BREAKING NEWS

The strong "behind the scenes" from the well-known journalist, the factor that can overturn the result in Shkodër is revealed

The strong "behind the scenes" from the well-known journalist, the
x
BREAKING NEWS

The movement of Rama is revealed! The journalist divulges the details: Here is the deputy who leaves the mandate to become mayor (Name)

The movement of Rama is revealed! The journalist divulges the details: Here is
x
BREAKING NEWS

"How the USA was set in motion by Rama's corruption", the former deputy cracks the strong statement and makes the sensational denunciation

"How the USA was set in motion by Rama's corruption", the former
x
BREAKING NEWS

Removal of cameras, expert Karamuço reveals the big mistake of the police: Wrong operation, here's what should have been done

Removal of cameras, expert Karamuço reveals the big mistake of the
x
BREAKING NEWS

"He was Vis Martinaj's close man"/ Artan Hoxha discloses the hard details of Ylli Brahim's assassination: the assassins blocked the camera waves

"He was Vis Martinaj's close man"/ Artan Hoxha discloses the hard
x
BREAKING NEWS

"McGonigal fooled everyone", Likometa reacts to the corruption of the former agent: There are attempts to smear Edi Rama in the USA

"McGonigal fooled everyone", Likometa reacts to the corruption of the
x
BREAKING NEWS

The analyst breaks down Basha's suspicious move: He is playing with Berisha's mind, at the moment...

The analyst breaks down Basha's suspicious move: He is playing with
x
BREAKING NEWS

Will Rama's gifts be confiscated by the FBI? The former MP divulges details from the investigation: Here is what is expected to happen

Will Rama's gifts be confiscated by the FBI? The former MP divulges details
x

Opinion / Editorial

SP to appoint a candidate as the new mayor of Tirana instead of Erion Velija

SP to appoint a candidate as the new mayor of Tirana instead of Erion Velija

The next local elections in Albania will be held on May 14, 2023, according to the decree signed by the President of Albania, Bajram Begaj. It is also emphasized that "President Begaj urges all parties to approach this date with humility and respect towards citizens and political opponents". Four years ago, in the last local elections in Albania that were held on June 30, 2019, they were won by SP with the candidate Erion Veliaj, who is currently the Mayor of Tirana. The current mayor of Tirana promised many things and had made a program to be admired in that they would look at the promises: - On infrastructure - 66 promises. Among the infrastructure promises, the most important promises were: `1. Normalization of traffic will be carried out and areas with limited traffic will be determined in order to reduce pollution. 10. The construction of a shelter in accordance with European standards for street animals will be carried out on the territory of the municipality... 29. The idea of ??car-free noons will be piloted where the movement of cars is prohibited on certain roads between 11:30 and 13:00. 30. Further development of the traffic management center will be carried out in order to increase traffic analysis, dynamic monitoring and coordination of all traffic lights in Tirana and diverting traffic to axes with less load 31. A clear and simple traffic stop system for vehicles carrying goods, supply or construction at certain hours and certain streets of the capital. 32. Areas with limited traffic will be created in which the circulation of vehicles will be prohibited during peak hours, but without hindering the residents of the area and emergency vehicles. 33. Strict control will be carried out to end the phenomenon of usurpation of parking spaces in Tirana 34. Investment will be made for the construction of underground parking lots in public private partnerships in the territory of the municipality....`. – In Education/Culture/Sports – 50 promises. Among the pledges in Education, Culture and Sports, the most significant pledges were: `34. Sports facilities will be doubled for every 100,000 inhabitants within the first year of the mandate by activating school facilities as community centers and putting them fully at the service of sports 35. 40 sports facilities will be created for every 100,000 inhabitants within the mandate 36. 90 new sports facilities will be created in the free spaces within residential blocks 37. All sports facilities owned by the Municipality will be rehabilitated....`.-In the Tourism Environment - 23 promises. In the Tourism Environment Promises, the 4-5-6-7 promises were the most interesting: `4. The construction of a plant for the processing and recycling of waste will be carried out, strictly prohibiting their burning in the territory of the municipality 5. The rehabilitation and greening of 135,810 m2 of public spaces freed from informal constructions during the last 2 years in Tirana will be carried out; 6. The regeneration and transformation of the former industrial areas of Tirana into green spaces and serving the community will be carried out; 7. An application will be made in the "Green Facades" project with the aim of creating vertical green spaces. - In Agriculture - 15 promises. Among the agricultural promises was promise 5: ``KM 0 policy will be implemented, so that people from Tirana can buy products in Krrabë''?! - In Social Services – 10 promises. Among the promises here was promise No. 6: ``Within the first 100 days of the mandate, the distribution of all social housing (385 housing units) and the drafting of a proper policy for social housing'' will be carried out.

