BREAKING NEWS

The number of new cases decreases, 9 victims in Albania

The number of new cases decreases, 9 victims in Albania
x
BREAKING NEWS

The decision for Berisha? Lulzim Basha makes a sensational statement: I do not intend to leave the post of DP leader

The decision for Berisha? Lulzim Basha makes a sensational statement: I do not
x
BREAKING NEWS

Meeting of the Commission of Inquiry for April 25, 2 representatives are elected for the regulation (Names)

Meeting of the Commission of Inquiry for April 25, 2 representatives are elected
x
BREAKING NEWS

Lekë in exchange for the vote on April 25, SPAK closes investigations for Denis Xholin and Abjon Çeku

Lekë in exchange for the vote on April 25, SPAK closes investigations for
x
BREAKING NEWS

Gathered the parliamentary group today, the movement that Lulzim Basha is preparing is revealed, here is what will happen on Wednesday

Gathered the parliamentary group today, the movement that Lulzim Basha is
x
BREAKING NEWS

Politics in black / COVID-19 takes the life of former US Secretary of State (NAME + PHOTO)

Politics in black / COVID-19 takes the life of former US Secretary of State
x
BREAKING NEWS

Bitter news! Fatos Lubonja in mourning, loses his dear family man

Bitter news! Fatos Lubonja in mourning, loses his dear family man
x
BREAKING NEWS

"Storm" in the State Police / The movements of Gledis Nano, who are the new police directors throughout the country, are revealed (NAMES)

"Storm" in the State Police / The movements of Gledis Nano, who are
x

Opinion / Editorial

Directors who leave and those who come, the anxiety of the chair rests on their backs!

Directors who leave and those who come, the anxiety of the chair rests on their

After the recognition of the names and the approval of the ministers of the new government by the President and the vote in the Albanian Parliament to crown the third term, the queue of holding hot potatoes has passed to the candidates for directors from top to bottom. There are two pairs or categories that have competed to capture these positions. In trouble are the directors who aim to crown the saponified four-year-old, to preserve the continuity, the privileges that the post gives to complete twelve round years, and those who want to get married for the first time. Even the latter are more feverish. Most impatient. So in trouble are those who seek to take the direction of directorates and institutions from the center to the base to become directors and just as anxious what they want to try for the first time. All the concern of the old, those who have been beaten with oil and vinegar all these years who know the value of money and the benefits of the post, is to be recycled without hesitation. It is the elders who want to maintain the continuity to close the pension booklet with the standard designation of directors. There are many who on the first day of work have registered in the employment booklet: Duty - Director and to mark the same post even when they retire. The strange thing is that even those directors who need very few months to start the last station, that of retirement, fight with flesh and blood, do the impossible, use all the influences to maintain the statusquon. Remain monuments in office. To continue in the positions of director. They are right. They do not know how to do any work other than commanding, signing and stamping official letters. There are some specimens that have taken the hand of being in the direction and no one bothers. Even when the party wins, whose card is held by the opposing parties. They are professionals and have notarized the post. They kissed the pipes with the label. For them, it matters very little for the party that leaves and what will come, not that here in our country the parties are indifferent to those who want to make directors, but many titles, these appointments are not in their hands. For pigeon positions, enter into the game, cousins, tribe, cousin, relatives, brotherhood, friendship. Applying the well-known Albanian tradition, from the same family, they are distributed like water in the field, with PD, LSI, PR, PBDNJ, PA, PLL holding dozens of symbols and names. Others have become socialists. So the deal goes on. This time I will protect you, you will return the debt to me later. And the game goes on and those who have been born for directors, nothing and no one bothers them. They are truly cultural monuments that are never touched by lightning, so they are used to staying with their nails on chairs for the rest of their lives. This work of the director, no matter how far he goes, has been like this and this is how it will probably be, here for a hundred years. This job of directors is a mess, that's how it has had its history and it has the same. Today I do honor, tomorrow the next one has the turn of honor. That's how the director continues and the director stays behind the wheel all his life. For him there is no wonder he sits in the same chair. The parties can leave home, but the directors have the vacancy because in every party there is a friend or a brother and at least one cousin. Now that ministers have not been made, he who has been a director for a lifetime, looks forward to deep anxiety to gain that depth.

