BREAKING NEWS

Here are the families that control the media and make bargains with the government in Albania, "Freedom House" gives the alarm, the presence of corruption, Berisha's continuous attempts to destabilize the country and sabotage the disturbing SPAK, the r...

Here are the families that control the media and make bargains with the
x
BREAKING NEWS

Bardhyl Reso's "bombshell": Edi Rama has a file in the USA, in 2025 he will no longer be prime minister and the socialists won with votes, this is the danger that awaits him

Bardhyl Reso's "bombshell": Edi Rama has a file in the USA, in
x
BREAKING NEWS

Monika Kryemadhi explodes against Ilir Meta, hints that she is becoming his "victim", the couple is in deep crisis after sinking from SPAK

Monika Kryemadhi explodes against Ilir Meta, hints that she is becoming his
x
BREAKING NEWS

Here is the suspicious movement of money between Monika Kryemadhi and her mother who set SPAK in motion, the entire source of the fabulous wealth of the "Meta" family lies in the donation of 500 m2 of land and the saving of 5 million lek, their palace ...

Here is the suspicious movement of money between Monika Kryemadhi and her mother
x
BREAKING NEWS

The "kamikazes" of Berisha and Meta set fire to the Municipality of Tirana, the gang leader Argita Malltezi, the son of Fahri Balli, Tedi Blushi and the "socialist" Belind Kelliçi, this is what happened in the protest against Erion Veliaj

The "kamikazes" of Berisha and Meta set fire to the Municipality of
x
BREAKING NEWS

The troubles for Sali Berisha have just started, here's how all the courts closed their doors and left him in isolation, about to open other files from SPAK for murder, property robbery and theft

The troubles for Sali Berisha have just started, here's how all the courts
x
BREAKING NEWS

Edi Rama ignores the decision of the Constitutional Court for Olta Xhaçka, the SP rejects the opposition's request, the socialist MP defends her husband as a strategic investor, debates and accusations between the parties

Edi Rama ignores the decision of the Constitutional Court for Olta
x
BREAKING NEWS

Rama's scenario for the rehabilitation of "non-women" continues, Bardhi demands the inclusion of Sali Berisha in the PD group, the USA kicked her out the door, the prime minister puts her in through the window

Rama's scenario for the rehabilitation of "non-women" continues,
x

Opinion / Editorial

Trust the Albanian language

Trust the Albanian language

It is more than true that in some of my writings a number of the preoccupations and most affected topics have been those dealing with language problems. This has been a consequence of the great importance that this problem has had in the existence of a nation for matters of national importance. It is also known that every nation, wherever it is and in any corner of the world, rests on three basic pillars:- HOMELAND, FLAG, LANGUAGE. That's why I treat this subject again with great concern and preoccupation. Our people have an old expression that says: "Where the tooth hurts, the tongue itself." Even for me as a person, as a former teacher and as a simple but concerned intellectual, my mind goes to this very important and major problem. If we go back to the history of our people and our country so far, there is no way to avoid let our mind go to those tragic events that have accompanied us. Many foreign hordes have trampled us, burned us, burned us, cut us and killed us mercilessly. Unfortunately for us, we have been and are even now currently surrounded by many insidious neighbors and sworn enemies who have aimed at the fragmentation, division and annexation of our ancient lands. To achieve this they have not stopped before any action, using all forms and means since hidden up to declared and undeclared wars. They have aimed at the assimilation of our people, trying to eradicate our Albanian language, our customs, our culture, everything that has given us and gave us our identity as a nation. It is enough to we refer for illustration to one of the poetic creations of our great writer Ismail Kadare. In one of his poems titled "Albanian language", he says:

This martyr language

eternal womb,

That was born in the midst of pain

Art of the Immortals.

Those were dark times. Those were the times of existence and non-existence of one of the oldest and oldest nations in Europe and the world. A people that did not fill their bellies with bread, but needed to look at the horizons only from the target of rifles. They fought and never quit never stopped. The legacy that was left to the children in the succession of generations that: - the motherland, the language and the flag. For these symbols, their blood was shed, irrigating every palm of this country. Therefore, it has been and continues to be for each of us a sacred taboo and will remain so as long as we have human life. The most outstanding people of this nation, those who have fought to preserve the heritage and every precious thing of our being, have left us as assets their wonderful creations. They left us as bequests those poems and creations, which even today are of extraordinary value. There is no way not to remember a great northern poet labeled as "Albanian Homer", Gjergj Fishta, who dedicated one of the most felt creations to the Albanian language a monument poem, - I would say titled " Albanian language ":

Like the song of the summer bird,

who dances like an april fool,

how the wind blows,

qi lmon all' of the dandelion

like the wave of the seashore,

as the glass of the herdsmanship,

like the sound of an earthquake

so is our Albanian language

The other northern poet Dom Ndre Mjeda also writes in another poem with the same title:

Above the nightingale's voice

Albanian language shakes me,

Above the wind qi nep hyacinth

Without giving my heart, it comforts me.

