BREAKING NEWS

The mafia attack with two victims in Vlora, Gladis Nano makes a sudden move

The mafia attack with two victims in Vlora, Gladis Nano makes a sudden move
x
BREAKING NEWS

Ambassador Volodymyr Shkurov reveals the figures: Here are how many Ukrainians left from the war have taken refuge in Albania

Ambassador Volodymyr Shkurov reveals the figures: Here are how many Ukrainians
x
BREAKING NEWS

Killed his neighbor for blood feud, Florjani makes the painting in prison 'hugging his father'

Killed his neighbor for blood feud, Florjani makes the painting in prison
x
BREAKING NEWS

New details from the killing of the Albanian in Italy have come to light, how the 36-year-old was ambushed, suspected of...

New details from the killing of the Albanian in Italy have come to light, how
x
BREAKING NEWS

"Berisha and Meta are killing the alternative to come to power" Vangjeli warns of a 'storm' in PD and PL: This is the only way for the opposition to triumph

"Berisha and Meta are killing the alternative to come to power"
x
BREAKING NEWS

Covid-19 in Albania/ The Ministry of Health publishes the figures, here are how many new cases there have been in the last 24 hours

Covid-19 in Albania/ The Ministry of Health publishes the figures, here are how
x
BREAKING NEWS

"Halli is pushing him to declare war with a bullet", Spartak Ngjela makes a strong statement and reveals why he is threatening Ilir Meta: Here is what is expected to happen during the months of September-October

"Halli is pushing him to declare war with a bullet", Spartak Ngjela
x
BREAKING NEWS

The weather takes a drastic turn, what is expected to happen with the temperatures at the weekend

The weather takes a drastic turn, what is expected to happen with the
x

Opinion / Editorial

You cannot hide the dark past with political noise

You cannot hide the dark past with political noise

Any personality or common man, rightly or wrongly accused, has not honestly admitted his wickedness. This is what happened with the former president Meta, who was opened a file as a spy of the State Security. He, instead of turning to the justice authorities, to legally prove his position in the past, appeared in several press conferences, declaring to himself that "he is and will always be pure in his conscience and his truths" and anathema strictly the Authority of the Files and the Speaker of the Parliament. Whether or not Ilir Meta is a spy for the state security is something that will be proven, but some facts speak against him:

 1. First, the Files Authority, no matter how much it has been used by politics these years, could never make such an accusation with full legal responsibility, without concrete documented facts. 

2. Why did Iliri change his last name from "Metaj" in the civil registry to "Meta" in the decriminalization form he filled out, as well as in many other official documents?

3. Why, before the President's chair had cooled down, did he rush to dissolve the LSI and create the Freedom Party, drowning the media with press conferences?

4. Why did many of his supporters get angry and declare that "Meta is clean", that "just like Berisha, they are victims and targets of Edi Rama!" and with the political smoke to wash away Meta, they move on to accusations about Rama, for "corruption and national treason". How do they know that Meta is clean?

5. Why did his spy friend bother to go look for the file, if it wasn't about Ilir Meta, without asking him, and without mentioning his name? Why doesn't he clarify who IM is?

6. Why, when the new file law was drafted in the parliament, Ilir Meta tied the LSI's vote to the condition that he consider one of his points, that "whoever has received evidence from the Mezini-Bezhani Commission, should no longer be verified". Doesn't logic suggest that this is an amendment to itself? 

7. Vetë Berisha  ka deklaruar në konfidencë , kur  ish-kryeministri  Meta e shoqëroi  një natë në Komisariatin e Policisë, se “Meta  është  vënë në provë nga sigurimi i shtetit . Ata i kanë dosjen”. Përderisa  denoncimi  i Autoritetit të Dosjeve mundohet të mbulohet me zhurma politike,me akuza  ndaj Qeverisë dhe Edi Ramës, dhe Meta nuk u drejtohet zyrtarisht organeve të drejtësisë,do të thotë se në atë dosje qëndron e vërteta. Autoriteti  i Dosjeve ,i pa ndikuar nga presionet politike të Metës dhe Berishës,përgjigjet qetë: ”Autoriteti nuk ndikohet në ushtrimin e veprimtarisë së tij për informim dhe vijon punën, bazuar në ligjshmëri, transparencë, mbrojtje të së drejtës për jetën private dhe të dhënave personale”. Kurse për ata që thonë se pse akuzohet pikërisht tani  Ilir Meta, kjo nuk është thelbësore. Personalitete botërore,kanë kryer detyra të larta shtetërore dhe janë zbuluar edhe pas 50 vjetësh  si shërbëtorë të agjenturave të huaja dhe janë  ndëshkuar  sipas ligjeve. Ka ardhur koha të pastrohet skena e politikës shqiptare, ca nga politika amerikane, ca nga presioni i intelektualëve dhe njerëzve të ndershëm brenda vendit. Nuk është problem fare se del  nga skena politike një individ si Ilir Meta. Fenomene të tilla kanë ndodhur për personalitete të shquara në  botë, por askush nuk ka mundur ta stonojë të ardhmen e vendit. Më në fund  po vijnë sinjale se edhe skena politke shqiptare  do të çlirohet nga tutela 30 vjeçare e drejtuesve me të kaluar kriminale. Askush nuk mund ta fshehë më të kaluarën e tij,as  Sali Berisha dhe Ilir Meta.