BREAKING NEWS

Good news from Infectious! Here is what happened in the last 24 hours

Good news from Infectious! Here is what happened in the last 24 hours
x
BREAKING NEWS

The German ambassador goes to Basha's office, it is clarified what was discussed

The German ambassador goes to Basha's office, it is clarified what was
x
BREAKING NEWS

"Earthquake!" / Romanian media publishes the facts and writes about the radical changes that are expected to happen: The map may change, Albania and Kosovo will unite

"Earthquake!" / Romanian media publishes the facts and writes about
x
BREAKING NEWS

Art in mourning / Famous Albanian actor dies (NAME + PHOTO)

Art in mourning / Famous Albanian actor dies (NAME + PHOTO)
x
BREAKING NEWS

The clash between the presidency and the Government deepens / "Violates the constitution and the autonomy of the local government", Ilir Meta comes out with the latest decision

The clash between the presidency and the Government deepens / "Violates the
x
BREAKING NEWS

"Evidence for declaring 'non-women' provided by FBI and CIA", Spartak Ngjela detonates 'bomb' for Sali Berisha

"Evidence for declaring 'non-women' provided by FBI and
x
BREAKING NEWS

Ulsi Manja with 'strong hand', comes out with the important warning

Ulsi Manja with 'strong hand', comes out with the important warning
x
BREAKING NEWS

A great loss for Albanian art, the death of the famous painter, one of the best in the landscape genre (NAME + PHOTO)

A great loss for Albanian art, the death of the famous painter, one of the best
x

Opinion / Editorial

Eurobond and the deepening of public debt

Eurobond and the deepening of public debt

-The debt of the Rama government in eight years, as much as that of all governments of 23 years ago!

During the period 2015-2020, through Eurobonds, the Rama government has borrowed 1.6 billion euros in foreign markets (second Eurobond, year 2015: 450 million euros; third Eurobond, year 2018: 500 million euros; fourth, year 2020: 650 million euros). With the fifth Eurobond, which the government will come out these days to take in the international markets, the foreign debt on trade terms taken from this sect will go to 2.3 billion euros!

Fifth Eurobond: success or debt deepening?

The Rama sect, with all the fanfare and 3D stunning, for which it invests without saving the money of Albanian taxpayers, will advertise the fifth Eurobond as an extraordinary success. In fact, getting a new debt to pay off old and new debts that the irresponsible governance of the global leader is picking up, only increases beyond any limit the stock of our public debt, which, with the declared and hidden part of it has equated national production to 12.7 billion euros! On the other hand, it undermines to the brink of disaster, our public finances. In a time interval of only 16 months (June 2020-November 2021), we are receiving two Eurobonds with a total value of 1 billion and 350 million euros. Two trade debts one after the other so close in time have not been taken by any country comparable to us in the Balkans, not even Kosovo, Montenegro or Northern Macedonia. The government has not given any explanation as to what it will specifically use the 700m euros of the fifth Eurobond for, except for a very vague definition it wants for general budget support. This support can also translate into funding to meet the promised wage increases, which would turn taking the Eurobond into a powder keg for the sustainability of our public finances. The European Commission, in the Progress Report 2021 for Albania, states that "Fiscal risks continue, while reforms in public investment management have stalled" (Progress Report 2021, page 53, fourth paragraph. File: /// C: / Users / user /Downloads/Albania-Report-2021.pdf). While the International Monetary Fund, In his closing statement following the mission in the first half of October 2021, he said on October 12 that "Publicly funded, non-earthquake-related public investment has grown rapidly since 2020" (https: / /www.imf.org/en/News/Articles/2021/10/12/mcs101221-albania-2021-article-iv-consultation-concluding-statement). Maybe the government will use a good part of the Fifth Eurobond to finance the next folly of the Rama sect, the construction of a Milot-Fier road segment on the Adriatic-Ionian Highway worth 1 billion 459 million euros (178 billion 200 million lekë)! It has in seven public investments-PPP advantages of the draft budget for 2022. For the first 6 months of 2021, we paid from taxpayers' money 6.5 billion ALL or 53 million euros interest on external debt, with an increase of 55 percent, compared to a year ago. In the last 5 years, we have noticed an alarming increase in the stock of expensive debt, secured abroad on commercial terms (trade loans), to finance the hallucinatory projects of the global leader, compared to loans provided by international institutions that support. The Rama sect does not even want to see these soft loans with its own eyes, because it cannot give them to its oligarchic clients. And he uses the Eurobond money wherever he wants and the malignant interest in the country. compared to loans provided by international institutions that support us. The Rama sect does not even want to see these soft loans with its own eyes, because it cannot give them to its oligarchic clients. And he uses the Eurobond money wherever he wants and the malignant interest in the country. compared to loans provided by international institutions that support us. The Rama sect does not even want to see these soft loans with its own eyes, because it cannot give them to its oligarchic clients. And he uses the Eurobond money wherever he wants and the malignant interest in the country.

