BREAKING NEWS

Brizida Gjikondi sheds light on the strong behind-the-scenes: Here's the scheme that Ilir Meta is using to escape from the arrest of SPAK, just as he did with the video of Dritan Prifti

Brizida Gjikondi sheds light on the strong behind-the-scenes: Here's the
x
BREAKING NEWS

The lawyer Romeo Kara is shocked: Operation 'Metamorfoza' was specially made by SPAK to go to Ilir Meta, very soon we will have communication of charges, this is why the doors of the asylum have been closed to the former president, they will bring him ...

The lawyer Romeo Kara is shocked: Operation 'Metamorfoza' was
x
BREAKING NEWS

Movement in the government of Edi Rama, Blendi Klosi towards the post of deputy prime minister and head of the district of Tirana, Gjiknuri leaves Elbasan, Blendi Çuçi goes to Fier, this is what is expected to happen within the SP

Movement in the government of Edi Rama, Blendi Klosi towards the post of deputy
x
BREAKING NEWS

USA and SPAK threatening Albanian politics for the "black days" that are coming, Altin Dumani and the prosecutors show the high official of DASH the corruption files that have filled the offices of the Special Prosecutor's Office, the Americans want th...

USA and SPAK threatening Albanian politics for the "black days" that
x
BREAKING NEWS

The scandals of Belinda Balluk have no end, KLSH reveals the financial damage it did to the pockets of Albanians, how 5 companies were excluded from the tender, suspicions of a rigged competition

The scandals of Belinda Balluk have no end, KLSH reveals the financial damage it
x
BREAKING NEWS

10 years since the intervention in Lazarat, the former General Director of the State Police Artan Diti, who led the operation, reveals for the first time the "bombastic" details, from the politician who opposed, the seizure of 71 tons of sativa cannabi...

10 years since the intervention in Lazarat, the former General Director of the
x
BREAKING NEWS

This is how SPAK is getting to the "root" of Ilir Meta's hidden assets, from his 500,000 euro birthday in Lalez, 51 assets he has in London, 289,000 euro operations, over 100,000 euro spent on just one child, up to the murders in which the former presi...

This is how SPAK is getting to the "root" of Ilir Meta's hidden
x
BREAKING NEWS

The high US official against global corruption lands today in Albania, DASH list of "non-women", will the oligarchs who finance Sali Berisha be sanctioned like the case of Dodik in Bosnia?

The high US official against global corruption lands today in Albania, DASH list
x

Opinion / Editorial

Why don't you want to set the official minimum wage? 

Why don't you want to set the official minimum wage? 

Albania, our country, is the only country in Europe that does not have in its legislation the definition of the official living minimum, as a necessary and effective measure that helps the State and its main public decision-makers to plan and implement more correctly and more properly social policies in support of the most vulnerable layers of the population.

Why did you miss the opportunity in 2016?

