BREAKING NEWS

Heavy in Korça! The 27-year-old is found dead on Mount Morava, the first suspicions

Heavy in Korça! The 27-year-old is found dead on Mount Morava, the first
x
BREAKING NEWS

16 officials are declared 'non-women' by the USA, Antony Blinken comes out with a strong warning: We will break the ties of ...

16 officials are declared 'non-women' by the USA, Antony Blinken comes
x
BREAKING NEWS

Escobar comes to Tirana tomorrow, Spartak Ngjela reveals what will happen tomorrow: Saliu will go ...

Escobar comes to Tirana tomorrow, Spartak Ngjela reveals what will happen
x
BREAKING NEWS

Yuri Kim gives new details about the US strategic plan to fight corruption: By executive order of Biden ...

Yuri Kim gives new details about the US strategic plan to fight corruption: By
x
BREAKING NEWS

US makes the next blow, puts 2 more people on the 'black list', it becomes clear what they are accused of (NAMES)

US makes the next blow, puts 2 more people on the 'black list', it
x
BREAKING NEWS

"They are both endangered by American politics", Spartak Ngjela speaks by name and warns of the 'scary' end for these 2 Albanian politicians: This is a fact!

"They are both endangered by American politics", Spartak Ngjela speaks
x
BREAKING NEWS

The Ministry of Health officializes the latest Covid data: Over 5000 active patients in the country, here are how many have been infected in the last 24 hours

The Ministry of Health officializes the latest Covid data: Over 5000 active
x
BREAKING NEWS

"To stop the corrupt from acting with impunity" / What is he warning? Ambassador Yuri Kim delivers the important message

"To stop the corrupt from acting with impunity" / What is he warning?
x

Opinion / Editorial

Mismanagement of public money and the tunnel of corruption

Mismanagement of public money and the tunnel of corruption

It is unfortunate that the parliamentary majority decrees of the President to return for review of the law "On the approval of the normative act, with the force of law, no. 25, dated 22.6.2021, of the Council of Ministers “On some changes and additions to law no. 9936, dated 26.6.2008 "On the management of the budget system in the Republic of Albania", as amended ", still examines them with a partisan eye, with a pronounced myopia, when in fact the decrees help the government, the majority and the opposition. Above all, they help the development of our country's economy.

The return for consideration of these decrees should make us, as members of the Assembly, reflect on the consequences of the changes proposed in the two normative acts of the Council of Ministers, which go negatively in the following directions:

1. Reduction of the financial stability of the country.

2. Deterioration of official public debt parameters, which is officially calculated at 80%, but we are all aware that it is 100% of GDP, including outstanding liabilities, unenforced court decisions, international arbitration decisions and costs not reflected in the state balance of projects given in the form of PPP concessions.

3. Decrease in the credibility of public finances.

4. Lack of guaranteeing fiscal sustainability and increased fiscal risks.

5. Weakening the responsible management of public funds.

6. Lack of regular planning and programming of public expenditures and incentives for decision-making to finance programs and projects on a clientelistic basis.

From 3 normative acts in 2015 and 2 such in the years 2016-2019, already these last 3 years, the Rama sect has made it a habit for 4 normative acts to come from the government. With the approval by the majority of the two normative acts returned for consideration by the President, seeing and from what was discussed in the Committee on Economy and Finance, the Assembly essentially becomes a notary of the will and wishes of the government. It does so, regardless of the fact that this will and these desires are presented at a very difficult time for the country's economic recovery, in the face of emergencies and energy crisis at European and global level, which was also declared by the global leader 1 week before. Let us take an example in proposing the normative act of investment change, to increase by ALL 3 billion the financing for the Albanian Development Fund. In fact, this fund translates this money into projects, finishes and cosmetics, projects and facades with little or no value of the centers of our cities. Bring to attention the scandalous examples of the alleged revitalization of Flag Square and Wharf Square in Vlora, worth respectively 6.7 and 5.3 million euros, which are inefficient expenditures, economy and efficiency of public funds. Moreover, in the fund of Flag Square is a net economic damage of 1 million euros, for which the Democratic Party of Vlora has filed a criminal complaint with the prosecutor's office at the beginning of the campaign for the April 25 elections. in projects and facades with little or no value of the centers of our cities. Bring to attention the scandalous examples of the alleged revitalization of Flag Square and Wharf Square in Vlora, worth respectively 6.7 and 5.3 million euros, which are inefficient expenditures, economy and efficiency of public funds. Moreover, in the fund of the Flag Square there is a net economic damage of 1 million euros, for which the Democratic Party of Vlora has filed a criminal complaint with the prosecutor's office at the beginning of the campaign for the April 25 elections. in projects and facades with little or no value of the centers of our cities. Bring to attention the scandalous examples of the alleged revitalization of Flag Square and Wharf Square in Vlora, worth respectively 6.7 and 5.3 million euros, which are inefficient expenditures, economy and efficiency of public funds. Moreover, in the fund of Flag Square is a net economic damage of 1 million euros, for which the Democratic Party of Vlora has filed a criminal complaint with the prosecutor's office at the beginning of the campaign for the April 25 elections.

