BREAKING NEWS

10 years since the intervention in Lazarat, the former General Director of the State Police Artan Diti, who led the operation, reveals for the first time the "bombastic" details, from the politician who opposed, the seizure of 71 tons of sativa cannabi...

10 years since the intervention in Lazarat, the former General Director of the
x
BREAKING NEWS

This is how SPAK is getting to the "root" of Ilir Meta's hidden assets, from his 500,000 euro birthday in Lalez, 51 assets he has in London, 289,000 euro operations, over 100,000 euro spent on just one child, up to the murders in which the former presi...

This is how SPAK is getting to the "root" of Ilir Meta's hidden
x
BREAKING NEWS

The high US official against global corruption lands today in Albania, DASH list of "non-women", will the oligarchs who finance Sali Berisha be sanctioned like the case of Dodik in Bosnia?

The high US official against global corruption lands today in Albania, DASH list
x
BREAKING NEWS

This is how ARRSH was used to camouflage the funds from Belinda Balluku, the Russian oligarch Oleg Deripaska's company appears on the stage, KLSH lists the violations of the Ministry of Infrastructure and Energy

This is how ARRSH was used to camouflage the funds from Belinda Balluku, the
x
BREAKING NEWS

The strong details from the SPAK file are revealed, this is how Ahmetaj lied to the special prosecutors about his acquaintance with Mërtir and Zoto, the attempts of the partner of the former deputy prime minister to destroy the important document and t...

The strong details from the SPAK file are revealed, this is how Ahmetaj lied to
x
BREAKING NEWS

The Constitutional Court annuls several points of the new Regulation of the Assembly, the exclusion of deputies who use violence from 30 days is reduced to 10, here is the severe punishment that will be given to legislators who use tobacco during the p...

The Constitutional Court annuls several points of the new Regulation of the
x
BREAKING NEWS

5 clans rise up in PD to "eat the head" of Sali Berisha, here's who will give him the final blow after June 23, the latest behind the scenes from the Slovak Republic are revealed

5 clans rise up in PD to "eat the head" of Sali Berisha, here's
x
BREAKING NEWS

The decision of the Home Office to declare Sali Berisha "non-grata" based on facts and not words, every evidence against the DP leader since 1996 was investigated and documented, the lawyer from London reveals details from the file of the British

The decision of the Home Office to declare Sali Berisha "non-grata"
x

Opinion / Editorial

So that it's not too late...

So that it's not too late...

I met him after more than two years. He came in like he used to when we worked together, calm, attentive, with sparkling eyes and a characteristic smile.

- I came yesterday afternoon and today I couldn't stay without meeting you, - he told me, hugging me with the longing and love that a right-handed child hugs his parent.

We spent some time together, we drank coffee, I asked him and he asked me about many things, but the time was not enough and the mind was almost not there all the time... I was afraid of this difficult situation, when the country needs the youth more than ever, for the freshness of the open mind that characterizes them and the energy they give to this society, but they find no way to live here in their country, while the curved paths become the "highway" of everyday life. Blood flows from this land blessed by God and cursed by non-human governments.

Who is Joy?

The only son of a couple of teachers from Kurbini Vlash and Marie Prendi, who spent their whole lives teaching and educating their students and children with passion. And their results were not lacking: - In education, they retired by teaching and educating entire generations of children, about 43 years in the same school, where even today they are honored and respected equally by students, teachers, parents and the community. Five children were born, raised and educated in the family, four girls and one boy, each one better than the other. Gezimi, a boy to be envied for his professional and cultural formation, finished secondary education at the "Hydajet Lezha" secondary school with very good results and then the law faculty with high results, defending the title of Lawyer . Gezimi worked only for a short time at the Registration Bureau in the Mortgage of Lezha and later at the Prefect's institution in Lezha, but in the property sector, where in both cases he was sent to resign. His law firm, education and family responsibility did not allow him to become "part of the fashion" of those who have been dealing with properties all these years of transition, adding to the fifty-year mess of the past and the "modern" one. It had become the method of the new era where you slept on your own property and were cured in the "foreigner", while the officials of this work, most of them without school, without knowledge and faith, started "without pockets" and ended "with bags" of money. on the working day.

