BREAKING NEWS

The mafia attack with two victims in Vlora, Gladis Nano makes a sudden move

The mafia attack with two victims in Vlora, Gladis Nano makes a sudden move
x
BREAKING NEWS

Ambassador Volodymyr Shkurov reveals the figures: Here are how many Ukrainians left from the war have taken refuge in Albania

Ambassador Volodymyr Shkurov reveals the figures: Here are how many Ukrainians
x
BREAKING NEWS

Killed his neighbor for blood feud, Florjani makes the painting in prison 'hugging his father'

Killed his neighbor for blood feud, Florjani makes the painting in prison
x
BREAKING NEWS

New details from the killing of the Albanian in Italy have come to light, how the 36-year-old was ambushed, suspected of...

New details from the killing of the Albanian in Italy have come to light, how
x
BREAKING NEWS

"Berisha and Meta are killing the alternative to come to power" Vangjeli warns of a 'storm' in PD and PL: This is the only way for the opposition to triumph

"Berisha and Meta are killing the alternative to come to power"
x
BREAKING NEWS

Covid-19 in Albania/ The Ministry of Health publishes the figures, here are how many new cases there have been in the last 24 hours

Covid-19 in Albania/ The Ministry of Health publishes the figures, here are how
x
BREAKING NEWS

"Halli is pushing him to declare war with a bullet", Spartak Ngjela makes a strong statement and reveals why he is threatening Ilir Meta: Here is what is expected to happen during the months of September-October

"Halli is pushing him to declare war with a bullet", Spartak Ngjela
x
BREAKING NEWS

The weather takes a drastic turn, what is expected to happen with the temperatures at the weekend

The weather takes a drastic turn, what is expected to happen with the
x

Opinion / Editorial

Dr. Ferid Muradi, the son of the Albanian from Llakavica in Gostivar, the symbol of talent, work, dedication and the desire to serve humanity

Dr. Ferid Muradi, the son of the Albanian from Llakavica in Gostivar, the symbol

"It is important to have quality education, so that the country can develop economically and become competitive. It is also important that conditions are created for those who go abroad to study to serve in their own country, because everyone, in the end, most needs to work for their homeland."

Dr. Ferid Murat,

(From the speech delivered during the reception of the "Honorary Citizen of Kosovo" Decoration)

Dr. Ferid Murati is a world-renowned Albanian-American researcher of medicine and pharmacology, winner of the Nobel Prize for Medicine and Physiology in 1998. He is an Honorary Doctor of Sciences in several Universities of the world, but also in the Universities of Tetova, Tirana, etc. . The General Hospital of Gostivar bears his honored name. Doctor Feridi is the son of the Albanian Xhabir Murat Ejupi from Llakavica in Gostivar, who emigrated from his youth around the world and raised and educated children with high intellectual and human qualities, an example for young people of all generations...

The most important achievement in his scientific and research activity is receiving the Nobel Prize for medicine and physiology in 1998 for the discovery related to the application of nitric oxide as a signaling molecule in the cardio-vascular system, but not only that; his personal scientific research, but also active participation in research groups of scientists from all over the world, are contributions to the benefit of science and the improvement of human life in general. Dr. Feridi has its laboratories around the world; in Asia, researchers are on the way to discovering drugs for hitherto incurable diseases, for some types of cancer; he was in the group of researchers who discovered Viagra...

Dr. Ferid Muradi, the son of the Albanian from Llakavica in Gostivar, the symbol

Roots - from his father's land...

Në Llakavicë të Gostivarit, në vitin 1892 u lind Xhabir Murat Ejupi, babai i Feridit, më i madhi prej katër fëmijëve të familjes së njohur myslimane. Prindërit e tij ishin besimtarë dhe fëmijët e tyre u bënë të tillë. Banorët e trevës së Gostivarit dallohen për inteligjencë të lindur, guximtarë, që e marrin rrezikun në sy, shumëtë dëshiruar për punë, barinj e bujq të mirë, por edhe ndërtues e gjellëbërës të talentuar …

