BREAKING NEWS

Berisha and his children with files in SPAK, the former prime minister, alarmed by the danger of investigations, denies the rumors and sends a message to prosecutors

Berisha and his children with files in SPAK, the former prime minister, alarmed
x
BREAKING NEWS

Bujar Çela: After Berisha, Meta will also be declared "non grata", their future is prison, time to give an account for the affairs where they are involved

Bujar Çela: After Berisha, Meta will also be declared "non
x
BREAKING NEWS

SPAK launches investigation for over 120 officials involved in scandals, waves of proceedings during 2021, corruption files are added in the hands of special forces

SPAK launches investigation for over 120 officials involved in scandals, waves
x
BREAKING NEWS

Izet Haxhia: I did not ambush Azem Hajdari, before he was killed he had a meeting with Sali Berisha

Izet Haxhia: I did not ambush Azem Hajdari, before he was killed he had a
x
BREAKING NEWS

Unexpected / Fifi makes the drastic decision, the residents do not restrain themselves, they burst into tears

Unexpected / Fifi makes the drastic decision, the residents do not restrain
x
BREAKING NEWS

Vaccination certificate suddenly expires

Vaccination certificate suddenly expires
x
BREAKING NEWS

The powerful storm will hit our country, learn how the weather will change tonight and what is expected to happen tomorrow (Follow everything LIVE)

The powerful storm will hit our country, learn how the weather will change
x
BREAKING NEWS

Blocks the opening of negotiations with the veto imposed on Northern Macedonia, Bulgaria makes an OFFICIAL request, here is what is said about Albania

Blocks the opening of negotiations with the veto imposed on Northern Macedonia,
x

Opinion / Editorial

Inequality and poverty - the "masterpieces" of the Rama sect

Inequality and poverty - the "masterpieces" of the Rama sect

Extreme inequality, poverty and the daily "supply" of the poor are the "products" that Rama's government should "boast of" and not the grotesque economic growth of 17.5% for the second quarter of April-June 2021, in compared to the abyss quarter April-June 2020, when we got stuck at home and the economy fell by 11.2 percent.

All the world's economies grew in the second quarter of 2021 at unprecedented rates, compared to the second quarter of 2020. But none of the governments of Europe and beyond, has had the courage and shamelessness to boast of an economic improvement for inertia , after falling into the abyss! Only the Rama sect can make this arrogant boast of pride, selling for success the positive inertia of the economy, after falling into the dive by the Coronavirus.

Inequality and poverty grew into pandemics

The index that reveals every government that seeks to boast without grounds for economic growth is the Gini Index (or Gini Coefficient). This index measures the distribution of income by strata of the population, or the distribution of wealth in the population of a country. The coefficient ranges from 0 (or 0%) to 1 (or 100%), where a value of 0 means perfect equality and a value of 1 means inequality at the highest levels. According to the data of the United Nations (http://data.un.org/Data.aspx?d=WDI&f=Indicator_Code%3ASI.POV.GINI), in 2012, the Gini index had a value of 29% for Albania. In 2014, it jumped to 34.6% and remained at high levels above 33% throughout the period 2013-2019. Official measurements for 2020 have not been released yet, but according to Eurostat, Albania is one of the economies with the highest income inequality in Europe. One of the basic elements of poverty reduction is the policy of increasing wages in the country, which encourages the private sector to increase its wages, due to competition in the market. But with the (bad) governance of Rama, six years (2013-2019) of non-increase of salaries in the public sector were not enough, while in the period 2005-2012 salaries had increased by an average of 10 percent every year. Jo! The irresponsibility and extreme indifference of the ruling sect led to the most difficult period for the Albanian society and economy, during the pandemic from March 2020, Albania to offer its citizens and the economy the weakest fiscal support in the 2020 budget, in relation to Gross Domestic Product-GDP (International Monetary Fund, study “Policy Responses to Covid-19”, https://www.imf.org/en/Topics/imf-and-covid19/Policy-Responses-to-COVID-19). Governments in Europe, not just the most developed ones, applied unprecedented fiscal support, which acted as great stabilizers for the society and economy of their countries. In developed European countries, fiscal measures averaged 6.2 percent of GDP, while in developing countries these measures were weaker, averaging 3.1% of GDP. In Albania they were even lower, accounting for only 2.4% of GDP (Gross Domestic Product). According to the IMF tables, in Albania fiscal support (additional expenditures and deferral of tax payments) has been the lowest in Europe. Rama's business aid packages were almost non-existent, and two sovereign-guaranteed loan programs failed, using on average less than half of the $ 250 million allocated funds. Most of the soft program loans were received by consolidated companies, preferred by the government, with little or no substantial shortcomings during the pandemic.

