BREAKING NEWS

SP MP Bujar Çela announces the arrest of Sali Berisha, who is the close associate with 3 files in SPAK that can open "Pandora's Box" for the former prime minister

SP MP Bujar Çela announces the arrest of Sali Berisha, who is the close
x
BREAKING NEWS

Ilir Meta sick, the former president prepares for the dark days in SPAK, here is the strategy he is following to escape from prison arrest

Ilir Meta sick, the former president prepares for the dark days in SPAK, here is
x
BREAKING NEWS

Berisha warns riots, resistance and protests without end until the overthrow of the government, the head of "Foltore" adds threats to SPAK

Berisha warns riots, resistance and protests without end until the overthrow of
x
BREAKING NEWS

Edi Rama collaborated with Sali Berisha for Malltez's properties, "Voice of America" ??unravels the scenario of how the prime minister gave millions of euros in wealth to the son-in-law of the head of "Foltor"

Edi Rama collaborated with Sali Berisha for Malltez's properties,
x
BREAKING NEWS

Ylli Meçe calls the National Front an organization of traitors and whitewashes the scandals of the Ballistas, here is the message for Alimadhi and the facts that show that the partisans liberated Albania from the Nazis and fascists

Ylli Meçe calls the National Front an organization of traitors and
x
BREAKING NEWS

Edi Rama celebrates November 28 as Vucic's lawyer and ruthless enemy of the Anti-Fascist National Liberation War

Edi Rama celebrates November 28 as Vucic's lawyer and ruthless enemy of the
x
BREAKING NEWS

Chaos with properties, Myrshit Vorpsi accuses the government of massacring the owners and shows what is hidden behind the indexation, the association warns of a lawsuit in the Constitutional Court

Chaos with properties, Myrshit Vorpsi accuses the government of massacring the
x
BREAKING NEWS

From salary increases for doctors to new investments, the priorities of Minister Koçiu for Health and Social Protection

From salary increases for doctors to new investments, the priorities of Minister
x

Opinion / Editorial

Dr. Maksut Drasa, the genius of the 20th century (American Encyclopedia)

Dr. Maksut Drasa, the genius of the 20th century (American Encyclopedia)

-On the occasion of his 103rd birthday-

In this time when the human spirit of man is fading, where the mania for winning has become almost monstrous and the values ??of being human are being sadly ignored as harmless, it often happens that we find rest while remembering events or characters that are related with them, which reflect the opposite of this sad reality. 

Maksut Drasa, an honored name of Albanian surgery...! Dr. Maksut Drasa has undoubtedly taken a place of honor in the pantheon of Albanian and world surgery, as well as being included in the American Encyclopedia as one of the geniuses of the 20th century. A name that deserves to be remembered is Maksut Drasa.

1 "Maksut Drasa, "Surgeon with golden hands..."...! Dr. Maksuti was born in March 1920 in Arapsun, Turkey. He completed primary school in the Tirana orphanage, then continued to the "Harry Fultz" technical school and high school with excellent results. Then he started studying medicine at the University of Bologna, where he managed to get the highest grade, 30/30, with the best evaluations from the Italian professors. His name is on the list of the best students of the University of Bologna. His closest friend, the hero Qemal Stafa, interrupted his studies. He asked for a shaptiolograph and when he brought it, he never returned because the bombings in the Adriatic began. This led to the start of another great school, the one alongside the great surgeon, Frederik Shirokës, who said: "Maksut Drasa is the only surgeon who can replace me." Working at the Civil Hospital of Tirana, alongside him, Maksuti laid the foundations for his future as a surgeon. During the war, he treated the wounded Parisians and for this he received the honorable title "Veteran of LANCI". In the years 1948-1950, he completed his studies in Sofia (Bulgaria) with excellent results and defended the title "Doctor of Science"   

 

Dr. Maksut Drasa, the genius of the 20th century (American Encyclopedia)
Ne sallen e operacionit Berat. I qeshur, i dashur. Prof. Dr. Kim. M..Drasa .Ne ceremonine e marrjes cmimit 1re. Neë York, 8 Nendor 2019

Me kthimin në atdhe emërohet shef i Kirurgjisë dhe Obstetri- Gjinekologjisë në Spitalin e Beratit. Nga sukseset e mëdha që pati në fushën e kirurgjisë, spitali i Beratit u aprovua si shkollë për specializantët, në kirurgji. Këtu përmendim nxënësin e tij të talentuar,                        Prof. Dr. Panajot Boga që pati fatin të jetë nxënësi i tij i parë . Ai  nuk lodhet së treguari mrekullitë e Dr.Maksutit !                   

