BREAKING NEWS

Ambassador Volodymyr Shkurov reveals the figures: Here are how many Ukrainians left from the war have taken refuge in Albania

Ambassador Volodymyr Shkurov reveals the figures: Here are how many Ukrainians
x
BREAKING NEWS

Killed his neighbor for blood feud, Florjani makes the painting in prison 'hugging his father'

Killed his neighbor for blood feud, Florjani makes the painting in prison
x
BREAKING NEWS

New details from the killing of the Albanian in Italy have come to light, how the 36-year-old was ambushed, suspected of...

New details from the killing of the Albanian in Italy have come to light, how
x
BREAKING NEWS

"Berisha and Meta are killing the alternative to come to power" Vangjeli warns of a 'storm' in PD and PL: This is the only way for the opposition to triumph

"Berisha and Meta are killing the alternative to come to power"
x
BREAKING NEWS

Covid-19 in Albania/ The Ministry of Health publishes the figures, here are how many new cases there have been in the last 24 hours

Covid-19 in Albania/ The Ministry of Health publishes the figures, here are how
x
BREAKING NEWS

"Halli is pushing him to declare war with a bullet", Spartak Ngjela makes a strong statement and reveals why he is threatening Ilir Meta: Here is what is expected to happen during the months of September-October

"Halli is pushing him to declare war with a bullet", Spartak Ngjela
x
BREAKING NEWS

The weather takes a drastic turn, what is expected to happen with the temperatures at the weekend

The weather takes a drastic turn, what is expected to happen with the
x
BREAKING NEWS

 "Golden Passports" and the warning of Brussels, comes the strong reaction of the head of the American Chamber of Commerce, severely criticizes the Government

 "Golden Passports" and the warning of Brussels, comes the strong
x

Opinion / Editorial

Two collectors who "honor" us, one of spies, the other of anti-Albanians!

Two collectors who "honor" us, one of spies, the other of

Of course, after going home and starting a normal life, "MY spy" had to come out in the case of the citizen former President Ilir Meta! His tragicomedy, folklorism almost as much as Berisha's, but not northern, as well as the now almost inverted relationship between chastity as an individual and stupidity as a folk politician are completely disfiguring him. He attacks and tries to proclaim himself the savior of Albania and Liberty in order to pass it to Berisha and put pressure on Rama, even cursing Luli! IM is now a grotesque homo politicus who can't even control his neo-fascist gestures. He actually trusted Berisha more than he should as the man with knowledge about spies and Rama as the man who "doesn't know and won't know about spies"! The letters and the law that prevent the purity of the clean commissions will be removed and IM will be revealed to make Ilir Meta not only alarmed but also mentally degraded. He should become the big victim, because he is the most politically undeserving person who has benefited more than SB and ER! It had to be done, but maybe those who designed it did not think so naively and irresponsibly. He remembers that he can defeat the elitocracy of a country that never became bourgeois. Yes, never. It remained microbourgeois and folkloric. This political Albania today is thus an expression of the philosophy of the "collector of spies" and the collector of "enemies of the people"! Berisha had and has with him many repentants and many spies. He is the biggest political collector of security spies, collaborators the biggest and than the producer himself as a system His party and Berisha himself are the binomial of the success of the recycling of Security in the democrats. Berisha is the man of use of people with files. One in great use is the IM citizen. Berisha's patience towards him and Meta's respect towards the doctor have the IM citizen's file in between. Rama had no need. He played basketball with Dinamo, but his character was not from Dynamo. He is the biggest anti-Albanian collector. No, I'm not talking about Bregovic, but his advisor since 1999, Richard Hogde! The man who explains in Italian how much hatred he has for the race that Rama has! Although he should know about the Greek North Epiriot that remained without expelling the Albanians in 1913. A foolish love for the anti-Albanians apparently makes him more modern. Or he feels more modern. As a reward, Rama gives an anti-Albanian delusional like this Butrint that he does not want in relation to the Illyrians. For this, they also need political concubinage in culture, like the Kumbaro Margariti duo! With the two collectors in question, Berisha - Rama, this country is in the "security" of being a transit country for spies and anti-Albanians. The third or Ilir Meta should play the telenovela of the "referendum people" on how citizens should survive in a democracy spy IM. That's all we have as modern politics. This is the success of these days. The third or Ilir Meta should play the telenovela of the "referendum people" on how citizens should survive in a democracy spy IM. That's all we have as modern politics. This is the success of these days. The third or Ilir Meta should play the telenovela of the "referendum people" on how citizens should survive in a democracy spy IM. That's all we have as modern politics. This is the success of these days.

