BREAKING NEWS

Rama takes the floor in the historic Albania-Kosovo Assembly, the DP deputies make the unexpected decision! What happened?

Rama takes the floor in the historic Albania-Kosovo Assembly, the DP deputies
x
BREAKING NEWS

"We must be together more often!" Albin Kurti's message 'stings' Rama on the 110th anniversary of independence: Let's get involved in each other's issues, but not to hinder

"We must be together more often!" Albin Kurti's message
x
BREAKING NEWS

The joint meeting of the two assemblies, Mediu raises the alarm and makes a strong call: Serbia is buying weapons, let's immediately stop Russian and Chinese influence

The joint meeting of the two assemblies, Mediu raises the alarm and makes a
x
BREAKING NEWS

PHOTO/ Absent for some time, the Albania-Kosovo meeting "brings alive" Basha

PHOTO/ Absent for some time, the Albania-Kosovo meeting "brings alive"
x
BREAKING NEWS

The 110th anniversary of Independence, the two Parliaments of Albania-Kosovo meet, the joint session begins

The 110th anniversary of Independence, the two Parliaments of Albania-Kosovo
x
BREAKING NEWS

The weather surprise for today, here are the areas where there will be snowfall, what is expected to happen with the temperatures

The weather surprise for today, here are the areas where there will be snowfall,
x
BREAKING NEWS

Serbian shareholders in the Port of Durrës? Alabbar reveals who is 'hiding' behind the company 'Eagle Hills'

Serbian shareholders in the Port of Durrës? Alabbar reveals who is
x
BREAKING NEWS

Why did you decide to invest in Albania? Alabbar is no longer 'silent' and shows it openly: In France, Germany or England...

Why did you decide to invest in Albania? Alabbar is no longer 'silent'
x

Opinion / Editorial

Martyrs are from the Motherland

Martyrs are from the Motherland

The homeland has a law for martyrs

Today, in the time of Albanian democracy, freedom of speech, expression, and thought has reached such high levels that even state institutions raise problems and concerns for the smooth running of their work. This is a right given to you by the constitution and the law. All these institutions act on the basis of the law for which they were established, perform work and answer to the law. But, in these years of democracy, even though there are laws approved by the parliament, again institutions come out of the framework and instead of doing their job, they violate the law and, according to their logic, demand changes in historical dates, personalities, martyrs , of heroes,

The Albanian Parliament approved the law no. 109/2018 "On the status of the martyr of the homeland", which covers a wide enough space for the persons who, with rare acts of patriotism, self-sacrifice and heroism, contributed to the fight for freedom, independence and national liberation of Albania, in giving of life, as well as for the persons who have given and give their lives for the protection of territorial integrity, of Albanian national interests, in the fight against terrorism and crime against individual life, the protection of public property, as well as in cases of natural disasters, in population assistance, etc. While in separate articles of the law, the criteria for declaring or recognizing the status of "Martyr of the Fatherland" are defined, as well as 23 points where different subjects are supported for proposals for the declaration of martyrs. In this law, there is an article and the commemorative day of the martyrs of the homeland, which is May 5, is defined. All are clearly defined by law. The law also recognizes the Organization of Martyrs and associations that protect with their activity the honoring and commemoration of the martyrs of the homeland.

The day of the martyrs was decided by their blood

On May 5, the people and the Organization of Martyrs of the Fatherland go and place bouquets of flowers at their memorials erected in the 36 group cemeteries of the martyrs. May 5 has been set as a date to commemorate the heroic act of the anti-fascist and communist Qemal Stafa, right after the liberation of the country. This date has become a symbol for all the martyrs of the homeland. In the time of Ismail Qemali, the Congress of Lushnja and the governments until 1925, but also the kingdom, there was no set date to honor the martyrs. So this was decided for the first time in 1945 by the General Anti-Fascist National Liberation Council, after the Second World War and the granting of martyrdom status was decided on a legal basis. Renaissance martyrs, patriots, teachers, warriors who fell in wars inside and outside the country, etc., began to be recognized as martyrs. all were declared martyrs based on the established criteria. Migjeni is also a martyr of the Motherland. While the martyrs of the Anti-Fascist National Liberation War were the ones who brought together the other martyrs who were forgotten, and who were placed in the pantheon of freedom. So they cannot have "allegium" from the martyrs of this war, since not enough has been done for them yet. Today, they simply have a tattered grave, ruined by the democracy that came, they removed your names from schools, institutions, and streets, even erasing the literature written about them. Shame! Those who happened to be near them on the day they fell in battle, or in action with the conqueror and traitors, wrote very little about their act, because it was a war, but also post-liberation, except for some decoration, a symbolic pension for family members, setting the name of a school and road, but no memorials or busts were erected for them. While today MPs, institutions and political parties want to wipe them off the face of the earth. And who does this, those who fight for the values ??of democracy but do not know the values ??of democracy, since the Motherland stands on its feet on the values ??of the martyrs.

Ne të gjithë, edhe institucionet shtetërore dhe private duhet t’i njohim dëshmorët të çdo periudhe me bindjet e tyre që kishin për atdhenë, për patriotizmin, për komunizmin, për socializmin për të cilët dhanë jetën. Nuk mund të themi se nuk ishin komunist Qeriba Derri, Margarita Tutulani, Vojo Kushi, Vasil Shanto etj. Nuk mund të themi se ata që vranë Heroinat e Mirditës, ishin atdhetarë, ata erdhën me armë dhe vranë gratë e vajzat, si pushtuesit nazifashistë. Kështu që në muezume dhe në tekstet shkollore do shpjeguar shumë koha që jetuan dhe luftuan dëshmorët.

