BREAKING NEWS

The number of new cases decreases, 9 victims in Albania

The number of new cases decreases, 9 victims in Albania
x
BREAKING NEWS

The decision for Berisha? Lulzim Basha makes a sensational statement: I do not intend to leave the post of DP leader

The decision for Berisha? Lulzim Basha makes a sensational statement: I do not
x
BREAKING NEWS

Meeting of the Commission of Inquiry for April 25, 2 representatives are elected for the regulation (Names)

Meeting of the Commission of Inquiry for April 25, 2 representatives are elected
x
BREAKING NEWS

Lekë in exchange for the vote on April 25, SPAK closes investigations for Denis Xholin and Abjon Çeku

Lekë in exchange for the vote on April 25, SPAK closes investigations for
x
BREAKING NEWS

Gathered the parliamentary group today, the movement that Lulzim Basha is preparing is revealed, here is what will happen on Wednesday

Gathered the parliamentary group today, the movement that Lulzim Basha is
x
BREAKING NEWS

Politics in black / COVID-19 takes the life of former US Secretary of State (NAME + PHOTO)

Politics in black / COVID-19 takes the life of former US Secretary of State
x
BREAKING NEWS

Bitter news! Fatos Lubonja in mourning, loses his dear family man

Bitter news! Fatos Lubonja in mourning, loses his dear family man
x
BREAKING NEWS

"Storm" in the State Police / The movements of Gledis Nano, who are the new police directors throughout the country, are revealed (NAMES)

"Storm" in the State Police / The movements of Gledis Nano, who are
x

Opinion / Editorial

China - with an "economic system that does not exist anywhere in the world"

China - with an "economic system that does not exist anywhere in the

No one would believe that after the collapse of communism, with the fall of the Berlin Wall, the capitalist system would have any other competing system. Just as the October Socialist Revolution was experimented with on November 7, 1917, Communism did not survive more than 80 years, that is, more than two generations in Russia and more than one generation in other countries of the former communist bloc. The dilemma of whether the socialist system would survive or surpass that of the capitalist was foretold by Lenin in the meaningful phrase "who will win?" the system that has the highest work efficiency will win ”! And so it happened the communist system fell due to economic failure, which was also accompanied by the establishment of communist dictatorship in all countries showing once again that the centralization of the economy accompanied by class warfare was the ugliest form of socio-economic development. Of course Lenin had the first idea of ??the NEP as early as 1922 (New Economic Policy) where one-party communist rule would be associated with and survive with private business, but this policy was discontinued after dictator Stalin established the Soviet dictatorship. Along with the first successes of the socialist system such as popular education, the emancipation of women, the electrification of the country, which for some time justified the idea that the socialist revolution could win in the weakest links of the capitalist chain, the idea of ??the NEP was elaborated. further by the Chinese communist ideologue Ten Hsiao Ping, who survived the Maoist dictatorship and, after the death of President Mao, the descendants put in place the basic system - the idea of ??running the country with one party, but economic development in China will be capitalist with competitive private business. This theoretical variant of communism, - communism which seemed to be finally annihilated after the 90s survived in China developing rapidly during these 30 years, culminating under the leadership of the eternal President Xiping, who like none of the presidents The former PKK leader, after the death of President Mao, highlighted the idea that the communist system is not dead and that communist China is continuing the path of President Mao.

Contributing Writer Tim O'Donnell, in an article Monday titled "Xi Can Move China Into" Nowhere in the World "economic system, analyzes how the Chinese communist president wants to allow small private business and the medium to continue to develop, but he wants the Chinese Communist Party to "direct cash flow" and curb the ability of entrepreneurs and investors to make profits to an even greater extent than it already does. And it further analyzes that "Xi thinks he is moving to a new kind of system that does not exist anywhere in the world," according to Barry Naughton, a Chinese economics expert at the University of California, San Diego, for Journal. "I call it a government-run economy."

