BREAKING NEWS

The number of new cases decreases, 9 victims in Albania

The number of new cases decreases, 9 victims in Albania
x
BREAKING NEWS

The decision for Berisha? Lulzim Basha makes a sensational statement: I do not intend to leave the post of DP leader

The decision for Berisha? Lulzim Basha makes a sensational statement: I do not
x
BREAKING NEWS

Meeting of the Commission of Inquiry for April 25, 2 representatives are elected for the regulation (Names)

Meeting of the Commission of Inquiry for April 25, 2 representatives are elected
x
BREAKING NEWS

Lekë in exchange for the vote on April 25, SPAK closes investigations for Denis Xholin and Abjon Çeku

Lekë in exchange for the vote on April 25, SPAK closes investigations for
x
BREAKING NEWS

Gathered the parliamentary group today, the movement that Lulzim Basha is preparing is revealed, here is what will happen on Wednesday

Gathered the parliamentary group today, the movement that Lulzim Basha is
x
BREAKING NEWS

Politics in black / COVID-19 takes the life of former US Secretary of State (NAME + PHOTO)

Politics in black / COVID-19 takes the life of former US Secretary of State
x
BREAKING NEWS

Bitter news! Fatos Lubonja in mourning, loses his dear family man

Bitter news! Fatos Lubonja in mourning, loses his dear family man
x
BREAKING NEWS

"Storm" in the State Police / The movements of Gledis Nano, who are the new police directors throughout the country, are revealed (NAMES)

"Storm" in the State Police / The movements of Gledis Nano, who are
x

Opinion / Editorial

China 72 years People's Republic and a small replica within us

China 72 years People's Republic and a small replica within us

1. An October, this day marked for the Chinese brotherly people, a special symbiosis of 56 nations, this year reminds us of the 72nd anniversary of the proclamation of the governing form of the country People's Republic. With this key and crucial political lever, it paved the way for the radical change of social relations, diametrically opposed to what humanity has known to date, based on private property. We Albanians, as a people, detached from the subjective and voluntaristic political tricks of that time (which always remains a double-edged sword), have major and powerful reasons and motives to wish from the bottom of our hearts the good Chinese people : The Great Feast of the 72nd anniversary of this epoch-making rise, rejoice in life and weather, become the torch of humanity for the great cause you have embraced, remain a real, powerful dragon, demanding and promising, such as he was imagined in the popular imagination. When we think of the dragon, we think of China; we figuratively express the new developments of China as a revival and great rise of a dragon more powerful than that of legends! October 1, 1949 finally closed the anti-national injustices from abroad, opened the era of establishing social justice within the country, governance with the rule of law, as the will of the sovereign people, remains an uninterrupted process, with increasing values, of world proportions! China today is at the epicenter of the attention of the peoples, very sensitive to the aspiration and cause for that new social order, to which, inevitably, belongs the future of all mankind, where life is fully organized with justice and equality, with humanism, prosperity and happiness for all; not like to date, that it seems as if a minority has been made by the mother, the vast majority cows; the best, as if they were a flock or mob just detached from the tribe of apes, as the situation was created for us with this restoration of capitalism! By staying true to their chosen new path, acting with a creative spirit, they are proving that Marxism has its roots in social reality, is a pole star and a sure hope for the peoples of the world to turn social life into its true identity. , without the ugly alienations, cultivated by the ruling minorities, private property, the absolutization of narrow interests; at the same time, he is taking revenge 3-4 times more for that great loss of the great battle in the former socialist camp. Difficulties, persistent efforts and great sacrifices with zigzags of mistakes and corrections, they loved China even after the marked day of October 1 and onwards to stay true to the ideals of national and social liberation, to make the dream of humanity a reality, scientifically argued by Marxism. Leading science is given as a school discipline and is kept in the spotlight, even by the President of the country himself, Comrade Xi Junping. It is a testament to the continuity of the line, the consistency of every political leadership team, the clear vision, the determination and the will to do the best for the lives of the world’s greatest people and the abundance suffered by crocodile bites social. Leading science is given as a school discipline and is kept in the spotlight, even by the President of the country, Comrade Xi Junping. It is a testament to the continuity of the line, the consistency of every political leadership team, the clear vision, the determination and the will to do the best for the lives of the world’s greatest people and the abundance suffered by crocodile bites social. Leading science is given as a school discipline and is kept in the spotlight, even by the President of the country himself, Comrade Xi Junping. It is a testament to the continuity of the line, the consistency of every political leadership team, the clear vision, the determination and the will to do the best for the lives of the world’s greatest people and the abundance suffered by crocodile bites social.

