BREAKING NEWS

The number of new cases decreases, 9 victims in Albania

The number of new cases decreases, 9 victims in Albania
x
BREAKING NEWS

The decision for Berisha? Lulzim Basha makes a sensational statement: I do not intend to leave the post of DP leader

The decision for Berisha? Lulzim Basha makes a sensational statement: I do not
x
BREAKING NEWS

Meeting of the Commission of Inquiry for April 25, 2 representatives are elected for the regulation (Names)

Meeting of the Commission of Inquiry for April 25, 2 representatives are elected
x
BREAKING NEWS

Lekë in exchange for the vote on April 25, SPAK closes investigations for Denis Xholin and Abjon Çeku

Lekë in exchange for the vote on April 25, SPAK closes investigations for
x
BREAKING NEWS

Gathered the parliamentary group today, the movement that Lulzim Basha is preparing is revealed, here is what will happen on Wednesday

Gathered the parliamentary group today, the movement that Lulzim Basha is
x
BREAKING NEWS

Politics in black / COVID-19 takes the life of former US Secretary of State (NAME + PHOTO)

Politics in black / COVID-19 takes the life of former US Secretary of State
x
BREAKING NEWS

Bitter news! Fatos Lubonja in mourning, loses his dear family man

Bitter news! Fatos Lubonja in mourning, loses his dear family man
x
BREAKING NEWS

"Storm" in the State Police / The movements of Gledis Nano, who are the new police directors throughout the country, are revealed (NAMES)

"Storm" in the State Police / The movements of Gledis Nano, who are
x

Opinion / Editorial

Albania doubled in the face of freedom of speech and freedom of misinformation

Albania doubled in the face of freedom of speech and freedom of misinformation

The OSCE is organizing the 8th Annual Southeast European Media Conference on "Journalism in Crisis" at the Rogner Hotel in Tirana from 11 October to 14 October, with 120 participants from Albania, Bosnia and Herzegovina, Serbia and Northern Macedonia. and from Montenegro, representatives of government, the media, journalists' associations, civil society, and academia. The various events and activities within the Media Week will continue until Thursday, October 14th. The following issues will be discussed at this Conference:

-The issue of misinformation and the causes that create it, to the respective danger and to the opposing role that journalism can play.

- Commitment to the basic principles of journalism, such as impartiality and factual reporting, is very important to build trust in the media and serves to correct misinformation.

- Best practices and efforts to alleviate the aggravated situation of journalists in the region, including the obstacles they encounter during the development of journalistic activities and the exercise of the right to expression.

-Discussing the professional challenges of the time and the special risks due to gender faced by journalists in the region of Southeast Europe.

-Have editorially balanced newsrooms and improve the situation of journalists in the region.

-Framework for the expression of attitude for youth and media, developed during this year's Youth Camp "Attention to Youth and the Media" as part of "Youth Paths: Supporting OSCE Values ??in the Western Balkans"

(https://ata.gov.al/2021/10/11/gazetaria-ne-kohe-krize-tirana-mirepret-konferencen-e-8-te-te-osbe-se-per-median-ne-evropen -southeast /).

It is known that Albania, especially during the 30 years after the dictatorship, has suffered a lot from the print media in the beginning and the radio-TV and now after 2010 also from the electronic media in terms of disinformation, mainly political and socio-economic disinformation, which acted and are acting in favor of the respective government that is in power. It remains interesting that with the widespread introduction of Electronic Media, the media war has taken a major turn and the clash between the media representing powerful political groups in Albania (and perhaps also foreign anti-American and anti-EU powers). This media warfare has focused primarily on the struggle between opinion information and fact-based information.