You, the majority, had every chance of approving the Official Living Minimum in 2016, when, at the initiative of the Ombudsman, the Albanian Center for Economic Research (ACER), under the direction of the well-known researcher and economist Zef Preçi, carried out the study entitled "Calculation of the living minimum in Albania. From the vital minimum as survival towards a reasonable standard of living" (https://www.avokatipoullit.gov.al/media/manager/website/reports/LLOGARITJA%20E%20MINIMUMIT%20JETIK%20N%C3%8B%20SHQIP%C3 %8BRI.pdf). In your first governing program 2014-2017, you had defined as an objective the calculation, publication and calendaring of the fulfillment of the vital minimum in Albania. You had the full scientific study by ACER and the People's Advocate, as well as the full support of public opinion and citizens. ACER's study determined a vital minimum per citizen above ALL 18,000, based on strong scientific measurement criteria. Why didn't you then define the official living minimum by law? Why did you not include INSTAT in the modern scientific research on the poverty of Albanians, but let it count the television and washing machine in the homes of the poor, to declare them unworthy of state aid? The washing machine and the television are within the reasonable standard for a dignified life and not indicators of the absence of poverty! You rejected the official calculation of the vital minimum, unlike what every responsible European government and state does, because you started dreaming in 2016 about the 1 billion euro investments with PPP. Which you multiplied in the golden period of your PPPs, in the years 2017-2019, when you put your hands in the pockets of Albanians for the next 13 years, through taxes that you are forced to raise, to cover the payments of the State Budget to public-private partnership contracts, which every year after 2017, they are exceeding regularly of 100 million euros. This is the reason why you do not have enough money for the financial obligations arising from the appropriate poverty compensation schemes, which are imposed by the official and legal definition of the living minimum. You don't officially estimate the living minimum of the population, because you have to commit to compensating the mass poverty of Albanians, deepened by the earthquake, the Covid-19 pandemic and the extremely high inflation caused by Putin's invasion of Ukraine. You must and must, with the vital minimum of ??σμα defined, to engage in the social program of guaranteed income for the citizen, as it is called and widely implemented everywhere in the civilized and humane world. But you are neither humane nor civilized, unfortunately for the Albanians, whom you are now governing. From the budget revenue surplus of over half a billion euros, created in the ten months of March-December 2022 due to high inflation, approve show aid programs and a big New Year's package, according to the whims of the leader of the ruling sect, the so-called Global leader, without really contributing to the alleviation of mass poverty in the country, but only handing out alms, which you sell as unheard of generosity and marked humanity. not even civilized, unfortunately for the Albanians, whom you are now governing. From the budget revenue surplus of over half a billion euros, created in the ten months of March-December 2022 due to high inflation, approve show aid programs and a big New Year's package, according to the whims of the leader of the ruling sect, the so-called Global leader, without really contributing to the alleviation of mass poverty in the country, but only handing out alms, which you sell as unheard of generosity and marked humanity. not even civilized, unfortunately for the Albanians, whom you are now governing. From the budget revenue surplus of over half a billion euros, created in the ten months of March-December 2022 due to high inflation, approve show aid programs and a big New Year's package, according to the whims of the leader of the ruling sect, the so-called Global leader, without really contributing to the alleviation of mass poverty in the country, but only handing out alms, which you sell as unheard of generosity and marked humanity. 

 

Përcaktimi zyrtar i minimumit jetik-lakmusi që dallon hipokritin nga i përgjegjshmi dhe humanisti

