BREAKING NEWS

Shocked Artan Hoxha: Here is the file that will take Sali Berisha like Pinochet on a stretcher to prison and his wife's relationship with Ervis Martinaj

Shocked Artan Hoxha: Here is the file that will take Sali Berisha like Pinochet
x
BREAKING NEWS

Edi Rama postpones the congress after the recent developments of SPAK and the investigations against Balluk, Agaç and Veliaj, a complete reconfiguration of the government is expected before the elections

Edi Rama postpones the congress after the recent developments of SPAK and the
x
BREAKING NEWS

The main candidate at the head of "Foltorja" Argita Malltezi is inspired by the Soviet Union, after Evi Kokalari's reaction, Sali Berisha's daughter deletes the post, Foltorja enters the stage of "eating itself"

The main candidate at the head of "Foltorja" Argita Malltezi is
x
BREAKING NEWS

Dumani lists the officials who have been investigated by SPAK, from the former prime minister, ministers, deputies and mayors and reveals the investigation of the Albanian entrepreneur who tried to create access to the international mafia in our countr...

Dumani lists the officials who have been investigated by SPAK, from the former
x
BREAKING NEWS

Here's what's happening with the investigations of the "heavyweights" of politics, Altin Dumani gives the details about Berisha, Rama and Veliaj, talks about police officers in the service of crime and threats to special prosecutors, with the help of S...

Here's what's happening with the investigations of the
x
BREAKING NEWS

Myslim Murrizi is shocked, ministers and socialist MPs have been caught in the interceptions of "EncroChat" and "Sky", Edi Rama is ready to throw them in the "mouth" of SPAK to avoid being overthrown from power, here is the former head of SHISH Visho A...

Myslim Murrizi is shocked, ministers and socialist MPs have been caught in the
x
BREAKING NEWS

KLP, who will replace Alfred Balla after the KPA "bomb", here is the name of the contender who has the majority of votes in the Council

KLP, who will replace Alfred Balla after the KPA "bomb", here is the
x
BREAKING NEWS

A fight breaks out in the "Foltores" faction, Argita Malltez's ambition to be catapulted to the head of the party puts "fire" inside Ritzemelimi, the right wing of Sali Berisha comes out against the daughter of the former prime minister

A fight breaks out in the "Foltores" faction, Argita Malltez's
x

Opinion / Editorial

The panic created by the possibility of the outbreak of the Third World War

The panic created by the possibility of the outbreak of the Third World War

At the moment, many rumors are being heard about the danger of a new world war (World War III). Even regarding the outbreak of the war in question, our media (especially the written ones) have not missed the comments made by security experts, analysts and well-known journalists. The possibility of the outbreak of this war has been perceived and based mainly on the conflicts between the USA and China (a country that has historically been known as a superpower and a rival to other countries known as superpowers in many aspects of their development) and in the large-scale invasion of Ukraine by Russia that took place on February 24, 2022. It is already known that from this invasion a part of the territory of Ukraine is under the control of Russia and the occupation continues. But I think that in addition to this situation that we mentioned above, which are certainly key factors in the emergence of the risk of the outbreak of a Third World War, there are also other complicated factors that combine with the key factors, accumulated for a long time and that risk the outbreak of a war of global proportions, which we will highlight later in this article. Of course, the voices and comments made about the emergence of the risk of the outbreak of a Third World War, based on the events and the dynamics of developments that are happening today in many parts of the world, rightly make today's humanity feel panic, and this panic that feels has its own undeniable reasons and here they are:

- first: world wars are political-social events that are reflected in the armed confrontation between the peoples and the participating states, as a result of disagreements and the impossibility to solve the problems arising between the parties that cause the war, in a peaceful way.     

- secondly: the consequences that such wars bring are catastrophic and unforeseeable in terms of the victims they create in human life, as well as the damage and destruction they create in the countries involved in the war.     

- third: the world wars, starting from the dimension of their extent, related to the countries that are involved, are not defined. So it is not known what size they take during their development and completion. 

