BREAKING NEWS

Strong developments within SPAK, the prosecutors extend the investigation deadlines for Arben Ahmetaj by 3 months and send summons to the oligarch who is accused of money laundering

Strong developments within SPAK, the prosecutors extend the investigation
x
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela reveals the "bombastic" behind-the-scenes: This is why the divorce of Ilir Meta and Monika Kryemadhi cannot save them from the shackles and the strong reason that DASH senior official Richard Nephew avoided meetings in Tirana with the 'R...

Spartak Ngjela reveals the "bombastic" behind-the-scenes: This is why
x
BREAKING NEWS

Sali Berisha did not have a mandate according to the Constitution, the head of the DP makes way for Argita and prepares to crown his daughter on the throne with the July 12 protest, Gaz Bardhi ends up as a "squeezed lemon"

Sali Berisha did not have a mandate according to the Constitution, the head of
x
BREAKING NEWS

The testimony in SPAK that sinks Niko Pelesh for his connections with Klodian Zoto is revealed, the former director of Korça Waterworks reveals it before special prosecutors

The testimony in SPAK that sinks Niko Pelesh for his connections with Klodian
x
BREAKING NEWS

The mandate for deputy of Sali Berisha in the "string of thread", there will be a clash for Article 71 of the Constitution, this is who has the "fate" of the "non-woman" in his hands, say the jurists

The mandate for deputy of Sali Berisha in the "string of thread",
x
BREAKING NEWS

Frrok Çupi brings out the black "CV" of Sali Berisha in 30 years, from his collaboration with the leader of Serbia, the attacks on the US embassy in Tirana, the coup d'état in '98, the killing of 4 protesters on January 21, to the names of terrorists w...

Frrok Çupi brings out the black "CV" of Sali Berisha in 30
x
BREAKING NEWS

The Swiss authorities reveal the name of the businessman who became a guarantor for Arben Ahmetaj in Switzerland, how he hired the woman with a salary of 9,000 francs per month, details from the investigation file are revealed

The Swiss authorities reveal the name of the businessman who became a guarantor
x
BREAKING NEWS

Ilir Demalia reveals the strong behind-the-scenes: Ilir Meta and Sali Berisha are doing everything to save their property and not punish their family, here is the evidence that Altin Dumani can use to put them behind bars

Ilir Demalia reveals the strong behind-the-scenes: Ilir Meta and Sali Berisha
x

Opinion / Editorial

The politician and the poet, or war and peace!

The politician and the poet, or war and peace!

During the lesson, the teacher, among others, asks the students a question. "Who will tell me a politician's name,"? The students are lost in thought. Finally, one of them raises his hand and gives the answer about a politician, who we don't need to mention by name. I am calling this Politician "X". Then the teacher, after evaluating the answer of the 5th grade student, continues to ask questions. "When, at what time was the politician "X"? The students, again, fall into thoughts, but now, not a single one, but several students raise their hand to answer.. The teacher gives the floor to one of them, who gives the answer: "It was in the time of Uncle Dritëro Agolli, teacher"! "Very well, what about you", he asks, addressing another student. "Even in the time of Uncle Ismail Kadare, teacher.."! Very good! The first student, without any purpose for his age, but he did not see it reasonable to call the politician "Uncle", just as he called the Great Poet Dritëro Agolli and the Great Writer, Ismail Kadare.

It is perhaps too much to comment that from the teenage years, love for those who fight for peace, for those who read about them in their school books, for those from whom they learned about life and at the end of last, for those who have made an era... The teacher continues. "Who will answer me, is the politician "X" alive? All the students think and after a few minutes, no one answers because they don't know if he is alive or not. But the same thing does not happen with Xhaxhi Dritëroi, for whom the answers were that "He has been separated from life because we have heard and read about him. Even for the great Shrimtar. Kadarene, they were not wrong to say what it is and we hear it from parents and friends. But we must also affirm this, that even if they don't know if he has passed away or not, they, even if the poet, artist, scientist, writer, etc., has passed away, they know he is "alive" because , it is a fact that they are "alive" in books, in paintings, in music, in memories and everywhere. Simply, they remain immortal! From this age, even minor children, instill in their hearts, those who give them knowledge, give to the future and on the other hand, politicians, where a very small minority can make an exception, as many as can be counted with the fingers of the hand that leave a trace of humanity but, the vast majority of them, are forgotten very quickly. and they are not worth remembering.