Ata skemën e njohin shumë mirë. Kush do iki? Cili do vijë në krye të ujësjellësit? Kush do bëhet drejtor i taksa-tatimeve të qytetit? Po në doganë cili kandidat do shkojë vallë? Cili Halim do vejë në arsim apo ai që s`di fare këndim? I pashkolluari që pasion ka fotografinë apo tjetri që ka punuar me rininë? Po në spital cili kapter do vejë vallë? Dhe nisin hipotezat e parashikimet, bëhen evidentimet, prognozat, llogaritë, nomeklaturat. Caktohen postet. Ndahen e pjesëtohen. U vendosen emrat me iniciale që mos të dekonspirohen. U hiqen ca të tjerëve gradat. Të rinjtë promovohen. Ndaj të gjithë janë në ankth, si do zgjidhet, kush, ku, cili, ai apo ajo, kush postin më të rëndësishëm si drejtor do ta marrë? Cili do iki nga drejtor për t`i hapur vendin një tjetri mentor? Dikur në sistemin komunist, kuadri ishte monopol partie. Të ngjisje shkallet deri në drejtor, partia e kishte në dorë. Kush ishte me biografi të mirë, ai që babanë partizan e kishte apo kush komunist ishte, renditej kandidat i parë. E gjithë kjo strategji, ishte e vërtetë, po kishte edhe disa parime, kritere që nuk i ndryshonte një punonjës kuadri apo një kushëri. Duhej patjetër të ishe kualitet. Të paktën për drejtoritë me peshë të kishe universitet pas gjimnazit, se sot shkollën e lartë e bëjnë jo pak, drejt e nga klasa e tetë. Po sot cili është kriteri bazë që të bën drejtor? Kush në Tetovë, juridikun mbaron edhe pse kurrë këtë qytet nuk e viziton, pa asnjë vizë në qytetin matanë kufirit që së paku duhet pikën e kontrollit kufitar ta kalosh dhe vulën e shtetit, Maqedonia e Veriut në pasaportë ta regjistrosh. Nuk e dimë asnjëherë nuk kemi mësuar se si diploma merret pa shkuar në auditoret e universitetit dhe pa ditur asgjë nga tekstet universitare apo librat në brendësi, çfarë kanë se shumica as kapakët dhe titujt mend nuk i mbajnë.

Pikërisht ata që diplomë Tetove kanë, mund të punojnë anembanë. Pas nuk mbeten as kristalasitët dhe vitrinasit, kuzhinasit, engjëllorët, medreseistët, këtu në Shqipëri që kanë diploma dhe kredite për t’u bërë deputet, le më drejtorë se ata i kanë blerë diplomat me lekë në dorë.