- fourth: the experience of human history has taught us that world wars are also treacherous because at the moment when they break out, their announcement is not always official.  

- fifth: world wars are conditioned by objective and subjective factors and when these factors are fulfilled, they necessarily lead to their explosion and this explosion is only a matter of time. Regarding the dangerousness of wars and their outbreak, the learned scholar and philosopher Einstein said: "If there are people, there will be wars, while the other great scholar and philosopher Plato, regarding world wars, said: "Only the dead have seen the end of the war, for them there is no war since they themselves are no longer alive".

- sixth: the creation of today's panic is also related to the fact that if we refer to the causes of the outbreak of the two world wars that have occurred, World War I (1914-1918) and War II -th World War (1939-1945), it turns out that the fundamental cause was precisely the most powerful states, the most economically and politically developed states (states already known at the time when these wars took place), which caused these wars, and although they were such, the thirst for world domination and hegemony, the thirst for increasing the areas of influence as much as possible, the greed for conquering and expanding the territories as much as possible, unjustly occupying other countries, the intention to make the world a new division, led these countries to the outbreak of wars, which is about achieving the goal and ego that they had for conquest, expansion and world hegemony. So starting from the causes of the outbreak of wars, anyone should be clear that it is not the people who are the cause for the wars that take place, whatever nature they may have (local, regional or global), but it is the powerful states that make the wars, to get as rich as possible because they always feel insatiable, regardless of the level of the development where they are located.

- së shtati :paniku për lindjen e rrezikut të shpërthimit të një Luftë të Tretë Botërore, krijohet edhe nga dinamikat e zhvillimeve që ndodhin sot, qëkanëtëbëjnëkonkretisht me krijimin e fronteve të reja të luftës në pika të ndryshme të globit, nga konfliktet e natyrave të ndryshme lindura midis shteteve të ndryshme. Të tilla frontejanë : fronti në Europë, i përfaqësuar nga Rusia, fronti në Lindjen e Mesme, i përfaqësuar nga konflikti midis Isisit dhe luftës siriane, fronti i Fronti i Azisë dhe Paqësorit, me një përballje të fortë midis midis Sh.B.A-së dhe Kinës. Të tilla fronte të krijuara na kujtojnë ringjalljen e antagonizmave të vjetra midis shteteve, ku si shëmbull tipik mund të marim edhe ngjarjet në rajonin tonë ( Gadishullin Ballkanik ) dhe pikërisht konfliktin në marrëdhëniet midis Serbisë dhe Kosovës, konflikt i cili tashmë gjithnjë ka ardhur duke u agravuar dhe përshkallëzuar, prapa të cilit pa dyshim fshihet mbështetja dhe përkrahja eRusisë, interesat e saj për vëndosjen e hegjemonisë në rajon dhe më pas edhe mëgjërë, pasi dihet që plani strategjik i Rusisë, historikishtka qenë dhe është vendosjen e hegjemonisë në përmasa globale . Por mos harrojmë edhe faktin se sot në botë, ka ndryshuar edhe raporti midis shteteve, nisur nga fuqizimi dhe potenciali ekonomik, politik dhe ushtarak që përjetojnë, ku si shëmbull tipik mund të shërbejnë zhvillimet që përjeton Kina si dhe shtete të tjera. Pra të tilla dinamika edhe zhvillime, bëhen faktorë të rëndësishëm që e kërcënojnë njerëzimin e sotëm për shpërthimin e një Lufte të Tretë Botërore, apo na bën të mendojmë se kjo luftë është në prag të saj.      