2. Është rasti i volitshëm këtu, që brezi im dhe jo vetëm ne, të shprehet edhe me ndërgjegje të vrarë për atë gabim fatal të udhëheqjes së Tiranës në gjysmën e dytë të shekullit 20, e cila, desh t'i vinte mina asaj miqësie vëllazërore shqiptaro-kineze, që u ngrit si një super-model i solidaritetit të popujve dhe çuditi botën. Një politikë krejtësisht e shtrembër, një marksizëm dogmatik deri në fanatizëm, e çoi udhëheqësin tonë epokal, Enver Hoxhën, në silurimin, fatalisht, e asaj miqësie të veçantë dhe me kulturë në sekuenca katastrofike për kombin tonë. Ajo prishje ishte një incident mendor, që hyn në formulën e urtësisë shqiptare: mendja bën kalanë, mendja bën dhe hatanë; e njohur kjo dhe nga latinët me shprehjen: erare humanum est (gabimi është njerëzor). E kujtojmë atë zhbërje miqësie, për mos ta harruar, ta zbërthejmë detajisht dhe theksojmë më me forcë, si një pësim të madh, nga duhet të nxjerrim dhe mësime të mëdha. Këtu po shprehim vetëm falënderime për atë popull, që na ndihmoi, duke e hequr dhe nga goja. Në veçanti, mirënjohje dhe nderime të veçantë 6000 specialistëve, prej bijve më të mirë të atij populli, që u angazhuan vëllazërisht, me pasion, aspak për përfitime për ngritjen e industrisë, zhvillimin e bujqësisë, forcimin e mbrojtjes, në arsim, shëndetësi, art. Punuan tek ne si për vendin e tyre edhe me orë shumë të zgjatura, deri në vetëmohim. Duke rënë edhe në krye të detyrës, si i paharruari Zhang Boayo, në vendosjen e antenave në malin e Dajtit dhe biri tjetër në ndërtimin e ekspozitës madhështore Shqipëria sot, të cilët dhe u përcollën nëpërmjet një ceremonie madhështore me dhimbje e pikëllim njerëzor. Për më tepër edhe një qytetar i thjeshtë, nëse ka bindjen dhe besimin e popullit edhe pa mandatin zyrtar të tij, me zemër të hapur e vullnet të mirë, i shpreh mirënjohje dhe falënderime popullit kinez, njëherazi dhe ndjesë të thellë, që udhëheqja jonë politike e kohës së socializmit, u soll ndaj Pekinit sipas formulës: eja baba të të mësoj arën!

