BREAKING NEWS

SPAK shocks the elite of organized crime, arrested and wanted the strongest of the country, politicians, former directors and employees of the State Police are hit, internationals are also brought into play, sensational murders are revealed, money and ...

SPAK shocks the elite of organized crime, arrested and wanted the strongest of
x
BREAKING NEWS

This is how Altin Dumani avoided the highest leaders of the State Police for fear of deconspiracy in the SPAK "blitz" action against well-known characters of the world of crime

This is how Altin Dumani avoided the highest leaders of the State Police for
x
BREAKING NEWS

More "VIP" arrests are expected, this is the big hit that will be made by SPAK, Ervin Karamuço tells the unsaid of the biggest operation that has ever been done in Albania

More "VIP" arrests are expected, this is the big hit that will be made
x
BREAKING NEWS

Idajet Beqiri: This is who took the suitcases with money to Ilir Meta to New Zealand, England, Italy, Switzerland and Cyprus and the hard details from the money laundering scheme of the president of the Freedom Party with the former Minister of Transpo...

Idajet Beqiri: This is who took the suitcases with money to Ilir Meta to New
x
BREAKING NEWS

Ervin Muça was financed by powerful people to steal the data of the "TIMS" system, journalist Klodiana Lala reveals sensational details from the scandal that shocked the State Police and reveals the person who refused to give the former IT director the...

Ervin Muça was financed by powerful people to steal the data of the
x
BREAKING NEWS

Edi Rama speaks openly, from the details of the phone call with Erion Veliaj after the testimony about the incinerators, to the release of all collaborators in the "mouth" of SPAK and the developments that will take place for the "Xibraka" file, this i...

Edi Rama speaks openly, from the details of the phone call with Erion Veliaj
x
BREAKING NEWS

Romeo Kara: This is why Sali Berisha should immediately go to prison and the strong evidence that Kosta Trebicka had for the former prime minister that sinks him in the "Gërdec" affair

Romeo Kara: This is why Sali Berisha should immediately go to prison and the
x
BREAKING NEWS

The SP increases the pressure on the justice bodies for the complete clarification of the murder of Pjerin Xhuvan, demands from SPAK the initiation of investigations into the execution that shocked Elbasan, how criminals were recruited, the implication...

The SP increases the pressure on the justice bodies for the complete
x

Opinion / Editorial

"Anonymity of Elbasan", a discovery of the linguist Niko Stillo by Ph.d. Teuta Toska

"Anonymity of Elbasan", a discovery of the linguist Niko Stillo by

The clash of two linguists, the famous Niko Stillo against Ph.D. Teuta Toska where Mr. Dalipaj encouraged the debate, it should not be left silent because it shows the reality that is happening in the Science of the Albanian Language and Albanology in Albania, a reality where the false Disciples of the Academy of Sciences censor the innovations that are being discovered after the 90s in these sciences by researchers Albanians and even foreigners who are opening the noodles that have deformed the History of Albania and the Albanian language thanks to the servility of these false Disciples. One of these things was also the debate for which twcilwn was answered in the newspaper Topic entitled ``On the next discovery of ignorance'', an article by Ph.D. Teuta Toska lecturer at the University of Elbasan in the newspaper Tema dt. March 12, 2024 by Teuta Toska), Albanian linguist and university professor in the linguistics department of the Faculty of Human Sciences at "Aleksandër Xhuvani" University, Elbasan. He currently works and lives in Elbasan. The problem of ``Anonymity in Elbasan'' according to Academician Teuta Toska, made known in 1949 by Dhimitër Shuteri?'s announcement in the press of the time and then in scientific bodies. Two years later, the text was transliterated, interpreted from the philological point of view and became readable by anyone thanks to the work of injac Zamputi. But the issue of authorship and therefore the time of writing, in any case, remained a fascinating mystery for well-known researchers of the time, such as Mahir Domi, Dhimitër Shuteriqi and injac Zamputi himself, and later Robert Elsie, who now calls the issue of the mystery of the authorship, embracing the idea of ??M.Dom (correcting his idea): the author is Grigori of Durrës and the manuscript belongs to the second half of the XVIII century, the time when he was serving near the Monastery of St. John Vladimir near Elbasan. According to Academician Teuta Toska, the author is Grigori of Durrës and the manuscript belongs to the second half of the 18th century, when he was serving near the Monastery of St. John Vladimir near Elbasan.

Robert Elsie calls the manuscript The Elbasan Gospel Manuscript and according to him it belongs to the year 1761. Teute's arguments:

1. So, it is a big mistake to call Elbasan's Anonymous "Elbasan's anonymity". I hope you understand the difference.

2. It is not true that this document was not read and transliterated, as the gentleman says in this interview, when asked by three journalists who do not know about this basic information of first-year students. Their level of knowledge is more than disturbing.