I "part" from the teacher and continue with the topic, with which the teacher, as if by chance, created the opportunity for me to continue, faced with the daily reality, and more precisely, of the last days, as well as the years and decades that have passed . Every day we read and hear about politicians, whether they are high-ranking MPs or former MPs, who have become one with crime, who abuse their office, who use their state and party positions to make money, simply to rob their citizens endlessly. , own brothers and sisters. However, such a poet or writer has not been mentioned... The wonder is that the politician, although he has in his hand, let's say the key to the "safe" of money, he has in his hand the seal, they have in their hand the assets of the Nation, who have made them "grapes and plums", they have the power to give you bread or not through employment, to hire or fire you, they have the power to tender and the division of assets and many, many others.

For everything that is done by politicians, it is not worth being remembered and the best indicator is that as soon as they fall from the chair, no one has them in the "inventory" anymore, although they have made a fortune, left a trail of humanity and charity, they have not left they are not remembered as such. If you think afterwards, that they make all the attempts, not to let go of the chair, this brings out even more openly the purpose they have in their nature, to make and increase their wealth by any means and at any price. . The politician, for his part, whatever color he may be, at the root of his work, has a thirst for wealth, not through his own work and sweat, but with the sweat of others. The politician is the deep contrast between that what he says and promises is the hatred and division he sows between the layers of society, it is gluttony and the more he has, the more greedy he is. The politician is the war itself, it is against the human lives themselves, not only with the weapons of war, but also in whatever form it may be. Politicians do not recognize tolerance in the interests of citizens, they only recognize their narrow interests.

Përfundimisht, politikani në themel të punës së tij ka luftën me kundërshtarin, e më tej akoma luftën në planin Kombëtar e Ndëkombëtare, kërcënimi që i bëjnë njerrëzimit,ku vrasin gra e fëmijë të pafajshëm, ku edhe spitalet, edhe fshatrat e qytetet, I kanë kthyer në poligone qitjeje, ku derdhet lumë gjaku i të pafajshmëve dhe më keq akoma, asnjë politikan nuk gjëndet, asnjë organizëm ndërkombëtar nuk gjëndet që të ndalojë këtë gjakderdhje. Treguesi më i mirë për këtë, është ish Xhandari ndërkombëtar dhe sot “Kështjella e demokracisë” armët e të cilës, vrasin përditë gra e fëmijë, sipas kërkesës që bën një President “actor” që kërkon “miell” hua të mbajë shtëpinë e tij, nga kërcënimi me një President që kërcënon me armë bërthamore.. Si njëra dhe tjetra Fuqi apo Supërfuqi, nuk ngopen me gjak të pafajshëm, të foshnjave dhe fëmijëve që kujtdo që i sheh e i dëgjon, i shkakton dhimbje. Akush politikan apo Organizëm Ndërkomëtar, nuk punon për tolerancën, për paqen, pë të pushuar luftën, por nxitin dhe vetëm nxitin luftë që paqa, të mos vijë kurrë!... Ndahem edhe nga këta fëmijë, përfaqsues të mëndjeve ëngjëllore, në moshën e të cilëve, akoma nuk ka depërtuar, urrejtja, egersia, hipokrizia e fodullëku, , mashtrimi dhe hipokrizia, nuk ka depërtuar akoma paraja, për të vazhduar më tej… Nëpërmjet Poetit, unë, nënkuptoj të gjithë shkrimtarët, artistët, aktorët etj, pra shkurt të gjithë ata që meren me artin dhe kulturën,të cilët, objektin e tyre në veprat që lënë pas, kanë njeriun,jetën e tij nëpërmjet halleve dhe shqetësimeve, hidhërimeve dhe gëzimeve,rrugët si ta bëjnë më të bukur të ardhmen, humanizmin dhe shpresën për të ardhmen, paqen shpirtërore, luftën kundër ç‘do lloj dhune, jetën e bukur bashkëshortore ,krijimin e familjes së shëndoshë , martesat ashtu si i ka krijuar Zoti, që politikanët po e bastardojnë dhe “infektojnë”edhe këtë burim, të dashurisë, të harmonisë të edukatës së shëndoshë të rrugës ku merr udhë morali njerrëzor.

