BREAKING NEWS

The positions of Ilir Meta and Monika Kryemadhi are aggravated, here are the "pearls" that were allegedly found in the cell phone seized from the PL deputy's mother's house, the investigators "flash" visits to various institutions, scanners of their as...

The positions of Ilir Meta and Monika Kryemadhi are aggravated, here are the
x
BREAKING NEWS

Berisha has elbowed those he saw as a danger, some he sent out of the country and others he executed, here are the people he is using to solve his problems with SPAK, Ilir Meta is the famous gold thief, Fatos Mahmutaj white behind the scenes of the "Fo...

Berisha has elbowed those he saw as a danger, some he sent out of the country
x
BREAKING NEWS

The British shock the Albanian rulers, a special group arrives in Tirana for money laundering, the pact between SPAK and NCA is signed, the procedures to hand over the files for the accounts in London begin

The British shock the Albanian rulers, a special group arrives in Tirana for
x
BREAKING NEWS

Sensationally, next week the dossier prepared by the US for Rama and McGonigal will "land" on SPAK's desk with all the scorching evidence, from visits to Tirana, meetings and secret conversations with Albanian officials, to the huge damage of millions ...

Sensationally, next week the dossier prepared by the US for Rama and McGonigal
x
BREAKING NEWS

Idajet Beqiri uncovers the sensational behind-the-scenes from Blinken's visit: Ilir Meta, Monika Kryemadhi, Flamur Noka, Genc Ruli and Ridvan Bode have been put on the US "blacklist", here's what the Americans are preparing

Idajet Beqiri uncovers the sensational behind-the-scenes from Blinken's
x
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela warns of "VIP" arrests: The opposition leaders are scared of SPAK, the Socialist Party is divided into factions, here is Rama's plan to 'block' the name of his replacement, I tell you what is happening inside the pink headquarters

Spartak Ngjela warns of "VIP" arrests: The opposition leaders are
x
BREAKING NEWS

In the former security files, 600 UDB agents in Shkodër, the infiltration of former spies in Sali Berisha's DP, the bases where they were trained and the secret orders they received from the fascist government in Belgrade, the researcher of former comm...

In the former security files, 600 UDB agents in Shkodër, the infiltration
x
BREAKING NEWS

"Terror" begins for Gülenists in Tirana, clashes and fights begin, believers try to drive the mufti of Tirana to the "Dine Hoxha" mosque, Bujar Spahiu is also in danger, threats to the life of the leader of the Muslim Community are disclosed

"Terror" begins for Gülenists in Tirana, clashes and fights
x

Opinion / Editorial

Partizan: A holy name

Partizan: A holy name

O Liberators and Liberators! You climbed the mountain in the beautiful age of youth and dreams of life. And you did not guess that this was a gesture that would go down in history with all its sublime force. Your Anti-Fascist National Liberation War is historically the largest union of the Albanian people that witnessed the highest level of their emancipation. "He came out partisan. It turned out partisan. He went to the mountain. I joined the partisans", etc., are expressions that were used with an incomparable naturalness in everyday speech during the days of the war and entered the language as one of its most beautiful ornaments. Later, other expressions related to the word partisan followed, such as: "Partisan heroism. Partisan songs. Partisan memories. Dressed partisans. He lives as a partisan. The partisans got married...", which show the simplicity of the action, but also its charm. You rose against the Nazi fascist occupiers, jumping into the fire of a fight for freedom or death. The situation was truly extraordinary, with organizations, disorganizations and disagreements among Albanians, when time was running out and the smoke of war was engulfing villages and cities, all over the country. Eventually, disagreements created such a dramatic division that one side became a collaborator with the violators of freedom and went so far as to return the rifle to the partisans. You lined up on the side of the allied forces who were for the creation of a common front against the invader who had started the factory of death. And Your resistance to this monster of History was heroic. You did not hesitate, you acted as befits the true sons of the motherland, facing the fiercest military operations in history, which were aimed at destroying the freedom that was fought for and the Liberation Army. Collaborators of the invaders or collaborators cannot justify their anti-Albanian actions, which raise some serious questions, such as intellectual responsibility before a war that wanted to destroy the entire European civilization and beyond, and personal responsibility before the captured country. "Foreign invasion puts an entire people to the test because it is a wild and massive act," writes French historian Max Gallo. Your struggle for freedom created the conditions for the authority of the partisan struggle to grow. The bringers of peace could not behave differently, but only like You. With Your indomitable spirit, You demonstrated the noble goal of expelling Nazi-fascism, therefore you won the sympathy of the common people, of those who hold on to life. The invasion was a long night of raids, violence and murder, but the sound of your guns coming from the mountains raised hope in the people. At the same time, they created chaos in the ranks of the enemy. And how many times did you have to walk among flying bombs and were threatened with death! How many times did you march in rain and wind, in snow and storm! How many times Your friends died before Your eyes to remain in Your images as a symbol of selflessness. Some of you had the bad luck to experience torture and die in the midst of torture, because Nazism, everywhere in Europe, filled the prisons to capacity. He had set up extermination camps, in which men and women suffered for the sole fault of wanting to live in freedom. Your great courage allowed you to continue the Liberation War until victory, despite the great temporary losses, when you had to protect yourself from the bullets of your brothers, despite the suffering, despite the serious wounds, despite the lives lost in the flower of youth, despite the burning and destruction...

