BREAKING NEWS

Finally good news from Infectious! Drastic reduction of people affected by COVID, more cured than infected in the last 24 hours

Finally good news from Infectious! Drastic reduction of people affected by
x

Opinion / Editorial

The Black Electoral Code and the Western "pilates"!

The Black Electoral Code and the Western "pilates"!

I am not the only one who has called the Electoral Code, especially the one that was drafted after the Sali-Edvin compromise of 2008, followed by the annexes of the June 2020 agreement, the "Black Electoral Code". When we say black, I do not mean the pages of the brochure where the Code in question is "rested", but the tricks, games, traps and paradoxes that this Code has in relation to the "democracy" of elections, which the system that we are applying, I swear they are "Free, fair and democratic"! I do not intend to break down the articles of this Code one by one, because it is like stepping into a meadow, where there are more stones and thorns, than clover. But I will mention some of them, where anti-democracy is evident, which justifies the adjective "black" that I tax in this article. Full three decades of so-called "pluralist democracy", the country is governed mainly by two political parties, with the designations PD and SP. The third, which managed to smuggle into the field of government, was the SMI, a "subsidiary" of the SP, with the same structure and wrestling as the first two. The other parties, which go up to one hundred figures, for three decades, have been just a garnish of the "steak" served on the plate of democratic elections, which has created an oversaturation in the subscribers of the "democratic" restaurant of the bourgeoisie. Yes, why did not a new force, the fourth, or the fifth, appear on the scene to somehow change the stale colors of the three decades of defeat? This is a constant request from the electorate. This did not happen, because the "checkpoint" of the Electoral Code cannot be crossed. Let's say a couple of facts about this "checkpoint": who managed to smuggle in the field of government, was the SMI, a "subsidiary" of the SP, with the same structure and wrestling as the first two. The other parties, which go up to one hundred figures, for three decades, have been just a garnish of the "steak" served on the plate of democratic elections, which has created an oversaturation in the subscribers of the "democratic" restaurant of the bourgeoisie. Yes, why did not a new force, the fourth, or the fifth, appear on the scene to somehow change the stale colors of three failed decades? This is a constant request from the electorate. This did not happen, because the "checkpoint" of the Electoral Code cannot be crossed. Let's say a couple of facts about this "checkpoint": who managed to smuggle in the field of government, was the SMI, a "subsidiary" of the SP, with the same structure and wrestling as the first two. The other parties, which go up to one hundred figures, for three decades, have been just a garnish of the "steak" served on the plate of democratic elections, which has created an oversaturation in the subscribers of the "democratic" restaurant of the bourgeoisie. Yes, why did not a new force, the fourth, or the fifth, come to the fore to change the stale colors of the three decades of defeat? This is a constant request from the electorate. This did not happen, because the "checkpoint" of the Electoral Code cannot be crossed. Let's say a couple of facts about this "checkpoint": which go up to a hundred figures, for three decades, have been just a garnish of the "steak" served on the plate of democratic elections, which has created an oversaturation in the subscribers of the "democratic" restaurant of the bourgeoisie. Yes, why did not a new force, the fourth, or the fifth, appear on the scene to somehow change the stale colors of the three decades of defeat? This is a constant request from the electorate. This did not happen, because the "checkpoint" of the Electoral Code cannot be crossed. Let's say a couple of facts about this "checkpoint": which go up to a hundred figures, for three decades, have been just a garnish of the "steak" served on the plate of democratic elections, which has created an oversaturation in the subscribers of the "democratic" restaurant of the bourgeoisie. Yes, why did not a new force, the fourth, or the fifth, appear on the scene to somehow change the stale colors of the three decades of defeat? This is a constant request from the electorate. This did not happen, because the "checkpoint" of the Electoral Code cannot be crossed. Let's say a couple of facts about this "checkpoint": to somehow change the stale colors of three failed decades? This is a constant request from the electorate. This did not happen, because the "checkpoint" of the Electoral Code cannot be crossed. Let's say a couple of facts about this "checkpoint": to somehow change the stale colors of three failed decades? This is a constant request from the electorate. This did not happen, because the "checkpoint" of the Electoral Code cannot be crossed. Let's say a couple of facts about this "checkpoint":

-Non-parliamentary political parties (which do not have deputies in the Assembly), can register in political elections, providing 5000 (five thousand) signatures of citizens, with the relevant generalities, according to the identity card. This certainly contradicts the secrecy of the vote.

-Non-parliamentary entities do not have the right to have a member of commissions in the VC, VAC CEAZ or in the CEC They are only allowed a few observers, who, to see the ballot papers at the counters' tables, or on the electronic scoreboard, have to get 8x30 binoculars, and in some cases even telescopes from those used by scientists.

- Subjektet politike joparlamentare, kanë të drejtë të shfrytëzojnë ekranet televizive publike për 10 minuta në hapjen e fushatës dhe po aq edhe në mbyllje të saj, përkundër partive parlamentare, të cilat e shfrytëzojnë këtë mundësi 24 orë në 24 orë.