Përderisa familja është shkatërruar, shkolla e ka humbur funksionin e saj, edukatorët e të gjith niveleve janë kthyer në politikanë partiakë, etj, ku do të zënë vënd veprat dhe gjurrmët që kanë lënë dijetarët, e të gjithë ata që kanë lënë vepra të mëdha. E ç‘farë mund të mësosh nga flalori rrugacëror I politikanëve, nga veprimet e tyre antihumane në “Tempullin e Demokracisë”, apo nga një bisedë e tillë, që më kujtohet në këto momente: “Ti Luluzim, kur i bën flokët me bojë , bëji pak më të zeza”! Luluzimi:“Ti, tërë kohën je marë vetëm me leshnë tim., nuk paske punë tjetër..!,,! Hajde e mos qesh të kam rixha... Pse sot, kujtohen dhe shoqëria, “I heq kapellen” poetëve të tillë si Naim Frashëri, Sami Frashëri, Cajupi, Ndre Mjeda,Migjeni, Fan Noli, Gjergj Fishta e mijëra e mijëra të tjerë, apo të kohëve të sotme që do të mbeten në përjetësi si Dritëro Agolli, Ismail Kadare, Moikom Zeqo Xhevahir Spahiu, e mijëra të tjerë që shoqëria, jo vetëm nuk I harron, por jeton bashke me ata, me veprat që kanë lënë. Pse Bota i kujton me respect e do i kujtojë për mijëra vite shkencëtarë, e dijetarë, poetë e shkrimtarë si Gëte, Shileri, Turgenjev, Cehov, Tolstoi, Majakovski, Moxart, Bethoven, etj, etj. Veprat që ata kanë lënë I kanë bërë të pavdekshëm.

Politikanët e të gjitha kohërave, i kanë zënë “udhët” të ardhmes, njëra prej të cilave është edhe vështirësitë që krijojnë poetëve,të cilët, megjithse e “vrasin” mëndjen dhe e “shtrydhin” trurin ata nuk përfillen, sepse truri nuk vlen, përpara parave që ka politikani privilegj ky, të cilin poetët e të gjithë ata që që i japin artit e kulturës, edukimint në përgjithsi, që lënë gjurrmë, por që i kanë xhepat bosh, dhe trajtohen si “vrima e fundit e kavallit”, edhe dje e ca më shumë sot. Shtrohet pyetja. Kush zotëron pasuritë më të mëdha, deri edhe përrallore? Këto i zotërojnë politikanët . Po ata të artit dhe kulturës? Ata. luftojnë për mbijetesë. Ata, kanë sakrifikuar shumë, kanë “shtrydhur” trurin për të bërë dicka për shoqërinë, por.. ja që nuk kanë ku të botojnë ato që janë me djersën e tyre, ata bredhin sa andej këtej nëpër shtëpitë botuese për të gjetur ndonjë mik apo shok që të botojë pak më lirë. Rastësisht takoj një aktor me famë të madhe që ka bërë emër në Shqipëri dhe Europë, që sot merr një pension që kushdo e dëgjon, i shkakton të qeshura. Historia na mëson që asnjëherë dhe në asnjë vënd,poeti, nuk ka bashkëjetuar me politikanin. Edhe në ish Bashkimin Sovjetik, si në të kaluarën edhe sot, gjithmonë shkrimtarët dhe poetët kanë qënë kundër ç‘do regjimi politik, sikurse edhe në c‘do vënd të Botës. Kjo, për të vetmen arësye, sepse nuk mund të bëhen bashkë, njëri që punon për luftën në c‘do formë që ajo të jetë, dhe tjetri që lufton për paqen, për dashurinë, për harmoninë…