Merkel, kriza greke dhe eurobondi shqiptar

Në shkrimin “Qeveria e arnuar e sektit Rama dhe borxhi i tejfryrë publik” që kam botuar më datën 3 shtator 2021 në gazetat “Panorama”, “SOT” dhe “Rilindja Demokratike”, i jam referuar librit-biografi “Angela Merkel-kancelarja dhe bota e saj” të shkrimtarit Stefan Kornelius dhe sidomos përpjekjeve të Merkel për të mposhtur kërcënimet ekonomike për Gjermaninë dhe të gjithë Europën e Bashkuar, nga kriza e borxhit publik grek. Në një pasazh, libri cilëson se: “Gjatë krizës greke, Merkel vazhdimisht u konfrontua me një kërkesë të njëjtë: eurobondet do të ndihmonin për të dalë nga balta. Një bond për të gjithë-kjo do t’ua bënte jetën gjermanëve më pak të shtrenjtë dhe grekëve pak më të durueshme. Logjika e Merkel ishte:Kemi valutën të njëjtë, por jo politikën ekonomike. Eurobondet kanë kuptim nëse të gjitha qeveritë kujdesen që paratë e marra me çmim të njëjtë t’i përdorin me arsye dhe në mënyrë të kontrolluar” (libri “Angela Merkel-kancelarja dhe bota e saj”, fq. 277, paragrafi i parë). Do të doja që qeveria jonë të merrte mësim nga kriza-tragjedia moderne e shoqërisë dhe ekonomisë greke e viteve 2011-2016. Të nxirrte konkluzione nga qëndrimi i vendosur i Merkel, që shpëtoi jo vetëm ekonominë greke, por të gjithë Eurozonën nga efekti domino i borxhit publik të tejfryrë të Greqisë. Krahasuar me pesë vjet më parë, borxhi me terma të butë(koncesional) i Shqipërisë është rritur me vetëm 2 për qind, ndërsa borxhi i jashtëm, i siguruar me kushte të zakonshme tregtare është rritur 27 herë më shumë, ose 55 për qind! Nëse në vitin 2013, borxhi për frymë i vendit ishte 2,200 euro, në qershor të vitit 2021 u dyfishua, në 4,400 euro për frymë. Fakti që dy firmat kryesore të vlerësimit të kredisë dhe borxheve të shteteve dhe korporatave në botë, “Standard & Poors” dhe “Moody's” e rendisin borxhin ekzistues të qeverisë shqiptare si “shumë spekulativ” (përkatësisht B+ dhe B1), duhet marrë si një paralajmërim serioz i tyre. Për borxhin shumë spekulativ, rreziku i mospagimit është thelbësor. Sikurse deklaroi kohët e fundit “Standard & Poors”: "Ne gjithashtu mund të ulim vlerësimet, nëse stoku i borxhit të qeverisë shqiptare vazhdon të rritet" (https://seenews.com/news/sp-affirms-albania-at-bb-stable-outlook-708645). Les Nemethy, Drejtor Ekzekutiv i kompanisë së konsulencës “Këshilltarët Financiarë të Euro-Phoenix”, në një intervistë të dhënë dje për gazetën “Albania Daily News”, theksonte se “Një eurobond tjetër prej 500 deri në 700 milionë euro do t’i shtojë shanset e ardhshme për një ulje të vlerësimit të “Standard & Poors” dhe “Moody's”. Kjo ulje, me kalimin e kohës, do të rriste kostot e borxhit për të gjithë stokun e borxhit, jo vetëm për borxhin e marrë rishtazi”. (https://albaniandailynews.com/news/albania-beëare-of-the-debt-bubble-)