Shqipëria ka dëshmorë aleatët dhe ish pushtues

Sot bëhet një propogandë jo e mirë për dëshmorët e LANÇ-it. Është e vërtetë se një pjesë e dëshmorëve ishin komunist dhe këtë duhet ta pranojmë, se kjo rrymë e kohës erdhi në Shqipëri. Luftuan rryma të tjera, por kjo fitoi, dhe që fitoi shumë dëshmorë nuk janë komunist, por u ngritën në luftë për lirinë e Atdheut. Dhe për lirinë komunistët dolën në shesh të burrave, ndërsa të ashtu auajturit “baballarët e kombit” u strukën dhe u larguan me pushtuesin. Data 5 maji ka bërë vend në historinë tonë kombëtare dhe nuk mund të luaj me të kushdo qoftë ai, pushtetar apo partiak, individ apo institucion. Ka ikur koha, ose më mirë ka përfunduar kur luhej me datat historike, ato tashmë janë të vulosura me ligj demokratik.

Shqipëria që herët ka njohur dëshmorë edhe ata që punuan për Shqipërinë, edhe ata që erdhën me pushkë, por që u bashkuan me partizanët siç ishin italianët dhe sot janë shpallur dëshmorë të atdhut shqiptar mbi 100 italianë që u rreshtuan në njësitë sulmuese me partizanët shqiptarë. Po kështu janë shpallur dëshmorë të atdheut dhe hebrenj që luftuan në këtë luftë, si dhe janë shpallur “Dëshmorë të Atdheut” ish-ushtarakët amerikanë të rënë në Sheper të Zagorisë, ish-ushtarakët britanikë të rënë në territorin shqiptar gjatë Luftës Antifashiste Nacionalçlirimtare, por dhe të tjerë që erdhën me pushtuesit gjermanë.

Por nuk mund të shpallen dëshmorë e të quhen patriotë ata që u bashkuan me pushtuesin, ata që na erdhën nga ajri, deti e toka për të përmbysur pushtetin popullor, ata që sabotuan në ngritjen dhe ndërtimin e vendit tonë të prapambetur, jo nga komunistët, por nga borgjezia shqiptare, etj.

Vite me fjalë dhe sharje

Disa njerëz sot i shqetëson historiografia komuniste dhe shtrojnë pyetje në se vlen më sot ajo apo jo. Çudi, sikur komunizmi u krijua në Shqipëri. Komunizmi dhe idetë e tij erdhën nga Anglia, Gjermania e në fund nga Rusia. Dhe sot për ta hequr komunizmin janë ngritur dhe institucione që e luftojnë dhe gërmojnë çdo ditë për të gjetur çdo të keqe të mundshme të tij. Ka një film në monizëm që thotë gërmo, gërmo se qenin e ngordhur do gjesh. Bëjnë mirë që gërmojnë në dosje e në tokë, por të thuhet e vërteta për çdo njeri që është dënuar apo edhe të humbur, të hapen dosjet e gjyqeve dhe deponimet e atyre që sot quhen të persekutuar. Por edhe deponimet nuk merren në konsideratë, sepse thonë që janë torturuar, ndaj kanë deponuar kështu e ashtu. Le të vlerësohen figurat që janë dënuar dhe pushkatuar për fjalën e lirë, kush i ka ndaluar institucionet të veprojnë në bazë të ligjeve të shtetit në këto vite të demokracisë. Këta duhen gjykuar se nuk kanë bërë punën e ngarkuar, por vetëm shajnë dhe shajnë pa argumete...

Tashmë në Shqipëri demokracinë e kanë kuptuar të gjithë, se vajtëm vite e vite, plot një jetë që vetëm fjalë, fjalë dhe sharje pa fund vetëm për komunizmin e për drejtuesit e tyre. Po sharja nuk gjykohet, duhen fakte, në qoftë se ka dënojeni persekutorët, edhe të vdekur, kush ju ka ndaluar...

Vijmë tek mendimi politik i së majtës shqiptare, e cila si e formuar në diktatur ishte në rresht dhe nuk kishte mendim ndryshe. Por në kohën e demokracisë doli se e majta ishte në krye të lëvizjes demokratike. Vajtëm 32 vite në demokraci dhe përsëri regjimi komunist ju paska ndaluar që të vlerësoni figura intelektuale të lënë në hije. Këtë nuk e kuptoj. Po i nxirrni në dritë, s’u ka ndaluar njeri, as ligji dhe sa komunizmi, dosjet jua la të gjitha të sistemuara, ndërsa kur komunizmi erdhi në pushtet nuk gjeti dosje, siç i gjetën kur u rrëzua komunizmi dhe fillimi i demokracisë.

Tashmë i kemi parë edhe muzeumet e ngritura, edhe ndryshimin e emrave të rrugëve e të shkollave, të institucioneve, ku edhe vet demokracia i ka rrëzuar emrat e vendosur prej saj siç ishte qendra kulturore “Pjetër Arbërori” tek piramida, apo dhe të rrugëve dhe të institucioneve, të busteve që kini ngritur për tradhëtarët etj. Të vetmen propogandë që mund të bëni është që populli tu dëgjojë dhe të mos bëheni xheloz për festimet në 5 maj dhe se në muezume ka ende propogandë komuniste. Shikoni sa shqiptarë ju vizitojnë në muzeumet apo buk-art që kini ngritur, për ata që luftonin të rrëzonin pushtetin e popullit, për ata që vranë gra dhe vajza emancipuese, për ata që vranë mësues e drejtues të pushtetit të popullit, deri dhe deputet të popullit, etj. Tashmë ka ardhur koha të këndojmë “ngrihuni dëshmorë një çikë, të shikoni mirësitë” e demokracisë shqiptare.