BREAKING NEWS

New details from the event in Përmet/Vacations turn into tragedy, the 24-year-old killed his mother 4 days after they returned to Albania

New details from the event in Përmet/Vacations turn into tragedy, the
x
BREAKING NEWS

The accident in Rrëshen, the number of injured is 7, among them 3 children

The accident in Rrëshen, the number of injured is 7, among them 3 children
x
BREAKING NEWS

Shocking in Përmet, the 24-year-old kills his mother

Shocking in Përmet, the 24-year-old kills his mother
x
BREAKING NEWS

Fatal accident/ Two cars collide, the police issue an official statement

Fatal accident/ Two cars collide, the police issue an official statement
x
BREAKING NEWS

Berisha reacts after Rama's statement about Kurti: He asks for mercy from the West for the McGonigal affair

Berisha reacts after Rama's statement about Kurti: He asks for mercy from
x
BREAKING NEWS

It happens again in Bulqiza! Residents were poisoned by drinking water pollution, the police responded

It happens again in Bulqiza! Residents were poisoned by drinking water
x
BREAKING NEWS

The DP Parliamentary Group shares the strong call for SPAK and demands the resignation of the well-known minister

The DP Parliamentary Group shares the strong call for SPAK and demands the
x
BREAKING NEWS

Artan Hoxha warns of the sensational arrest: Hold your breath, people, the prime minister himself will tell us

Artan Hoxha warns of the sensational arrest: Hold your breath, people, the prime
x

Opinion / Editorial

The reform of the Democratic Party requires a chairman without "Big Lie" in his CV

The reform of the Democratic Party requires a chairman without "Big

A big problem remains for Albania, the Opposition, which has been divided and severely damaged for 4 years by the wrong decisions of its sectarian leader and pathological liar, which has led the Opposition and its role in Albania to a theater that is both ridiculous and painful for Albania. He left the offices of the ALP and was placed at the head of the Opposition in 1992, with tasks predetermined by R. Alia, nongratta with his political formation `0', applied the theory that he had taught the ALP, that of the "class war". and of making an enemy of anyone who was against him and the interests of the group he oppressed. Gbim, after the mistake, there were vote thefts every election year, the destruction of the state in `97, the failed coup d'etat in `98, in the opposition, he continued with the idea of ??taking power by violence and street actions, when he led for the second time executive power, caused the events of 2007, 2011, during the years 2013-2023, he gave a pseudo-resignation, but by running the opposition in the shadows and with ``intellectual country'' type individuals, he managed to boycott the parliament and the elections. The US and England declared him and his family non-grata, later lost the DP leadership trial, and miserably lost the May 2023 local elections. Each time he lost, he used the ``Big Lie'' strategy to justify defeat, a strategy used by Goebbels and Hitler but which has found widespread use all over the world after World War II to this day. Being such a pathological liar that he believed his own lies after a while and convincing even his loyalists who were not so ignorant as not to understand, but dependent on him or on gifts given with interest or because they were former security collaborators, or were law breakers, they continue to this day polluting Albania, Albanian society, publishing writings and articles in the world under foreign names against their country, appearing every day and vomiting bile in the media bought by him, and doing everything to survive so that he does not appear before the law for the violations of the law he has committed; so the end justifies the means, he even insults the American ambassador and everyone else. Now it has entered his head to take the leadership of the Opposition again, which is persistently rejected by the USA, England, and the EU, but by spreading ``Big Lie'' every day, which damages Albania in the eyes of the EU but also itself. the Albanian society, which teaches you that you can deceive and lie without getting a thorn in your foot. But what is the Big ``Lie''? Medically, pathological lying usually begins when a person is in adolescence. They often continue the pattern for years. This behavior can be part of a personality disorder such as antisocial, narcissistic and histrionic. Other conditions, such as borderline personality disorder, can also lead to frequent lying, but these are not considered pathological. Also, some people just lie pathologically but have no other conditions. It is not clear whether pathological liars realize that what they are saying is not true. Some people believe the things they say, even when those things are clearly false. Other pathological liars will admit they lied only when their lies are proven false. Psychiatrists have known pathological lying for hundreds of years. It is also called "pseudologia fantastica" or "mythomania". It is not listed as an official diagnosis in the psychiatric guide called DSM-V (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders). But it is a real and worrying situation. In reality, the ``Big Lie'' became Hitler's strategy through Goebbels in order to win the support of the masses. "If you tell a big enough lie and keep repeating it, people will eventually believe it. The lie can only be sustained as long as the state can protect the people from the political, economic and/or military consequences of the lie. Thus, it becomes vitally important for the state to use all its powers to suppress dissent, for truth is the mortal enemy of falsehood, and therefore, truth is the greatest enemy of the state." This is an excellent definition of the ``Big Lie'', however, there seems to be no evidence that it was used by Nazi propaganda chief Joseph Goebbels, although it is often attributed to him. The OSS (the Office of Strategic Services) psychological profile of Hitler described his use of the big lie: His main rules were:

-mos lejoni që publiku të qetësohet;

-kurrë mos pranoni një gabim ose gabim;

-kurrë mos prano se armiku yt mund të ketë ndonjë të mirë;

-kurrë mos lini vend për alternativa; mos pranoni kurrë fajin;