Lufta Juaj për liri ishte vendimtare për fatin e Shqipërisë

Për shumicën e brezit të sotëm Lufta e Dytë botërore përfundoi me fitoren e betejës së forcave paqedashëse në Europë dhe në botë kundër një armiku të egër: nazifashizmit. Prandaj Lufta Antifashiste Nacionalçlirimtare ka përmasë europiane dhe kjo na bën të gjithëve krenarë. Ju keni një emër të shenjtë që nuk mund ta ketë gjithkush: Partizanë. Përfytyrimet për atë kohë, bashkohen me kujtesën kolektive që e ka përjetësuar luftën dhe gjakun e derdhur për liri. Sado që të përpiqen forcat ekstremiste dhe neofashiste për ta emërtuar “luftë civile”, Luftën Antifashiste, e vërteta historike nuk mund të zhbëhet. Shqipëria e çliruar nga nazifashistët dhe e radhitur në krahun e fitores aleate, është një provë e padiskutueshme. Pastaj, nuk është gjë e panjohur se elemente të luftës civile ka çdo përplasje e madhe me armë. E gjithë bota e përfshirë në Luftën e Dytë botërore e ka përjetuar, por përgjithësimi shtrembëron realitetin historik dhe ushqen brezat e rinj me të pavërteta. Im atë u rreshtua i vetëdijshëm në krahun e atyre që luftuan për liri dhe ne fëmijët e tij jemi krenarë, ashtu siç janë krenarë të gjithë bijtë dhe bijat e partizanëve dhe të atyre që e ndihmuan apo e përkrahën luftën. Ai fliste rrallë për veten dhe për veprën trimërore të brezit të tij. I mobilizuar më 1942 nga qeveria fashiste, në pranverë 1943 ai u arratis nga ushtria me disa shokë dhe shkoi fillimisht në çetën e Pezës. Më vonë, u dërgua në Mallakastër, në Grupin e Tretë partizan dhe në prill të vitit 1943 u rreshtua në radhët e Brigadës III Sulmuese që u krijua në fshatin Arbanë të Tiranës. Brigada e tij, pas betejash të ashpra në Shqipëri, në nëntor 1944udhëtoi për në Kosovë, bëri përpjekje që të mobilizonte sa më shumë kosovarë në luftën Çlirimtare dhesë bashku edhe me partizanët jugosllavë e ndoqi armikun deri në Sanxhak dhe në Vishegrad. Babai i shtrenjtë u kthye në atdhe më 9 maj 1945, të nesërmen e ditës kur Rajhu III kapitulloi pa kushte pas vetëvrasjes së Hitlerit dhe në Europë morën fund operacionet ushtarake. U kthye gjallë nga një luftë, e cila mori jetën e 50 milionë njerëzve në botë duke i shtuar kësaj shifre të llahtarshme edhe 20 milionë të gjymtuar. Fati e deshi që ai të mos vritej e që unë të shkruaj këta rreshta në kujtim të tij dhe të partizaneve e partizanëve të tjerë që luftuan për liri. Ai vdiq në janar të vitit 1996nga një kancer në pankreas. Qëndresën e tij trimërore përballë vdekjes nga sëmundja e pashërueshme, ne fëmijët e tij arritëm ta perceptojmë si një vazhdim të qëndresës së tij në luftë për liri kur e fshiknin plumbat e vdekjes. Qëkur ra sistemi, ai pa një pjesë të shkatërrimeve që vazhduan edhe pas vendosjes së demokracisë dhe shpesh psherëtinte pa folur për kauzën e humbur. Ai na kishte edukuar të bënim gjithnjë një punë të ndershme e të përkushtuar, prandaj vuante shumë kur vendi shkatërrohej nga forcat ekstremiste, duke përlyer ata që e ndërtuan me sakrifica të mëdha dhe kur ne, fëmijët e tij që kishim punuar deri në skajet më të largëta të atdheut duke e quajtur një detyrë, endeshim pa punë, të dënuar pa faj nga regjimi i ri “demokratik“. Propaganda e shfrenuar e elementëve ekstremistë, është drejtuar kushedi sa herë kundër Luftës Çlirimtare partizane, kundër heronjve dhe veteranëve të saj, madje është shoqëruar me veprime të dhunshme ndaj statujave dhe varreve të dëshmorëve. Vetëm në Shqipërinë ende të ngatërruar në rrjetat e një jete fisnore janë rehabilituar ata që i ka dënuar historia si bashkëpunëtorë (kolaboracionistë) të pushtuesit. “Me pushtuesin nuk duhet të ketë asnjë bashkëpunim kundër atdheut“, thotë romancieri i shquar, Pascal Quignard. Në një shoqëri demokratike ka dhe duhet të ketë falje, ajo e kthen atë në institucion, por falja duket të përfshijë vetëm të gënjyerit dhe viktimat e mjera, jo ata që kanë kryer krime. Rehabilitimi ose shqip: shfajësimi i krerëve ballistë, sidomos i atyre që bashkëpunuan drejtpërdrejt me armikun, është një vrasje pas shpine e të gjithë atyre që kryen veprën heroike të Luftës Antifashiste. Ky do të quhet njëkohësisht edhe akti më i turpshëm i Shqipërisë në kohën e re demokratike. Historiografia kudo në botë e ka parë fenomenin e Luftës së Dytë botërore në mënyrë konceptuale, e ka zbërthyer dhe e zbërthen atë herë pas here me tërë larminë e vet kur zbulohen dokumente të reja duke theksuar se Lufta e Dytë botërore është edhe lufta më e madhe ideologjike e Historisë njerëzore dhe se ajo shkaktoi një goditje psikologjike masive, me pasoja gati të pariparueshme. Të tillë e jep ajo kujtesën kolektive dhe të vërtetën historike. O Çlirimtarë dhe Çlirimtare që i sollët lirinë Shqipërisë! A e dini ju se në agimin e 6 qershorit 1944, kur ju zhvillonit kundërmësymjen për shporrjen e nazistëve nga Shqipëria, forcat aleate: amerikane, britanike dhe kanadeze, zbarkuan në Normandi të Francës, për t'i dhënë grushtin vdekjeprurës ushtrisë hitleriane. Franca qe pushtuar që më 1940, për një muaj, duke pësuar kështu humbjen më tragjike në historinë e vet. Megjithëse ushtritë aleate dhe sidomos ajo amerikane kishin teknikën më moderne të kohës dhe zbarkimi ishte në letër plani më i madh ushtarak i të gjitha kohërave, në një nga zonat e atij plazhi të madh nuk ndodhi siç qe parashikuar. Aty çdo pesë sekonda vdekja rrëmbente një ushtar. Sipas kronikave të kohës, bijve trima që kishin ardhur nga përtejoqeani, u duhej të luftonin breshëritë e zjarrit të një ushtrie që i kishte forcuar pozitat me ndihmën e kolaboracionistëve e të qeverisë peteniste të Vishisë dhe me dallgët e oqeanit që atë mëngjes ishin egërsuar. Uji u mbush me gjak dhe me trupa pa jetë, por ata që mbijetuan mes vdekjes e flakëve, nuk u dorëzuan. Ashtu si Ju. Ju jeni brezi që u karakterizua nga një frymë e lartë solidariteti internacional e që ia kushtoi jetën e tij të re lirisë. Në sajë të trimërisë Suaj, erdhi 29 nëntori, dita e Çlirimit. Parakalimi i fitores; Enveri dhe shokët e tij që drejtuan Luftën Çlirimtare me Shtabin e Përgjithshëm e që e radhitën Shqipërinë në krahun e fitores aleate; Lulet; Ngazëllimi i njerëzve, të gjitha këto nuk mund të harrohen. Shqipëria në Luftën II botërore qëndroi krenare mes kombeve të para që e siguroi çlirimin me forcat e saj partizane. Ushtria ANÇ u shndërrua në një armatë të rregullt me partizanë dhe partizane që fituan një përvojë, për të cilën kanë shkruar me simpati të gjithë ata të huaj në mënyra të ndryshme kanë qenë dëshmitarë të Çlirimit. Pjesëmarrja e gruas në luftën çlirimtare quhet prej tyre fenomeni më emancipues i krejt shoqërisë.