"Hamletizmi" i opozitës...

Nga Bujar Braho

Një letër e shfaqur ,pa pritur e kujtuar në monitor, e dalë nga arkivat e xhepave të një kosovari. Një zë që zbardhi teksin .Pastaj ndërhyrja e moderatorit të STV:

-Kjo është letra e 48-ës. Enveri,ia ka dërguar , Titos së Jugosllavisë,-ia befti sqarimi i moderatorit.

-Ç'të keqe ka !? Kërkon fiqënjësi të mirë, -ndërhyri njëri prej analistve ,që s'e kishte kaluar veresie.

-Atë që po bën kryeministri sot, me "Open Ballkan ". Ç'kanë bërë dje etrit, ndjekin sot bijtë,-preu shkurt moderatori, a thua se dikush e gjurmonte nga pas. Një korrelacion iluziv ,e një fantazie alucinante. Analisti kërkon të futet në diskutim . Moderatori mbyll emisionin . Kishte kaluar koha . Koha ime, mbet e varur pas togfjalshit" Etër e bij ". Fillimisht e bleva për romanin e Turgenivit, "Etër e bij". Por s'po qëlloja më të, sepse romani, bën fjalë për nihilizmin e brezit të ri, ndaj të vjetrit , ndërsa moderatori shfaqi nota "dashurie" si tek tragjedia " Romeo dhe Zhuljeta ". Për më tepër , lëmshin ma ngatronte, shiriti i komedisë, ku buckariteshin romanca ,me cjerrje pasthirmash deri në shurdhim, të lidershipit nëpër ekrane apo foltore , për "etrit e bijtë", me nota tragji-komike, sa herë ia lyp nevoja e sulmeve ekstra, ndaj kryeministrit.Lojë politike ,por c'i hyn në qese moderatorit, të hidhet e përdridhet , në këto surugato ,që kurkujt nuk i hyjnë në qese ,vecse atij që kërkon të shtyjë kohën ,me kici-mice !? S'di pse, m'u suall Lysjen Shardoni i romanit, " Iluzione të humbura" të Balzakut. Gazetari i ardhur në Paris nga provinca , joshja nga bota mondane aristokratike, rendja pas jetës së qefeve, shtrenjtësia e saj, e detyron të zgjedhë rrugët e kompromiseve ....Mos vallë dhe moderatorët, analistët, rrogat e kripura i kanë kthyer në viktima të parasë, dhe rendin pas gjakut të saj , pa pyetur për pasojat e plagve , vetëm e vetëm , mos ketë qefmbetje e hatërprishje , nga shënjestruesi i " etër e bijve", që kurse, sa gërvishti korren moderatori, pastaj ia la elektoratit, të mbylli plagën ose ta lerë të marrë erë !? Kohë e iluzioneve të humbura , nga se ( edhe ,pse iluzionet janë anija, që lodron nëpër detin e madh të jetës) , kur i futet detit në këmbë , dallgët do të tregojnë dhëmbët . Për më tepër, kur bëhet fjalë për kohë të ndryshme , por kanë motivin e përbashkimit, përciellëse të mesazheve të fqinjësisë së mirë, të kthesh në një lojë shau, kur ka perënduar koha e mbretërimit, edhe pse ekraneve ia do puna të sjellin e risjellin , sa herë duhan të mprehin shpatën , në betejën me kryeministrin. Nuk lenë vrimë e vrimushkë pa rëmuar, jo për t'i dhënë drejtim punëve, se sa për konjuktura politike . Si do zot ndodhi dhe me firmën e diktatorit, të hedhur në një copë letër të kohës . Të shfrytëzosh firmat e lëshuara, në vendim marrje në kohë ,për të bërë lidhje , me të vetmin mision ; të hedhurit baltë, ndaj kundërshtarit politik, për lidershipin janë zgjedhje të luftës politike,por ekranet bardh e zi, kanë dalë demode, edhe pse ka analistë të cilve u pëlqen, të lexojnë në të zezë , për të plotësuar