3. The Albanian researchers who dealt with it are listed above. And in the end, I got a little carried away too.

4. Sigurisht nuk bëhet fjalë për një ungjill. Kush të dojë më shumë informacion për përmbajtjen e tij, mund t'i tregoj buletinin ku e kam botuar këtë shkrim.

5. Sasia e pasaktësive fetare të lëshuara nga goja e të intervistuarit është e panumërueshme.

Nuk di nga t'ia nisësh për t'i treguar se gabohet.Teuta nga Elbasani! *Pedagoge dhe shkrimtare…

Pra Teuta Toska kundërshton sepse ka edhe ajo pjesë në punimet e mëparshme dhe tani I vjen ndoshta jo mirë kur dikush e përmirëson problemin.

Përgjigja e z.Agron Dalipajt jepet me studimin e z.Niko Stillo një nga gjuhëtarët më të shquar të gjuhës Shqipe, ndaj të cilit Akademia e Shkencave është treguar mospërfillëse për studimit e tij Albanologjike. Niko Stillo, (Greqisht: Ν?κος Στ?λος/Níkos Stílos) është aktivist, autodidakt, autor çam ortodoks nga Greqia. Që nga viti 1973 jeton dhe vepron në Gjermani. Vepra të shkruara të tij janë:

`Historia e shenjtë e arvanitëve`

`Fjalori i marko boçarit`

`Fjalori i panajot kupidorit`

`Fjalori i damiil voskopojarit`

`Etrushkishtja toskerishtja` vol pare (Niko Stillo - Wikipedia)

Përveç kësaj Niko Stillo ka bërë një studim shumë interesant për `Anonimim e Elbasanit` të cilin e ka dërguar në gazetën Tema si reagim ndaj Shkrimit të gjuhëtares Ph.D.Teuta Toska, shkrim i cili nuk u botua si replikë në Gazetën Tema për arësye që nuk i dimë, por u botua Portalin Historia Shqiptare me dt. 11 prill 2024: https://historiashqiptare.net/debati-mbi-anonimin-e-elbasanit-albanologu-niko-stilo-i-pergjigjet-akademikes-teuta toska/?fbclid=IëAR37B4e8BG9MGsb_nRVsapPPORLVUkdlj1Ëc63jdgcDkHvvbZehuZCOVMF8_aem_AbRTVi0QOjtd4fd06tg_Gb_C00kCzL-fCFtT1-eUnuAUIUkSDXN1tM-kkOzOQ3OBCBSF-mgKFjTVAË6VUj2JiËOg.

Heshtja e mediave tona dhe për më tepër për të ardhur keq heshtja e Akademisë së Shkencave nuk po përfill askënd tjetër përvec skalionit të kohës së PPSH, por të lësh në heshtje këtë studim të z. Niko Stillo që mbetet një nga gjuhëtarët dhe studiuesit më të mirë të mundshëm në ditët e sotme në raport me `akademistët` e sotëm gjuhëtare dhe albanologë që i quajnë punimet e të tjerëve të plejadës së re si `sharlatanë` , po krijohet përshtypja për herë e më shumë së në të vërtetë sharlatanët na qënkan në krye, dhe studiuesit punojnë por punët e tyre nuk promovohen sepse u duken ose tepër patriotike sesa shkencore ose sepse u vjen inat dhe cmirë që dikush tjetër po u merr meritat sipas tyre, prandaj duke qënë në krye pengojnë, duke konfirmuar Frazën e famshme të Jezu Krishtit për Farisenjtë që: `ata rrinë tek dera e Zotit duke penguar të hyjnë të drejtët dhe duke penguar gjithashtu të dalin ata që nuk duan``…..

Nejse, Debati midis PhD Teuta Toska dhe z. Dalipaj mbetet një debat shumë i ulët përsa u përket gjuhës së znj Teuta ndaj z. DFalipaj, por më interesantaj është se z. Dalipaj nasjell një punim fantastic të z. Niko Stillo, punim i cili duhej botuar urgjentisht nga Akademia e Shkencave Albanologjike si një nga punimet më të sakta për gjuhën Shqipe dhe alfabetin e gjetur në këtë punim i cili ka 8 gërma më tepër se alfabeti ynë.