Prof. Boga përmend shpesh një nga porositë që Dr. Maksuti ia thoshte gjithmonë: “Materialin që ke lexuar qoftë 1000 herë, do bësh mirë ta lexosh edhe një herë para operacionit.                                                                                                   Dr.Maksuti e bëri Beratin një qytet me emër në fushën e kirurgjisë ku shkonte e gjithë Shqipëria .Për emrin e madh që krijoi në fushën e kirurgjisë, në vitin 1970 u emërua Kryekirurg në Spitalin Ushtarak të Tiranës (1970-1982).

Dr. Maksut Drasa, the genius of the 20th century (American Encyclopedia)

   2-  Profesionalizmi i Dr. Maksutit

Maksut Drasa nxënësi më i devotshëm i  kirurgut të madh- Frederik Shiroka, u bë Kirurgu & Gjinekologu më i famshmi në Shqipëri, në perendim deri në USA.  Fillimi i famës filloi që në vitin 1953 kur realizoi për herë të parë në Shqipëri: 1) Exsanguino transfuzionin e gjakut (zëvëndësimi komplet i gjakut), tek e porsalindura, me Rh + (nena me Rh -). 2)Operacionin e 1re ne Zemër(Perikardit Adeziv), për këtë u xhirua dokumentar që u çfaq në çdo kinema. 3)Operacinin e 1re per heqjen e Prostates, pa hapur vezikën Urinare(MILLIN). 4) Implantimin e Ovareve.5)Modifikimin i heqies Hydroceles. 6)Endoarterit Obliterant (Femorale, Iliake) 7)Vagotomine Trunkale & Selective (Ulcer Duodenale). 8)Anestezine Peridurale (Berat) dhe bëri 7000 operacione (Kirurgji, Gjinekologji, Ortopedi, Urologji...), duke eliminuar narkozën me Ether. Kur u emërua në spitalin ushtarak, ia mësoi anestezisteve që e përhapën në të gjitha spitalet e Shqipërisë.9) Hysterectomine radikale (vitet 60të) dhe ky operacion filloi të bëhet në maternitetin e Tiranës, pas 2000. 10)Sexio cezare inferiore-transversale. 11)Serklazhi (lidhja e qafës mitrës) në gratë, të cilat kishin patur aborte spontane (bile deri në 10 aborte).12) I pari që realizoi operacionin për kancer Rectumi.  13) Vaginë artificiale me zorren e hollë. 14) Mjeshtër në operacionet për Fistulat Anale dhe Hemorrhoidet. 15) Gjatë specializimit personelit të spitalit ushtarak (Pekin, 1971)pas një muaji, specialistët kinezë e quajtën talent dhe u shprehën:  “Dr. Maksuti paska ardhur në Pekin jo për ta mësuar ne por për të mësuar ne prej gjenialitetit të tij”. Siç thotë dhe Pr. Dr. Panajot Boga, tek “Maksut Drasa vinte e gjithë Shqipëria”. 

Maksuti punoi me vetmohim dhe e drejtoi kirurgjinë me profesionalizëm të lartë, në nivelin më të lartë shkencor, e cila ishte në unison me shkencën perëndimore. Dr. Maksuti duke parë se sallat e operacionit të spitalit ushtarak që ishin jo aq funksionale, për t’ju përgjigjur kërkesave të kohës. Ngaqë secili pavion kishte sallën e vet të operacionit, atëhere gjenialiteti i tij bëri që ai të ideoi, projektoi, ndërtoi dhe vënien në funksionim të bllokut operator bashkë me sallat e urgjencës kirurgjikale. Ky bllok operator modern mundësoi që të përballonin me sukses të gjitha traumat dhe urgjencat kirurgjikale që në vitet 70-të dhe deri  sot. Për më tepër edhe gjatë këtyre viteve të fundit, përballoi dhe shpëtoi me mijra jetë njërëzish.Ajo  ngeli për 30-të vite demokraci, e vetmja qëndër kirurgjikale, funksionale. Ekspertet e huaj ardhur në spitalin ushtarak për bashkpunim shkencor janë habitur nga ky bllok operator  urgjence, multifunksionale.