Ju e dini mirë se përcaktimi i minimumit jetik zyrtar ndihmon zbutjen efektive të varfërisë në Shqipëri, e cila është detyrë humane dhe kushtetuese. Ky tregues është realisht lakmusi që ndan vendim-marrësin publik të përgjegjshëm dhe humanist nga ai i papërgjegjshëm dhe abuziv.  Sipas një studimi të kohëve të fundit të EUROSTAT, 74 përqind e popullsisë në Shqipëri rrezikon varfërinë. Ju po ashtu e kuptoni qartë se njohja e minimumit jetik zyrtar nuk ushqen mbijetesën asistenciale, por nxit punësimin dhe kërkimin e burimeve të reja të punës. Vetëm se qëllimisht nuk e pohoni këtë, por sillni justifikime pa bazë për gjoja rrezikun e mbijetesës asistenciale. Ju me fjalë dhe shou të pseudo-programeve të ndihmës, e vendosni familjen shqiptare gjoja në qendër të vëmendjes. Ju e dini mirë se qendërzimi i familjes në politikat ekonomike kudo në botë në shtetet e qytetëruara, ndodh kur përcaktohet minimumi jetik zyrtar dhe vlerësimi i nivelit të jetesës të familjeve bëhet jo me kalori, sikurse e bën INSTAT dhe si bëhej në regjimin komunist, por bazuar në mesataren e të ardhurave të këtyre familjeve. Të mos bazosh të dhënat e mirëqenies së shtetasve të tu në metodat e studimit të minimumit jetik, do të thotë të notosh në një det hipokrizie dhe pseudo-politikash sociale. Dobitë sociale nga përllogaritja shkencore e minimumit jetik zyrtar janë të shumta.  Metodologjitë e njohura në botë dhe të konsoliduara, do të shërbejnë si udhërrëfyes dhe referencë zyrtare për llogaritjen periodike të Minimumit Jetik Zyrtar. Duke u përcaktuar në mënyrë rigoroze shkencore, Minimumi Jetik Zyrtar do të mund të përdoret në themel të hartimit të politikave sociale për shtresat në nevojë. Ai po ashtu, do të përdoret, me shumë efektivitet dhe me argumentime të plota shkencore, si referencë për të përcaktuar pensionin minimal urban dhe rural, pagën minimale, ndihmën ekonomike dhe pagesën e papunësisë. Në favor të minimumit jetik, si një referencë në luftën kundër varfërisë dhe ndërtimin e sistemit të mirëqenies, është edhe modeli i aplikimit të së Ardhurës Bazë Universale (Universal Basic Income [Juniversëll bejzik inkam]). Aplikimi i tij, edhe pse tingëllon si një politikë apo program rishpërndarës, në fakt është neutral. Për të janë shprehur filozofë dhe personalitete të majta e të djathta. Nobelisti dhe filozofi Bertrand Rasëll (Bertrand Russell), i njohur për idetë e tij të majta, që para një shekulli ka nënvizuar se “një e ardhur minimale duhet garantuar për të gjithë qytetarët, pavarësisht nëse punojnë ose jo”. Ndërsa Fridrih Hajek (Friedrich Hayek), ekonomisti i njohur botërisht për idetë e tij liberale, ka nënvizuar se “vendosja e një dyshemeje të ardhurash të garantuara, poshtë së cilës nuk duhet të bjerë askush, është një mbrojtje legjitime për qytetarët me të ardhura të pamjaftueshme”. A mund të zbatohet ky program në Shqipëri? Përderisa ka gjetur zbatim në mjaft vende me nivele të ndryshme zhvillimi, SHBA (Alaskë), Kanada, në Amerikën Latine, në Azi, madje dhe në disa vende afrikane, mund të shqyrtohet mundësia e pilotimit të këtij programi edhe në Shqipëri. Politikat mbrojtëse duhet të jenë të tilla edhe tek ne, që çdo qytetar nën minimumin jetik zyrtar dhe të përditësuar, të marrë një kompensim nga shteti. Por kjo mund të ndodhë, vetëm nëse do të kemi një minimum jetik të njohur zyrtarisht. Edhe pse kanë anëtarë të punësuar me paga të ulëta, shumica dërrmuese e familjeve shqiptare janë nën këtë nivel minimal të jetesës, të përllogaritur në mënyrë shkencore nga metodat e minimumit jetik. Problem thelbësor mbetet që kemi dy të tretat e të punësuarve në sektorë si bujqësia, ndërtimi, industritë e përpunimit dhe shërbimet, ku pjesa dërrmuese e tyre i kanë pagat shumë pranë pagës minimale, gjë që dëshmon se varfëria tek ne është një dukuri masive. Të mos harrojmë se kemi mbi 260 mijë të punësuar pranë pagës minimale. Gjykoj se në kushtet e sotme, me këtë qeverisje të papërgjegjshme që kemi, është i shëndetshëm debati për njohjen e minimumit jetik nga qeveria. Vetëm duke njohur zyrtarisht minimumin jetik, mund të arrijmë të fokusojmë politikat sociale tek shtresat në nevojë. Po ashtu, INSTAT duhet të nisë ta llogarisë varfërinë jo më me praninë e televizorit apo frigoriferit në banesë, por me matjen e fuqisë prodhuese të punës, pra produktivitetit, duke nxitur daljen nga rrethi i varfërisë, përmes shkollimit dhe kualifikimeve profesionale. Tek ne, programi i arsimimit dhe kualifikimit profesional ka dështuar krejtësisht. E kemi të domosdoshme një rikonceptim dhe reformë tërësore në këtë, por ama nën një qeverisje të përgjegjshme, e cila nuk ka në qendër të vëmendjes oligarkët, por familjet dhe qytetarin shqiptar. Programi i zbatimit të minimumit jetik presupozon tri faza: llogaritjen, publikimin dhe  zbatimin. Është e qartë se llogaritja dhe publikimi i minimumit jetik janë detyra të realizueshme që në këto momente që flasim. Në kushtet e Shqipërisë, plotësimi i minimumit jetik është një detyrim kushtetues i sistemit të mirëqenies, i cili mund të realizohet në proces dhe në mënyrë graduale, duke llogaritur mirë burimet financiare të vendit.