BREAKING NEWS

Coronavirus in Albania / 15 dead in the last 24 hours, 594 new cases with Covid, 984 citizens recover

Coronavirus in Albania / 15 dead in the last 24 hours, 594 new cases with Covid,
x
BREAKING NEWS

Killed the policeman in Lezha, Aldi Rama leaves urgently for Tirana, here is his health condition

Killed the policeman in Lezha, Aldi Rama leaves urgently for Tirana, here is his
x
BREAKING NEWS

It was reported that he committed suicide, the police give the official notification to Aldi Rama

It was reported that he committed suicide, the police give the official
x
BREAKING NEWS

SPAK lands in this city, Education offices are raided

SPAK lands in this city, Education offices are raided
x
BREAKING NEWS

The action ends / He was being chased by the police for 5 hours, the perpetrator of the execution of the police officer in Lezha commits a serious act

The action ends / He was being chased by the police for 5 hours, the perpetrator
x
BREAKING NEWS

The director of "Shefqet Ndroqi" resigns, this is the well-known doctor who takes his place (NAME)

The director of "Shefqet Ndroqi" resigns, this is the well-known
x
BREAKING NEWS

Dynamics / He was with the killed deputy commissioner, the Chief of Crimes in Lezha Police gives the details of the tragic event: We were looking to arrest someone else who had injured earlier ... (NAME)

Dynamics / He was with the killed deputy commissioner, the Chief of Crimes in
x
BREAKING NEWS

Execution of Deputy Police Commissioner, Yuri Kim reacts immediately

Execution of Deputy Police Commissioner, Yuri Kim reacts immediately
x

Opinion / Editorial

Ibrahim Bufi, the historical echo of a patriot

Ibrahim Bufi, the historical echo of a patriot

 Ibrahim Bufi is one of the historical figures of the Roskovec area, who has given a prominent patriotic contribution in the first two decades of the century. passed. This period, packed with nationalist movements, begins in this region with the organization of the first committees and the development of major uprisings, which led to the declaration of our national independence.

 Ibrahim Bufi was born in 1887 in the village of Suk in the district of Fier. From his early childhood he engaged in heavy agricultural and livestock work of the family until he was recruited into the compulsory military service of the Ottoman Empire. This period significantly influenced his combat training and established extensive contacts with the committee movement of the time, acquaintance with the national issue that was illegally propagated in the ranks of the Albanian military and his patriotic awareness. When he was released from service, the political situation in Albanian lands was quite tense and the country was involved in the well-known anti-Ottoman uprisings of 1911 - 1912. The Berat kaza was the most important center of the anti-Ottoman movement in all of southern Albania. This movement was shaped by the creation of a series of patriotic squads such as, that of Islam bej Vrioni in Berat, the company of Musa Hekal in Mallakastër, the company of the Bektash brothers and Hajredin Cakrani in Cakran, the company of Ikonom Dhima in Myzeqe, etc. In the area of ??Roskovec, the first committee squad was formed and led by the patriot Hysni Toska since 1907. This squad included fighters from several villages such as: Luar, Siqecë, Kuman, Vidhishtë, Kurjan, Suk, Marinez, Strum, Belina , Sheqishtë, Kuqar, Rusinjë etc. Ibrahim Bufi joined this gang. According to various documents and testimonies transmitted over the years, the system of mobilization of fighters in these villages was done through certain persons who performed the function of a unit commander of that village. Thus e.g. in Marinëz this representation function was performed by Kostë Prifti, in Sheqisht Lil Pan Sheqishta, in Kuqan Qamil aga Kuqari, in Luar Kodhel Toska, in Kurjan Dervish Mino etc. Exactly this function was performed by Ibrahim Bufi in the villages of Suk - Strum. He appears from the beginning of his participation in the committee squad as a skilled organizer and brave fighter and very quickly, he created a wide popular opinion around him, which honored and respected him for his patriotic skills, devotion and sobriety. . From the memories of this fighter, we learn that the mobilization of volunteers in the area of ??Roskovec was done by courier (courier) and each of them lived in a state of constant readiness, according to the circumstances and conditions of the time. It had become a tradition among these committees that in addition to the readiness of personal armament, to keep in reserve the flour of çyrek (wheat bread), which was cooked as soon as the call for war was received. Along with combat equipment, they also took with them "the gourd of water and the bag of three days' bread." On July 23, 1912, Ibrahim attended the famous assembly of Sinja. Together with the other warriors he performed the task of defending this assembly so important for the time. After the Assembly, the patriotic forces went to Risili and from there sent a commission to Vlora, which sent the memorandum to the High Gate known as the "Sinja memorandum". This memorandum supported the Greek Red Book and testified to the unity of the patriotic forces and the wide spread of the insurgent movement from north to south. the patriotic forces went to Risili and from there sent a commission to Vlora, which sent the memorandum to the High Gate known as the "Sinja memorandum". This memorandum supported the Greek Red Book and testified to the unity of the patriotic forces and the wide spread of the insurgent movement from north to south. the patriotic forces went to Risili and from there sent a commission to Vlora, which sent the memorandum to the High Gate known as the "Sinja memorandum". This memorandum supported the Greek Red Book and testified to the unity of the patriotic forces and the wide spread of the insurgent movement from north to south.