- së teti : paniku te njerëzimi i sotëm,lidhur me lindjen e rrezikut të shpërthimit të Luftës së Tretë Botërore, ndjehet edhe nga përgatitjet për luftë që po bëhen nga shtetet me të fuqishme të botës tashmë të njohura, si dhe prioritetit që po i jepet përdorimit të armëve bërthamore ( apo armëve nukleare ), në kuadrin e shpërthimit të luftës së re, armë kjo e cila gjatë përdorimit, ka si rrjedhojë viktima të paparashikuara në jetën njerëzore, si dhe dëmtimin dhe shkatërrimin në masë, brënda një kohe të shkurtër ndaj shteteve që do të përfshijë lufta. Rreziku i vënies në përdorim të armës bërthamore( ndonëse kjo armë, historikisht është bërë i njohur nga njerëzimi nga fundi i Luftës së Dytë Botërore ), qëndron edhe për faktin se sot një armë të tillë e disponojnë disa shtete të botës.Jo pa qëllim Luftën e Tretë Botërore, njerëzimi i sotëm e quan luftë bërthamore.Por sot ka në përdorim dhe armë të tjera që lidhen me zhvillimin e teknologjisë dhe cilësisë së armatimit. Për rrjedhojë në Luftën e Tretë Botërore, të tilla armë gjatë vënies në veprim, krijojnë pasoja të paparashikuara në jetën njerëzore, ku mjaft veprues në këtë drejtim është “ Lufta biologjike “ apo veprimi i “ Apokalipsit bërthamor “ që ka si rrjedhojë shkatërrimet masive të qytetërimeve të vëndeve që përfshihen dhe jetës në tokë.Madje ngjarjet apokaliptike mund ta bëjnë pjesën më të madhe të sipërfaqes së tokës të pabanueshme.Pra lidhur me panikun e krijuar duhet vlerësuar edhe avancimi i teknologjisë së armatimit, Gjithashtu për Luftën e Tretë Botërore gjatë zhvillimit të saj, edhe krahasimet që bëhen me dy luftrat e mëparshme botërore lidhur me pasojat që parashikohen nga ekspertët, janë në shifra alarmante. Në mbyllje dua të nënvizoj që bota e sotme përjeton një vorbull më problematika nga më të larmishmet, që bëhen shkas për kërcënimin e paqes dhe lirisë së popujve. E nisur nga ky fakt i pamohueshem, apeli për shtetet që e kanë çuar situatën në këtë gjëndje, është gjetja e konsensusit midis tyre që problemet të zgjidhen me rrugën e arsyes që Lufta e Tretë Botërore të parandalohet, aq më tepër se shoqëria e sotme për kohën dhe shekullin që përjeton, nisur nga zhvillimi i saj, nuk është më si ajo e kohës kur kanë ndodhur 2 luftrat e mëparshme botërore. Padyshim luftrat botërore, nisur nga përvoja e historisë njerëzimit nuk janë për të mirën e askujt, përkundrazi për pasojat që kanë nga shpërthimi dhe zhvillimi i tyre e çojnë botën në regrese dhe katastrofa të paparashikuara. Sigurisht fjalën për zgjidhjen dhe shuarjen e konflikteve të lindura për momentin, midis shteteve që rrezikojnë, e kanë burrat e shtetit që i përfaqësojnë të tilla shtete, pavarësisht nga rivalitetet, kundërshtitë dhe konfliktet e lindura midis tyre nga politikat që ndjekin, si rrjedhojë e regjimeve dhe e sitemeve që përfaqësojnë .Prej tyre lipset reflektimi i tolerancës dhei negociatave me rrugën e arsyes, përdorimi idiplomacisë së nevojshme për parandalimin e luftës që rrezikon, që problemet e lindura të zgjidhen në favorrin e paqes, lirisë dhe pavarësisë së popujve. E nëse kjo rrugë dhe strategji nuk do të meret parasyshë dhe nuk do të respektohet nga shtetet që bëhet fjalë, si shkaktare të luftës dhe nga krerët që i përfaqësojnë këto shtete, historia do i ndëshkoj atapa mëshirë për pasojat që do i sjellin njerëzimit, si shkaktarë të shpërthimit të Luftës së Tretë Botërore, që për momentin kjo luftë ka krijuar panik te njerëzimi i sotëm, nga mundësia e rrezikut të shpërthimit të saj, bazuar në tensionet e lindura dhe në dinamikat e zhvillimeve të ndodhura në nivele globale.