 Përfaqsuesi Austriak është shprehur:” Do e quaja vehten si një nga njerëzit më me fat po të kisha takur Dr. Maksutin, gjenialiteti i të cilit arriti të ndërtojë këtë bllok operator, me vision kaq largpamës, sa ne në Vienë nuk e kemi ndërtuar akoma”.  Dr. Maksut Drasa cilësohet nga populli si: “Kirurgu me duar të arta”. Ky gjeni për më shumë se 60-te vite shkriu gjithçka për gjëne më të shtrenjtë që ka krijuar Nëna Natyre:”Jetën Njerëzore”.  Dr.Maksuti, pa dyshim ka një vend nderi në “Panteonin e Kirurgjisë Shqiptare dhe Botërore”. Gjithashtu, emri i tij është shkruar në Enciklopedine Amerikane si “Një nga gjenitë e shekullit 20-të”. Absolutisht, Dr. Maksuti është i vetmi kirurg në Shqipëri që është marrë dhe ka shkëlqyer në të gjitha ndërhyrjet kirurgjikale & traumat në të gjitha pjesët e trupit. Personalisht, gjatë gjithë karierës së tij profesionale ka kryer rreth 250.000 ndërhyrje kirurgjikale. 

Drejtoria e Institutit të traumës me propozim të gjithë mjekve të vjetër dhë të rinj, në takimin vjetor i ka kërkuar Ministres të shëndetësisë Znj. Ogerta Manastirliu që  me rastin e 100- vetorit të liindjes t’i vinin emrin ‘MAKSUT  DRASA” Bllokur Operator dhe Urgjencës të Institutit Kombëtarë të Traumës . Motivacioni :”Si krijues i këtij blloku operator dhe Kryekirurgi i dytë i Spitalit Ushtarak”  Arsyetimin që ku do të shkonin këto urgjenca gjatë 30-vjetëve tranzicin në qoftë se nuk do të ndërtohej ky gjigand kirurgjisë. Gjithashtu është biseduar që Spitali  i Beratit të marr emrin Spitali Rajonal “Maksut Drasa “.Maksut Drasa ka shërbyer me përkushtim për 20-vjet në këtë spital .                                                                                                                                                      3-“ Bëmë   Baba të të ngjajë  !” Dhe kjo është e vertetë. Kur bënim mesim shëmbullor në Berat, në shkollën e Kimit mësuesit pyesnin vetëm Kimin. Ai ishte i gojës e  i “nderonte mësuesit” ! Ai më të atin ngjan jo vetëm në paraqitje , por dhe s’i natyrë. Të dy të shkathët, të qojës, muhabetit, të gjendur , të aftë, sdudjues për të përvetësuar të rejat e shkencës

Prof. Dr. Kim. M. Drasa,  me sukseset e tija ka përforcuar teorinë e Genit trashgimisë.  Ka kryer një veprimtari të gjerë kërkimore e shkencore. Ai është autor i shumë artikujve shkencorë, botuar në revistat më prestigjioze Botërore:”Urologjike dhe Sexologjike”. Prof.Kim ka referuar studime në 60 Kongrese në të gjithe Europën deri në USA, Japoni, Pekin, Afrike (Urologji & Seksologji).

Prof.Dr.Kim Drasa ka marre titullin “Emër i Spikatur në Fushën e Publikimeve Urologjike  Europiane ” (2012).

Aleanca e urologëve të amerikës i ka dërguar zyrtarish UMT, një letër me këtë tekst: “Z. Kim M. Drasa është i kompletuar plotësisht si Professor në urologji, Urolog i supertrajnuar dhe përmbush nivelin e Ekselencës dhe Akademik në Urologji”(Scott MacDiarmid, 2016).

Një nga 29 antar e portalit zyrtar të  Post Finasteride Syndrome – FOUNDATION (Neë Jersey, USA), mjekon pacientë nga gjithë bota për problemet e lidhjes të mjekimeve të prostatës me impotencën.

Antar i portalit zyrtar të Seksologjisë botërore (ISSM Find A Provider Directory - Executive Office, Netherlands).

Ka botuar tre libra për urologjine dhe seksologjinë

Prof. KIM, mori çmimin e vendit të parë (8 Nëntor, 2019) në Sympoziumin e 4të, vjetor, ndërkombëtar “Kanceri Prostates & Onkologjia Urologjike”, në Qëndrën Kërkimore shkencore për zbulimin dhe mjekimin e kancerit të prostatës, e atashuar në spitalin më të madh të Nju Yorkut, në Mount Sinai Hospital (Manhatam, NY), me studimin :”PSA dhe Prostata”.

Prof. KIM M. DRASA, Doctor-Scientist level, currently even with this first prize he received in New York (USA), has absolutely reached the top of the Medical Sciences Elite.