Kjo luftë qoftë ajo brenda llojit si ajo brenda PD ashtu dhe midis Opozitës dhe Qeverisjes, ka dëmtuar rëndë reputacionin e Shqipërisë brenda dhe jashtë vendit, madje Opozita aktuale vite më parë përdori informacione që unë i quaj në mënyrë të thjeshtë opinione dezinformuese ose gjysmë të vërteta që i ngjanin si dy pika uji tregimit në librin për fëmijë “Dinpaku dhe shokët e tij”, shkaktoi një valë akuzash dhe çështjet apo debatet e rënda brenda dhe jashtë Parlamentit përfunduan në gjykata, të cilat edhe sot e kësaj dite vazhdojnë duke minuar shumë besimin e shoqërisë shqiptare ndaj politikës dhe politikanëve. Një nga shfaqjet më të sofistikuara të përplasjes mediatike të internetit dhe të Tv, të cilat janë blerë nga grupe politike shqiptare për të shpëlarë trutë e shqiptarëve dhe për t’i dhënë të drejtë vetes së tyre janë: hedhja e dyshimeve ndaj zgjedhjeve, nxitja e idesë se Shqipëria na qenka baza e prodhimit të kanabisit dhe shpërndarjes së kokainës e për pasojë dëmtimi i imazhit të Shqipërisë në Europë dhe në botë, njollosja e policisë, debatet shterpa për probleme ekonomike e tendera, të cilat duheshin dërguar së pari në prokurori me fakte dhe jo opinione, ngritja e grupeve të gazetarëve dhe analistëve të blerë për të justifikuar humbjet në zgjedhje qoftë dhe për të kamufluar imazhin e këtij apo atij politikani, përhapja e dezinformimeve ku raste të veçanta vdekjesh, vrasjesh, suicidesh, përdhunimesh, konfliktesh në familje shumëzohen dhe shumëfishohen sikur të jenë masive, pra duke përdorur gjysmë të vërteta për të destabilizuar situatën sociale dhe ekonomike, duke nxjerrë lloj lloj konspiracionistësh për të trembur popullin gjithashtu me gjysmë të vërteta të përkthyera direkt nga anglishtja ashtu shpejt e shpejt nga celulari apo kompjuteri. Kjo ka dëmtuar dhe ka shkelur vijën e hollë e të kuqe midis faktit dhe opinionit duke përdorur demagogjinë naziste të Gebels-it për të shpërndarë deinformimin. Dihet se Joseph Goebbels në librin e tij “Djalli i rremë” shpjegon teknikat e tij të propagandës dezinformuese naziste të asaj kohe duke e sintetizuar me një frazë: “Propaganda është si art. S’është nevoja të respektosh të vërtetën”.

Këtu vihet në pikëpyetje të vërtetë në kohën e sotme nëse liria e fjalës duhet të jetë absolute, kur në të njëjtën kohë përzierë me lirinë e fjalës është dhe liria e shpifjes apo me terma më sofiste-liria e dezinformimit. Dihet gjithashtu se liria nuk është absolute sepse liria e fjalës në shoqërinë njerëzore mbaron aty ku dëmtohet liria e fjalës së tjetrit, aq më tepër sikurse përmendi kryeministri shqiptar se: “kur vjen fjala për median në internet, liria e përhapjes së saj ka minuar njëfarësoj lirinë e fjalës”…. (https://kryeministria.al/newsroom/konferenca-e-osbe-se-per-europen-juglindore-gazetari-ne-kohe-krizash/). Idea kryesore është se duhet një ligj që rregullon Lirinë e fjalës nëpërmjet faktimit të saj në median e shkruar dhe atë elektronike dhe jo duke shkruar gjysmë të vërteta dhe opinione, sepse siç thotë një fjalë e urtë: “Para faktit edhe Zoti tërhiqet”. Së fundmi mund të përmend se grupe të caktuara politike shqiptare dhe ndoshta dhe ato fqinjë apo ato që kanë interesa gjeopolitike kërkojnë ta mbajnë Shqipërinë të destabilizuar duke financuar dezinformimin dhe shpifjen, prandaj duhet që ligji për Median të miratohet duke përfshirë edhe median elektronike, e cila praktikisht po përdoret më shumë duke ndotur trurin e shqiptarëve me informacione dhe opinione djallëzore dhe të pasakta, për të realizuar atë që përmendte i madhi Noli tek 5 Anarkitë që sundojnë në Shqipëri që nga viti 1912 e deri më sot. Qëllimi? Qëllimi për gjeopolitikat fqinje është mbajtja e Shqipërisë nën një përçarje të vazhdueshme, të një Shqipërie të dobët dhe që të mos integrohet, e të bashkohet me Kosovën.