 Mbas Risilisë, patriotët ju drejtuan Fierit, e çliruan atë nga forcat turke dhe vunë kontrollin e tyre në qytet dhe gjithë Myzeqenë. Ndërkohë në Fier u krijua komanda e përgjithshme për organizimin e Kryengritjes së Jugës, me komandant Zija Mulla Beratin. Nga kjo periudhë, korrik 1912 deri në ardhjen e Ismail Qemalit për shpalljen e pavarësisë, këto forca ishin prezente në gjithë trevën e Myzeqesë, ruanin qetësinë dhe siguronin aktivitetin e dendur diplomatik të udhëheqësve të kryengritjes, si në rastin e Kuvendit të Fierit mbajtur më 10 gusht 1912 nga Ismail Qemali e Luigj Gurakuqi. Pas shpërthimit të Luftës Ballkanike, forcat e komanduara nga Hysni Toska, u rreshtuan në bregun e djathtë të lumit Seman gjatë së cilit ishte vendosur kufiri frontal për mbrojtjen e Vlorës nga avancimi i forcave serbe. Një dëshmi e tillë na vjen edhe nga kujtimet e patriotit Dervish Mino, të cilat gjenden në Arkivin e Shtetit Tiranë, “Më 1912 – shkruan ai, - si u shkatërrua ushtria turke nga ballkanasit, duke marrë vesh përpjekjet e jashtme të Ismail Qemalit për mëvetësinë e Shqipërisë, organizuam nji fuqi kundër ushtërivet sërbe që ishte duke u afruar dhe kemi ruajtur lumin Seman në Jagodinë e Belinë deri në ditën e ngritjes së Flamurit Kombëtar”. Këta muaj, Ibrahim Bufi ishte në radhët e këtyre luftëtarëve dhe ndërkohë kryente edhe detyrat e prapavijës, kryesisht me sigurimin e ushqimeve dhe veshmbathjeve për forcat e mobilizuara. Mbas shpalljes së Pavarësisë, Ibrahim Bufi, në përbërje të forcave të Hysni Toskës u angazhua në një serë aksionesh luftarake, kryesisht kundër forcave greke. Nga Janari deri në qershor të vitit 1913, ai qëndroi në frontin e Llogarasë për të ndalur avancimin e këtyre forcave drejt Vlorës dhe dy ditë luftoi në luftën e njohur të Dukatit. Me këtë vetëmohim, Ibrahim Bufi u radhit në forcat vullnetare kundër andartëve grekë edhe në zonën e Përmetit, Ersekës dhe Skraparit. Vitet 1914 – 1916 ishin mjaft të vështira për vendin tonë, pasi në Shqipërinë e Mesme dhe të Jugut, vërshuan lukunitë e ujqërve të Haxhi Qamilit, të njohur si “dumbabistë”. Zona e Roskovecit bëri një rezistencë të vendosur kundër këtyre forcave të errëta e regresiste dhe Ibrahimi ishte një ndër protagonistët kryesorë të kësaj rezistence. Por kulmin e aktivitetit të tij patriotik, Ibrahim Bufi e arriti në Luftën e Vlorës më 1920. Zona e Roskovecit u përfshi në këtë luftë me forca të mobilizuara nga komandanti i njohur Hysni Toska. Më 5 qershor me fillimin e sulmit kundër llogoreve italiane, këto forca morën pozicionin përgjatë fshatrave: Risili, Panaja e deri në bregdet. Ndërkohë, fitoret e para të forcave patriotike trokitën në disa zona. Një e tillë ishe edhe Kota, ku armiku kishte ngritur disa magazina dhe kishte grumbulluar materiale të ndryshme ushtarake, ushqime e veshmbathje. Këto materiale duheshin iventarizuar, përpunuar e vënë në dispozicion të luftës dhe për këtë kërkoheshin njerëz të aftë e kompetentë. Dhe midis luftëtarëve u zgjodhën dy persona të përshtatshëm për këtë detyrë, Ibrahim Bufi dhe Ali Gjiriti. Sipas një dokumenti të kohës, më 17 qershor, prefekti i Vlorës Qazim Kokoshi, iu dërgon një letër të dyve këtyre patriotëve, nëpërmjet së cilës ju kërkon të marrin në dorëzim magazinat e Kotës të çliruar nga forcat patriotike. “Z Ibrahim Bufi dhe Ali Gjiriti, - shkruan prefekti.- Zotnija juaj jeni të lutun të mirni përsipër magazitë që ndodhen në Kotë me ushqime e tjera të cilat janë në urdhër të prefekturës Vlorës. Do të keni nën urdhërin tuaj edhe një forcë prej 10 vetësh ta përdorni si për ruajtje ashtu edhe për çdo nevojë që të kini. Do të na lajmëroni rregullisht për punën që do të bënet atje. Çdo send që do të dalë nga magazinat do të bëhet një urdhër nga ana e prefekturës. Do të keni një libër-defter ku do të shënoni që sot me radhë të gjitha teshat që ndodhen në magazinë të cilat me një listë të veçantë do të na tregoni veçanërisht.

