BREAKING NEWS

Good news from Infectious! Here is what happened in the last 24 hours

Good news from Infectious! Here is what happened in the last 24 hours
x
BREAKING NEWS

The German ambassador goes to Basha's office, it is clarified what was discussed

The German ambassador goes to Basha's office, it is clarified what was
x
BREAKING NEWS

"Earthquake!" / Romanian media publishes the facts and writes about the radical changes that are expected to happen: The map may change, Albania and Kosovo will unite

"Earthquake!" / Romanian media publishes the facts and writes about
x
BREAKING NEWS

Art in mourning / Famous Albanian actor dies (NAME + PHOTO)

Art in mourning / Famous Albanian actor dies (NAME + PHOTO)
x
BREAKING NEWS

The clash between the presidency and the Government deepens / "Violates the constitution and the autonomy of the local government", Ilir Meta comes out with the latest decision

The clash between the presidency and the Government deepens / "Violates the
x
BREAKING NEWS

"Evidence for declaring 'non-women' provided by FBI and CIA", Spartak Ngjela detonates 'bomb' for Sali Berisha

"Evidence for declaring 'non-women' provided by FBI and
x
BREAKING NEWS

Ulsi Manja with 'strong hand', comes out with the important warning

Ulsi Manja with 'strong hand', comes out with the important warning
x
BREAKING NEWS

A great loss for Albanian art, the death of the famous painter, one of the best in the landscape genre (NAME + PHOTO)

A great loss for Albanian art, the death of the famous painter, one of the best
x

Opinion / Editorial

 Electricity bills must be removed permanently

 Electricity bills must be removed permanently

After '94 the Electricity Corporation began its great decline. A major merit, for this has had the leader of today's pulpit. One of the reasons was the departure of the engineering and technical specialists who ran the base and the center. They left the eyes and feet leaving the corporation in the hands of the abusers, who without state and control and where the militant was superior, began to abuse, selling the common property day by day, vertically in the governing structure. The most visible and common was the profile of the electrician. For 30 years since the change of the system, they have been about a thousand employees who have vegetated, in the full sense of the word, in the Power System. In a draft project of May 2006 and recorded in the institutions of ERE (former manager Nepravishta) and KESH (former distribution manager Dollapi) was put in the front rows before the damages from theft, ie non-billing of electricity amounted to 150 million euros, and non-payment of about 50 million, ie 200 million euros loss per year. The annual rate of abuse was from 3 to 4 million euros. Not in vain, today's "speaker" has the most serious accusation in history: Leading the country to the State Collapse of 2013. World leaders in the accusation "non grata" probably do not know how responsible he is for this. To place in the main direction of the pyramid today OSHEE a militant by no means a crime is a genuine responsibility with individual responsibility. Basically, the main cause of such a serious, unimaginable situation has been and will be: - "Presence of the defendant biller in the billing process". Here is his profile yesterday:

· He / she are totally unskilled persons and who engage in effective work no more than 5 days a month. He is not responsible for the quality of work, does not find even the slightest abuse and has no opportunity or knowledge to follow the smallest balance of E.Electric. He may even see the theft of energy but is silent because it is not his job. Most of them have no profession or very low level of education.

· Any complaint against him, from above, below or sideways or from the client HAS NO VALUE and does not improve the situation. For a long time until today, their motto has been "We will continue like this, milking every kacidhe as far as it goes, we will not stop".

· They only abuse, it is enough for the client to pay at least 200 lek.

Here are some of their feats:

·         Mund te kete vite qe faturuesi nuk di a ndodhet abonenti ne shtepi ai vetem ploteson faturen kot, abonenti ngarkohet me miliona! Me faturat afrofe eshte rregull i arte per ta dhe drejtuesit, zvogelohen fiktivisht humbjet.

·         E di, qe me pajisjen qe disponon abonenti, deri dhe ne makine per prodhime sendesh ku konsumi mund te jete 1000kë ore, ai kerkon miten dhe faturon sipas qefit.

·         Nuk njofton ne repart me shkrim lidhjet kriminale te abonenteve per vjedhje. Bashkepunon me elektricistet e repartit dhe te tjere per abonentet e medhenj te zhvatin sa me shume.

·         Elektricistet e reparteve qe jane me qindra ne shkalle vendi NUK MBAN PERGJEGJESI PER CILESINE E FATURIMIT. Ky behet pale me faturuesin duke u sjelle si ujku ne stan te kopese. Pergjegjesia nuk ndahet as per faturuesin as per elektricistin.