Sipas të dhënave nga Instituti i Sigurimeve Shoqërore, pensioni mesatar në qytet shënoi rënie në vitin 2020, duke regjistruar uljen e parë që nga viti 2000, me vlerën e 15,732 lekë gjatë vitit të kaluar, nga 16,2543 lekë në vitin 2019. Në nivel të pagave, paga mesatare në sektorin privat shënoi 48,459 lekë në vitin 2020, duke mbetur pothuajse në vendnumëro në 6 vitet e fundit. Nga viti 2014 deri më 2020, paga u rrit me 14% ose mesatarisht me 2.2%, shtim ky që është konsumuar i gjithi nga inflacioni. Gjatë periudhës 2013-2019, produktiviteti në ekonomi u rrit me 7%, ndërsa paga reale mesatare u rrit me vetëm 3%, ose 2.3 herë më pak. Pothuajse të gjithë sektorët i rritën fitimet, por hezituan t’i ndajnë në mënyrë të drejtë me punonjësit. Sipas një studimi të financuar nga Fondacioni gjerman Friedrich Ebert Stiftung (FES) në Tiranë, të publikuar muajt e fundit, 10% e popullsisë merr rreth një të katërtën e së ardhurës kombëtare të krijuar dhe 20% e saj marrin 41% të gjithë të ardhurave të ekonomisë. Ndërsa 10% e popullsisë që ndodhet në fundin e piramidës së shpërndarjes së të ardhurave, merr vetëm rreth 3% të të ardhurave, ose 8 herë më pak se ai 10% i popullsisë që gjendet në majë të piramidës. Rreth një e pesta e popullsisë në shtresën e fundit të piramidës së shpërndarjes së të ardhurave, merr vetëm 7.5% të së ardhurës kombëtare të krijuar gjatë vitit. Po sipas këtij studimi të FES, 39% e të anketuarve mendon se pasuria e krijuar nga të pasurit nuk është vënë me anë të punës së ndershme, ndërsa 43.50% beson se politikat e derisotme u kushtojnë më shumë vëmendje interesave të sektorit privat dhe pak vëmendje interesave të popullatës. Sistemi është i disbalancuar në favor të kapitalit.

Të varfrit e rinj

Shqiptarët janë ndër popujt më të rrezikuar për të rënë në varfëri në Europë. Treguesi i rrezikut të rënies në varfëri në Shqipëri ngelet në vendin e tretë më të lartë në Europë, me 23.4%. Për Bashkimin Europian ky tregues është 16.9%. Po të bëjmë një krahasim statistikor, rezulton se risku i varfërisë për shqiptarët është 38% më i lartë, krahasuar me mesataren e Bashkimit Europian. Sipas përllogaritjeve të Bankës Botërore (https://www.worldbank.org/en/region/eca/publication/western-balkans-regular-economic-report ), në 6 vendet e Ballkanit Perëndimor pandemia gjeneroi 336 mijë të varfër, ku një e treta, rreth 112 mijë, ishin në Shqipëri. Në të kundërt, në tre vende së bashku të rajonit, Serbi, Bosnjë dhe Malin i Zi u gjeneruan vetëm 42 mijë të varfër të rinj. Edhe pse Bosnja ka një popullsi më të madhe se Shqipëria dhe gjatë pandemisë shënoi rënie ekonomike më të madhe se vendi ynë, gjeneroi shumë më pak të varfër të rinj se sa Shqipëria. Në mungesë të masave qeveritare në përgjigje ndaj krizës nga Covid-19, shumica e njerëzve që ranë në varfëri në Shqipëri për shkak të pandemisë, nuk përfituan mbrojtje sociale. Humbësit më të mëdhenj rezultuan të punësuarit informalë që humbën vendin e punës. Të varfrit ekzistues dhe ata të rinj janë shtresat më të goditura nga indiferenca vrastare e sektit Rama dhe lejimi i rritjes galopante të çmimeve të mallrave të shportës gjatë muajve të fundit, ku çmimi i bukës në treg u rrit me 14%, ndërsa ai i qumështit dhe nënprodukteve të tij me 8-10%. Humbja e tejzgjatur e të ardhurave, sidomos për familjet e varfra që nuk kanë kursime, sigurime dhe mekanizma përballimi, ka dëmtuar aftësinë e tyre për të investuar në arsimin, ushqyerjen dhe shëndetin e fëmijëve, duke shkaktuar pasoja të rënda në planin afatgjatë. Pabarazia dhe varfëria, dy motorët e dëshpërimit dhe zhgënjimit të qytetarit shqiptar. Ndjenja dhe ndërgjegjësimi për pabarazinë ekstreme në shpërndarjen e të ardhurave dhe në rishpërndarjen e organizuar nga qeveria, ka gjeneruar braktisjen e lartë të vendit dhe ka ushqyer zhgënjimin e thellë dhe mungesën e perspektivës të së ardhmes në Shqipëri. Kjo është e spikatur sidomos tek të rinjtë, ku sipas edhe anketave të fundit nga institucionet ndërkombëtare, një në nëntë të rinj dëshiron të largohet nga vendi.

