot mund tu duken atyre si anakronike, qe i ka ikur koha, se na qënkëshin “ vlera te sistemit komunist” etj..etj.Mjeranët nuk e marrin dot me mënd se ajo kohëqë sot e mallkojnë, krijoi një atmosferë të tillë artistike e kulturore për tu admiruar në të gjithë zhanëret e saj art ky që na e vlersonte dhe bota

Po çfarë na ofron Rama , Berisha, Mediu, Meta dhe gjithë karvani i shkronjave të ndryshkura të bythë përdalëve? Ku është arti i festivaleve të mëparshme që u këndohej rinise, jetës, dashurisë, mbrojtjes, nënës, shokëve, mësuesve, atdheut, tokës, kantiereve etj..etj..etj. ?! Nuk ka ! Nuk ka sepse nënat kanë ngele vetëm me pleqtë e tyre as nuk japin, por dhe as nuk po marrin dot dashuri, mbasi bijtë e tyre kane marrë arratinë, nuk i këndohet me dashurisë sepse kjo ndjenjë është zëvendësuar me provën e bashkëjetesës, te marrim ke te duam, kur ta duam, ta mbajmë sa te duam, të shkërbythemi sa te duam dhe pastaj ta braktisim kur të duam. Nuk i këndohet më Atdheut sepse ne as sot , nuk e dimë kë kemi atdhe, ngaqë tashmë më shumë mendohet për Evropën. Nuk i këndojmë rinisë sepse një pjesë e tyre janë me kallash ose me hanxhar në dorë duke zëvendësuar bujqit në mbjellje të hashashit, ose duke luftuar sipas kanunit të”Sali kusar Dukagjinit”, nuk i këndojmë më aspak mbrojtjes sepse Shqipëria s’ka më mbrojtje dhe në rast të një lufte, atdheut për zot do t’i dilnin pleqtë dhe plakat te malsisë e të labërisë, të cileve duhet tu jemi mirënjohës, sepse kanë bërë stërvitje ushtarake qysh në kohën e “Xhaxhit”. Ja pse shoqëria shqiptare e sotme , as që mund të krahasohet me me kohën tonë që gëlonte jeta artistiko - kulturore në të gjithë vendin, ndaj dhe Shqipëria e asaj kohe, as që mund të krahasohet me këtë shoqërinë e sotme. Jemi i njëjti popull por në kohë të ndryshme. Dhe unë labi po e ngre dollinë time me opingë për atë kohë. Zuskat dhe zuzarët e politikës, por dhe ato ordinere të artit të fëlliqur, le të më shajnë, madje dhe të më shajnë ata do ta kisha shumë për nder ! Hajde gëzuar të na rrojë”ftoi” i pjekur apo i papjekur i Hajatit që zvëndësoi defin në festivalin e Evropës! Oreeee...ajo Hajati mos ja beri kastile, asaj zuskës Evropës duke dashur t’i thote... se ja na plasi ne dhe po nuk na futet ne Evropë. Punë dreqi... ec e kuptoji këta artistët ! Kish të drejtë teta Ollga kur i thoshte kështu këto fjalë për Koçin i cili kishte rënë nga shkallët dhe pat marrë”penallti në kokë”.