Prefekti Vlorës Qazim Kokoshi”. Është i rëndësishëm fakti se prefekti radhit të parin në kërkesën e tij emrin e Ibrahim Bufit, krahas Ali Gjiritit, i cili ishte një figurë e njohur në rrethet patriotike të kohës. Mjafton të kujtojmë faktin se Ismail Qemali e kishte emëruar atë në vitin 1913, Komisioner të policisë në qytetin e Fierit dhe më vonë ai kishte vazhduar me një serë detyrash të tjera ushtarake. Por, në këtë letër, prefekti i drejtohet së pari Ibrahim Bufit, duke lënë të kuptojë rolin parësor që ka ai në kryerjen e kësaj detyre. Dhe ai e kreu atë me sukses, u kthye sërish në frontin e luftës dhe marshoi krenar ditën e fitores, bashkë me luftëtarët e tjerë të të njëjtit front.

 Mbas Luftës së Vlorës, Ibrahim Bufi iu kthye sërish punëve bujqësore e blegtorale të familjes, duke bërë jetën e tij të thjeshtë dhe aq të nderuar, sa u bë shembull i krenarisë së heshtur të banorëve të vendlindjes së tij. Ibrahim Bufi u nda nga jeta në vitin 1969 duke ruajtur deri në fund figurën e tij të lartë patriotike dhe duke gëzuar respekt e nderim të veçantë publik. Një vit më vonë, më 1970, në kuadër të 50 vjetorit të Luftës së Vlorës, Ibrahim Bufi u dekorua nga Presidiumi i Kuvendit Popullor të RPSSH me medaljen e trimërisë. Në vitin 2012, në kuadër të 100 vjetorit të shpalljes së Pavarësisë, Ibrahim Bufi u vlerësua nga Këshilli i Bashkisë Roskovec me titullin e lartë “Qytetar Nderi i Roskovecit” me motivacion: “Për kontributin si patriot i shquar, luftëtar në çetën e Hysni Toskës, pjesmarrës në Kuvendin e Sinjës, i angazhuar me forcat mbrojtëse të këtij kuvendi. Ka qenë luftëtar aktiv në Kryengritjet e armatosura të viteve 1911 – 1912. Luftëtar në shumë përpjekje me andartët grekë në Përmet, Llogara e Tepelenë. Dekoruar pas vdekjes nga Kuvendi Popullor i Shqipërisë për merita Patriotike”. Ndërsa vitin e kaluar, Këshilli i Qarkut Fier e nderoi atë me titullin e lartë “Nderi i Qarkut Fier”. Kjo përmasë rritjeje lidhet ngushtë me gjurmët e pashlyera që ka lënë në kujtesën e brezave emri dhe vepra e paharruar e këtij patrioti dhe luftëtari të dy dekadave të para të shek. XX. Dhe i tillë do të mbetet përherë emri i tij, një jehonë e pashtershme historike.