 

Gjendja e rende ne sistemin OSHEE, atje ne baze ku shteti duhet te mbledhe gjate vitit mbi 500 milion euro e ka lene ne dore te faturuesve qe perfundojne ne llum. Por me te drejte behet pyetja: Po cilet jane keta? Çfare perfaqesojne? Pse nuk vihet dore? Pse dhe kur iu cohet studimi, projektideja per permiresimin e gjendjes, lufta me minimale per shendoshjen e gjendjes qysh para 15 vitesh, hezitohet brutalisht nga militantet e rreme te drejtuesve, keta militante qe jane me te kqinj se korrupsion? Sot kemi perpara krizen me te madhe qe parashikohet te vazhdoje 9 muaj deri ne qershor 2022. Duket qe çmimi i energjise elektrike eshte 5 fishuar dhe ne nuk do e rritim asnje % cmimin nga popullata. Por shteti duhet te reagoje urgjentisht per permiresimin ligjor absolut te gjendjes ne sistemin e OSHEE.

Per nje specialist preokupues pergjigjet jane nga me te thjeshtat:

·         Hiqni njeriun Kot nga Adminstrata! Ai vetem vegjeton, njeriun e afte e platit, domethënë e ben te terhequr nga zbatimi i detyrave. Pra ti hiqen rreth 1 mije veta faturues te OSHEE-se me shpenzime rreth 6 milionë euro ne vit.

·         Te vihen ne qender te vemendjes, preokupimi, trajnimit dhe pranise se privilegjeve te vogla te njeriut TEKNIK, i cili kurre nuk te le ne balte qe gjithmone ne shoqerite njerezore kane perfituar shume prej tyre. Duhet bere menaxhimi i duhur per ta. Nje elektricist i mirefillte eshte celsi i keqmenaxhimit ne OSHEE.

·         Procesin e faturimit me fotografim, regjistrim, shenime te konsumit duhet te kryeje ne vend tek konsumatori vete elektricisti! Asnje nuk duhet te mendoje se u ngarkua, se u lodh, se po i merret shpirti ketij elektricisti. Sepse puna e tij eshte tejet komode, punon neper qytet pa cizme, kombinoshe, betone, kapele te renda ne koke si bashkemoshatare te tyre ne miniera, ndertim, Hec-e.

·         Leximi i sahatit le te behet nje here ne dy muaj si ne te gjithe shtetet nga elektricisti. Ai jo vetem lexon por edhe kontrrollon numrin dhe cilesine e automateve dhe sasine e kabllove qe jane instaluar ne boks.

·         Drejtuesit e OSHEE duhet te merren vetem me cilesine e faturimit, vjedhjet dhe pagesat, te organizoje rreptesisht grupet e lexim - kontrrollit ne baze per cdo vjedhje te vogel. Te mos ndodhe qe drejtuesit e OSHEE-se te merren me bursa dhe blerje nga prodhuesit. Ate e kryen shume mire korporata e OST.

·         Parashikohet qe te behet investimi i dyte ne kabinat elektrike ne menyre qe te behet bilanci I hyrjes se energjise ne rrjetin shperndares me shume e energjise se konsumuar. U be rreth vitit 2000 dhe per pak muaj cdo gje u shkaterrua edhe sot shumica e gjithe kabinave jane te lidhura me tel, prat e hapura. Duhej gjetur sistem dryni qe kabina kurrsesi te mos qendroje hapur.

·         Per 4 muaj me pune intensive, organizuese duhet qe humbjet e OSHEE te arrijne vetem ne ato teknike, pra jo me shume se 13 deri 15%.

· Let a PILOT area be set up, for example for 10 feeders coming out of the same electrical substation. So about 70 to 100 thousand subscribers. Remove the invoices and the process should be performed only by the technical electrician, who photographs and controls, repairs and denounces any theft.

· Observe the energy measurements in substations, compare the inputs - outputs that human manipulation can get to this point.

 

Finally: Let pilot an area of ??1/10 of the capital for 2 or 3 feeders in the main cities, putting in the foreground only the electrician. Let us not forget that the OST corporation is the backbone of a country's electricity. He puts all producers inside and outside the country in the system and distributes them in OSHE. Do not take him away from the sharp problems of the country.