BREAKING NEWS

Democrats received the big blow today, Kreshnik Spahiu reacts and makes the strong statement: This is why this party must be dissolved

Democrats received the big blow today, Kreshnik Spahiu reacts and makes the
x
BREAKING NEWS

The Ministry of Health publishes the case figures with Covid in the last 24 hours in Albania

The Ministry of Health publishes the case figures with Covid in the last 24
x
BREAKING NEWS

"Gerdec is a mass murder" / GJKKO closed the investigation for Fatmir Mediu, Erion Brace explodes in revolt and leaves nothing unsaid: Do not dare anyone to ... (VIDEO)

"Gerdec is a mass murder" / GJKKO closed the investigation for Fatmir
x
BREAKING NEWS

GJKKO closed the investigation for the former Minister Fatmir Mediu, SPAK does not waste time and makes urgent move, goes against the Special Court against Crime and Corruption and warns

GJKKO closed the investigation for the former Minister Fatmir Mediu, SPAK does
x
BREAKING NEWS

Will Fatmir Mediu be investigated? GJKKO gives the decision for the former minister

Will Fatmir Mediu be investigated? GJKKO gives the decision for the former
x
BREAKING NEWS

Arben Pëllumbi makes the important announcement, the Socialist Party is expected to appear in an urgent conference

Arben Pëllumbi makes the important announcement, the Socialist Party is
x
BREAKING NEWS

Strong blow comes for Lulzim Basha / Mass resignation in PD, the secretary of PD leaves and 13 members of the Presidency in this city of the country: Basha is turning him into a clientelist party (Letter is published)

Strong blow comes for Lulzim Basha / Mass resignation in PD, the secretary of
x
BREAKING NEWS

Visit to the US, Kreshnik Spahiu: Meta is trying to avoid his "funeral", even the goldsmiths do not work anymore, they closed every door in Washington

Visit to the US, Kreshnik Spahiu: Meta is trying to avoid his
x

Opinion / Editorial

China's Presence in the Mediterranean: From Romano Prodi's words and Yang Jiechi's messages

China's Presence in the Mediterranean: From Romano Prodi's words and

On March 23, 2019, Italy officially becomes part of the "One Belt, One Road" Initiative. As the first country of the G-7 group to sign the Memorandum of Cooperation of this initiative, Italy sparked heated debates in the West over this step.

The Memorandum of Understanding signed by China and Italy tells us that the two countries are committed to working together to develop Italy's transport, logistics and port infrastructure, strengthen financial cooperation, and expand trade and investment. But not only that, human exchanges, cultural, academic, etc., are planned to be at the center of bilateral relations. Italy has historically cultivated intense relations with China, and in the last decade these relations have only deepened.

In this context, on May 31, 2021, a conference called "Strategic Link: Euro-Mediterranean Region and China" was held - organized by the ChinaMed Project in partnership with Peking University and the University of Turin. The main guest of this conference was Romano Prodi.

Prodi is a very well-known figure and is considered a friend of Albania. In the dark year of 1997, when the institutions of the Albanian state were collapsing, Prodi's visit to Vlora raised great hopes for recovery. From across the Adriatic, Romano Prodi brought the feeling of Albania's most supportive neighbor.

A politician, economist, academic, President of the European Commission from 1999 to 2004, Prodi served twice as Prime Minister of Italy, first from 1996 to 1998, and then from 2006 to 2008. He is considered the founder of the Italian center-left and one of the most prominent and iconic figures of the so-called Second Republic. Prodi has often been nicknamed 'Professor' because of his academic career.

Prodi after leaving politics has been very active in the academic world, in fact he is often invited to various panels as an expert on Mediterranean geopolitics.

Romano Prodi has a very pragmatic approach and with deeply logical premises for China. Speaking about China's approach to the Mediterranean and specifically the "One Belt, One Road" initiative, Prodi sometimes wears the clothes of a statesman, sometimes of an economist and sometimes of a professor. Combining these ranges together, Prodi gives us a balanced "Euro-Mediterranean" view of China's presence in the region.