 3. Popujt mbajnë gjallë jetën, ata bëjnë dhe historinë, janë aktorët e vetëm të fuqishëm. Vlerat e përpjekjeve të tyre mbeten gjatë e më të çmuara se shumë perla të natyrës. Sa më ngushtë të jenë në mirëkuptim, aq më e madhe, madje e pashtershme bëhet forca e tyre. Një super-model i lidhjeve dhe solidaritetit midis popujve është dhe miqësia kinezo-shqiptare. Kujtojmë se plantacionet me ullinj në Kinën Jugore, nga fidanë të çuar për herë të parë nga Shqipëria mbi gjysmë shekulli më parë, me moshë mbi gjysmëshekullore, do të mbeten dhe shtohen për shekuj pa mbarim. Kjo bimë, që mbahet botërisht si simbol i paqes, po mbart dhe lëshon pa mbarim jehonën e miqësisë kinezo-shqiptare, atë supermodel të solidaritetit të popujve, që do të bëhet ligj i pashkruar i mbarë njerëzimit. Popujt në botë, të mëdhenj dhe të vegjël, kanë përfitime nga politikat e mbara, por jo në pak raste ato degradojnë e degjenerojnë në atë farë feje, prishnin punë e shkaktojnë dëme, sa të thuash: kush dreqin i shpiku dhe kush po vazhdon t'i përdorë kaq ndyrë! Ç'bëjnë popujt, për vete e në solidaritet midis tyre mbeten si Himalaje e Muri i Madh; ç'bëjnë mbrapsh politikat, le të harrohen e zhduken, si than dielli vesën e mëngjesit. Më të goditur gjejmë fjalën e mikut të madh të Kinës, diplomatit shqiptar Hajdar Muneka: Nga viti në vit, të dy palët kishin gdhendur ndjenja të sinqerta miqësie e respekti përtej kufijve të moralit, politikës dhe ideologjisë. Ato nuk u shuan as në ditët e acarit të madh të marrëdhënieve disa vite më vonë. Këto ndjenja edhe sot janë aty e do të mbeten gjatë në kujtesën e dy popujve tanë, ndoshta edhe më gjatë se emrat që e ngjizën këtë miqësi. Pa dyshim, merita më e madhe është e të dy popujve me kulturë të lashtë, që historikisht kanë ditur të presin e të zënë miq (Dritëhijet e një miqësie që çuditi botën, 2019, f. 120). Fjalë të mençura të këtij biri të popullit të mençur për një mik të madh, pothuaj të paparë! Janë po ata në botë, të mëdhenj apo të vegjël, që ose përfitojnë shumë nga politikat e mbara, po jo në pak raste ato i çorodisin, i viktimizjnë e i dëmtojnë në atë farë feje, sa të ulërijnë se kush dreqin i ka shpikur! Njëherazi, ata nuk e kanë as të lehtë të mbajnë qëndrim, të paktën, të distancohen nga hapat e veprimet viktimizuese të politikave, të cilat gatuhen në kokat e stafit drejtues dhe zbatohen po me kokën e tyre. Këtë e ka tagër ta bëjë saktë e mirë vetë historia.