- Partitë kryesore parlamentare (konkretisht PD, PS, LSI) gëzojnë të drejtën e 70 për qind të fondit shtetëror, ndërsa partitë e tjera me një apo disa deputetë, marrin qindëshet apo dhjetëshet, që mbeten nga të parët; për të vijuar me partitë joparlamentare, të cilat mbledhin kacidhet që mbeten në “sofrën” e të mëdhenjve, me detyrimin për t’i kthyer fill pas zgjedhjeve, nëse nuk kalojnë pragun e votave, që kanë vendosur “tri ndrikullat” e mëdhaja.

- Ngase shpallja e kandidatëve bëhet në rang qarku, partitë joparlamentare, ndonëse mund të marrin mijëra vota, mbeten me gisht në gojë, nëse nuk e kalojnë kufirin e votave të caktuara për çdo qark, kufi që shkon nga 10 mijë, gjer në 15 mijë vota. Votat nën këta kufij të partive joparlamentare, nuk mund të bashkohen me “shoqet” e tyre në qarqet e tjera, por “digjen”, ose më saktë shpërndahen midis tri ndrikullave, PD, PS, LSI.

Tani le t’i marrim këto pesë pika që thamë më lart dhe të bëjmë një krahasim teknik: Sipas “demokracisë” së shpallur, subjektet politike duhet ta nisin garën në mënyrë të barabartë, siç e nisin sportistët garën e vrapimit në 100 metra. Në këtë garë vrapimi, garuesit, pavarësisht se dikush mund të jetë “Kampion Kombëtar”, apo dhe Ndërkombëtar, nisen nga e njëjta vijë e pistës, qofshin edhe ata që garojnë për herë të parë. Ndryshe ndodh në “vrapimin 100 metrash” të zgjedhjeve “demokratike” të borgjezisë. “Kampionia” nga partitë, nuk vendoset në një vijë me partitë e tjera, por 50 apo 60 metra më përpara. Pas saj nënkampionët 40 apo 50 metra më përpara e kështu me radhë. Nga kjo garë 100 metërshe, ata që kanë “tituj”, si puna e PD, PS, LSI-së, në vend të 100 metrave, vrapojnë 50 gjer në 60 metra, ndërsa partitë garuese pa tituj, e bëjnë 100 metërshin të plotë. A ka ndonjë që beson se këta që bëjnë 100 metra vrap, do të dalin para atyre që vrapojnë vetëm në gjysmën e kësaj distance? Ndonjëri, mund të marrë vrull e të thotë: “Tri partitë që kanë shumicën e elektoratit e kanë kaluar “stazhin” e provës, ndaj edhe meritojnë pozicione të favorshme”. Kësaj pyetje mund t’i japim këtë përgjigje: PD dhe PS, “stazhin” e provës nuk e kaluan duke vrapuar në pistë, por e kaluan me rrugë të pistë. Në vitin 1991 dhe në vitin 1992, këto dy parti nuk patën nevojë për “nënshkrime” mbështetëse, sepse patën “nënshkrimin” e Ramizit dhe aleatit të tij Rajerson, çka nuk e patën forcat e tjera që u krijuan më vonë. Kjo “skemë” e diktuar nga “fuqitë madhore” të demokracisë borgjeze, vijoi gjer në vitin 2009. Dalja në skenë e LSI dhe rreshtimi i saj në krah të dy “ndrikullave” PS, PD, ishte një neglizhencë e syrit vigjilent të atyre që “vrojtojnë” zgjedhjet, por ishte edhe falë “arit”, që kreu i LSI-së, thonë se e rrëmbeu ato muaj kur aksidentalisht ishte kryeministër. Mirëpo partitë e tjera, që vijuan e vijojnë me titullin “joparlamentare”, nuk janë treguar gjer tani “të zhdërvjellëta” si LSI dhe as kanë arritur të zbulojnë ndonjë “ishull thesari” si e para.         Ai “ndonjëri” i mësipërm, duke u munduar të mbrojë argumentin e tij, mund të lëshojë pyetjen, në dukje të drejtë: “Pse nuk luftoni edhe ju të fitoni vota më tepër se kufiri i caktuar për qark dhe të shpalleni subjekt parlamentar”? Pikërisht këtu qëndron edhe kokrra e muhabetit, ose thënë shkoqur këtu qëndron “kokrra” e demokracisë borgjeze. Pikërisht këto “kokrra” gjenden në “postbllokun” e Kodit Zgjedhor, i cili “përsoset” sa herë ndihet rreziku prej ndonjë subjekti jashtë “skemës”. Sistemi aktual borgjez, i dirigjuar nga tri ndrikullat e mirënjohura PD, PS, LSI, me mbështetjen e ndërkombëtareve, për ta çimentuar ekzistencën e sistemit në fjalë, merr të gjitha masat që “beteja” zgjedhore të jetë gjithnjë me fitore. Një nga armët më të sofistikuara të kësaj “fitoreje” është “Kodi Zgjedhor” me ndërkëmbësit, yçklat e myçklat e tij. Dhe kur këto yçkla e myçkla nuk arrijnë të mbarojnë punë, atëherë hyjnë në veprim skema të tjera, para dhe gjatë votimeve, të cilat tashmë janë të njohura e të përjetuara nga të gjithë qytetarët. Më shkoqur: Objektivi i ndërkombëtarëve euroatlantikas është që, në Shqipëri të ketë jo më tepër se dy parti politike dhe konkretisht PD-në dhe PS-në. Të parën e krijuan vetë, ndërsa të dytën pasi e kashaisën, e sollën në të njëjtat parametra me të parën. Aksidentalisht në lojë u fut edhe LSI, por siç duken bathët, ajo do të mënjanohet, ose do të injorohet, nëse nuk i bindet “djallit” që kërkon t’i mbajë në “shishen” ku i ka futur të trija “ndrikullat” tona tridhjetëvjeçare. E gjithë loja që u luajt e po luhet midis këtyre tri “ndrikullave”politike, që nga marrëveshja e qershorit 2020, e gjer tek hapja e mbyllja e listave të kandidatëve për deputetë, vërteton më së miri se Kodi Zgjedhor nuk ka as një nen demokratik të vërtetë. Ndaj më jepet e drejta ta quaj “Kodi i zi Zgjedhor”. Por po kaq e zezë është edhe “demokracia” që lëçitet nga tri ndrikullat PD, PS, LSI dhe nga ustallarët tre-shkullorë të sistemit në fjalë, që na përrallisin për “zgjedhje të lira, të drejta e demokratike”.