Prodi është i idesë se Kina tani ka një prani të rëndësishme dhe të përhapur në Mesdhe. Përqëndruar në botën e biznesit, por në një mënyrë gjithëpërfshirëse dhe sistematike. Ai shprehet se e ka parë me shumë interes projektin “Një Brez, Një Rrugë”, i cili ndjek gjurmët e marrëdhënieve antike tregtare, politike dhe kulturore midis Evropës dhe Kinës

Prodi beson se vendet evropiane kishin pritshmëri shumë të ndryshme kur u bashkuan me Bankën Aziatike të Investimeve për Infrastrukturën (AIIB), dhe thekson se ka shumë potencial të pashfrytëzuar. Në fakt, dy vite më parë në një shkrim të tij, Prodi ka thënë se çfarë i mungon mozaikut të Rrugës së Re të Mëndafshit është vetëm Evropa.

Prandaj do të ishte e këshillueshme që të kthehemi në origjinë - thotë Prodi -  duke e bërë Rrugën e Mëndafshit një plan të shkëlqyeshëm të bashkëpunimit ndërkombëtar në të cilin merren vendime të përbashkëta, ose, në çdo rast të paktën të punojmë në sinergji.

Pyetur se si e mendon paralajmërimin amerikan për kujdes ndaj projekteve infrastrukturore kineze në Mesdhe, Prodi shprehet thjeshtë: “Nuk me duket se projekti i Pireut i ka shkaktuar ndonjë dëm Greqisë.” Përmes ironisë së mprehtë italiane, Prodi e shprehu qartë se investimi kinez në Greqi është histori suksesi.

Nëse, bëhet fjalë për investime të bazuara në një parime të shëndosha ekonomike, nuk kam asgjë për të thënë, theksoi Prodi, por Italia ka humbur një mundësi. Në vitet e kaluara Italia ka lënë pas dore portet strategjike si Gioia Tauro dhe Taranto, pa i modernizuar. Ato do të kishin qenë terminalet natyrore të tregtisë midis Evropës dhe Kinës. Është në interes të Italisë të ofrojë një alternativë ndaj porteve të Evropës Veriore, duke shkurtuar trafikun detar me Kinën me katër ose pesë ditë lundrimi. Ai nuk sheh një problem të madh politik nëse mallrat kineze që mbërrijnë në Evropë zbarkojnë në Mesdhe dhe jo në Roterdam.

Kur u pyet për reagimin e Shteteve të Bashkuara ndaj nënshkrimit italian (të “Një Brez, Një Rrugë”) dhe e konsiderimeve të asaj marrëveshje me Kinën një rrezik për sigurinë e NATO-s, Prodi shprehu se nuk kupton se si mund të jëtë një sulm ndaj NATO-s projekti për të shkarkuar mallra kineze (ose mallra për në Kinë) në Taranto dhe Trieste. Gjithçka po shfrytëzohet politikisht – vazhdoi ai.

Evropa duhet të dallojë detyrimet dhe detyrat e Aleancës Atlantike, e cila është thelbësore për sigurinë, nga marrëdhëniet tregtare që amerikanët me të drejtë i mbajnë në mend edhe në marrëdhëniet e vendit të tyre me Kinën.

Unë absolutisht jam pro intensifikimit të tregtisë midis Kinës dhe Evropës – vazhdon Prodi – duke parë me interes nënshkrimin e Marrëveshjes së Investimeve Kinë-BE (CAI) dhe shpreh keqardhje për ngrirjen e saj nga Parlamenti Evropian. Në përvojën time vazhdon Prodi, sanksionet vështirë se kanë qenë ndonjëherë një zgjidhje. Prodi mendon se Italia dhe Evropa duhet të kthehen në vijën e vendosur në fillim nga Angela Merkel, e cila parashikonte, të paktën në parim, një diskutim mbi çështje veçanërisht delikate, të tilla si investimet e ndërsjella, patentat, pronësia intelektuale, ndihma shtetërore.

Çdo strategji duhet gjithashtu të peshohet duke vlerësuar pasojat dhe efektet anësore të saj. Në shumë raste është zbuluar se sanksionet u kanë sjellë dobi shtypësve dhe kanë dëmtuar të shtypurit. Na duhet gjithashtu një farë qëndrueshmërie se si dhe ku zbatohen sanksionet. Demokracia është një mall i çmuar, por, për fat të keq, jo të gjithë në Evropë i praktikojnë vlerat e saj në një mënyrë uniforme. – përfundoi Prodi.