Ekonomia e dobët e familjes Ejupi mbahej kryesisht me blegtori dhe me atë pak bujqësi të zhvilluar në tokën e tyre të paktë. Bagëtia kullosnin pyjeve, ndërsa buka sigurohej në kopshte sipërfaqesh të kufizuara. Nëna e Xhabirit u nda nga kjo jetë kur djaloshi ishte vetëm 13 vjeç. I mbetur jetim, ai u përpoq të gjente një punë me të ardhura më të mëdha; provoi ndërtimtarinë, pastaj u bë sheqerxhi dhe pasi u largua nga vendlindje, udhëtoi nëpër vende të ndryshmet të Ballkanit duke shitur ëmbëlsira. Ndërkohë, përveç shqipes dhe maqedonishtes, që i mësoi shumë shpejt, ai kishte njohuri të mira edhe në gjuhët turke e arabe, pasi pati kujtesë të fortë dhe zell për të nxënë në përgjithësi. Kur ndërroi jetë në vitin 1976, i begatuar me pasuri e fëmijë të hajrit, buzën në iman, në moshën 84 vjeçare, fliste mirë 7-8 gjuhë të botës…

Nga Europa- drejt Amerikës së mundësive të pafund përparimi …

Xhabiri sapo kishte kaluar të 20-tat, kur u gjend me punë në Austri në mes të një grupi të rinjsh entusiaztë e me dëshirë për mësim, punë e përparim. Pëlqente shumë makinat e reja, që zbukuronin asokohe rrugët e Europës. Mësoi shumë shpejt të udhëtonte me automobil duke qënë vetë në timon, pasion të cilin nuk e harroi gjithë jetën. Si grup shoqëror të rinjsh vendosën të emigronin në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, të joshur nga reklamat, filmat, thashethemet për mundësitë e mëdha të pasurimit në “Botën e Re” …

Pasi hoqën një rrugë plot peripeci e mundime, arritën në Ellis Island, në gusht të vitit 1913. Oficeri i emigracionit i kërkoi të deklaronte emrin Xhabirit, por ngaqë nuk i shqiptonte dot saktë gjeneralitetet shkroi në dokumenta emrin John Murad dhe kështu i vulosi dokumentat e tij. Kaloi fillimisht nëpër punë të mundimshme duke punuar me orar të zgjatur në mullinj çeliku, në miniera e fabrika në Cleveland dhe Detroit, bëri një dorë të mirë dollarë dhe shkoi nëÇikago, ku kishte disa miq e të njohur shqiptarë. Pëlqente të bënte punën e shoferit, por nuk i bënte naze çdo lloj pune që i dilte përpara…

Matresa e Xhabirit dhe lindja e fëmijëve …

Xhabir Murati punoi për shumë vite në qytete të ndryshmet të Amerikës, ku të gjente punët më me leverdi, duke dalë përfundimisht nga varfëria, derisa në moshën 39 vjeçare ishte bërë me shtëpi e biznes të vogël; u martua me Henrietta Josephine Bowman, e cila kishte lindur më 1918 në Alton, Illinois, në një familje zanatçinjsh me shumë fëmijë. Mundimet dhe varfëria në fëmini dhe mungesa e arsimimit zyrtar të prindërve të vet, u bënë mësime të vyera për ta, që pasardhësit e tyre me doemos të arsimoheshin për së mbari dhe të hynin në radhën e inteligjencës së merituar amerikane. Feridi që lindi i pari (1936), u bë siç e din gjithë bota, po edhe vëllezërit e tij John Abderrahman(1938) dhe Turhan Allen(1944) u bënë përkatësisht njëri mjek dentist i njohur, stomatolog dhe tjetri profesor i antropologjisë, me gradëdoktor shkencash të fituar.Vini re se si edhe në emrat e djemve të vet në Amerikë, Xhabir beu u përpoq të ruante rrënjët e familjes islame prej nga ata rridhnin !

Ata u rritën në një apartament me katër dhoma, prapa restorantit të prindërve …

Puna – simbol i suksesit të djemve të emigrantit …

Ferid Murati u lind në 14 shtator 1936 në banesën e vogël e të ngrohtë, pronë e  familjes, mbi një furrë buke nëWhiting, Indiana. Banesa e përbashkët dhe biznesi i kombinuar me furrë buke, bujtinë nevojtarësh, restorant, kafene, etj., ndikuan fuqishëm në ardhmërinë e shkencëtarit të ardhshëm dhe vëllezërve të tij. Fëmijët, ashtu si edhe prindërit e tyre ishin mjaft të lidhur me punën në biznes, duke punuar me orë të tëra në të gjitha llojet e punëve ku e lypte nevoja si larje pjatash e enësh, pastrim lokali, bukëpjekës, kamarier, banakier, shërbime për të moshuarit në nevojë, etj. Prindërit patën punuar 15-16 orë në ditë para se të përkëmbeshin djemtë, ndërsa nëna e re, si flutur gjente kohë që të kujdesej edhe për fëmijët, midis njërës punë dhe tjetrës që e priste…

