BREAKING NEWS

Jorida Tabaku reveals the scenario within the party, this is how the PD should be run

Jorida Tabaku reveals the scenario within the party, this is how the PD should
x
BREAKING NEWS

A third force emerged in some municipalities, Tom Doshi broke the silence about the result of the PSD

A third force emerged in some municipalities, Tom Doshi broke the silence about
x
BREAKING NEWS

Did you vote for Kelliçi or Bejko in the May 14 elections? Jorida Tabaku answers

Did you vote for Kelliçi or Bejko in the May 14 elections? Jorida Tabaku
x
BREAKING NEWS

Got a positive result in the election, Tom Doshi responds "tooth for tooth" to Berisha: He is hurt by the fact that...

Got a positive result in the election, Tom Doshi responds "tooth for
x
BREAKING NEWS

Will he run for the head of the DP? This is how Jorida Tabaku answers

Will he run for the head of the DP? This is how Jorida Tabaku answers
x
BREAKING NEWS

Violence in the north of Kosovo, Prime Minister Rama reacts

Violence in the north of Kosovo, Prime Minister Rama reacts
x
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela warns: Remember, it's time for Albanianism

Spartak Ngjela warns: Remember, it's time for Albanianism
x
BREAKING NEWS

"He called the flag patchwork", Milaim Zeka accuses Kurti of the tensions in the North, here are the consequences it brings us in relation to the USA and the EU

"He called the flag patchwork", Milaim Zeka accuses Kurti of the
x

Opinion / Editorial

Barbarian ... and March that will not be forgotten for centuries

Barbarian ... and March that will not be forgotten for centuries

-Mr. Ylli since we are still at the end of the month of March, this month, which for more than three decades has occupied the pages of the press for one of the most painful events of our people, such as that of 1997 and you as a witness of that time , what can you tell us?!

Dear Rigels, I thank you very much for asking me to give you an interview, but to talk and write about March 97 would take long winter nights, moreover, it is not the fault of the month that it is unfairly called " Mad March" as it is the fault of people who went mad in the month of March. You ask me to talk about 1997 when I can say that the events of March of that year have their origins early on in "shock therapy" and the promise by America of a "white check" which meant that the Albanians and worked, it is enough to open their mouths and set the figure for America and Europe to release a lot of money for the Albanians. This was a deliberate act of kindness for the Albanians not only to change the cultured mentality against the imperialist world that operated under the guise of the so-called "free Western democracy", but also to create hatred towards the former socialist system. For this purpose, with an unusual zeal, the former degenerate caste of the ALP led by R.Alia and the bureaucrats with bourgeois views and party documents in their pockets, began the great massacre against the socialist economy by burning, destroying, somewhere and appropriated the wealth of the people, which had been raised with labor and sweat for almost half a century. In addition, in parallel with the collapse of the economy, other concepts about work and property were embedded, from where under the guise of "free initiative" and "fair competition" (meaning unfair) the so-called "pyramid banks" were created (according to "Ponzi" model) from which almost three quarters of the population decided to deposit their savings, lured by a high percentage "in the interest of the citizens". This was a pure and open fraud scheme. In economic laws (both in socialism and capitalism) "money begets money", but through work. This scheme, that is, without working at all, was deliberately allowed by S. Berisha together with the Government of Mexico, who committed a great crime of national character, even when the IMF sounded the alarm and advised to close these fraudulent firms, Berisha not only allowed them to continue their activities, but from the TV screens they would declare that the Albanians' money is clean. It was true that our money was clean, but Berisha never spoke about his soul and that of the other masquerades who had black tar, dirty and dirty when the Albanians stole. The only female deputy who openly denounced this scheme, emphasizing, the catastrophic risks presented by these schemes was the socialist economist Ermelinda Meksi. In Albania, from 1994 until the spring of 1997, a time that coincided with the popular revolts, more than 50 pyramid companies arose and started such activities, and in many cases Saliu's politicians were behind them, while SP functionaries and those deposited their own money (In March 1997, the SP withdrew from "Gjallica" an amount of more than $500 thousand. So, in a word, the whole rebellion has its origins in the massive theft and the economic ruin it caused Albanians from the Government. If you look carefully in the "Suden" video, she half-scared puts her head out of a window and talks about the "competent" nickname that they have adapted for her, and it is more rumored that T. Shehu or "Leshi", as they call her the meadows. So the rebellion was not a "communist rebellion" as Berisha claims, to convince America, Europe and world opinion, but a general popular revolt. If you want such a former, that is, communist rebellion, it would have started in the 90s when socialism was attacked ideologically and politically. Except the Berishian gangs were used to stealing even this, they had turned it into a profession and had become masters since 1996 where they stole votes with trucks and boxes in their hands quite openly. This gave them the appetite to steal anyone, whenever, what they wanted and how they wanted, even by killing and the cases have not been able to do this even within their own kind. it would have started in the 90s when socialism was ideologically and politically attacked. Except the Berishian gangs were used to stealing even this, they had turned it into a profession and had become masters since 1996 where they stole votes with trucks and boxes in their hands quite openly. This gave them the appetite to steal anyone, whenever, what they wanted and how they wanted, even by killing and the cases have not been able to do this even within their own kind. it would have started in the 90s when socialism was ideologically and politically attacked. Except the Berishian gangs were used to stealing even this, they had turned it into a profession and had become masters since 1996 where they stole votes with trucks and boxes in their hands quite openly. This gave them the appetite to steal anyone, whenever, what they wanted and how they wanted, even by killing and the cases have not been able to do this even within their own kind.