4. Më tej po vazhdojmë me dy mendje bashkë, nën arbitrimin dhe ndarës së shapit nga sheqeri prej vetë lexuesit. Se replikat, debati dhe polemikat janë shpirti, atributi dhe forcë zhvillimore e të menduarit. Partner më imediat, i këtyre ditëve, koincidues në kohë dhe në hapësirë, është kolegu profesor Pirro Prifti me shkrimin: Kina - me një sistem ekonomik që nuk ekziston askund në botë. (gazeta “SOT”, 24 shtator 2021). Pikë së pari, na bie në sy dhe na tërheq vëmendjen fakti, që autori i nderuar, një intelektual kalibri, hulumtues dhe publikues sistematik, me interesa të gjëra, po që efektivitet dhe dashuri... të atij dragoi real, që po e eklipson atë të legjendave. Njerëzore dhe e pritshme do të ishte vetë 1 tetori si ngjarje madhore dhe një urim, po secilit i jepet ashtu si ia pret. Në shikimin më të përgjithshëm, vallë, sistemi ekonomik i cilit vend në botë nuk pëson ndryshime në kohë, brenda vetes, apo nuk dallon nga vendet e tjera, të afërta e të largëta? Me titullin mbi ekonominë, kolegu e ka kapur demin për brirësh, po atij i duket sikur po bën sensacion, duke na kumtuar se në Kinë ajo është unikale, e paparë, është një dhe dy s'bëhen, është e veçanta e dheut (pa aluduar si për të bukurën e dheut!). Po ta ngushtojmë vizionin dhe të përqendrohemi në epokën tonë, na del se nuk vërejmë ndonjë sistem ekonomik të veçantë, pa precedent, të tillë si ai, nuk ka as në qiell, as në tokë! Shpallet zbulimi i një sistemit tjetër të ri, nga ata dy kryesorët që janë në rend të ditës. Mësojmë një çudi të sajuar nga një mendje çudindjellëse! Na sposton vëmendjen nga një realitet shumë i qartë, i kuptueshëm nga kushdo. Në vend të këtyre stërhollimeve, lojëra fjalësh, ku më ke e ku të kam. Është thjesht një popull, me shtetin e udhëhequr e orientuar nga Partia e vet Komuniste, i cili po ndërton socializmin me karakteristika kineze dhe i qëndron besnik e me vendosmëri rrugës dhe vijës marksiste të përcaktuar nga Udhëheqësi i tij epokal, Mao Ce Duni. Kjo na kujton idenë e vetë klasikëve se Marksizmi nuk është dogmë, po udhëheqje për veprim dhe kinezët, me reformat dalin tamam krijues të doktrinës çliruese dhe emancipuese të proletariatit. Po pse autori ka ndërtuar një lloj tollovie? Edhe kjo e ka një shpjegim e arsye. Së dyti, kolegu, do ta kishte hartuar shkrimin e vet më përmbajtjesor e domethënës, po të ishte bazuar, të paktën, në dy burime me interes të veçantë: a) I pari burim, shumë konstruktiv, me fjalën më të fundit të gjendjes dhe për perspektivën, është libri Qeverisja e Kinës (2017, 578 faqe) e shokut Xi Jinping, titullar i Partisë dhe i Shtetit, i ekipit të ri qeverisës, që doli nga Plenumi i parë i Komitetit Qendror të 18 të PKK (nëntor 2012). I dyti, “Dritëhijet e një miqësie që çuditi botën” i ish-ambasadorit tonë në Pekin (2019), shkruar me aq realizim. Referimi tek i pari ka rëndësinë e veçantë se është zëri i vetë vendasit dhe i zoti i shtëpisë e di ku i pikon çatia. Në 79 fjalime, bisedat, intervista, udhëzime, korrespondenca, të sistemuara në 18 kapituj problemorë, siç janë Socializmi me karakteristika kineze, Ëndrra kineze, Reforma të gjithanshme dhe të thella, deri tek Zhvillimi paqësor; e Për një model të ri marrëdhëniesh ndërmjet vendesh të mëdha. Në to ka gjetur shprehjen e argumentuar strategjia dhe idetë e reja, që kanë çuar peshë Kinën këto mbi 40 vitet e fundit; janë shkrirë harmonikisht në një të vetme Marksizmi, Maodecunideja, Tensiapizmi dhe mençuria kineze e stazhionuar në shekuj. Të gjithë kapitujt dhe materialet që i mbushin ata, janë boll të pasura me ide jetësore, reale, objektive dhe konstruktive, japin portretin dhe imazhin e Kinës në dinamikë, deri në këto dy dekadat e shekullit tonë. Kapituj të tjerë janë: Lufta kundër korrupsionit, Forcimi i rolit udhëheqës të partisë dhe të forcojmë lidhjet e partisë me popullin etj. Ta kishte lexuar dot këtë vëllim të pasur dhe shumë të sinqertë, atij nuk