-Në ekonomi dhe punësim – 15 Premtime. interesant ishte fakti se premtimi i 15 ishte: `Në bashkëpunim me Ministrinë e Ekonomisë do t’i jepet biznesit që është i fokusuar në produktet “MADE in TIRANA”, kapanone me qira 1 euro m2`?! (PREMTIMET-TIRANA.pdf (portavendore.al) Sot pas katër vitesh jemi par një tabloje tjetër të premtimeve të parealizuara si ato që veçova mësiër, por edhe për  mos transparencën e buxhetit të Bashkisë. Pa i hyrë problemeve të  60 bashkive të tjera, Bashkia e Tiranës ka një popullsi prej 1.2 milion banorë megjithë rrethinat dhe dihet vështirësitë që ka për tu menaxhuar. Sidoqoftë problemet më të mprehta me të cilat ky kryebashkiak u përplas gjatë drejtimit të kësaj, Bashkie  të cilat janë lënë pa zgjidhje; Problemi i plehrave dhe i inceneratorit, Problemi i parkingjeve te anës rrugëve. Problemi i  pagimit të taksave për pastrimin, për taksat për fëmijët e kopshteve dhe çerdheve dhe ata të shkollë në të cilën pagonin familje që nuk kishin probleme të tilla. Problemi i pastrimit të rrugëve sidomos në rrugët e bllokut ku asnjë pastrues bashkie nuk futet. Problemi i zhurmave nga makinat e mëdha që lëvizin në mes të ditës në kundërshtim me Rregulloren e Rrugëve por edhe nga zhurmat pas mesit të natës ku në rrugë garojnë me makina shoferët e të fortëve apo dhe të institucioneve të veçanta që nuk kanë frikë nga policët. Problemi i vendosjes së parkimit të taksive çdo 50-100 m duke penguar familjet dhe individët e interesuar për parkim. Problemi i bërjes së zonës së hapësirës para Pallatit të Kulturës hapësirë e cili zhduku 7 rrugë komunikuese dhe detyron makinat të futën në rrugë pa rrugë, duke krijuar trafik të rënduar. Problemi i mos realizimit të një rrugë direkte në formë nënkalimi apo mbikalimi në qendër mbi hapësirën e madhe para Pallatit të Kulturës. Problemi i zënies së vendeve të parkimit para pallateve me parkime private nga zyra private, Dështimi i logove `REZIDENT` të shpërndara nga Bashkia për ti vendosur në makinat e popullit që  të parkojnë pranë vendit të banimit, e që faktikisht nuk vlejnë aspak. Sigurisht pështimi më i madh për Kryebashkiakun aktual është kapja nga e ashtuquajtura `mafia e ndërtimeve` sepse ka dhënë leje që kanë dëmtuar hapësirën e gjelbër përreth Tiranës duke zvogëluar sipërfaqen e kurorës përreth liqenit të Tiranës Leja për ndërtime në atë zonë dhe lejet që presin zbatimin do të jenë një katastrofë nëse do të miratohen. Difekt tjetër i rëndë i Kryebashkiakut është mos marrja parasysh apo nënvlerësimi i vendimeve të Këshillit Bashkiak për çdo problem kryesisht për inceneratorët. Difekt i madh është mos funksionimi i Administratorëve të `minibashkive` që sot nuk quhen kështu, duke krijuar një mosfunksionim të rëndë në menaxhimin, kontrollin dhe marrjen e masave për përmirësimin e gjendjes. Problem tjetër janë Policia Bashkiake e cila vetëm vendos gjoba por problemet që sheh përreth në shkelje të ligjit policia bashkiake largohet pa kryer asnjë veprim në ndihmë të banorëve. Krahas këtyre, problem i madh për çdo  Kryebashkiak dhe jo vetëm ai i Tiranës është mbajtja e Këshilltarëve jo profesionistë dhe në vend të tyre Këshilltarë janë patronazhistët dhe militantët. Madje dhe në strukturat partiake të PS drejtues janë vënë miq, të afërm dhe ata që paguajnë  për një post partiak  apo  në `hot stuff`.Kjo ka shkaktuar që strukturat e PS drejtohen nga militantë nga Tepelena, Skrapari, Gramshi, Tropoja, Hasi, Dibra, fshatrat e Vlorës e të Gjirokastrës dhe nga fshatrat e Shqipërisë së mesme (megjithë respektin për popullin e këtyre zonave), e plot të tjerë të panjohur për banorët e Tiranës por edhe në qytetet e tjera të mëdha, ku strukturat partiake të çdo lloj partie gëlojnë nga amatorizmi, korrupsioni, mitmarrja, patronazhistët. Shumë pak njerëz me vlera dhe integritet ka në drejtim. Kjo sigurisht ka dëmtuar edhe Bashkinë e Tiranës. Në përfundim po ti bëjmë një rezyme punës të Kryetarit Erion Veliaj mund të vërejmë se negativiteti rëndon më shumë se punët e mira. Kjo mbetet një kambanë alarmi për Kryeministrin dhe PS, sepse po nuk u ndërhy në këto sektore dhe po nuk u rregullua më ligj puna e këshilltarëve të Kryetarit të Bashkisë , madje dhe këshilltarëve të Ministrave të cilat kanë mbledhur bukranët e dynjasë nëpër administratë, populli i Tiranas do të votojë një qytetar të papërlyer, me integritet dhe profesionist i mirë i kujtdo Partie qoftë madje dhe i pavarur. Tirana ka nevojë për një drejtues punëtor dhe jo për ndonjë militant partie, asa për ndonjë ish bashkëpunëtor i sigurimit apo mik i tij, dhe as për ndonjë të korruptuar të harruar as për ndonjë mafioz që bërtet se jam `burrë i mirë`…