Pra në këtë punim të z. Niko Stillo titulluar ` Debati mbi “Anonimin e Elbasanit”, albanologu Niko Stillo i përgjigjet akademikes Teuta Toska` botuar tek Portali ``Historia shqiptare` ka zbuluar element të rinj të cilat nuk janë zbuluar nga personalitettet që ëpërmend në artikullin e saj znj Toska por ka zbuluar diçka të mahnitëshme. Ja çfarë shkruan z. Stillo: `` Pa u bërë mbrojtës për “pasaktësitë” e “të intervistuarit”, siç e quan zonja Toska, thjesht do të them se dhe shkrimet e zonjës Toska nuk janë të lira nga “pasaktësitë”, sepse, siç shkruan ajo, po të kishte trajtuar me të vërtertë, dhe më saktë nëse teksti në këtë dorëshkrim ishte dhe është i njohur për të, nuk do të kishte shkruar: “Sigurisht nuk bëhet fjalë për një ungjill”, sepse në këtë dorëshkrim kemi vetëm fragmente nga ungjijtë, dhe specifikisht në 14 faqet fillestare, të publikuar nga z. Dalipaj në faqen e tij të internetit, kemi tekst nga një ungjill i panjohur dhe në 45 faqet e tjera që pasojnë edhe pjesë nga katër ungjijtë e Dhiatës së Re, të cilat në disa vende nuk janë identike me Ungjijtë e Kishës së Krishterë Ortodokse``. `Anonimi i Elbasanit flet për një Ungjill të panjohur të shkruar me në shqip por me shkronja të panjohura më parë ku përveç 36 shkronjave shqip ka edhe 8 shkronja të tjera;

"Anonymity of Elbasan", a discovery of the linguist Niko Stillo by

Kjo është një risi për Gjuhën Shqipe, dhe këtë nuk e paskan hasur asgjuhëtarët `idhuj` të së shkuarës të gjuhës Shqipe.

Po të lexoni se si Niko Stillo e ka përkthyer në shqip shkrimin gjithashtu në shqip por me gërmat e sipërpërmëndura të `Anonimit të Elbasanit`, del se `Anonimi i Elbasanit` paska qënë shkruar në shqip por me një alfabet të panjohur, pra sipas Niko Sillo: `` Ky alfabet që gjuhësia shqiptare e injoron, megjithëse është alfabeti më i vjetër tosk i kohëve moderne dhe që u krijua nga peshkopi i Durrësit, Kosma Mavroudi ose Mavroidi, i cili ishte peshkop në Durrës për pak më shumë se 8 vjet (08.10.1693 15.01.1702), ku edhe vdiq. Ai ishte i arsimuar gjerësisht me studime në Kolegjin Grek të Shën Thanasit në Romë. informacionet për të i gjejmë në shkrimet e Anastasios Michaelit dhe Maqedones të quajtura ndryshe, për shkak të origjinës së tij nga Naoussa. ishte njeri shumëgjuhësh dhe gjithashtu i arsimuar gjerësisht e i njohur, ndër shumë të tjerë, për përkthimin e tij në greqishten e re të Dhiatës së Re të botuar në vitin 1710 në Halle, Saksoni, Gjermani, i cili u ribotua në 1810, 1819 dhe 1824 nga British and Foreign Bible Society (BFBS)…`.

And further, Niko Stillo reveals accepting part of Robert Elsie's argument that: ``The alphabet appears only in this text and we can date it to 1761.

I will simply add that it is impossible for this manuscript to be the work of Bishop Gregory, knowing on the one hand that Gregory was a bishop of the official Orthodox Church and on the other hand that in this manuscript there are also texts from apocryphal religious books, which not only were they banned by the Patriarchate, but also resulted in the punishment of the users and in many cases even death.'' of Durrës, although I have not finished my study on it, in my opinion it is the so-called alphabet of Elbasan, which the German albanologist JG von Hahn considers most likely the creation of Dhaskal Todri, who can also be called a contemporary of the bishop Gregory of Durrës, for whom it is also known that he lived in the Monastery of Saint John in Elbasan.

Fragments from the so-called translation of the New Testament of Bishop Gregory are also found in the so-called "???Ρ??????" ???? Parthemi, from which I transfer the following photocopy, giving next to it the same text, as we find it written in the manuscript of the Anonymous of Elbasani ``. These letters are also found in the Monastery of Ardenica and in the writings of the Bogomils, a heretical Christian sect that lived in the centuries after c. X in arboretum and Epirus

assuming that in the manuscript of Anonymous of Elbasan we have parts from the New Testament of Vogomilë.

So the work of Mr. Nika Stillo, on whom Mr. Dalipaj in the debate with the linguist Teuta Toska is a truly amazing work that requires seriousness and care to be confirmed by the Academy of Sciences to publish it as an innovation in efforts to show that Albanian was written even in older times than Meshtari of John Buzuku or other cases.

Finally, I can say that linguists with the titles of Professors and Academic Assistants or their supporters should accept the study of today's constellation and not censor, because by censoring, we are censoring the Albanian language itself, we are censoring it in the name of some Professors of the past in the name of the past, new discoveries in philology and albanology.

This is also reflected in the media and newspapers that do not publish replies or debates when a VIP of television, or a VIP of the dictatorship, or a VIP of portals, or a VIP who became such by friends and not by deeds, - after debating, the replies of the opponents are not published but in addition they are ridiculed.

I hope that the Academy of Sciences should turn its eyes to today's researchers and not just look at the faucet where money and payments come from for pseudo-scientific work and gibberish without any historical-scientific basis.