BREAKING NEWS

Here are the families that control the media and make bargains with the government in Albania, "Freedom House" gives the alarm, the presence of corruption, Berisha's continuous attempts to destabilize the country and sabotage the disturbing SPAK, the r...

Here are the families that control the media and make bargains with the
x
BREAKING NEWS

Bardhyl Reso's "bombshell": Edi Rama has a file in the USA, in 2025 he will no longer be prime minister and the socialists won with votes, this is the danger that awaits him

Bardhyl Reso's "bombshell": Edi Rama has a file in the USA, in
x
BREAKING NEWS

Monika Kryemadhi explodes against Ilir Meta, hints that she is becoming his "victim", the couple is in deep crisis after sinking from SPAK

Monika Kryemadhi explodes against Ilir Meta, hints that she is becoming his
x
BREAKING NEWS

Here is the suspicious movement of money between Monika Kryemadhi and her mother who set SPAK in motion, the entire source of the fabulous wealth of the "Meta" family lies in the donation of 500 m2 of land and the saving of 5 million lek, their palace ...

Here is the suspicious movement of money between Monika Kryemadhi and her mother
x
BREAKING NEWS

The "kamikazes" of Berisha and Meta set fire to the Municipality of Tirana, the gang leader Argita Malltezi, the son of Fahri Balli, Tedi Blushi and the "socialist" Belind Kelliçi, this is what happened in the protest against Erion Veliaj

The "kamikazes" of Berisha and Meta set fire to the Municipality of
x
BREAKING NEWS

The troubles for Sali Berisha have just started, here's how all the courts closed their doors and left him in isolation, about to open other files from SPAK for murder, property robbery and theft

The troubles for Sali Berisha have just started, here's how all the courts
x
BREAKING NEWS

Edi Rama ignores the decision of the Constitutional Court for Olta Xhaçka, the SP rejects the opposition's request, the socialist MP defends her husband as a strategic investor, debates and accusations between the parties

Edi Rama ignores the decision of the Constitutional Court for Olta
x
BREAKING NEWS

Rama's scenario for the rehabilitation of "non-women" continues, Bardhi demands the inclusion of Sali Berisha in the PD group, the USA kicked her out the door, the prime minister puts her in through the window

Rama's scenario for the rehabilitation of "non-women" continues,
x

Opinion / Editorial

Women "complain", men die!

Women "complain", men die!

A colleague of mine with whom I often met was crying. My wife is sick, she complains all day...! It has been operated twice. He also suffers from two or three diseases. I have two children outside. I don't give a damn about anything. He repeated these to me as often as he had become annoyed. But one day I was informed that my friend had passed away. I was sorry, maybe he didn't complain too much, it seems his wife didn't let him "turn"! I came home. I comforted the children who had come from abroad and the woman, to whom I said: "Live on your own. He loved you a lot and was very worried about you! "That's how this work told me, we complain, but men die! I remembered the worries that he often repeated to me, but now he is in the other world". I was curious why this happens? I read, I asked men and women! They gave me different opinions, often contradictory. Much is discussed in family and social settings. Many opinions are given about this phenomenon! There are differences between men and women in achievement, social, political, intellectual, cultural, scientific or economic attitudes. Nowadays, the circumstances and the economic situation, often force women to go out and work in order to make a living. As a result, the harmony in the relationship between them breaks down and the question arises as to who is to blame?

1-The female immune system is more resistant than that of men.

This is mainly due to the female sex hormone estrogen, which stimulates the immune system and thus fights pathogens faster and more aggressively. The reason is that "some genes related to immunity are encoded on the X chromosome. Women have two X chromosomes, while men have only one. They say this is due to diet, physical activity or genetic issues. Others reason that they are male hormones shorten life expectancy. "Sex hormones, lifestyle and harder jobs make the stronger sex even more vulnerable to disease. Have you seen anywhere in the world the hardest physical work is done by men? Have you seen any women miners, builders, mechanics...? No! It's normal that they will live longer. And when they cook, they don't go without eating, tasting it and sitting at the table half-eaten. Girls are stronger while they are in the mother's womb. Boys develop more slowly in the womb than girls, which means they are more likely to die if they are born prematurely due to underdeveloped lungs or brains. Females are at less risk than males. Diseases Heart disease is the leading cause of death in men, but men are more affected and likely to die from it, even in their thirties and forties. On average, women develop heart disease 10 years later than men. They are protected from them until menopause, as their bodies by then produce a lot of estrogen, which keeps the arteries strong and flexible. Women have good social relations. People with strong social ties are 50% less likely to die prematurely than those with few social contacts. Most men keep their stress and worries to themselves, while women vent to others. Women care more about their health, they care about something simple. Women visit the doctor 24% more. Men usually deny that they are sick by minimizing their symptoms because they don't want to go to the doctor and find out that they have something. Also, women do not have as many heart diseases as men. Women in Albania would have lived even longer if 3 out of 10 women did not smoke. Here, women live 4.4 years longer than men. Everywhere in the world, women live longer. The point is, in France, the male-female life expectancy ratio is 75 years with 83 for women. In Germany 74, with 81. In Britain 75 with 80 and so everywhere. The country with the longest life expectancy of the population is Japan, where the average for men is 76 years, while for women 82. The oldest person in the world was a woman. She died at the age of 117 in Japan. In the industrialized world, women live 5 to 10 years longer than men. Among people who have passed the age of 100, 85% are women.