ca interesa të vogla, që kanë të bëjnë me cakordime që vijnë nga gykësia e parasë .Daljen nga ky qorsokak , m'a solli instiktivisht, pulti i hedhur nga emisoni ,"Zonë e lirë ". Moderatori kishte plasur pyetjen në ekran; "është meritë apo fat i kryeministrit", celja e negociatave !? Gazetarja e Brukselit , e zhbiroi në sy, të vërtetën e realizimit të , " gjashtë detyrave" të lënë kohë më parë nga Brukseli, pa të cilat s'celeshin negociatat ,por cuditrisht s'po kuptoja se nga, zërin i moderatorit e kapën dridhje ,të cilat deshi t'i largonte me statoskopin e analistve, për t'i dhënë tymnaja zjarrit. Fitilat e llambës së tyre , kishin marrë ujë, ndaj shernaja me artifice, binte , në vesh të shurdhë ,nga flaka e ndezur ,prej gazetares që kishte ndjekur në brendësi dhe sillte informacionin bio, nga Brukseli. Eh! Lysjenë Shardonë ,Lysjenë Shardonë ,-nxora nën zë -,jeta e qefit iu ka kthyer në tregëtarë që shisni parimet ,përpiqi të mbuloni dhe të vërtetat ,të cilat i zbardhi në dritë të diellit, gazetarja Eris ,ndërsa ju kërkoni, qiqra në hell. Si për t'i dhënë dritë idesë ,"së fatit", moderatori thirri në ndihmë filozofin, duke kaurdisur me etimologjinë e fjalës, Evropë , e kthyer në emision në orë të rëndomtë leksioni (a thua se është koha e diktaturës dhe njerëzve u janë mbylluar burimet për të mësuar ,kur bibloteka e botës është në internet, në se të nxit vullneti për të kërkuar ) ,por ja epilogu , i gjithë prologut, ishte kryeministri i cili qasjet i kishte me" Zeusin ",por në konetacionin negativ .Bredhjet nëpër "Olimb ",dhe ulja e legjendave në tokë, për ndërtimin e litotave ,me të vetmin qëllim që të shtosh në galerinë e figurave për kryeministrin ,ato që i shkojnë sipas oreksit kundërshtarit të tij politik,është të bësh" odoricë" , në kundërshtim me statusin e gazetarit . Ajo që do të ndihmonte daljen nga ngërci politik, ishte "hamletizimi" i opozitës, kur të gjeni kohën e të merri me tragjedinë e "Hamletit", dukurinë e hamletizmit, si një luftë dhe përpjekje e karakterit të Hamletit, për të zbuluar të vërtetën e vrasjes së të jatit, nga i vëllai Klaudi,pyetjet kaotike që i gryejnë shpirtin dhe, që e bëjnë; të dyshojë ,të hetojë , të shoshitë e të gjejë prova ,përpara se të vendosë të hidhet në veprim , pra në vetvete do të ketë një kuptim të ngjashëm me pavendosmërinë e theksuar të tij, ajo c'ka sot e vuan edhe opozita e përcarë ,por nga se nuk i bie në kokë" Klaudit" të saj ,lëngon nën peshën e fajit. Shfaqja e fantazmës së të jatit, zbulon të vërtetën e krimit , mbase edhe filozofit ndonjë ditë ,do t'i shfaqet ndonjë fantazmë , për të zbuluar të vërtetën e kausit të opozitës dhe jo të rijë të merret me legjenda urbane për" Zeusin" e tij ,sepse sa më shumë që i kushton kohë, aq më tëpër zgjat ditët e mbretërimit të pushtetit të tij . Për politkanët që bëjnë politika të luftës së tyre për pushtet ,i pranon ose jo është zgjedhja e cdo kujt ,por për analistë dhe moderatorë të cilët bëjnë rreshtime në krah të njërit apo tjetrit politikan ,duke shkelur dhe etikën e të vërtetës së gazetarit ,e bën medjan mosbesuese