BREAKING NEWS

The number of new cases decreases, 9 victims in Albania

The number of new cases decreases, 9 victims in Albania
x
BREAKING NEWS

The decision for Berisha? Lulzim Basha makes a sensational statement: I do not intend to leave the post of DP leader

The decision for Berisha? Lulzim Basha makes a sensational statement: I do not
x
BREAKING NEWS

Meeting of the Commission of Inquiry for April 25, 2 representatives are elected for the regulation (Names)

Meeting of the Commission of Inquiry for April 25, 2 representatives are elected
x
BREAKING NEWS

Lekë in exchange for the vote on April 25, SPAK closes investigations for Denis Xholin and Abjon Çeku

Lekë in exchange for the vote on April 25, SPAK closes investigations for
x
BREAKING NEWS

Gathered the parliamentary group today, the movement that Lulzim Basha is preparing is revealed, here is what will happen on Wednesday

Gathered the parliamentary group today, the movement that Lulzim Basha is
x
BREAKING NEWS

Politics in black / COVID-19 takes the life of former US Secretary of State (NAME + PHOTO)

Politics in black / COVID-19 takes the life of former US Secretary of State
x
BREAKING NEWS

Bitter news! Fatos Lubonja in mourning, loses his dear family man

Bitter news! Fatos Lubonja in mourning, loses his dear family man
x
BREAKING NEWS

"Storm" in the State Police / The movements of Gledis Nano, who are the new police directors throughout the country, are revealed (NAMES)

"Storm" in the State Police / The movements of Gledis Nano, who are
x

Opinion / Editorial

How to read "there is no turning back" by Lulzim Basha

How to read "there is no turning back" by Lulzim Basha

Albania and Albanians have the great national benefits and achievements from the strong American support for 100 years. The US is the strategic and vital ally of the Albanians, so Basha says there is no turning back. More needs to be clarified and learned even by those who are far away and abroad and who do not touch and do not know well the reality and neither the source nor the causes of the leak and the bad developments of events in Albania, do not know well either factors, neither the actors nor their authors, who are the causes of Albania's developmental, democratic, legal and integration backwardness. This is why Lulzim Basha declares that there is no turning back. Lulzim Basha states that there is no turning back: “… But I want to be very clear, the alliance and partnership of the Democratic Party with the United States of America, it must and will remain inviolable in the best interest of the Albanian democrats, in the best interest of the future of Albania and the Albanians. And for this reason we together with all Albanians who are eagerly awaiting change, will do everything to realize their aspiration for change. "There is no turning back," he said. This statement is in full accordance with what the American ambassador in Tirana wrote: “30 years since Albania was liberated from the communist dictatorship. 30 years of transition. Time to choose again: Change or stagnation? Fight for the next generation or protect ghosts? The future or the past? Let's look to the future. "America and Albania will do it together", writes the American ambassador. So, there is no turning back, because there will be neither blockage nor stagnation, but there will be change and progress and that America and Albania will move forward towards the future together. And with these are all Democrats first, as well as all Albanians. The Democratic Party has been and continues to be an ally of the United States since its inception. The Democratic Party was strongly supported by the United States in the years after the fall and after the fall of communism, not recognizing the 1991 elections won by the Socialists of the Socialist Party, which enabled the holding of early elections in 1992 where the DP won deeply . Unfortunately, Sali Berisha later turned the DP into an autocratic party, treating it as his personal property. He very soon after 6 months after the victory in the parliamentary elections of 1991 Berisha lost the local elections and in 1994 he lost deeply the personal Referendum on the Constitution. And for these two great defeats of his within 2 years, the USA was not "to blame". It is well known that in the 1996 elections the votes were destroyed unnecessarily, so those elections were manipulated by Berisha for fear of losing them as he lost the 1994 Referendum and consequently those elections were not recognized by the West. . Albania slipped at that time in the catastrophic catastrophe of 1997, which was due to the 1996 elections and the pyramid schemes which the Socialists exploited by organizing armed riots and revolts that led to the fall of Berisha's power. These are the three heavy defeats of Sali Berisha, who despite them he did not release the PD from the clutches. Then the Democratic Reform Party came on the scene to make the difference. Despite these facts, the Democratic Party led by Berisha after the expulsion of Eduart Selami came back to power in 2005, but surprisingly with Prime Minister Sali Berisha, with this great loser, who failed with his misgovernment and lost extremely deeply in in 2013, from corruption by him and his allies, for which he was declared a "non grata" person in the US. Despite the serious corruption event in Gërdec and the January killings of 4 protesters protesting against the corruption of Ilir Meta, Berisha's ally in his government, again the US and the West tolerated Berisha and he despite these two culminating corrupt events he fanatically defended the corruption of his allies, Fatmir Mediu and Ilir Meta. And neither Sali Berisha nor Lulzim Basha is to blame for these. All Democrats know this, who were very disappointed by the former Prime Minister Berisha and from whom Berisha lost deeply in the 2013 elections. These and others know very well the current deputies of the Democratic Party, who as he says The US ambassador is also insincere about why the US declared Berisha "non grata" by hypocritically declaring that they were "surprised" by this US statement. So there is no need to blame Basha when the cause of the PD losses is Berisha. All the victories and achievements that Albania has achieved are thanks to the decisive help of the USA, which have helped Albania for the sake of the Albanians and not for the sake of this or that politician. From the USA, due to its great support, Albania became a member of NATO, as Albania did not meet any criteria and did not meet any conditions for membership. The US joined Albania in NATO to guarantee Albania sovereignty and national security because Albania in those years only did not have an army as it had self-destructed in 1997 and several gangs were enough to destabilize Albania. Due to its great support, Albania became a member of NATO, as Albania did not meet any criteria and did not meet any conditions for membership. The US joined Albania in NATO to guarantee Albania sovereignty and national security because Albania in those years only did not have an army as it had self-destructed in 1997 and several gangs were enough to destabilize Albania. Due to its great support, Albania became a member of NATO, as Albania did not meet any criteria and did not meet any conditions for membership. The US joined Albania in NATO to guarantee Albania sovereignty and national security because Albania in those years only did not have an army as it had self-destructed in 1997 and several gangs were enough to destabilize Albania.