Së dyti, Ministria e Infrastrukturës, e cila mund të përkthehet lehtësisht në ministria e keqmenaxhimit, në garën për tunelin e Llogarasë zgjodhi ofertën me vlerë më të lartë, 170 milionë euro, nga 158 milionë euro që ishte oferta e dytë. Me të drejtë deputeti i Shkodrës Helidon Bushati e denoncoi këtë fakt, duke denoncuar ministrinë dhe duke e paralajmëruar në emër të PD-së për kallëzimin penal prej 12 milionë eurosh, që është diferenca e ofertës së shpallur fituese me atë që është me vlerë më të ulët.

Dua t’ju kujtoj deputetëve, por edhe qytetarëve vlonjatë, që në mars të vitit 2021, për këtë prokurim, ministria, si autoriteti përgjegjës, ka refuzuar një ofertë me vlerë 110 milionë euro të një konsorciumi, me të përbërje një kompani turke dhe një shqiptare. Pra, në rast se do të bëjmë llogaritë dhe pa dyshim, Partia Demokratike do t’i shkojë deri në fund kësaj, si dhe unë dhe të gjithë deputetët e Vlorës, dëmi ekonomik dhe abuzimi nuk del 10 milionë euro, por është 60 milionë euro!

Ne faktet do të vazhdojmë t’i prezantojmë, pasi të kërkojmë edhe zyrtarisht nga Ministria e Infrastrukturës dokumentet përkatëse të refuzimit të ofertës në mars të vitit 2021, si dhe çfarë ka ndryshuar dhe çfarë përfitojnë më shumë qytetarët shqiptarë në tunel, me vlerën më të lartë 170 milionë euro të ndërtimit të tij.

E njëjta gjë mund të thuhet për shtimin e financimit të Agjencisë së Shoqërisë së Informacionit, me 1 miliardë lekë, për sigurinë e informacionit të digjitalizuar, në një kohë kur buxheti i shtetit është i detyruar, për shkak të emergjencës, që të pezullojë investimet në OST dhe OSHEE. Fare lehtë mund të pezullohej edhe ky investim dhe të kalonte në vitin tjetër. Nuk po përmend shpërdorimet e akumuluara në infrastrukturë, të cilat i kapërcejnë të 4,8 miliardë eurot. Mes tyre, prokurimet e zhvilluara për Unazën e qytetit të Tiranës, përmes një rrjeti të sofistikuar, kanë kaluar në atë, që mediat me të drejtë e kanë denoncuar si megaskandal. Kjo nuk është gjetja ime, por e mediave kurajoze dhe të vëmendshme, që kompanitë futen në garë dhe kompania x që fiton një prokurim apo një lot të caktuar, me të njëjtat kritere konkurron te loti i dytë dhe, kur e ka ofertën e ulët, nuk i plotëson kriteret dhe s’kualifikohet. Ndryshimet e propozuara në aktin normativ për investimet shkojnë në kundërshtim flagrant me rekomandimet e Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore. Vetëm 2 ditë më parë, misioni i FMN-së theksoi: “Rritja e shpejtë e stokut të detyrimeve nga koncesionet e formës PPP, i cili pritet të arrijë në 50% të PBB-së për këtë vit, nga 33% në vitin 2018, kërkon dyfishimin e përpjekjeve për të forcuar menaxhimin e investimeve publike”( https://www.imf.org/en/News/Articles/2021/10/12/mcs101221-albania-2021-article-iv-consultation-concluding-statement ). Nëpërmjet këtij akti normativ realizohet pikërisht e kundërta: mungesa e plotë e përgjegjshmërisë dhe e disiplinës në përzgjedhjen e investimeve publike. FMN cilësoi po ashtu se “Investimet publike të financuara me burime të brendshme dhe që nuk lidhen me tërmetin janë rritur me shpejtësi që nga viti 2020”.