28 thousand martyrs fell for the liberation of the homeland

There are 28 thousand martyrs or less, just as they are tired of counting the opponents of the partisan war, but what does it matter. The martyrs are the sons and daughters of this land who faced death. "The flower of the brave who fought for the homeland", perpetuates the popular song. We must all realize how temporary we are compared to the work of freedom which is eternal. Freedom is part of our mental and spiritual integrity. Liberation was one of the greatest and most beautiful commitments of the war generation's life. It is the first time in history that a collective work had widespread support from the people. The date of Liberation, November 29, 1944, the losers, without any right, have tried to change it, wasting ink, paper and time in vain. It is already known that that date belongs to the winners and it was decided once and for all by the winners. According to the written documents of newspapers and diaries of her historic day, there were unforgettable meetings, passionate embraces between those who returned alive from the carnage of war and those who waited anxiously: mothers, sisters, fathers, wives, children, lovers , friends, comrades... It was a joy that was accompanied by deep pain for those killed and missing from the war. However, there was singing and dancing. There were celebrations. Liberation brought with it great passions. People who had lived the daily horror under occupation, felt the value of peace. Everywhere you could see the optimism and enthusiasm of a people who lacked everything, from bread and milk to shelter to put their heads in; without thinking about diseases and illiteracy, roads, schools, hospitals, factories, cultivated fields... But he was a people who had rediscovered the reason to live: FREEDOM.