-Rigels Seliman: Po pse pikërisht rebelimi filloi nga Vlora?

 E vërteta është se grumbullimet e njerëzve dhe protestat e para filluan nga “Sudja”pastaj me një intensitet te madh në Vlorë sepse atje ishin dhe firmat kryesore si Vefa , Gjallica Silva Cenaj. Studentet e Universitetit I.Qemali u futën në grevë që për situatën e krijuar Qeveria te dorëhiqej, Kuptohej lehtë se nëse ndodhte kjo do të thosha se bashkë me falimentimin “sistemit të vjedhjeve Ponzi” falimentonte dhe vet Berisha. Nga natyra e tij Saliu është një karrierist i veçante i brumosur me kultin e madhështisë e qe shoqërojnë një sërë të metash dhe ligësish ne karakter, si nje hipokrit, prepotent, gënjeshtar e mashtrues i paskrupullt, por mbi te gjitha atë e kapin ethet e pushtetit dhe për pushtet, para e pasuri ai sakrifikon dhe njerëzit e vet. Vlora në atë kohë e tëra u ngrit në revolta, të majte te djathte balliste e komuniste, zogistë e ish të dënuar ordinerë e politikë. Pse ? Sepse u vodhën u rrënuan u hodhën në rrugë duke u kthyer te gjithë në proletarë e teksa Saliut i kërkohej të dorëhiqej ai ri emëronte përsëri vetveten President duke ngritur “dolli për fitoren” me gjak shqiptaresh që do e hidhëronte aq shumë. Më thuaj Rigels a gjendet në rruzull racë njeriu teksa Shqipëria digjej, të ngërdheshej pa pikë nderi e dinjiteti. Ai jo vetëm se nuk dorëhiqej, por hartoi, planizoi, organizoi dhe drejtoi bashkë me Gazideden, Zhulin Copnin, etj, operacionin për shtypjen e kryengritjes në Vlorë dhe gjithë jugun. Janë me dhjetra e qindra dokumenta të tilla teksa një të diel Marsi ,Vlora u gjend e rrethuar nga trupat ndëshkimore (por dhe të mashtruara), ardhur nga trevat tona të Veriut. Vlora është rrethuar dy herë në historinë e saj . Një herë nga luftëtarët e saj më 1920 për ta çliruar nga Italia, dhe herën e dytë 1997 për tu pushtuar nga Salia. Saliu një gdhë në histori dhe filozofi, kurrë nuk arriti ta kuptojë Vlorën dhe shpirtin lab të saj që kurrë nuk mposhtin, ndaj dhe bëri gomarllëqe të tilla që e futi dhe damkosi veten me të zezën më të errët të historisë si njeriu më barbar duke lenë me gisht në gojë dhe vet Ballaban Pashën. Me aktin e tij ai do të poshtëronte dhe trimat e kreshnikët tanë të zonave veriore. Nuk janë të pakta krimet e tij. Fakti qe ai hodhi trupat ndëshkimore ndaj popullit te vet, fakti që mobilizoi “veriun” kundër “jugut” duke mbjell vëllavrasjen dhe ndezur luftën civile me pasoje më se 2000 te vrare dhe mijëra të tjerë të plagosur, fakti që shkatërroi ushtrinë dhe bashkë me të gjithë arsenalin mbrojtjes e radhitin atë në krye te kriminelëve dhe bastardeve te vendit i cili i duhej dhënë sa më parë drejtësisë kombëtare pse jo dhe ndërkombëtare. Veçse e vërteta është se mbas këtij individi, qëndron ajo shtresë e pa shpirt e borgjezisë më të egër e konservatore e cila është e ngelet fatkeqësi, shtypëse e shfrytëzuese deri në palcë ndaj çdo populli. Ja pse u ngrit Vlora dhe mbas saj e gjithë Shqipëria. Etja për pushtet e pasuri e këtij njeriu nuk ka aspak lidhje me Marsin dhe pse po në këtë muaj i hodhi në erë Gërdecin. Shpesh muajt, i nderuari Rigels , ose krenohen sikurse ndihet Nëntori...ose dhe pse të pafajshëm ulin kokën nga turpi, sikurse e ul Marsi jo për faj të vet, por prej marrëzive njerëzore, ndaj dhe ai është dhe muaji i luleve për te na kujtuar se është kundër luftës vëllavrasëse.