Për FMN-në, sfidat kryesore përfshijnë mungesën e transparencës mbi tejkalimin e kostove dhe afateve fillestare dhe mosrespektimin e proceseve të miratuara të përzgjedhjes dhe miratimit të projekteve, përfshirë këtu kur PPP-të përdoren për të anashkaluar tavanet buxhetore afatmesme.

Miratimi i këtyre akteve normative nga mazhoranca në thelb zeron respektimin pikërisht të rekomandimeve të mësipërme të FMN-së. Ky institucion na këshillon të punojmë për të bashkërenduar përpjekjet, për të monitoruar dhe menaxhuar më mirë risqet fiskale në rritje, ku mungesa e të dhënave të sakta mbi ekspozimin e vërtetë të qeverisë ndaj PPP-ve është një sfidë kryesore, është një sfidë për të gjithë ne, edhe për qeverinë, por edhe për opozitën, shoqërinë civile dhe qytetarët. Nëse i miratojmë këto akte normative (veçanërisht këtë të dytin që ka të bëjë me investimet), rrezikojmë shndërrimin e investimeve publike dhe jetike për vendin në një aventurizëm pa cak e pa rregulla të asfaltit dhe të betonit elektoral, të fasadës të shtrirë edhe në këto vite të qeverisjes së tretë të socialistëve, të cilat uroj të jenë sa më të shkurtra, pse konsumohen në mohim të plotë të qasjes së buxhetimit afatmesëm dhe të respektimit të ligjit organik të buxhetit të shtetit. Skema kriminale e Autoritetit Rrugor Shqiptar, që u jep tendera me rotacion oligarkëve për të fituar 100 milionë euro nga tenderat e Unazës së Madhe, një gjetje e mediave kurajoze, do të thellojë tunelin e korrupsionit të qeverisë Rama 3, së bashku me shkeljet dhe abuzimet që deklarova për tunelin e Llogarasë. Dua ta mbyll këtë shkrim, duke cituar reflektimin e gjerë dhe të thellë të problematikave të sjelljes ndaj sipërmarrjes, nga raporti zyrtar i Departamentit Amerikan të Shtetit i vitit 2021 për klimën e investimeve në vend “Investitorët e huaj e perceptojnë Shqipërinë si një vend të vështirë për të bërë biznes. Ata përmendin korrupsionin, veçanërisht në sistemin e drejtësisë, mungesën e transparencës në prokurimet publike, konkurrencën e padrejtë, ekonominë joformale, ndryshimet e shpeshta të legjislacionit fiskal dhe zbatimin e dobët të kontratave si probleme të vazhdueshme në Shqipëri. Raportet e korrupsionit në prokurimet qeveritare janë të zakonshme. Përdorimi në rritje i kontratave të partneritetit publik privat (PPP) ka zvogëluar mundësinë për konkurrencë, përfshirë nga investitorët e huaj në infrastrukturë dhe sektorë të tjerë. Analizat e dobëta kosto-përfitim dhe mungesa e ekspertizës teknike në hartimin dhe monitorimin e kontratave PPP janë shqetësime të vazhdueshme. Disa investitorë amerikanë janë përballur me mosmarrëveshje tregtare të diskutueshme me subjektet politike dhe private, përfshirë disa që shkuan në arbitrazhin ndërkombëtar” (Raporti “Deklaratat e klimës së investimeve. Shqipëri 2021”, fq. 7, https://www.state.gov/reports/2021-investment-climate-statements/albania/) .