do t’i duhej fare të përdorte në shkrim termin diktaturë maoiste, sepse ishte po vetë Mao që e cilësoi Ten-in floriri i vogël, është gjithnjë ai, i përpjekur vetëm për më të mirën dhe me mençuri ka reflektuar kur jeta nuk i ka justifikuar direktivat e tij. Nuk do ti shpëtonte shprehja: Duket se Xi Jinping me forcë po përpiqet ta kthejë Kinën në vizionin socialist të Maos; as tjetra: shifrat ekonomikë tregojnë një realitet ashtu si përpiqet të bindë botën Presidenti etj. Së treti, autori ynë, kur flet për komunizmin, duket sikur i merret goja dhe i ngec fjala në grykë, sikur i ka zënë rrota bishtin dhe i duhet të thotë diçka sa për të larë gojën. Ka boll kulturë e informacion, por i mungon nonsensi dhe dashamirësia për rendin e barazisë dhe të drejtësisë shoqërore. Qejfi ia ka jo të vërej se SHBA, Japonia dhe Gjemania - ata karokodilë socialë, që aq rëndë e kanë kafshuar, në mos për gllabërim tërësor, në shkëputjen e thelave të konsiderueshme, paskan më shumë të ardhura për frymë. Sa mirë do të ishte, që kur arrin të pohojë se: si një superfuqi ekonomiko-ushtarake, Kina po konkurron e sfidon Amerikën në çdo sferë të ekonomisë, të mbrojtjes, të teknologjisë e kozmosit, t’i mëshonte kësaj ideje, që të ishte plotësisht bindës. Së katërti, në vend të normës njerëzore, mendo për mirë edhe kur të duket keq, autori ynë në daljen e vet publike për Kinën, bën krejt të kundërtën: mendon për keq, edhe kur përpjekjet janë bërë e bëhen për mirë. Me këtë, i jep të drejtë idesë së Trump, se Kina, jo më Rusia është kundërshtari kryesor i Amerikës. Po Kina tërë dinjitet e seriozitet i thotë botës: tregtinë dhe konkurrencën, nuk i shpika unë, ato i gjeta dhe i mësova prej jush! Së pesti, në këtë kontekst dhe si rrjedhojë e kësaj mënyre të menduari e të zbërthimit të problemeve madhore të kohës, kolegu ynë, në ngjashmëri të plotë me idenë e pikëllimit botëror të shprehur në krijimtarinë artistike, po më shumë si një profet botëror, jep alarmin pikëllues, dramatik, tronditës, kërcënues, shkatërrues, pa shpresë, me ato fjalë përmbyllëse të shkrimit: Konflikti në kohën e sotme do të mbetet ndoshta më i rrezikshmi, i tillë që po vihet në rrezik edhe vetë ekzistenca e Planetit! Kush mban përgjegjësi për këtë diplomaci e panik, fjalori që ka boll fjalë, apo autori që i psonis ato, ku janë e ku s'janë dhe ndërton të tilla fjali me mendjen se ka vepruar si arkitekti, që zgjedh gurët e duhur, për një mozaik të bukur!? Ai dhe Donald Trump, nuk duan t'ia dinë se për konsolidimin e paqes, për sendërtimin e pesë parimeve të bashkekzistencës paqësore, të formuluara nga i paharruari Çu En Lai, para 50 vjetëve shtegtoi në Pekin alamet Richard Nikson, se bota, ka aq mend sa të mos e hedhë në erë planetin e vet, as aksidentalisht, as me qëllime të çmendura; se më me mend në kokë kjo botë ka Kinën, që flet qartë edhe në kapitujt e librit të Presidentit: Zhvillimi paqësor, Për një model të ri marrëdhëniesh ndërmjet vendesh të mëdha, Diplomacia me vendet fqinjë etj. Së fundmi, ky lëmsh mendimesh, të montuara për çështjen më madhore të botës sot, është krijuar sepse autori, ka vjelë lehtësisht zërin e Perëndimit, ka bërë të vetën optikën borgjeze të çështjeve sociale dhe meqenëse tek ne, fatkeqësish, po restaurohet kapitalizmi, kësaj duhet t’i shtohet edhe e keqja tjetër, që të mendojmë dhe përdorim vetëm po atë optikë. Përderisa edhe bulmeti i staneve kushtëzohet nga lloji i kullotave të tufës, ç'pret nga robt e zotit, (se kolegu ka debulesë dhe për teologjinë), që krahas kufizimeve personale, janë edhe nën një ndikim më të gjithanshëm e më të fuqishëm ideo-shpirtëror?! Po sociologjia borgjeze nuk e përligj Marksizmin si shprehjen më të lartë të shkencës socialigjik, ajo mbetet idealiste, metafizike, elektrike, sofiste, mënyra mendimi, që janë të pavlefshme, subjektive, tendencioze, që s'pinë ujë për kuptimin dhe shpjegimin e dukurive dhe proceseve shoqërore.