Eurobondi i ri dhe rreziqet mbi pozicionin financiar të Shqipërisë

Po cilët janë faktorët që përkeqësojnë pozicionin financiar të ekonomisë sonë me marrjen e eurobondit të ri? Së pari, fakti që borxhi i ri merret në euro e rrit më tej rrezikun e mospagimit. Në rast krize financiare, ka gjasa që leku të zhvlerësohet kundrejt euros, duke e bërë më të kushtueshëm shlyerjen e borxhit. Së dyti, qeveria nuk po e investon borxhin e marrë në aktivitete që sjellin një kthim të shpejtë nga investimi, prej te cilave mund të shlyhet borxhi. Ky është borxh i siguruar për mbështetjen e përgjithshme buxhetore (p.sh. për financimin e deficiteve). Shlyerja e tij pothuajse pa dyshim do të financohet nga rritja e borxhit të ri, në një mjedis normash interesi që mund të jetë dukshëm më pak i favorshëm se i sotmi. Së treti, ritmi i rritjes së borxhit kombëtar të Shqipërisë (atij të deklaruar) është shqetësues. Nga 67.3% e PBB-së në vitin 2019 në 77.6% të PBB-së në 2020 dhe në 80% sot. Kjo nuk është një trajektore e qëndrueshme! Së katërti, Shqipëria ka një bazë të ngushtë eksporti dhe diversifikim të kufizuar në produktet dhe shërbimet që eksporton, duke e bërë më sfidues shërbimin e vazhdueshëm të borxhit të jashtëm. Së pesti, “Standard & Poors” vë në dukje rrezikun që mund të paraqesin detyrimet e kushtëzuara nga Partneritetet Publik-Privat mbi të ardhurat e Qeverisë. Ato janë mina me sahat në aftësinë paguese të vendit. Për periudhën 2016-2020, Buxheti i Shtetit ka paguar nga taksat tona mesatarisht 11.6 miliardë lekë, ose 95 milione euro interesa borxhi në vit, në rritje me 40 përqind, krahasuar me periudhën 2011-2015. Jo vetëm shtimi i stokut të borxhit, por edhe zhvendosja më e madhe e tij drejt borxhit tregtar, në vend të borxhit me terma të butë të institucioneve ndërkombëtare, kanë ndikuar në një rritje galopante të shpenzimeve për interesa borxhi në katër vitet e fundit, duke e tendosur ne maksimum aftësinë paguese të vendit dhe e çuar atë në prag-katastrofë.

Ecuria e borxhit publik nga 2005 - 2013 - 2021        

Stoku i borxhit publik në vitin 2005 ishte 468 miliardë e 50 milionë lekë ose 3 miliardë e 827 milionë euro me kursin e atëhershëm euro-lekë.

Stoku i borxhit në vitin 2013 ishte 6 miliardë e 313 milionë euro.

Stoku i borxhit në vitin 2020 ishte 9 miliardë e 899 milionë euro.

Stoku i borxhit në shtator 2021 ishte 10 miliardë e 549 milionë euro.

From 2013 to September 2021 we have a 67 percent increase in public debt. If we add hidden debts such as outstanding liabilities, etc., the debt goes to 12 billion Euros. If we add the liabilities not reflected in the balance of the State Budget, of PPP concessions in the form of 1,488,786,723 Euros, as well as the decisions of the International Arbitration against Albania in the amount of 446 million Euros, then the debt reaches 12 billion 484 million Euros. This is our actual debt of September 2021, equal to national production! So, we owe over 6 billion euros in the 8 years 2013-2021 of the Rama government. Or double the public debt compared to 2013. Or, in other words, the debt of the government-Rama sect in 8 years is equal to the debt in 23 years of transition of all Albanian governments, since 1991!