SHBA e anëtarësoi Shqipërinë në NATO edhe për faktin tjetër që ushtria të mos mund të ndërhynte në manipulimin e zgjedhjeve. Po SHBA-të janë edhe mbështetësi kryesor që Shqipërisë dhe shqiptarëve iu mundësua liberalizimi i vizave. Pas vitit 2013 PD-ja humbi zgjedhjet vazhdimisht. Kjo pasi PD-ja nuk u shkëput realisht nga Berisha e as nga berishizmi dështak e politik i dalë mode dhe i vjetruar, pavarësisht se Berisha dukej sikur nuk ishte kryetar PD-së ai kishte ndikim të madh për të bërë shantazh e presion politik mbi PD-në, gjë e cila vërtetohet edhe tani me angazhimin e tij kundër SHBA-ve dhe për të rrëzuar Bashën. PD-ja nuk mundi në këto vite të drejtuara nga Basha që ta pastronte PD-në tërësisht nga tentakulat korruptive, spekulante e hipokrite të ish-lidershipit dhe të klanit të tij. Kjo ishte dhe një arsye kryesore pse Perëndimi nuk besonte te PD-ja. Duke qenë PD në një gjendje të tillë Perëndimi edhe u bë "shurdh e memec" përkundër manipulimeve dhe blerjeve të votave nga pushteti i Edi Ramës, pasi Edi Ramën Perëndimi e shikonte si një të keqe pak më të vogël se sa Sali Berishën. Tani me largimin e Sali Berishës nga grupi parlamentar lideri i saj Lulzim Basha deklaroi me të drejtë se “nuk ka kthim prapa”, gjë që ka brenda saj mesazhin historik, publik dhe ndërkombëtar të tij se Partia Demokratike është me demokracinë dhe me Shtetet e Bashkuara të Amerikës, kundër vjetërsirës dhe elitës politike të korrupsionit, antidemokracisë dhe të antiligjit. Pra humbësi i madh dhe shkaktari i humbjeve historikisht të Partisë Demokratike është Berisha dhe jo Lulzim Basha. Faktikisht kjo gjë i ka shërbyer shumë politikës së Partisë Socialiste, e cila është trashëgimtarja me hipotekë dhe drejtpërsëdrejti e Partisë së Punës së Shqipërisë dhe që i ka shfrytëzuar këto dobësi e dështime, korrupsionin dhe sjelljen e veprimet anti-SHBA të Berishës dhe prej të cilave PS është në pushtet dy herë nga 8 vite dhe tani pa meritë ka edhe mandatin e tretë qeverisës. Demokratët e Shqipërisë ashtu si të gjithë shqiptarët e dinë të gjithë se SHBA është aleati më i madh i shqiptarëve; e dinë se Partia Demokratike është forca politike më besnike dhe më proamerikane në Shqipëri. Jemi ne, demokratët ata të cilët kemi vuajtur, burgosur, pushkatuar dhe jemi internuar pse ishim kundërshtarë të regjimit komunist antihuman dhe antiperëndimor e antiamerikan. Në Partinë Demokratike u anëtarësuan dhe shumica e anëtarëve të saj janë ata shqiptarë patriotë e antikomunistë, të cilët kishin dhe kane admirimin, shpresën dhe besimin e madh te Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Dhe këtë proamerikanizëm e simpati ndaj SHBA-ve nuk mundet ta lëkundë askush, as madje Sali Berisha me shokët e aleatët e tij, as sot kur ai është përjashtuar nga grupi parlamentar i PD-së. Prandaj dhe Basha thotë me të drejtë se nuk ka kthim prapa.