E ftova djaloshin e ri në zyrën time. Ishte plot energji dhe dashuri për punën, por të lodhur dhe të raskapitur nga padrejtësitë dhe realiteti i hidhur shoqërorë, sepse e vetmja ndihmë që kisha mundësi të bëja për të, ishte t’i ofroja punë pranë meje, megjithse çdo ditë ndjeja hallet e tij, stresin që kalonte dhe përjetoja problemet ekonomike së bashku me të. Ai u martua me shoqen e tij edhe ajo me një mësuese me arsim të lartë, por nuk mundi t’a punësonte kurrë as në shtet dhe as në privat, ndonëse fitoi më shumë se tre herë të drejtën e punës përmes Portalit “Mësues për Shqipërinë”, por shtigjet në Portal ishin të mbyllura dhe mbetën një formalitet, ku nuk mund të shpresohej më. Zyrtarët shtetërorë të arsimit në qarkun e Lezhës, e lanë mësuesen e re plot forcë, energji dhe dashuri për profesionin, plot 6 vjet pa punë

Migrimi, rrugë e detyruar…

Duke mos gjetur asnjë mundësi, duke mos parë asnjë perspective dhe shpresë për të siguruar jetesën me mjete të ligjshme, siç ishte shkollimi dhe karakteri i familjes së tij, emigracioni iu shfaq si e vetmja rrugë për të ardhmen. Mori gruan dhe vajzën e vogël dhe u detyrua t'u kthente shpinën prindërve të tij për t’u vendosur në Itali. Italia nuk zhgënjen, as Gëzimi nuk dorëzohet! Ai punon në bujqësi, punë që nuk e kishte provuar kurrë më parë, veçse për qejf përkrah prindërve të tij. Punon në ato pemtore në përpjekje për të siguruar letrat rezidente, perpiqen të mësojnë gjuhën dhe arrini në kohë rekord të fitojnë letra të përhershme italiane. Ky ishte suksesi i parë i madh për Gëzimin. Atë që nuk e bëri shteti amë dhe administrate shtëtërore në vendlindje, e bëri shteti fqinj, duke fituar kështu një familje me culture dhe një djalë me vlera të larta njerzore. Të paktën shkon e vjen dhe u shuan mallin e prindërve, ndonëse nuk i ka harruar asnjëherë, sepse thuajse me detyrim, i ka ftuar për vizitë dy herë në dy vjet me 2 - 3 muaj atje, edhe pse në kushte jo fort komode. Tani të paktën ai lëviz lirshëm dhe gëzon më shumë të drejta brenda Italisë, por shkon e vjen me dinjitet pranë familjes.

Deri kur?

Gëzimi është vetëm 36 vjeç, me arsim të lartë mbaruar me specializime dhe kualifikime, të tillë njerëz do të bënin çdo punë në vendin tonë dhe do t’a quanin nder, tani detyrohet të kontribuoje në një vend tjetër, jashtë dëshirës dhe vullnetit të tij, vetëm se ndjen vështirësi punësimi në vendin e tij, falë zyrtarëve të korruptuar dhe të paaftë në institucionet tona.

So that it's not too late...

Pse?

Because our country has not taken a single step towards merit in more than thirty years. With acquired degrees and without degrees, many people work and direct (rather confuse!) the affairs of this country. Boys like Gezimi or girls like Vana, his wife, work in foreign countries, in agriculture and construction for a living, just like I do in my country. Hard to say, but it feels much better than being official here. They are really tired, but they live well, they are calm and equal as Italian citizens, while here. My soul hurts when I think that the little girl Meri will be an Italian citizen and will forget her mother's language. This was just a spontaneous case, but there are such cases in our country that educated and qualified young people are forced to leave their homeland and their families without having any hope of employment in their profession. It's a shame!

When this situation must change, then our path will be European. Until then? I can't define what it's called, or I don't want to, but it's not just European!