2-Men live less!

Për ato që trajtuam më lart, por dhe për stilin i jetës. Meshkujt pijnë më shumë e vdesin më shumë nga sëmundjet që janë të lidhur me pirjen e duhanit . Tek ne, 4 në 10 burra pijnë duhan. Cigaret janë armiqtë e meshkujve evropianë. Këtë të dhënë e ka përcjellë O.B.SH sipas të cilës duhani është arsyeja kryesore për të cilën burrat në kontinentin e vjetër vdesin mesatarisht më përpara se femrat. Sëmundjet e lidhura me duhanin të gjitha bashkë janë shkak në më shumë se 60%, për diferencimin gjinor për sa i takon shëndetit në pjesën më të madhe të shteteve evropiane. Meshkujt pijnë më shumë pije alkoolike, por dhe drogë që janë me sjellje me agresive veçanërisht kur vozitin, kështu që kanë më shumë gjasa që të vdesin më shpejt. Në luftë e aksidente meshkujt e pësojnë më tepër. Koha për të rinjtë duket sikur fluturon, por kur i ke kaluar të 60-at gjykon se nëse do t’i kishin kushtuar vetëm një orë nga dita aktivitetit fizik, do të ndiheshin më mirë. E në të vërtetë sipas mjekeve duke ushtruar aktivitete fizike do të uleshin rastet e shfaqjeve të problemeve kardiake, ngrirjes se muskujve apo thyerjes së kockave. Po ashtu ushtrimet e tendosjes reduktojnë artritet dhe ndikojnë në fleksibilitetin e muskujve. Një pjesë tjetër ku shohim shkallë më të lartë vdekshmërie tek meshkujt është se ata vuajnë nga depresioni, sidomos tek meshkujt e vjetër. Shpesh femrat stresin e tyre ia kalojnë meshkujve, kurse ata e mbajnë duke dëmtuar më tepër veten. Nëse meshkujt tentojnë të vetëvriten, femrat ia dalin me sukses. Në përgjithësi, rreth 70 % e faktorëve që përcaktojnë jetëgjatësinë janë faktorë mjedisorë që varen nga sjellja dhe mënyra e jetesës. Ka gjasa që vetëm 30 % të përcaktohet nga genet. Dhe ky është lajm shumë i mirë. Ka tre gjëra që meshkujt i bëjnë më keq se femrat. Ato pijnë më shumë duhan e pije alkoolike. Ato hanë me shumë ushqime që shkaktojnë rritjen e kolesterolit. Dhe e treta nuk ia dalin mbanë me stresin. Po t’i referohesh të dhënave të OBSH-së jetëgjatësia e shqiptarëve nuk mund të konsiderohet si shumë e lartë. Treguesit shëndetësorë në Shqipëri janë shumë të ulët. Kështu, ne jemi ndër vendet e fundit në botë për numrin e mjekëve dhe infermierëve për frymë. Kemi shifra të larta në krahasim me rajonin për sa i përket kequshqyerjes së fëmijëve. 6.7 % e moshës nën 5 vjeç janë nën peshë. Ta mbyllim atje ku e nisëm. Shpesh e shoh gruan e mikut tim të ndjerë. Ajo del shpesh me shoqet. Shumicat nga ato nuk i kanë burra. Të gjitha të shëndosha më shumë se sa kur burrat ishin gjallë. Ndoshta janë të shqetësuara shpirtërisht, por të lehtësuara fizikisht! Mos vallë janë të “përkëdhelura” dhe burrat i kanë dhënë ditë nga jeta e tyre? Këtë nuk jam në gjendje ta shpjegoj! Ajo më përshëndet me respekt, kurse unë kujtoj shokun tim! E kujtoj se kishte “frikë” mos gruaja do t’i “vdiste” dhe ai nuk do të mund të bënte dot pa të! Shpesh janë burrat që shkojnë në botën e përtejmë para grave. Shkojnë ata, për të gjitha ato që trajtuam më lart. Megjithatë, kush do iki i pari në botën tjetër ,ia lëmë Zotit. Dallimet burrë grua janë gjinore e jo hyjnore. Ne ankohemi e grindemi kot…. !