BREAKING NEWS

Ambassador Volodymyr Shkurov reveals the figures: Here are how many Ukrainians left from the war have taken refuge in Albania

Ambassador Volodymyr Shkurov reveals the figures: Here are how many Ukrainians
x
BREAKING NEWS

Killed his neighbor for blood feud, Florjani makes the painting in prison 'hugging his father'

Killed his neighbor for blood feud, Florjani makes the painting in prison
x
BREAKING NEWS

New details from the killing of the Albanian in Italy have come to light, how the 36-year-old was ambushed, suspected of...

New details from the killing of the Albanian in Italy have come to light, how
x
BREAKING NEWS

"Berisha and Meta are killing the alternative to come to power" Vangjeli warns of a 'storm' in PD and PL: This is the only way for the opposition to triumph

"Berisha and Meta are killing the alternative to come to power"
x
BREAKING NEWS

Covid-19 in Albania/ The Ministry of Health publishes the figures, here are how many new cases there have been in the last 24 hours

Covid-19 in Albania/ The Ministry of Health publishes the figures, here are how
x
BREAKING NEWS

"Halli is pushing him to declare war with a bullet", Spartak Ngjela makes a strong statement and reveals why he is threatening Ilir Meta: Here is what is expected to happen during the months of September-October

"Halli is pushing him to declare war with a bullet", Spartak Ngjela
x
BREAKING NEWS

The weather takes a drastic turn, what is expected to happen with the temperatures at the weekend

The weather takes a drastic turn, what is expected to happen with the
x
BREAKING NEWS

 "Golden Passports" and the warning of Brussels, comes the strong reaction of the head of the American Chamber of Commerce, severely criticizes the Government

 "Golden Passports" and the warning of Brussels, comes the strong
x

Opinion / Editorial

Pilgrimage on August 7 to the "Good Holy Oak" in Kamnik, appreciation and sacrifice for God Dodona

Pilgrimage on August 7 to the "Good Holy Oak" in Kamnik, appreciation

"Dodona and Lisi were the center of the Pelasgians" claims Hesiod in the century. VIII-VII BC. The monumental events of human history begin before Prophet Noah. In later times, Dodona and Lisi have received many philosophical and geographical meanings and distributions. The Pelasgians, who are proven to have lived in Kamnik, may have extended beyond Illyria.

The spiritual cultural heritage of our great-grandfathers is reflected in dozens of studies in a volume of 500 pages. The analysis in SOT newspaper and on portals dated April 23, May 12, June 28, July 2, 2022, etc. is dedicated to the Good Kamnik Oak, the holy temple of our spiritual faith that was visited in ancient times by the whole region, kings and commanders army of pagan, Christian and Islamic faiths without differences of religious beliefs, as a model of sanctification, tolerance and union.

Oak is very mentioned in Mythology and widespread in the Dodonian geographical space. Greatness, strength and patience symbolize the beginning of life on earth with the sayings: "Since there is an oak tree", "oak wood, daughter of the tribe", "strong as an oak", "Oak" or "filis as straight as an oak". Byron in the verses: "Dodona, where is your old promise, the divine oracle" refers to the oak, the oak.

Oak spreads in 12 species. Centuries-old trees symbolize churches and mosques, graves and events. Centuries old are the oaks of the church in Milec of St. Jan in Podë. The oak of Nizam in Djerba, of Kadro in Vrëpckë, of Gjon in Sanjollas, of Çobani in Qafëzes, of the mosque in Bënëz, etc. symbolize cults or events. Lis also had a residence in Lezhë, whose inhabitants came for pilgrimage, luck and prayers to Lisi i Mirë in Kamnik since ancient times.

The Good Oak to us symbolizes God himself and is the key symbol of Dodo. The oracle of the Good Holy Oak was near Scotusa and after it was burned by someone at the behest of Apollo, it was transferred to Dodona where two special aspects of humanity come together and since ancient times it has occupied the main place in the spiritual fulfillment of our ancestors.

Prayers, forgiveness, oaths and sacrifices to God, as a sign of hope for more health and prosperity have been made continuously since ancient times, in the forbidden period and to this day. They used to put a candle in their mouth and light it at the foot of it where they had arranged a stone to prove the truth. The oracle was over three hectares and was guarded with fanaticism and cattle were not allowed to enter or to encroach and violate the collective territory of the village where they found hope and fraternal coexistence.

The Holy Good Oak in the Old Grove of God, in Luadhe under the Kamnik Rock together with the flock of doves that flew like clouds over Izvore were kept sacred by our ancestors. The cultural and spiritual heritage of our great-grandfathers brought to our days for proof and DNA of national identity as the most ancient people in Europe and ancient temple of faith.