- përqendrohuni te një armik në një kohë dhe fajësoni atë për gjithçka që shkon keq; njerëzit do të besojnë një gënjeshtër të madhe më shpejt se një të vogël; dhe nëse e përsëritni mjaft shpesh, njerëzit herët a vonë do ta besojnë atë. Goebbels e përshkroi gënjeshtrën e madhe në gjuhë të ndryshme në një artikull që shkroi në 1941, "Fabrika e Gënjeshtrave të Çurçillit", por ai po akuzonte britanikët për mashtrim: Anglezët ndjekin parimin që kur dikush gënjen, duhet të gënjehet i madh dhe t'i përmbahet atij. Ata vazhdojnë gënjeshtrat e tyre, edhe duke rrezikuar të duken qesharake. Randall Bytëerk argumenton se as Hitleri dhe as Goebbels nuk do të pranonin të gënjejnë. Goebbels, “gjithmonë ka pohuar se propaganda duhet të jetë e vërtetë. Kjo nuk do të thotë se ai nuk gënjeu, por do të ishte një propagandist mjaft i varfër që shpalli publikisht se do të gënjejë.” (Joseph Goebbels On the “Big Lie” (jeëishvirtuallibrary.org) Fraza "gënjeshtër e madhe apo Big Lie" u përdor në një raport të përgatitur rreth vitit 1943[17] nga Ëalter C. Langer për Zyrën e Shërbimeve Strategjike të Shteteve të Bashkuara në përshkrimin e profilit psikologjik të Hitlerit. Raporti u botua më vonë në formë libri si Mendja e Adolf Hitlerit në vitin 1972 duke përmëndur arumrntat e Hitleir për një Big Lie``. Në Epokën e Luftës së Ftohtë disa zyrtarë të qeverisë amerikane besonin se teknika vazhdoi të përdorej nga teoricienët e konspiracionit antisemitë në dekadat pas Luftës së Dytë Botërore. Në raportin e tyre të vitit 1964 mbi një tekst të fabrikuar antisemitik të botuar për herë të parë në Rusi në vitin 1903, anëtarët e Nënkomitetit të Sigurisë së Brendshme të Senatit shprehën besimin e tyre se "shitësit ambulantë" të pamfletit të zhveshur përdorën "teknikën hitleriane të 'gënjeshtrave të mëdha'" jo vetëm si një mjet për të promovuar sulme antisemitike, por edhe për të shfrytëzuar frikën amerikane nga ndikimi komunist. Gjatë karrierës së tij politike, ish-Presidenti i Shteteve të Bashkuara, Donald Trump, ka përdorur atë që është karakterizuar si teknikë propagandistike e një vale zjarri të gënjeshtrës. Për të mbështetur përpjekjet e tij për të përmbysur zgjedhjet presidenciale të Shteteve të Bashkuara të vitit 2020, ai dhe aleatët e tij pretenduan vazhdimisht dhe në mënyrë të rreme se kishte pasur mashtrim masiv zgjedhor dhe se Trump ishte fituesi i vërtetë i zgjedhjeve. Andrew Wilson i Këshillit Evropian për Marrëdhëniet me Jashtë e përshkroi pushtimin rus të Ukrainës në vitin 2022 si "Lufta e gënjeshtrës së madhe. Gënjeshtra se Ukraina nuk ekziston. Gënjeshtra se Ukraina nuk ka të drejtë për sovranitet të plotë sepse është një shtet kukull të Perëndimit. Gënjeshtra se A pushtoi B-në sepse fajin e ka C-ja – Perëndimi, zgjerimi i NATO-s, hegjemonia globale e SHBA-së”. Psikologë, psikiatër dhe të tjerë kanë shpjeguar pse funksionon teknika e gënjeshtrës së madhe. Dr. Ramani Durvasula, një psikolog klinik i licencuar dhe profesor i psikologjisë i cili është ekspert i çrregullimit të personalitetit narcisist dhe abuzimit narcisist thotë se: Përsëritja është e rëndësishme, sepse Gënjeshtra e Madhe funksionon përmes indoktrinimit. Gënjeshtra e madhe pastaj bëhet baza e saj e provave - nëse përsëritet mjaftueshëm, njerëzit e besojnë atë dhe vetë përsëritja pothuajse tautologjikisht bëhet mbështetje për Gënjeshtrën. ... Dëgjo diçka mjafton që bëhet e vërtetë. Njerëzit supozojnë se ekziston një bazë e provave kur gënjeshtra është e madhe (është si një pikë qorre). ... [Njerëzit gjithashtu nuk arrijnë të kuptojnë] se ka njerëz në mesin tonë që nuk kanë ndjeshmëri, nuk kanë kujdes për të mirën e përbashkët, janë madhështore, arrogante dhe të gatshëm për të shfrytëzuar dhe manipuluar njerëzit vetëm për nevojat e tyre egocentrike. ... [Në vend të kësaj] një lloj efekti halo i mbush liderët me ekspertizë dhe fuqi të supozuar – kur nuk është aspak kështu (shumica nëse jo të gjithë liderët megalomanë, despotët, tiranët, oligarkët ndajnë narcisizmin/psikopatinë si një tipar) (Big lie - Wikipedia). Në përfndim, sipas Dr. Dreë Curtis mbi gënjeshtarët patologjikë, ai pohon sesi njerëzit më të pandershëm rreth nesh ngrihen ndonjëherë në krye në fusha si politika dhe shitjet. Ndoshta politika është një fushë që tërheq gënjeshtarët e mëdhenj dhe i shndërron shpejt njerëzit e ndershëm në liderë të pandershëm. Kjo po dodh sot në Shqipërinë tonë kapitaliste, dhe është detyra e çdo drejtuesi demokrat të ndershëm të distancohet nga non-gratta dhe të përpiqen për të ringritur një Opozitë konstruktive që të ri-marrin pushtetin dhe ta integrojnë Shqipërinë në BE.