BREAKING NEWS

Edi Rama receives instructions from Vu?i? about the situation in the north of Kosovo, here is the document that breaks down the sensational behind-the-scenes

Edi Rama receives instructions from Vu?i? about the situation in the north of
x
BREAKING NEWS

OLAF will continue investigations into funds from IPARD II; No disbursements from the program are scheduled until 2025

OLAF will continue investigations into funds from IPARD II; No disbursements
x
BREAKING NEWS

The traitor Edi Rama opposite the hero Albin Kurti as Esat Pashë Toptani opposite Ismail Qemali

The traitor Edi Rama opposite the hero Albin Kurti as Esat Pashë Toptani
x
BREAKING NEWS

What happened in the studio? The contestant of 'Per'puthen' bursts into tears, confesses the threats...

What happened in the studio? The contestant of 'Per'puthen'
x
BREAKING NEWS

20 thousand Albanians died from Covid-19 and thousands more spent 200 million euros to be cured, doctor Erion Dasho sheds light on the behind-the-scenes of the pandemic and raises the alarm about the corruption that has gripped the health system in the...

20 thousand Albanians died from Covid-19 and thousands more spent 200 million
x
BREAKING NEWS

Edi Rama visits Croatia to meet the host of Sali Berisha, the prime minister confirms the connections with "non women" through Bashkim Ulaj and accepts the conflict of interest that has given him concessions

Edi Rama visits Croatia to meet the host of Sali Berisha, the prime minister
x
BREAKING NEWS

Former minister Frida Krifca and the AZHBR leadership chain towards arrest according to the Croatian model, this is how OLAF caused the "earthquake" in Zagreb and how officials who abused EU funds ended up in handcuffs

Former minister Frida Krifca and the AZHBR leadership chain towards arrest
x
BREAKING NEWS

Here's what SPAK head Altin Dumani revealed in 2010 about the "Gërdec" affair, how the US Embassy reported the tragedy, the American cable that sinks Shkëlzen Berisha is revealed

Here's what SPAK head Altin Dumani revealed in 2010 about the
x

Opinion / Editorial

Europe - return to the 30s?

Europe - return to the 30s?

(third part)     

9. Le Rassemblement national (RN) or formerly National Front (FN) is a French far-right political party led by Jean-Marie Le Pen (1972-2011), Marine Le Pen (2011-2021) then Jordan Bardella (since 2021). The National Front emerged on the French political landscape during the 1980s, particularly during the legislative elections of 1986. Five-time presidential candidate Jean-Marie Le Pen managed to enter the 2002 second round of voting against Jacques Chirac. In 2017 and then in 2022, Marine Le Pen reached the second round of the presidential elections. In the elections of the same year, RN won 88 deputies in the National Assembly, which is the best result in its history. It should be noted that Marine Le Pen has described banks, large corporations and politicians as criminals. Pure populist. 

10. The party "Perussuomalaiset" or PERUS or True Finns is a right-wing populist party in Finland, which emerged in 1995 from the Suomen sårålån tää (Finnish Agrarian Party). She describes herself as patriotic and skeptical of the EU and sees herself as an opposing force against the "establishment". In Finland's parliamentary elections in 2019, it was the second largest party for the first time with almost 17.5 percent of the vote and has since been the second largest parliamentary group with 39 MPs. 

11. The "Sverigedemokraterna" or Sweden Democrats is a right-wing populist party founded in Sweden in 1988. The SD have been represented in the Swedish Reichstag since the 2010 parliamentary election. In the election on 11 September 2022, with 20.5 % of the vote, the Swedish Democrats emerged as the second most powerful political force and won 73 out of 349 MPs,

Pedro Sánchez was elected Prime Minister of Spain by the House of Representatives on 7 January, took office on 8 January after being sworn in and formed the cabinet of Sánchez II. Podemos took two of the 24 ministers: the Ministry for Equality and the Ministry for Social Rights and the 2030 Agenda.

13. Në zgjedhjet presidenciale franceze të vitit 2017 politikani i ekstremit të majtë Jean-Luc Mélenchon arriti të fitonte 20% të votave të francezëve duke kritikuar ashpër sistemin politik evropian dhe ndaj vetë BE-së. Slogani i fushatës së tij qe “Pastrojini të gjithë”. Madje etiketimin nga ana e medias dhe politikës si “politikan populist” ai e mori si një karakteristikë atributive pozitive. Kjo gjë i erdhi për shtat atij. Nga rastet e mësipërme dhe të tjera, që nuk janë përmendur, del, që populistët në zgjedhjet e fundit kanë arritur të fitojnë vende në Parlamentin Evropian (mendohet një e treta e vendeve), të cilin pikërisht vetë ata  e refuzojnë. Shumë e çuditshme!!!!    Pra, dobësitë dhe distancat e krijuara nga partitë pozitare ndaj problemeve të jetës së përditshme të votuesve të tyre u shfrytëzuan dhe shfrytëzohen ende në kohët e sotme nga partitë populiste, të cilat gjithsesi në realitet bëjnë të kundërtën, nuk arrijnë dot të gjejnë zgjidhje për problemet jetike.  Prandaj, si përfundim do të thoja, që BE-ja dhe Evropa duhet të ndërmarrë hapa urgjente për të parandaluar dhe për të frenuar ardhjen në pushtet të partive populiste me aspirata neofashiste dhe neonaziste, me prirje radikale dhe ekstremiste. Ndryshe situata në kontinentin tonë do të marrë për të kundërt.