Pandemia dhe indiferenca qeveritare kanë goditur jo vetëm të papunët, por edhe atë pjesë të punësuar të popullsisë, që i ka të ardhurat në kufirin e varfërisë. Sipas Bankës Botërore (https://thedocs.worldbank.org/en/doc/253301590709924620-0080022020/original/RERnoteWeBapovertyimpactsCovid1920May20202ALB.pdf), në fund të vitit 2020, gati 38% e punonjësve paguheshin me pagë minimale, poshtë kufirit të varfërisë relative me 5.5 USD në ditë. Sipas të dhënave të INSTAT, që u referohen listë-pagesave në tatime, në tremujorin e fundit të vitit 2020, nga totali i të punësuarve që paguajnë sigurime, 25.6% e tyre kishin paga mujore deri në pagën minimale 26 mijë lekë, ndërsa 12% e të punësuarve merrnin pagë minimale në nivelin 30 mijë lekë. Edhe pse në mënyrë të drejtpërdrejtë, pandemia dhe mos-ndërhyrja e duhur qeveritare goditën fillimisht të punësuarit në sektorët më vulnerabël nga kriza (biznesi i vogël, të vetëpunësuarit, sektori i turizmit, fasoneria, etj.), me shtrenjtimin e çmimeve të mallrave bazë të ushqimit, vështirësitë dhe varfëria tek të punësuarit janë shtrirë edhe në sektorë të tjerë, formalë dhe informalë të ekonomisë. Qytetarët e varfër dhe të vulnerabël po përballen me kosto të larta ekonomike dhe sociale, përpos atyre të kurimit të pandemisë. Një pjesë e konsiderueshme e popullatës jo-të varfër rrezikon të bjerë në varfëri. Shpërthimi i epidemisë së COVID-19 goditi fort banorët e periferive të zonave urbane, veçanërisht ata me punë të pasigurta (informale) dhe që nuk do të mund të përfitojnë nga masat për mbrojtjen e punësimit formal. Sasia e kufizuar e kursimeve, mbulimi i dobët me sigurime shoqërore dhe përdorimi relativisht i ulët i shërbimeve publike kanë çuar në rëndim të efekteve negative afatgjata të krizës. Shtimi i dukshëm i varfërisë nga pandemia(sipas të dhënave të Bankës Botërore, nga niveli 37% në vitin 2019 në nivelin 41.5% në vjeshtë të vitit 2020) ka bërë që të shndërrohemi në vendin me përqindjen më të lartë të të varfërve në rajon dhe të dytët në Europë, pas Moldavisë. Duhet ta pranojmë me dhimbje se kemi varfëri masive dhe, me përshkallëzimin e rritjes së çmimeve, rrezikojmë që individët me të ardhura më pak se 5.5 dollarë në ditë të përbëjnë brenda një kohe të shkurtër gjysmën e popullsisë. Ja përse pabarazia dhe varfëria janë “kryeveprat” e sektit qeverisës, ndërsa ata të paktë më të pasurit, të preferuarit dhe të përkëdhelurit e Ramës, do të vijojnë të përqendrojnë në duart e tyre pasuri dhe të ardhura që nuk rishpërndahen në shoqëri, ngaqë kjo qeveri me taksën progresive takson rëndë punën dhe jo kapitalin. Tek ne është e domosdoshme të përcaktohet niveli real i varfërisë dhe minimumit jetik në vend, me qëllim që të vlerësohen drejt politikat dhe kontributi në reduktimin e varfërisë dhe të ruhet transparenca mbi shpenzimin e fondeve publike për pakësimin e saj. Për këtë, ndërhyrjet kryesore janë rritja e ndihmës sociale për fëmijët dhe të rriturit e moshuar në varfëri, lehtësimi i gjenerimit të punësimit, sidomos në qytetet e vogla dhe zonat rurale dhe përmirësimi i strehimit dhe shërbimeve sociale. Këto masa do të krijonin përmirësime të drejtpërdrejta në cilësinë e jetës për të varfrit dhe do të siguronin ulje të qëndrueshme të varfërisë me kalimin e kohës, duke rritur të ardhurat nga puna të njerëzve. Po sekti Rama nuk ka kohë dhe interes për këto ndërhyrje, tepër i zënë siç është t’u shërbejë oligarkëve dhe interesave të tyre.