Përmenda disa herë ndërkombëtarët, duke i akuzuar ata si shkaktarë të degradimit të partive tona politike dhe të “demokracisë” që po aplikohet në vendin tonë. Po, a ishte fajtor Pilati, kur dënoi Jezu Krishtin e Nazaretit? Pilati e pyeti turmën, se cilin dëshironin të kryqëzohej, Jezusi, apo Baraba, një hajdut xhepash. Turma, e sëkëlldisur dhe ujdisur nga propaganda e priftërinjve të kohës, çoi gishtin për Jezusin dhe i “shkreti” Pilat, nuk kishte si të vepronte ndryshe. Kështu dhe me ndërkombëtarët e ditëve tona. Të gjitha marrëveshjet dhe kompromiset në dëm të demokracisë, të shtetit, të vendit dhe të popullit, janë realizuar me dëshirën e “rekomanduar” e të “miratuar” nga ndërkombëtarët. Ata, nuk kanë bërë gjë tjetër, veçse “tëpkë” si Pilati: Kanë “noterizuar” lojërat antidemokratike, antipopullore e antikombëtare të liderëve tanë “tri ndrikullor”, PD, PS, LSI. Kur them ndërkombëtarë, kam parasysh OSBE/ODIHR-in, Venecian, Parlamentin Europian dhe DASH, përfaqësuesit e të cilëve u kanë folur qetë dhe saktë liderëve tanë të mësipërm: “Shumë mirë keni vendosur djema, veç kujdes, mos na fusni shumë kriminelë në kuvend, se na nxirrni telashe me popullin”. Dhe gjer sot, siç duket, “telashet” për popullin nuk kanë qenë të shkallës sipërore. Siç konstatohet, fushata zgjedhore ka nisur me vrull dhe me tension në rritje. Dikush edhe është alarmuar, se mos o zot, po na përsëritet ndonjë ‘97 tjetër. Një merak i kotë. Shamata është midis korbave të zinj, dhe siç e ka vërtetuar jeta, “Korbi – korbit nuk ia nxjerr sytë”. E gjithë zhurma ka synim të trullosë elektoratin, i cili nëse e kupton lojën, nuk është çudi t’i përmbysë me gjithsej “kapuçonët” tanë të politikës. Më kot nuk thërret çdo ditë ambasadorja Juri Kim, për “demokraci të vërtetë” nën tutelën kapitaliste. E që kjo thirrje të jetë e efektshme, ja ku na vjen edhe Ndihmës Sekretari i Shtetit të SHBA, zoti Palmer, me një vizitë “këshilluese” për kokoroçët tanë të mbrapshtë, të cilët duhet të arrijnë “standarde” demokratike në zgjedhjet e 25 prillit, ashtu siç i kanë arritur në njëzet e sa zgjedhje gjatë këtyre viteve që kaluan. Dhe standardet janë të sigurta: Në nakatosjen e marrëveshjes së famshme të 5 qershorit 2020; Në ndryshimet e njëanshme kushtetuese të 30 korrikut 2020; Në listat e hapura të kandidatëve, që u mbyllën për shkak se shumica e zgjedhësve nuk kanë dylbi për të parë emrat e partive dhe kandidatëve; Në dështimin e Komisioneve jo partiake të votimeve; Në dështimin e votimit dhe numërimit elektronik në shkallë vendi; Në votimin e dështuar të diasporës; etj, sëmundje dhe “pandemi” që sistemi aktual kapitalist përcjell çdo ditë në “shoqërinë e tij të konsumit”.

We citizens need to know one thing: In the capitalist system, power can never be changed by votes. Many, many, the Cabinet changes, under the slogan - shout: "Rama ik!", "Basha come!" And vice versa. Whoever believes that by voting the system we are experiencing can be changed, then he is an incorrigible naive, who perpetuates the current social system.