dhe të braktisur ekranin ,duke kultivuar indiferentizmin e njerzve ,dhe bërë të frikshëm rritjen e elektoratit blu, ngase humbet shpresën tek politika dhe për rrjedhoj edhe ata që mbulojnë emisione të cilat, statusi i tyre i ngarkon me misionin fisnik, të të qënit promotor i lëvizjeve në interes ,të funksionimit normal të demokracisë. Ekranet janë semaforët më të fuqishëm, të udhëkryqeve të shoqërisë .Kur radarët e tyre, fluturojnë nëpër hapsira të mjergullta , kordinatat do të humbasin fluturimet e avionit të madh , të mbushur me shpirta njerëzorë që luftojnë për jetesë , kur lufta jote bëhët për mbi jetesë , mbase është, dehur si Lysjeni Shardoni, nga qefet !? Lysjenët tanë, kalojnë dhe përtej jetës mondane " parizjene", duke mos lënë pikë të rruzullit pa shijuar ,rrogat e majme, kompromentuese me kahjet politike, e shtyjnë për guida edhe jashtë orbitës sonë. Mina me sahat, më tepër se edhe vetë politika , janë ekranet, të cilët me ndjeshmërinë e tyre në publik ,mund të bëjnë shkrepje të pakontrolluara dhe e zhysin më keq se e kanë katranosur, në detin plot tallaze të jëtës, të mbarsur nga varfëria e njerzve në kufijtë e jetesës ekstreme . Disinformimi përmes analizave dhe komenteve nëpër ekrane ,vetëm e vetëm për t'i shërbyer xhepit ,i mësuar të jetë plot e rrafsh, për të jetuar si në parajsë edhe më mirë se politikanët që ushqejnë ,është pjesë e një faji të madh që mëkaton, po aq sa dhe politikanët e mbrapshtë , që ngrenë llogore për hesapin e vet , edhe pse shtirjen, e kanë , moto të jetës së tyre, të mbushur me hipokrizi . Sindroma e sëmundjes së parasë ,me sa duket i ka kapur edhe disa nga Lysjen Shardonët tanë, që kurse i sheh të leshavitin, jo vetëm në llogjikën e mendimit ,por edhe në fjalorin e të shprehurit ,që hera- herës të ngjason me atë të rrugve .Mbase, kjo është mundësia e vetme, për të mbajtur lidhur emisionin me realitetin jashtë ,duke e kthyer leksikun folklorik, në një treg batutash për argëtim të publikut i cili gjen edhe ai një, "shoshë perëndi" , për t'i shtyrë ditët e mërzitisë , përmes corbës së këtyre ekraneve , që livadhisin me ndjenjat e njerzve me buzëqeshje të ngrirë në buzë. Ndoshta kjo është e, " vetmja vlerë ", që i mbetet për përfitim masës së gjërë të njerzve, të tjerat janë kthyer në shërbime, për ata që prishin pazare përmes rrugve të inkriminuara ,kjo sepse Lysjen Shardonët tanë, janë kthyer në bashkëaksionerë të vlerave monetarë të politikës, për të përballuar jetesën e joshur drejt lluksit ,njësoj dhe më keq se përsonazhi i Lysjen Shardon, i Balzakut. Në vend që të merren me "Hamletizmin" e opozitës " si një dukuri që po mban varur shoqërinë shqiptare , dhe s'lejon ndryshimin, vrasin kohën me sofizma për kryeministrin, të cilat jo vetëm s'i futin gjemb në këmbë, por zgjasin ditët të "mbretërimit" të tij, për faj të opozitës ,por ca më keq të ekraneve që s'dalin përtej pragut të Rognerit, dhe lujnë me mbretërira e bëma, "Zeusësh", pa shikuar në sy realitetin politik e shoqëror dhe i rënë në kokë dukurive që pengojnë zhvillimin, dhe hapin dritën jeshile për progresin...