BREAKING NEWS

The mafia attack with two victims in Vlora, Gladis Nano makes a sudden move

The mafia attack with two victims in Vlora, Gladis Nano makes a sudden move
x
BREAKING NEWS

Ambassador Volodymyr Shkurov reveals the figures: Here are how many Ukrainians left from the war have taken refuge in Albania

Ambassador Volodymyr Shkurov reveals the figures: Here are how many Ukrainians
x
BREAKING NEWS

Killed his neighbor for blood feud, Florjani makes the painting in prison 'hugging his father'

Killed his neighbor for blood feud, Florjani makes the painting in prison
x
BREAKING NEWS

New details from the killing of the Albanian in Italy have come to light, how the 36-year-old was ambushed, suspected of...

New details from the killing of the Albanian in Italy have come to light, how
x
BREAKING NEWS

"Berisha and Meta are killing the alternative to come to power" Vangjeli warns of a 'storm' in PD and PL: This is the only way for the opposition to triumph

"Berisha and Meta are killing the alternative to come to power"
x
BREAKING NEWS

Covid-19 in Albania/ The Ministry of Health publishes the figures, here are how many new cases there have been in the last 24 hours

Covid-19 in Albania/ The Ministry of Health publishes the figures, here are how
x
BREAKING NEWS

"Halli is pushing him to declare war with a bullet", Spartak Ngjela makes a strong statement and reveals why he is threatening Ilir Meta: Here is what is expected to happen during the months of September-October

"Halli is pushing him to declare war with a bullet", Spartak Ngjela
x
BREAKING NEWS

The weather takes a drastic turn, what is expected to happen with the temperatures at the weekend

The weather takes a drastic turn, what is expected to happen with the
x

Opinion / Editorial

The Albanian party phenomenon, unique in the world!

The Albanian party phenomenon, unique in the world!

Historically, Albanians have not overcome two things, insulting their father and mother and affecting their morals! However, in the time we are living in, things have changed, the Albanian does everything except insult the leader and the party!

Traces of long occupations

Albanians are so attached to political parties and party leaders that they don't understand. Apart from the Albanians, there is no other people in the civilized world that is so embodied with political and religious beliefs.

There are several factors that have influenced the party and ideological mentality of the Albanians, such as the long conquests, starting from the Roman, Byzantine, Turkish and Slavic ones, which have left indelible scars in the cultural and genetic heritage.

When we are in this segment, the long communist occupation has largely alienated the national being, giving priority to proletarian internationalism instead of national integrations.

To say the least, rare are the cases when Albanians swear to the nation and homeland, but always to religion and party, to prophet and party leader. It is enough not to touch the Albanian in two things; religion and party, about the rest it was said and lied about everything, there is no trick left. Even if you are a master of lies and deception, believe them even if they insulted and insulted the most eminent national figures, as in the case of some pseudo-historians sold to Serbia, who turned Ismajl Qemajli and Isa Boletini from heroes to "traitors" !

Social consciousness influenced by the degree of economic development

The backwardness or the lack of economic development has affected the social consciousness, namely the mentality of the people, who are satisfied with providing a mouthful, without thinking of asking for something else from the authorities.

Dependence and complete subjugation to the rulers has made the Albanians obedient to the long invasions of hundreds of years!

In some cases, the long occupations and the Slavo-communist occupation are still being reflected in the Albanian lands, where the latter served communism devoutly for more than half a century and are still continuing to sing hymns to the communist waste in the circumstances of political pluralism in the style of old; "We are ready to eat grass for the sake of the party"!

The party phenomenon of Albanians today

Për fatin e keq, fenomeni partiak dhe ideologjik po vazhdon edhe në ditët e sotme para interesit kombëtar dhe shtetërorë. Shqiptarët janë të ndarë dhe përçarë si asnjëherë më pas pas partive politike. Partitë e bastarduara politike e kanë shkatërruar në embrion (familje) të ardhmen e shqiptarëve. Nuk ka si të jetë ndryshe, kur, “në një familje 4 anëtarëshe janë futur 5 parti politike”. E përdora këtë shprehje në mënyrë figurative për të dëshmuar katandisjen e familjes shqiptare në përgjithësi, ku nuk çmohet dhe as respektohet kryefamiljari (i zoti shpisë), por secili bëhet mbret nën të njëjtën çati!

Edhe në të kaluarën kemi pasur lider dhe parti politike, por asnjëherë në historinë e re të pluralizmit politik nuk ka ekzistuar gjuhë më e ulët dhe denigruese mes shqiptarëve. Parti të caktuara politike e kanë instaluar gjuhën fyese të urrejtjes, kërcënimit dhe linçimit ndaj atyre që mendojnë ndryshe apo që e marrin guximin të kritikojnë lider të caktuar partiak dhe shtetërorë. Këtë punë të pistë e bëjnë injorantët dhe lakmitarët që vrapojnë pas ndonjë “ashti të fëlliqur” të pushtetarëve apo të paguarit enkas për këtë punë, duke u vërsulur si bishat e ç’mendura ndaj atij që e merr guximin të kritikojë veprimet e shëmtuara të liderëve shtetërorë dhe partiak.

Gazetaria nuk guxon të jetë partiake dhe as në shërbim të grupeve të interesit

Gazetaria është sfidë në vete, nuk është në krizë vetëm në Kosovë, por në mbarë botën, madje edhe në shtetet me traditë të gjatë demokratike dhe civilizuese. Pothuajse në të gjitha ndryshimet politike të vendeve evroperëndimore, gazetarët janë edhe protagonistët të ngjarjeve. Gazetaria nuk e nënkupton vetëm kërkimin e lajmit, përkundrazi nënkupton kërkimin e së vërtetës mbi të gjitha ato ngjarje që janë me interes për shoqërinë, për qytetarët, për njerëzit e thjeshtë. Rrethanat politike shpeshherë prodhojnë presione, shantazhe, madje edhe kërcënime ndaj gazetarëve, gjëra të cilat për fat të keq kohëve të fundit janë në rritje e sipër në Kosovë! Pavarësisht kërcënimeve, shantazheve dhe sulmeve virtuale pas publikimit të shkrimit, nuk guxon të ndodhë tërheqja e shkrimit nga gazetari, përkundrazi duhet mbrojtur me fakte dhe argumente të fuqishme interpretimin (prezantimin) e së vërtetës, sado sfiduese të jetë ajo. Komunikimi me opinionin publik për gjëra të tilla përveçse reflekton mbështetje, krijon besueshmëri dhe ndershmëri reciproke, gjë e cila ndikon drejtpërdrejt edhe në parandalimin e së keqes!

Therefore, all journalists, regardless of ideological views, should seek to create a more positive image of journalism. Above all, they must become a force of creativity and a powerful voice of general social changes, and not remain the voice of the minority, but transform into a plural voice, respected by the general public. Journalism is the continuity of civil society, faithful to the truth, to reveal the news, even when it is not seen or tries to hide it from others, to always make it clear to the readers; this is the truth and this is my interpretation!