Among other nations and among other data,

Except for you, my poor heart beats,

And from longing we shed tears,

A language that I feel,

They are absolutely beautiful,

But still this, like the sun without a shadow,

For me, it works for you.

There is no way not to mention here the wonderful verses of our extraordinary poet Naim Frashëri, who among others writes:

Our language is so good!

How sweet, how wide!

How easy and cheap!

How beautiful, how value!

Someone from my readers, from my friends. would ask me: These things you are writing and these poets you are quoting are known, why are you repeating them to us?

- E drejtë, - do të shtoja unë, -dihen por ja që ne jo vetëm i kemi lënë në harresë këshillat dhe amanetet e tyre të shenjta,jo vetëm nuk i mësojmë më nëpër shkolla por edhe kur na dalin para syve i largojmë dhe i harrojmë me indiferentizëm e me mendjelehtësinë më të madhe. Sot ka ardhur koha kur shitet e blihet çdo gjë, përfshi edhe idealet me rëndësi kombëtare. Ata që përmenda unë më lart por edhe shumë e shumë të tjerë që përbëjnë një konstelacion yjesh me vlera e me rëndësi të pamata e të paçmuara, janë e do të mbeten aseti ynë më i shtrenjtë. Ç'ka ndodhur e po ndodh këto 35 vitet e fundit në shoqërinë tonë postkomuniste, me ne shqiptarët e viteve të demokracisë? Po ndodhin çudira mbi çudira . Po ndodhin hata të paimagjinueshme që do të jenë me pasoja fatale për të ardhmen e kombit tonë në se nuk marrim masa urgjente për t' i venë në vendin e duhur gafat e pafalshme që po bëjmë. Pse po them kështu? Pse ky alarm? Pse ky shqetësim? Le t'i kthehemi edhe një herë shkurtimisht se çfarë ka ndodhur këto 35 vite në shoqërinë shqiptare bashkëkohore. Le t'i hedhim edhe një herë dritë asaj errësire të paimagjinuar të jetës e të asaj që po i ndodh gjuhës shqipe shtyllës bazë të identitetit tonë kombëtar. Ashtu siç edhe e kemi analizuar edhe një herë me parë, do të përpiqemi të ndalemi shkurtimisht në atë që i ka ndodhur dhe po i ndodh këtij fenomeni e dukurie me rëndësi të paçmuar. Ka shumë vite që nga tekstet e nxënësve te ciklit parauniversitar janë hequr pothuajse në masën 80 - 90 % e poetëve dhe krijuesve tanë më të mëdhenj te Rilindjes Kombëtare e më gjere. Ata që na mësuan dhe edukuan me dashurinë për dheun e të parëve, me bëmat e heronjve të luftërave për liri e pavarësi. Ata që na edukuan me ëmbëlsinë bukurinë dhe dashurinë për gjuhën amtare. Ata që na treguan rrugën e dashurisë për natyrën dhe mrekullitë e vendit tonë, pothuajse janë lënë në harresë, janë vënë në muze. Në vend të tyre fëmijët nëpër shkolla mësojnë vjersha e copa letrare pa kokë e pa bisht të disa autorëve dhe poetëve modern, që duan t'na thonë diçka pa kuptim pa lidhje. Në fakt ato janë disa ligjërime të stërholluara që kanë vetëm formë,por aspak përmbajtje. Ato nuk na mësojnë lëre për të edukuar asgjë. Sot mësohen disa krijues shqiptarë që, për t'i marrë vesh, duhet t'i përkthesh shqip- shqip. Pastaj vjen një shpikje tjetër, që gjuha shqipe ne ciklin 9 vjeçar është katandisur në dy orë pasi rilindasi ynë i kohërave moderne me gjenialitetin dhe largpamëmësinë e tij prej udhëheqësi bashkëkohor na shtoi orët e fizkulturës .Për të qeshur e për te qarë, do të thosha për të ulëritur. Pse ore, fizkultura e zhvilluar me topa leckash e pa palestra do t'ua mësojë gjuhën amtare këtyre fëmijëve? Po t'i analizojmë pastaj cilësitë e mësimdhënies dhe mësim nxënies kushedi se ku do të dalim . Ka 30 e ca vite që portat e Shqipërisë janë hapur si hani i Bishtanakes. Këtu janë futur e futen lloj- lloj speciesh e racash nga cilido cep i botës. Po kështu edhe ne nga brenda të mbetur në mes të rrugës. Me qindra e mijëra shqiptarë morën rrugët në fillim në Greqi për shkak edhe të afërsisë territoriale, e mandej morën detin në sy, duke u hedhur në Itali e gradualisht preken edhe vendet e tjera të Europës, duke shkuar edhe në Amerikë, Australi Angli e me tej. Ky është një nga eksodet më të mëdha që do të mbahet mend e do të shkruhet në historikun e vendit tonë. Në bazë të statistikave të deritanishme zyrtare e jo zyrtare, janë të paktën mbi një milion e pesëqind mijë shqiptarë që jetojnë e punojnë me gjithë familjet e tyre në këto vende që përmendëm pak më lart. Çfarë ka ndodhur e ndodh aktualisht me këto familje ? Pjesa më e madhe e tyre janë përshtatur e janë sistemuar duke gjetur mundësi punësimi, banimi dhe jetese. Ata janë përshtatur e janë ambientuar edhe me kushtet kërkesat rregullat dhe zbatueshmërinë e ligjeve në këto shtete ku jetojnë aktualisht. Një pjesë e familjeve krahas kryefamiljarëve kanë rregulluar në punë edhe pjesëtarë të tjerë të tyre duke përfshirë edhe gratë . Fëmijët e mitur ndjekin çerdhe kopshte. Të tjerët me të rritur vazhdojnë shkollat në gjuhën e vendit ku janë akomoduar. Kuptohet që shumica e tyre bëjnë punët më të rënda e më të vështira. Ju duhet që për të mbuluar shpenzimet e familjeve të tyre të punojnë me orare shumë te zgjatura deri edhe 10- 12 orë në ditë. Çfarë ka ndodhur me fëmijët e tyre? Një pjesë që kanë lindur në Shqipëri dhe kanë qenë me të rritur e kanë melësuar gjuhën shqipe dhe atë e flasin edhe në mjediset e tyre familjare e më gjerë. Pjesa tjetër që kanë lindur në emigrim, ka qenë më shumë në duart e nënave që i kanë lindur. Ka pasur prej tyre tepër te për kushtuara që, pavarësisht vështirësive nuk janë ndalur, por ua kanë mësuar gjuhën shqipe. Unë si person do t'u thosha: - Mirënjohje! Jeni nëna heroina! Por ka dhe për fat te keq jo pak, që as nuk e kanë marrë mundimin që t'ua mësojnë këtë gjuhë. Janë justifikuar se kanë qenë të zëna me punë dhe nuk e kanë pasur kohen e duhur për ta bërë këtë gjë. A është justifikim ky ? Kur nuk e kanë bërë nënat, që bashkë me qumështin e gjirit, duhet t'u kishin dhënë këtyre fëmijëve edhe gjuhën amë, kush duhet ta bëjë tjetër ? Ky veprim prej injorantësh është me pasoja katastrofike për të ardhmen e fëmijëve të tyre. PSE ? Këta fëmijë do bëhen shtetarë të mirë të vendit ku jetojnë, por kurrë nuk mund te jene e të quhen shqiptarë. Shumica prej tyre emrat i kanë të huaj gjuhën shqipe nuk e njohin. Nuk dijnë pothuajse asgjë për vendin e të parëve të tyre. Si mund të quhen shqiptarë fëmijë te tillë ? Po fëmijët e tyre çfarë do të jenë? Mund te jenë çdo gjë por shqiptarë jo e jo ! Po sikur të vepronin realisht statistikat e të arrihej një regjistrim i gjithë familjeve shqiptare që jetojnë jashtë çfarë xhevahiresh do të dilnin? Sa prej fëmijëve nuk dinë shqip ? Do te dilnin disa te dhëna që do t' na luanin tepelekun e kokës. Kush e mban përgjegjësinë për këto familje që kanë mbushur oborret e Europës dhe te botës? Cilat duhet të ishin përgjegjësitë e shtetit amë? Çfarë duhet te bënim ne si shtet Ministria e Jashtëm dhe Ministria e Arsimit? Unë do të thosha që duhet të ketë marrëveshje dypalëshe me këto shtete. Në këto marrëveshje duhen sanksionuar e ligjëruar pikat kyçe si:

