BREAKING NEWS

London activates the secret plan to reveal the connections of Albanian politicians with criminals, Lord Dingeman is coming to Tirana today, training SPAK prosecutors for money laundering and seizing property, here are the "VIP" names at risk, the Briti...

London activates the secret plan to reveal the connections of Albanian
x
BREAKING NEWS

Here's who gave the order to kill Servet Pëllumbi and how the state gangs led by General Agim Shehu ambushed us at Ura e Dajlani, Spartak Braho remembers the violence of '96 and reveals the conversation inside the car with the high official of the SP

Here's who gave the order to kill Servet Pëllumbi and how the state
x
BREAKING NEWS

Bujar Çela and Petro Koçi confess the horror of May '96: How the socialists were raped, bloodied and tortured by order of Sali Berisha, SPAK to investigate the incident

Bujar Çela and Petro Koçi confess the horror of May '96: How
x
BREAKING NEWS

Pact to eliminate the Justice Reform, Berisha-Bardhi against the resolution, but become part of the special commission to escape from SPAK cells

Pact to eliminate the Justice Reform, Berisha-Bardhi against the resolution, but
x
BREAKING NEWS

The man who opposed the USA for the election of Altin Duman as the head of SPAK leaves, the way is opened for the well-known professor

The man who opposed the USA for the election of Altin Duman as the head of SPAK
x
BREAKING NEWS

Sensational, the well-known journalist of the chronicle warns of the arrest of Monika Kryemadhi and Flamur Noka, this is what is happening inside SPAK

Sensational, the well-known journalist of the chronicle warns of the arrest of
x
BREAKING NEWS

Here is the American "big punch" in the face of Sali Berisha, Frrok Çupi confesses the unsaid after the proposal of Argita as the head of "Rithemelim", from the murders under his power and the details from the night when he was elected president, how h...

Here is the American "big punch" in the face of Sali Berisha, Frrok
x
BREAKING NEWS

SPAK summons Bardhi for the Olsi Rama file, the fraud of the deputy of Reestablishment is revealed, he presented himself as a person in the know, not as a whistleblower

SPAK summons Bardhi for the Olsi Rama file, the fraud of the deputy of
x

Opinion / Editorial

"He and the Transformation of Society: How Technology is Changing the World and What It Means for the New Generation"

"He and the Transformation of Society: How Technology is Changing the World

Artificial Intelligence (AI) is one of the most complex and evolving fields of technology today. The world's largest companies operating in this field are accelerating their smart initiatives due to numerous user requests; these companies include:

Google: The world's most popular internet search company, Google, has invested heavily in AI, including projects like Google Assistant, Google Photos, and Google Translate.

Amazon: Amazon Web Services (AWS) is one of the largest platforms offered on the Internet for developing applications. AWS offers advanced AI services such as Amazon SageMaker, Amazon Rekognition, and Amazon Lex.

Microsoft: Microsoft has a wide range of AI products and services, including Microsoft Azure AI, Microsoft Power AI, and the Microsoft Bot Framework.

IBM: IBM is one of the leaders in AI, with products like IBM Watson and IBM Cloud Pak for Data. IBM Watson is used for big data analytics and personalized healthcare solutions.

Facebook: Facebook is one of the largest social media companies in the world, and has invested heavily in AI, including Facebook M and Facebook Horizon.

OPEN It: The most hyped company in the world famous for providing free ChatGPT and among the main founders of GPT. These are systems with trillions of information variables, capable of solving a complex problem within 60 seconds, while 10 people would need more than 5 hours to prepare the same thing.

Microsoft: Microsoft in collaboration with its partners are providing customized AI solutions for a wide range of industries including healthcare, security, e-commerce, finance, transportation and many more. These solutions include data analytics, chatbots, voice and image recognition systems, and automatic language adaptation services.

the impact

Artificial Intelligence is influencing in new ways fields such as creativity and genres related to the creation of images, texts, videos, etc. Some of the latest developments in this regard include:

Image Creation: AI is increasingly being used to create completely random or pattern-based images. These techniques are used to create illustrations, animations and specific effects for movies and computer games.

Text Creation: AI is also being used to create complete texts, such as news summaries and reports, and to generate scripts for movies and TV series.

Video Creation: AI is being used to automatically create video clips and help edit videos in new ways.

Muzika: IA po përdoret për të krijuar kompozime muzikore dhe për të analizuar dhe klasifikuar muzikën ekzistuese.

Këto zhvillime janë në fillim të tyre dhe pritet që të zhvillohen dhe të përparojnë në të ardhmen. IA mund të ndihmojë në zgjidhjen e problemeve kreative dhe në krijimin e zhanreve të reja të krijimit të përmbajtjes.

Inteligjenca Artificiale po bëhet gjithnjë e më efektive në zëvendësimin e një numri fushash të ndryshme, duke përfshirë dizajnin dhe kreativitetin. Kjo është një zhvillim i papritur e surprizues për shumë njerëz, sepse ata prisnin që AI të ishte i limituar në fusha si kontabilistat dhe trajtuesit e të dhënave, dhe se krijimtaria dhe dizajni do të mbeteshin në dorë të njeriut. Për shembull, IA po përdoret për të krijuar modele të dizajneve të ndërtesave, mobiljeve dhe produkteve të tjera të inxhinjerike. AI, sipas meje, parashikoj të ndryshojë përgjithmonë mënyrën e jetës tonë brënda 6 viteve në vijim. Përfitimet pritet të jenë shumë të pakta për shtresën e varfër të shoqërisë.

Inteligjenca Artificiale mund të ketë efekte negative edhe në zhvillimin e brezit të ri të fëmijëve, përfshirë:

Pasiguria e të dhënave personale: Fëmijët janë të rrezikuar nga mbledhja dhe përdorimi i informacioneve personale të tyre nëpërmjet pajisjeve dhe aplikacioneve që përdorin IA.

Probleme të personalitetit: Fëmijët që rriten në një botë me AI mund të ndjehen të pasigurtë në njohuritë dhe kapacitetet e tyre, duke pasur një besim të ulët në veten e tyre.

Përçarje në marrëdhëniet njerëzore: Fëmijët që rriten me përdorimin e tepruar të AI mund të jenë të ndikuar në mënyra negative në marrëdhëniet njerëzore, duke humbur aftësinë për të komunikuar dhe lidhur me njerëzit në mënyra tradicionale.

Paaftësia për të menduar kritikisht: Fëmijët që rriten me AI mund të kenë çfarë do lloj nevoje apo kërkesë të zgjidhur brenda 30 sekondave pa patur nevojë të ulet të studiojë vetë. Kjo gjë sjell ndryshim katërdimensional në sistemin e edukimit.

It is important to limit the use of AI in children's lives and advise parents on safe and healthy ways to use technology in their care.