Lisin e Mirë që na ka bekuar në mijra vite do tua lëmë trashëgimi brezave si orakull të veçantë të njerëzimit që simbolizon Perëndeshën Pellazgo-Ilire Dodonë. Ai jepte porosi me simbole si orakulli i Amonit në Libi. Profetët fluturimet e veçanta të pëllumbave duke i vështruar profetizonin. 200 pëllumbat që fluturonin si re mbi Izvore qëndronin te mekami i Shkëmbit të Larmë. Ata janë zhdukur nga keqbërës a janë larguar për mungesë ushqimi se nuk mbillen drithëra.

Vendbanimi i lashtë Dodonë, historia universale e njerëzimit e gjithëkërkuar nga Akademitë e Shkencave më prestigjoze nuk ka qenë zbuluar për faktin se sllavët ndërruan çdo emërtim. Gërmimet arkeologjike në Kamnik në vitet 1968-1970 provuan një vendbanim të rrallë e të jashtëzakonshëm me objekte e fenomene të pa gjetura në Europë por nuk arritën të përcaktonin kush vendbanim i lashtë është Kamniku i lënë jashtë çdo vëmendjeje. Ai u zbulua falë Lisit Mirë.

Inferioriteti ndaj paraardhësve tanë është i dëmshëm. Ata kanë kontribut të vyer që në ngjizje të njerëzimit dhe kanë origjinën hyjnitë e para. Qytetërimin e lashtë ta gjykojmë në kohën kur ende në botë jetonin majmunë e jo me arritjet e sotme të teknologjisë. Lisi ka qenë simbol lapidar në lashtësi dhe tek ne orakull i rëndësishëm. Homazh paraardhësve tanë që e sollën simbolin kyç Dodonë në ditët tona dhe ne ta trashëgojmë ndër breza të pa cenuar e tjetërsuar.

Nuk ka ekzistuar asnjë toponim për emrin e vendbanimit të lashtë. Monumenti gjigand mijëvjeçar natyror e shpirtëror i masakruar në 1967 si objekt i rrallë shenjtërimi fetar është dëshmitari okular për të zbardhur të vërtetën e pakontestueshme të Dodonës pellazge-ilire. Ai po të mos ish masakruar do të fliste vetë se asnjë shkrimtar nuk e përshkruan dot si ka qenë.

Diktatura prehu lisat por nuk e shkuli dot rrënjën e Lisit të Mirë dhe të besimit shpirtëror që u ndrydh për 23 vite. Ardhja e demokracisë ringjalli tre lisa që hedhin shtat në orakullin e Lisit të Mirë të Shenjtë. Rrënja e Lisit të Mirë të Shenjtë është mezar i tyrbes të ngritur në atë vend që bëhen dy objekte kulti, Lisi i Shenjtë, simboli kyç Dodonë dhe tyrbja në rrënjën e Lisit Mirë.

Lisi i përket njerëzimit dhe të gjithë besimeve shpirtërore si orakull dhe objekt kulti i rrallë i veçantë e i vetëm me origjinë përtej religjioneve. Tyrbja që ka për mezar rrënjën e lisit të Mirë është e veçantë nga mijra të tjera por është objekt kulti bektashian që ka lindur në shek. XIII-XIV. Argumenti i jep të drejtë shumicës që besojnë në shenjtërimin e veçantë të vetë lisit.

Lisi i Mirë mijëvjeçar që flasin për më shumë por një e njëqind a një pa njëqind ish monument natyror që diktatura nuk e kurseu se përfaqësonte shenjtërim. PP dërgoi ushtarë, etj për ta prerë se rinia e fshatit nuk vinte dorë. Trungun nuk e pushtonin dot dy burra dhe degët që i afroheshin tokës e ngriheshin lart drejt qiellit dhe perëndisë i kalonin trashësinë 60 cm.

Kurora anësore e zhvilluar si të ish stolisur me dorë mbulonte një territor 300-400 m2. Perlë e mrekullish si lider në mesin e kories së Vjetër të Zotit e rrethuar me livadhe me lule shumë dhe i populluar me pëllumba të shenjtë, bilbila e kanarina që gumëzhinin cicërima zogjsh të cilët nuk prekeshin. Lisi nuk është dru i përjetshëm. Përjetësinë e ka orakulli i Kories së Vjetër të Zotit që shkruhet dhe në pronat e vjetra të Luadheve që rreth tij kanë qenë 10 pronarë.

Bukurinë natyrore përrallore e magjepsëse me shfaqjen e Zotit e masakruan pa mëshirë në vitin 1967 se gurgullonte shenjtërim. Ai nuk ish reaksionar e nuk bënte propagandë kundër diktaturës që nuk i falet se dhunoi një monument të rrallë dhe dhuratë e Perëndisë për kombin.

Fërshëllimat profetike të degëve e gjetheve me fuqi hipnotizuese ku pleksej në një trup të vetëm qiellorja e tokësorja, shpirtërorja e materialja, realja e gjuha e Perëndisë, tradita dhe trashëgimia kulturore shpirtërore harmonizoheshin në përmendoren e Lisit të Mirë të Shenjtë që injoranca komuniste nuk e kurseu si monument natyror prej lashtësisë.