- Opening schools in the Albanian language in countries with acceptable communities.

-Providing and providing texts in Albanian and non-Albanian languages. sharing as alms some pieces of primers

- Ensuring the contingent of teachers in the Albanian language.

- The necessary follow-up of these schools until they complete the elementary (primary) cycle... It would be necessary to define mutual obligations as well as ensure budgets for the payment of teachers, didactic tools and textbooks. Here it should be determined where these funds will be provided? What country do you drink from? From the motherland? From the Albanian community? Their compulsory registration must be done by our country in cooperation with the host country. As we have done, we are heading towards national extinction. This is not a false alarm. No, no, we are facing an unprecedented and unimaginable collapse with consequences that will lead us to a national catastrophe. While our esteemed neighbors come officially and take measures for the education of their minorities, asking us harshly and relying on international conventions, we are silent and see how we are making a hole for ourselves. We are handing over with our own hands the homeland, the holy Albania that our forefathers have entrusted to those who have had a dream for centuries to devour it to the sworn enemies. Let alone what we are doing here in our country! All our electronic media and a kennel of journalists and analysts (analysts) from morning until dinner remain rambling only with foreign words and expressions. It is left to us that when we follow a show when a politician speaks to us, we have to keep a dictionary of foreign languages ??so that we can find out what they are telling us. Closing this article, I would like to address all my compatriots who live and work in other countries with the verses of Fishta:

So curse the Albanian son,

who has the tongue of God,

legacy left us by the First,

do not leave a legacy to the child.