BREAKING NEWS

The earth does not find peace / Albania wakes up from the tremors of the earthquake, here was the epicenter and how far

The earth does not find peace / Albania wakes up from the tremors of the
x
BREAKING NEWS

Berisha and his children with files in SPAK, the former prime minister, alarmed by the danger of investigations, denies the rumors and sends a message to prosecutors

Berisha and his children with files in SPAK, the former prime minister, alarmed
x
BREAKING NEWS

Bujar Çela: After Berisha, Meta will also be declared "non grata", their future is prison, time to give an account for the affairs where they are involved

Bujar Çela: After Berisha, Meta will also be declared "non
x
BREAKING NEWS

SPAK launches investigation for over 120 officials involved in scandals, waves of proceedings during 2021, corruption files are added in the hands of special forces

SPAK launches investigation for over 120 officials involved in scandals, waves
x
BREAKING NEWS

Izet Haxhia: I did not ambush Azem Hajdari, before he was killed he had a meeting with Sali Berisha

Izet Haxhia: I did not ambush Azem Hajdari, before he was killed he had a
x
BREAKING NEWS

Unexpected / Fifi makes the drastic decision, the residents do not restrain themselves, they burst into tears

Unexpected / Fifi makes the drastic decision, the residents do not restrain
x
BREAKING NEWS

Vaccination certificate suddenly expires

Vaccination certificate suddenly expires
x
BREAKING NEWS

The powerful storm will hit our country, learn how the weather will change tonight and what is expected to happen tomorrow (Follow everything LIVE)

The powerful storm will hit our country, learn how the weather will change
x

Opinion / Editorial

For every crisis in Albania, Lulzim has almost plans like pancakes!

For every crisis in Albania, Lulzim has almost plans like pancakes!

These days, the term "energy crisis" has become the central issue of party debates in the print and visual media. And she is not only Albanian! What surprises you is the fact that, on this sensitive issue, the parties make the headlines of every discussion, not independently, spontaneously, based on analyzes and statistics calculated by the numerous departments within their structures, pompously announced throughout time and especially, during this year elections in the main opposition party, PD. The discussions ignited and exploded until they exploded when the accused as the cause of this crisis, the main responsibility that has sown these crises, the Prime Minister, Edi Rama, unimposed by the opposition factor, the pressure of the opposition, articulated before the Albanian public in communication with citizens, declaring a lack of energy in the world economy, of course, where Albania is also affected. Following this announcement, this topic has become an international debate of all links and decision-making institutions, those who have the obligation and responsibility to find the most effective solutions to overcome these situations with as little pain as possible so that the heavy burden does not fall on the shoulders of the most vulnerable strata in all countries of the globe. Albania, which has bilateral and multilateral relations with the global economy, could not stay out of this context. The dependence of our economy is comprehensive as it is known that most of the finished products, not only those of industrial origin, but also food up to cigarettes, coffee and hundreds of other items originate from these countries, which have long been discussing the increase in energy and fuel prices and consequently the increase in prices of everyday products. The dependence of our economy on other countries and the reflection of price fluctuations in those countries is not a new phenomenon and does not belong only to 2021. Even in the communist system when we lived on the isolated island and built with our own forces imaginary communism, when we produced bread in the country, only ostensibly we did not depend on the global economy.

Today, this interdependence is so deep that the less the economy of a country shakes, the more the earthquake vibrations are transmitted within the economy of our country, which today is dependent on the economic climate of other countries. All heads of state are talking about the global crisis today. Even those countries that are super developed and powerful producers of industrial and agricultural products. This is the obligatory transparency to make the crisis known and the increase of prices to the citizens continuously. This was the reason that even in the meeting of European leaders in Slovenia, the energy crisis and the way out of this situation, became the main topic of the Summit, where the leaders of the EU and developed countries, analyzed the situation and set the milestones for changing the situation and achieving the improvement of economic indicators even in the conditions of the energy crisis, which is not only related to the energy used for lighting, benefited from hydropower or renewable sources, but also oil, gas and gasoline. Responsible statesmen, openly say the problems, make transparency though painful and that affects their performance, as leaders and managers to whom the citizens have entrusted the running of the country and left in the hands of the fate of the national economy. The opposite would be hypocrisy and attempts to cover up the failures and real effects of the crisis, which being energetic, radiates to all vital sectors of society and of course affects the budgets of families in general,