Vizita e Yiang Jiechi në Kroaci dhe Slloveni

Më 26 dhe 27 maj, një zyrtar i lartë kinez viziton dy vende të ballkanit, Kroacinë dhe Slloveninë. Yang Jiechi, Drejtori i Komisionit Qendror të Punëve të Jashtme dhe Anëtar i Byrosë Politike, më parë ka shërbyer si Ministër i Jashtëm dhe, para kësaj, si ambasador në Shtetet e Bashkuara. Ai konsiderohet si një nga arkitektët kryesorë të politikës së jashtme bashkëkohore kineze dhe udhëtimet e tij jashtë shtetit mbartin përherë domethënie dhe simbolika të rëndësishme.

Kroacia dhe Sllovenia janë të dy anëtarë të Bashkimit Evropian, anëtare të platformës "17 + 1" midis Kinës dhe Evropës Qendrore dhe Lindore, por gjithashtu janë pjesë e Nismës “Një Brez, Një Rrugë”.

Marrëdhëniet ekonomike midis Pekinit dhe Lubjanës dhe Pekinit dhe Zagrebit janë rritur gjithnjë e më shumë pas vitit 2013. Të dy vendet janë gjithashtu të vendosura strategjikisht përgjatë detit Adriatik. Portet e tyre mund të shohin një fluks të rëndësishëm investimesh në infrastrukturë nga Kina.

Investitorët kinezë kanë fituar pronësinë në shumicë në portin kroat të Zadarit dhe kanë sugjeruar interesin e tyre në rinovimin dhe modernizimin e linjave hekurudhore që lidhin portin me rrjetet më të gjera të transportit. Në korrik 2018, autoritetet kineze dhe sllovene nënshkruan një marrëveshje për të rritur bashkëpunimin midis portit kinez të Ningbo dhe portit të vetëm të Koperit të Sllovenisë, si pjesë e Nismës “Një Brez, Një Rrugë”.

Vizita e Yang në këto dy vende është shumë domëthënëse në spektrin e realpolitikës. Në Kroaci Yang shprehu se të dy vendet duhet të shfrytëzojnë rastin për të përmirësuar hartimin e nivelit të lartë të marrëdhënieve dypalëshe, kapërcimin e shqetësimeve pandemike dhe thellimin e bashkëpunimit në fusha të tilla si ndërtimi i infrastrukturës, teknologjia dhe inovacioni, ndërmarrjet e vogla dhe të mesme, shkëmbimet mes njerëzve dhe turizmi, në mënyrë që të ndërtohen më shumë ura që çojnë në lidhje dhe prosperitet të përbashkët. Kina shpreson që Kroacia të ushtrojë ndikimin e saj pozitiv dhe të japë kontribute të reja në promovimin e zhvillimit të shëndetshëm dhe të qëndrueshëm të marrëdhënieve Kinë-BE.

Në Slloveni Yang tha se marrëdhëniet Kinë-Slloveni kanë dëshmuar një zhvillim të qëndrueshëm dhe të shëndetshëm, me shkëmbime të ngushta midis dy popujve dhe shkallën e tregtisë dhe investimeve që vazhdojnë të zgjerohen. Kina mirëpret kompanitë sllovene për të eksploruar aktivisht tregun e saj dhe është e gatshme të importojë më shumë produkte me cilësi të lartë nga Sllovenia, vuri në dukje ai.

Ai vazhdoi duke thënë se Kina dhe BE duhet të kuptojnë drejtimin e përgjithshëm të zhvillimit të marrëdhënieve dypalëshe nga një perspektivë strategjike për të siguruar që ata të vazhdojnë të ecin përpara në rrugën e duhur.

Yang, Prodi dhe idetë në unison

Në harkun kohor të pak ditëve, të dy funksionarët si zëra të rëndësishëm që janë, për shkak të pozitës dhe eksperiencës që mbartin, kishin në thelb të njëjtin mendim: përfitimet e ndërsjellta nga bashkëpunimi.

Yang says China wants and respects EU cohesion, seeking deepening relations, lowering barriers and advancing multilateralism. China respects the institutions - as Slovenia will take over the presidency of the EU Council in the second half of 2021, the visit of Mr. Yang in Ljubljana, best expresses this aspect of Chinese politics.

On the other hand, Prodi says that Europe and the Mediterranean should benefit from Chinese initiatives and presence in the region by intensifying dialogue and mutual recognition.

Clear voices, which go beyond the destructive phobias of the isolationist mentality, which appreciate and recognize each other's realities and which give impetus to progress.

Looking beyond the differences, cooperation is not only possible, but highly desirable.