Për një kohë të gjatë, analistët kërkuan homazhet e presidentit kinez Xi Jinping ndaj Mao Ce Dunit për "skenën politike", por një ekzaminim i Wall Street Journal i shkrimeve dhe fjalimeve të fundit të Xi, sugjeron se ata duhet ta marrin atë shumë më seriozisht. Tani duket se Xi "me forcë" po përpiqet ta kthejë Kinën në vizionin socialist të Maos, shkruan Tim O'Donnell;

por ai dëshiron që Partia Komuniste Kineze të "drejtojë flukset e parave" dhe të frenojë aftësinë e sipërmarrësve dhe investitorëve për të bërë fitime në një masë edhe më të madhe sesa ajo tashmë (https://www.yahoo.com/news/xi-moving-china-economic-system-171146880.html). Po të shohësh shifrat, ato tregojnë një realitet ashtu si përpiqet të bindë botën presidenti Kinës Xi (Xiping), një rritje më të madhe ekonomike të Kinës në raport me çdo vend perëndimor. Sidoqoftë, po të shohësh tabelën e mësipërme me të dhënat e viteve 2020-2021, rritja për kapital në dollar tregon se Kina është shumë prapa sistemit perëndimor në raport me të ardhurat për frymë me tre vendet më të zhvilluara kapitaliste: SHBA, Japoni, Gjermani. Në një farë mënyre, ish-presidenti Trump kishte shumë të drejtë kur deklaronte menjëherë pasi mori mandatin për president kur hidhte parullën “Make Amerika Great Again”, se kundërshtari kryesor për SHBA është Kina dhe jo Rusia, sepse ajo po e konkurron dhe po ia merr tregun SHBA dhe vendeve të BE, së bashku me vendet e tjera të të ashtuquajturës ish-botës së tretë: India, Brazili, Turqia, etj. Dhe ashtu po ndodh. Kina si një superfuqi ekonomiko e tashmë edhe ushtarake, po konkurron dhe sfidon SHBA në çdo sferë të ekonomisë, militare, në teknologji dhe në kozmos, duke krijuar kështu një formë të re të ardhshme të luftës së ftohtë, por edhe një pikëpyetje të madhe, atë që vuri në dilemë Lenini: Kush do të fitojë? Sot bëhet fjalë për një konkurrencë të re midis sistemit kapitalist ekzistues dhe sistemit komunist specifik të Kinës së sotme të Presidentit Xi?

Kjo po vë në diskutim edhe vetë demokracinë perëndimore, e cila po kalon një krizë morale, etike dhe sociale, madje dhe në vetë mënyrën politike të zgjedhjes dhe ndërrimit të pushteteve në vendet me demokraci perëndimore, sepse po shihet që sistemi bipolar kinez mund të mbijetojë edhe me një parti, e cila ndërron drejtuesit brenda vetë sistemit. Kjo të kujton gjithashtu edhe drejtimin me rotacion të Jugosllavisë pas vdekjes së Titos, ku secili president i gjashtë republikave jugosllave merrte drejtimin pas çdo gjashtë muaj ose pas një viti. Këtë tip sistemi të drejtimit demokratik brenda një partie, e ka përvetësuar edhe vetë BE. Pra kapitalizmi po mbijeton edhe duke marrë elementët më të mirë të ish-sistemit komunist, por gjithashtu po reflekton edhe për dështimin e vendosjes me dhunë të demokracive perëndimore në vende me tradita ku dominon islami dhe ligji Sharia. Kjo të kujton përplasjen e sistemit të vjetër komunist i cili përhapte komunizmin me dhunë, duke u justifikuar se edhe kapitalizmi po përhap kapitalin në votë sipas Fidel Kastros i cili dërgoi revolucionarin Çe Guevara për të nxitur revolucionin socialist në vendet e Amerikës Qendrore dhe Amerikës së Jugut. Gjithmonë zgjidhja vjen pas përplasjes, pas konfliktit dhe siç thotë filozofi kinez Lao Tze: “Kur largohen dëshirat, atëherë mund të shihet misteri”. Së fundmi mund të shprehemi se konflikti në kohën e sotme ndoshta do të mbetet më i rrezikshmi, sepse në këtë kohë po vihet në rrezik edhe vetë ekzistenca e planetit.