Është vërtet për të bërë çudi, si është e mundur që një kristalor, siç i thonë, universitarin shtetëror zëvendëson?! Sot kur në skenë emërimi i drejtorëve është në rend të parë, tërë sy e vesh opinionet e qytetarëve janë në përgjim. Dhe prej këtyre gradimeve dhe emërimeve mbarset mendimi se ky drejtor nuk vlen asnjë grosh se e ka kokën fare bosh. Ai tjetri nuk ka asnjë përvojë institucionin të drejtojë. Është i paaftë, është mediokër, i korruptuar, delenxhi, sa për shkollim ka blerë diplomën nuk është për t’u bërë as bari se t’i humb të gjitha dhëntë, lopët, pulat kecat me gjithë dhi. Është koha që të gjithë pretendentët për drejtorë, sindromi i telefonit i ka zënë. Janë të tërë në ankth e të shqetësuar se mos miqtë në ministri apo drejtoritë qëndrore i kanë harruar. Dhe vijojnë komunikimet. Alo. Asllani jam. Vetëm për kujtesë të mora. Se ti vet e di. Unë kam shumë besim tek ty. Atje natë e ditë mendja më rri. Nisin negociatat. Mënjanohet konkurrimi. Hynë në veprim rekomandimi. I merr në dorë emërimet, jo DAP, po kushëriri. Ndërhyrjet, rekomandimet, lutjet, përbetimet, makinacionet, shpërblimet, ngacmimet, miqësitë për t’u bërë drejtorë sepse pa ata punët ngecin, shoqëria humbet, se vetëm ata janë drejtorët e vërtetë. Gjithë të tjerët nuk bëjnë asnjë lek. Në se diplomën nuk e ke blerë apo provimet në ëndrra i merr, nuk ke mbaruar fakultetet që sot mbyllur janë nuk ia del dot matanë sepse drejtorët kështu e kanë dhe në se humbasin dhe drejtorë nuk bëhen atëherë ata e dinë se skenari duhet ndryshuar dhe gjithë gurët duhen gërmuar. Kështu ne se në krye të Kadastrës sot është një inxhinier, ai duhet larguar menjëherë. Në atë karrige pa asnjë performancë, thjesht për interesa e miqësi apo mbiemra si rastësi, një tjetër duhet të vijë dhe kjo besoj se miratohet nga eprori me shkuesi lart në qeveri pa pyetur as njeri. Më i pashkolli duhet të vijë dhe ai që është të shkojë në shtëpi të rrijë e të mendojë se ashtu duke pritur mrekulli nga qielli do t’i vijë. Po ç’bëhet kështu vallë pyesin qytetarët, rrënjët këta burra e gra ku i kanë dhe mekanizmat, butonat ku i shtypin vallë? Si i zgjidhin këto punë të mëdha dhe i zënë këto vende për pëllumba? Pse nuk zbatohet kualifikim, akreditimi pse jo, diplomat po ashtu, si mund të veprohet kështu në një kohë kur qeveria vendime merr dhe përbetohet se për herë të tretë nuk do bëjë askush si di vetë? Renditen drejtorët, parakalojnë ustallarët, vihen në rresht drejtorët e vjetër dhe presin radhën të tjerët. Dhe beteja vazhdon, dikush humbet, tjetri fiton, po përcaktues nuk mbetet kriteri aftësi dhe as kualifikimi dhe arsimimi. Bile sa më shumë të jetë i kualifikuar aq më shumë posti drejtor mbetet mollë e ndaluar. Tetë vite më parë në 2013, drejtor kërkoi të bëhej një specialist i kualifikuar me diplomë me rezultate të admirueshme dhe doktoraturë të përfunduar. Pretendenti për drejtor me studio për ekonomi, letrat te deputeti paraqiti. Shkollim, kualifikim, mastera, gjuhë të huaj, gradë shkencor doktor. Epo të gjithë gjykuam se e meriton dhe të gjitha kushtet i plotëson sepse ka bërë studime të thelluara dhe është i aftë të drejtojë çdo institucion. Të gjithë kështu menduam, po në të vërtetë gabuam. A e dini deputeti çfarë i tha? Je shumë i kualifikuar, o vëlla dhe drejtor është fare pak për ty, sepse je për shumë lart në qeveri. Kaluan vite mbeti vetëm dëshirë, doktori i shkencave ekonomike priti e priti, po nuk u ngrit kurrë në detyrë për të vetmen arsye se ishte i shumëshkolluar dhe duhet të zinte një pozicion të merituar. Që nga ato vite të largëta asnjë kandidat për t’u bërë drejtor nuk shkruan më në CV se kam mbrojtur gradën e lartë doktor. Nëse dikush e shkruan një fund do të ketë me pretendentin e vitit 2013-të. Me sa duket për tërë ata që kanë kualifikime të larta dyert mbeten të mbyllura në administratën tonë dhe sot këtë bathët tregojnë dhe nga emërimet me miqësi dhe interes zor të shpëtojmë. Kështu politika ka dy faqe. Njërën për propaganda, tjetër ndershmërinë lë mënjanë. Ndaj kjo është arsyeja më e madhe që askush nga precedentët për drejtorë të mos ketë të paktën emërtimin doktor, se kjo është peshë e madhe që të lë zhveshur fare dhe jo vetëm që s`të jep shansin për t’u bërë drejtor, po të mbeten letrat në dorë. Kështu e kanë emërimet, po e njëjta edhe përfitimet. Cili shkollë më shumë ka, ai që është menaxher, tjetri që diplomë të saktë ka, i thotë postit mashalla. Nuk është për mua ore vëlla. Drejtorllëku mbetet gjithnjë për ata që zanat të përjetshëm këtë detyrë kanë. Të tjerët le të qëndrojnë mënjanë. Shumë poste janë të kërkuara. Për to beteja është e vështirë. Lufta e bërrylave të nxjerrë nga radha dhe shtegun hap për një më të mirë. Të mirë i thënçin se s`ka asnjë kualitet. As universitet as mastera as doktoraturë, po thjesht diplomë plagjiaturë. Edhe pse mbahet si korife nuk meriton asgjë për vete. E shumta është të tundi derën ose të mbajë radhën e gjatë në ato zyra ku trokasin qytetarët që me natë. Për të tillë askush merak nuk ka, populli, qytetari kërkon ta pres në zyrë drejtori kompetent dhe jo zhvatësi ekselent. Kërkon të trokasë në portë tek nëpunësi korrekt që xhepat nuk ka për hobi, po detyrën e vlerëson si të shenjtë. Sot sa të tillë gjejmë nëpër zyra, sa janë drejtorët kompetentë që të presin njerëzisht dhe kanë devizë shërbim qytetarëve njëzetë e katër orë rresht? Qytetarët shqiptarë i njohin administratorët dinjitozë, të ndershmit, i dinë dhe ku gjejnë drejtorë njerinë dhe jo arinë, burokratin e pështirë dera e të cilit hapet me pahir. Dhe fjala e tyre duhet dëgjuar para se drejtori të jetë emëruar. Se kështu siç bathët tregojnë, këta superdrejtorë horra administratën tërë jetën do komandojnë. Ne, qytetarët e thjeshtë, idealistë do jetojmë si iluzionistë do provojmë sa të rrojmë e do shikojmë me habi: Drejtorë që ikin dhe ata që vijnë, të gjithëve, ankthi i karriges u qëndron mbi shpinë!