Ansambli i lisave në afreskun magjik, bilbila e kanarina, foleja e të dashuruarve, besimtarë e pëllumba humbën lirinë e fjalës dhe të këngës. Zogjtë morën arratinë, kurse besimtarët me pikëllimin në zemër i kërkonin falje Perëndisë që nuk mundën ta ndalnin dhunimin e tempullit të cilin nuk ja u shkulën dot nga shpirti dhe natën ndiznin qiri e bënin falje në fshehtësi. 

Feja dhe besimi i forcave të mbinatyrshme lindi në lashtësinë e thellë te pellazgët dhe ilirët. Kamniku ka rreth njëzet vende të shenjta nga të gjitha epokat historike pagane, kristiane dhe islame por i gjithë fshati lutjet e faljet i kryen kryesisht te Lisi i Mirë, simboli kyç Dodonë dhe dëshmitari okular i historisë së vendbanimit të lashtë, qendra e pellazgëve.

Vlerësimi i Orakullit të Lisit të Mirë të Shenjtë është kryesisht historik mbasi është dëshmitar okular i vendbanimit të lashtë Dodonë, qendrës universale të njerëzimit. Dodona nuk dihej si vendndodhje por dhe pakë njihet si histori. Fatkeqësisht i panjohur përtej Kamnikut është dhe Lisi i Mirë që për 200 m rrugë nën shkëmb nuk frekuentohet një e veçantë e njerëzimit.

Orakulli i Dodonës në një pyll me lisa që mbahej i shenjtë dhe i banuar nga pëllumba që mbaheshin të shenjtë i transferuar prej Stokusës rreth shekullit XIV-XIII p.Krishtit. Ai është ndër orakujt më të përmendur në Mitologji. Dodona dhe Lisi ishin qendra e pellazgëve, dy ngjarje të lashta të mëdha që duhen promovuar se janë të panjohura nga publiku i gjerë.

Lisi i Mirë frekuentohet në 365 ditë të vitit. Fshati ka dy data pelegrinazhi që ndahen mes tyre. Kryegjyshata Botërore Bektashiane për ta unifikuar në një datë ka vendosur dt shtatë gusht që simbolizon shumë shtata mitologjike. Organizimi i sivjelëm sa më i mirë është gjysma e punës. Salltanetet do rregullohen me kohë por sakrifica për Perëndinë nuk duhet të mungojë.

Lisi i Mirë i përket të gjitha besimeve ndaj e gjejmë simbol kultesh kristiane e islame, varresh e ngjarjesh për të cilin në vëllimin e dytë do radhis shumë lisa simbole. Të tillë ka të tjerë në Kamnik por Lisi i Mirë i Shenjtë është simboli kyç i qytetit të Perëndisë Dodonë i shquar për tempullin mëmë Dodonë, më të lashtë mbi Dhe në rrënojat e Shkëmbit të Larmë Kamnik.

Vlerësimi historik i Lisit të Mirë dhe tempullit Dodonë është objekt i akademikëve e teologëve. Pelegrinazhi më shtatë gusht është vazhdimësi më e organizuar e traditës së të parëve tanë. Ata lutjet e faljet i bënin gjithmonë te Lisi i Mirë. Frekuentimi masivisht kërkon disa masa e zgjidhje për ta vizituar guidat turistike për të cilat duhet angazhim nga institucionet përkatëse.

Çarja dyqind metro rrugë nën shkëmb kërkon një investim modest. Atje të vejë energjia elektrike dhe ujët e pishëm nga një largësi rreth 200 m. Sensibilizimi i komunitetit duhet mbasi pensionistët rezidencialë do ta kenë të vështirë të ulen se moshat aktive janë larguar nga fshati.

Salltanetet do të bëhen dora dorës. Ju bëj apel të marrin pjesë nga zona e gjithë Kolonja se nuk i përket vetëm Kamnikut por shumë më gjerë. Sakrifica e një dite historike për identitetin kombëtar dhe perëndinë do të na kthehet shumëfish në të ardhmen.

Historia e Kamnikut është aq e madhe sa nuk mund ta imagjinoni dot. Ajo po merr dhenë dhe të mira do të sjellë. Dashtë Zoti të bjerë në vesh te patriotit e filantropit z. Bexhet Pacolli i cili e ka fuqinë ekonomike e shpirtërore që ta kthejë në atraksion të shenjtë historik e turistik. Ftesa u shkon të gjithë njerëzve të devotshëm të perëndisë, të kontribuojnë dhe marrin bekimin e Saj.

The Great Mother Dodona and her symbols gave us positive signals. There was no tectonic movement in the twenty days that the EU reflected and opened negotiations. "God bless Albania and Albanians". Prayer is not a slogan but a tangible reality. God told the Europeans to open the negotiations and make the Aryan Albanian nation of Dodona Pellazgic-Illyrian, which was at the head of Europe, a part of it.

Eternity to the Good Holy Oak, the key symbol to the Great Mother Dodona. God before and we after will rebuild Albania with dignity alongside the most advanced peoples. Thank you!