Në këtë kuptim, shqiptarët me të drejtë janë nga popujt më të ndjeshëm dhe njëherësh më të rriskuar e të prekshëm pasi dihen ritmet dhe treguesit e mirëqenies, niveli i pagave dhe mundësia për të përballuar jetesën e përditshme, jo duke parashikuar rritjen e çmimeve të produkteve bazë që rëndom cilësohen si të shportës, po edhe me nivelin aktual me këto çmime të kalcifikuara për një periudhë të gjatë kohe. Në realitet edhe pse luhatjet e çmimeve shkaktojnë tronditje në buxhetet familjare, dihet se ekonomia e tregut, shteti, është vetëm rregullator dhe çmimet i vendos vetë tregu, sipas parimit kërkesë-ofertë dhe shteti nuk komandon si në ekonominë e centralizuar sistem që e përmbysëm në vitin 1990. Shqiptarët në këto tri dekada mbi shpinat e tyre kanë kaluar shumë rrebeshe dhe kanë ndjerë peshën e dhimbjes që të shkaktojnë mungesat bazike të produkteve të përdorimit të ditës dhe më së shumti rritjen e çmimeve të cilat shumë herë u kanë varfëruar deri tavolinat e bukës. Në një kohë shumë të shkurtër, furrat e bukës, shpallën rritjen e çmimit. Në vitet e para të pluralizmit kur ende vijonte që një bukë të blihej me dyzetë lekë dhe vetë paraja u zhvlerësua shumëfish, kryeministri i kohës, Aleksandër Meksi kishte një ndjeshmëri të madhe për të rënë dakord që çmimi të rritej disa fish. Dhe kur u mor ky vendim nga qeveria, njëri nga ministrat më të rëndësishëm të kohës, deklaroi se: Tani bjeruni shqiptarëve përderisa nuk ngritën krye kur iu rrit buka që është ushqimi bazë dhe nuk protestuan, tani mund të ngrini çmimet për gjithçka dhe me këtë logjikë vijoi historia e viteve që pasuan. Nuk pati produkt që mos të dyfishohej si vlerë në tregun e pakicës, atje ku përplasen qytetarët në çdo orë të ditës. Po në këto tri dekada shqiptarët nuk kanë qëndruar statikë. Ata kanë kundërshtuar masat dhe përpjekjet për rritjen e çmimeve nga prodhuesit dhe tregtarët, duke dalë deri në protesta qytetare dhe shumë mirë kanë bërë. Një reagim të tillë me iniciativën e shoqërisë civile edhe pse struktura të veçantë të partive opozitare kërkuan t`i jepnin ngjyra partiake reagimit qytetar, përsëri kjo ishte një lëvizje e dobishme pasi është reagim qytetar për shtrenjtimin e jetesës së familjeve shqiptare. Në këtë kuadër, Edi Rama e kishte detyrë dhe ia kërkonte transparenca para qytetarëve të komunikonte për rreziqet që mund të shkaktojnë rritja e çmimit të energjisë dhe produkteve të përdorimit të përditshëm, shkurt të uljes së nivelit të jetës që edhe kaq nuk është i pranueshëm. Në kulmin e debateve për rritjen e energjisë tendencës së rritjes së çmimit të karburanteve dhe për rrjedhojë edhe të produkteve të përdorimit të përditshëm sidomos bukës, si shpëtimtar si kurdoherë doli kryetari i opozitës, Lulzim Basha. Me një plan anti krizë si ta kishte gati në dorë Basha u tundi para fytyrës shqiptarëve, planin e vet me shtatë pika. Duket se për çdo krizë në Shqipëri, planet, si petulla e tiganisur janë gati nga kryetar Lulzimi. Si gjithmonë, sa herë Shqipëria gjendet në qendër të krizave që shumë herë janë natyrore dhe vetëm menaxhimi varet nga qeveria dhe është detyra e saj t’i përballojë, siç u veprua kur ra tërmeti apokaliptik i 26 nëntorit 2019 që rrafshoi mijëra shtëpi dhe objekte social-kulturore dhe shërbimi. E njëjta edhe pas rënies së pandemisë, Lulzim Basha ka nxituar t`u paraqesë shqiptarëve planet e veta me shtatë pika. Shtata, ky numër kampion, është bërë praktikë si kur të na vendosnin përballë shtatë mrekullitë që ka bota. Është një numër supersticioz që na tregon se po të zbatohen të gjitha pikat me përkushtim e pa ndryshim të planit “Basha” Shqipëria i thotë, sikter krizës, ngre përballë saj një mur të lartë, të pakalueshëm dhe fill pas zbatimit nis ulja drastike e çmimeve dhe rimëkëmbet ekonomia dhe nesër nuk ka as krizë, as varfëri, as mungesa. Të gjitha do arrihen. Lumturia do vërshojë dhe mirëqenia do lartësohet drejt qiellit, si ëndrrat në komunizmin shqiptar që do hanim me lugë floriri, do punonin sipas mundësive dhe përfitonim sipas nevojave. Shtatë pikat e planit “Basha”, zbatimi i tyre sipas hartuesit, do tregojnë se sa e aftë është qeveria të implementojë planin anti krizë të gatuar nga kryeopozitari, Lulzim Basha. Që Basha bën plane dhe ia vë përballë qeverisë nuk ka asgjë të keqe. Po këto plane sepse duken si përralla me hapu susam dhe pas hapjes vërshojnë tërë të mirat e botës. Të ishte kaq e thjesht, të arrihej vetëm me dëshirë, fitorja mbi krizat me shkopin magjik atëherë ky do ishte çelësi i shpëtimit dhe triumfit mbi krizat ciklike. Ajo që të habit është diçka tjetër. Si është e mundur që Basha ende nuk ka gatuar një plan të ngjashëm për të përballuar krizën brenda shtëpisë së vet që riciklohet përmes foltoreve të Sali Berishës në qytetet e Shqipërisë, të ndriçojë PD, po endet nëpër sallën e Kuvendit të Shqipërisë, duke anatemuar Kryeministrin, Kryetaren e Kuvendit, zonjën Nikolla, të cilën e etiketon pa droje me idenë se kështu e fyen, me Lenka Çukon, e cila për hir të së vërtetës, kurrë nuk e përgojoi askush si të korruptuar gjatë viteve kur ishte një nga drejtueset e PP-së. Zbatimi i shtatë pikave të planit antikrizë më shumë dëshira e ëndërrime të Bashës si rrugë suksesi, atëherë ky plan do ishte, jo shtatë pika anti krizë, po e teta mrekulli, një strategji, si t`i përballojmë ne shqiptarët krizat dhe varfërinë dhe të sigurojmë lumturinë e mirëqenien pa kufi në tërë Shqipërinë!