Siç tregon edhe vetë shkencëtari, në lokalin e tyre vinin njerëz të shtresave të ndryshmet sociale, që nga punëtorë të thjeshtë, teknikë e inxhinierë, bankierë e biznesmenë, deri tek profesorë e mjekë me emër; restoranti kishte 28 ulëse dhe Feridi i ri vuri në provë disa herë kujtesën e vet duke memorizuar porositë dhe çmimet, i regjistronte shifrat në kokë, pastaj arkëtonte tek kasa shumën e secilit mysafir. Familja kishte në pronësi ndërtesën që kishte dy apartamente të vogla, restorantin, po edhe 21 dhoma gjumi në katin e sipërm ku banonin njerëz me qira të arsyeshme, shpesh të moshuar e me të ardhura të pakta. Nëna e Feridit kujdesej shpesh për ta, ua përgatiste ushqimin e ngrohtë sipas dëshirës kur ishin të sëmurë; nga ajo dhe nga gjyshja e dhembshur Bowman djaloshi mësoi ç’është dashuria për njerëzit dhe bujaria për ta, gjë e cila ndikoi në zgjedhjen e karrierës së tij në mjekësi. Nga babai mësoi disa aftësi e të fshehta për mbarëvajtjen e biznesit, si dhe disa teknika për riparimin e shpejtë e efikas të pajisjeve të shumta që prisheshin shpesh në atë ndërtesë të vjetër që kishin.

Nga mjekësia – drejt majave të shkencës …

Që kur ishte 12 vjeç Ferid Murati dëshironte të bëhej mjek. Kur përfundoi klasën e tetë, nxënsve iu kërkua të zgjidhnin tre degë ku dëshironin të thellonin njohuritë; Feridi zgjodhi të bëhej mjek, mësues, farmacist, pasi më 1948-ën farmakologjia klinike nuk ishte pjesë e disiplinës sëmjekësisë. Të treja dëshirat e tij u realizuan me sukses në jetë, sepse në fund të fundit njeriu ështëçfarë ai dëshiron …

Shkolla e mesme pati qënë relativisht e lehtë për Feridin; në fillim ai pati rezultate të mira, cilësia e notave pastaj u rrit ndjeshëm, derisa ai u bë student i shkëlqyer. Disa prej mësuesve të tij ishin klientë të restorantit, ndërsa Ronald Delismon ishte shoku i tij i ngushtë që nga koha e kopshtit, I cili u bë inxhinier aeronautike. Më 1950-ën pati një propozim për të aplikuar në Universitetin e Çikagos, por ishte në vitin e fundit të së mesmes dhe nuk mund ta braktiste atë. Pastaj aplikoi me sukses për një bursë në Univ. DePauw në Greencastle, Indiana, një institucion i vogël dhe shkoi atje nga 1954-58, ku studio paramjekësi dhe degë të dytë kimi. Ndërkohë, në verë punonte si ndihmëskamarier dhe punë të tjera, për të mbuluar vetë shpenzimet e veta. Në pranverën e vitit 1957 Feridi shkoi me pushime në Fort Lauderdale, Florida, ku u njoh me Carol Ann Leopold, nga Sain Louis, me të cilën u martua më 21 qershor 1958, pas diplomimit në shkollën e përbashkët, ku gruaja studionte për anglisht, dhe spanjisht për t’u bërë mësuese …

Nga kjo martësë u linden 4 vajza, nga të cilat dy binjake, ndërkohë që djali i parë u lind më 1967, kur mjeku mbaroi praktikën. Feridi ndoqi gjithashtu Fakultetin e Mjekësisë në Univ. e Washingëtonit, në St.Louis, më 1958 në Fakultetin e Farmakologjisë. Më vonë ai u bë pjesë e grupeve të kërkuesve shkencorë, të cilët punuan me pasion e përkushtimnë fushën e prodhimit të ilaçeve shëruese, pasi zbuluan shkaqet e sëmundjeve dhe makanizmin e veprimit të kimikateve në organizmin e prekur të njeriut. Spitalet dhe Laboratori u bënë shtëpia e tij e dytë.

Dhe historia vazhdon …

Doctor Ferid Murati was in 1999 for the first time in his father's birthplace, in Gostivar, Macedonia and visited this place 5-6 times. His grandson Ferid Muaremi specialized for a year and a half in his laboratory in the USA, then completed his medical studies in Tirana. The Nobel laureate is ready to help Albanians study and work near him and has fruitful cooperation with the Academy of Sciences and Arts in Macedonia.