BREAKING NEWS

The earth does not find peace / Albania wakes up from the tremors of the earthquake, here was the epicenter and how far

The earth does not find peace / Albania wakes up from the tremors of the
x
BREAKING NEWS

Berisha and his children with files in SPAK, the former prime minister, alarmed by the danger of investigations, denies the rumors and sends a message to prosecutors

Berisha and his children with files in SPAK, the former prime minister, alarmed
x
BREAKING NEWS

Bujar Çela: After Berisha, Meta will also be declared "non grata", their future is prison, time to give an account for the affairs where they are involved

Bujar Çela: After Berisha, Meta will also be declared "non
x
BREAKING NEWS

SPAK launches investigation for over 120 officials involved in scandals, waves of proceedings during 2021, corruption files are added in the hands of special forces

SPAK launches investigation for over 120 officials involved in scandals, waves
x
BREAKING NEWS

Izet Haxhia: I did not ambush Azem Hajdari, before he was killed he had a meeting with Sali Berisha

Izet Haxhia: I did not ambush Azem Hajdari, before he was killed he had a
x
BREAKING NEWS

Unexpected / Fifi makes the drastic decision, the residents do not restrain themselves, they burst into tears

Unexpected / Fifi makes the drastic decision, the residents do not restrain
x
BREAKING NEWS

Vaccination certificate suddenly expires

Vaccination certificate suddenly expires
x
BREAKING NEWS

The powerful storm will hit our country, learn how the weather will change tonight and what is expected to happen tomorrow (Follow everything LIVE)

The powerful storm will hit our country, learn how the weather will change
x

Opinion / Editorial

Do Albanian writers need the "Lumo Skëndo" award and who was Mit`hat Frashëri?

Do Albanian writers need the "Lumo Skëndo" award and who was

A few days ago, apparently on the anniversary of Mit`hat Frashëri's death on October 3, the National Book and Reading Center promoted the "Lumo Skëndo" award, given over the years by the National Library of Albania. from 2006 with interruptions. According to the Director of the National Center for Books and Reading, “the return of this award aims to turn it into a judging institution for the best journalistic, essay or historical work of a year. We want to restore the judicial institutions, which are very important for the quality of the Albanian book. ”However, an important question arises: Why this award? And why this award should be made in honor of a paradoxical Albanian individual, who has played some contradictory and negative roles in the history of Albania: Mit`hat Bej Frashëri (Lumo Skëndo- as a writer) was born in Ioannina on March 25, 1880 and died of a heart attack Lexington Hotel on Lexington Avenue in New York on October 3, 1949, as he was also the chairman of the Reaction Committee “Albania Free ”, after the war. But who was Mit`hat Frashëri to deserve to be remembered through his anti-Albanian work to appreciate the Lumo Skëndo award, the writers in Albania? - Is not this character well sentenced to death for national treason by the post-World War II court as a collaborationist? -Or because Mit`hat Frashëri was the son of Abdyl Frashëri and since he was the son of a great patriot, he must be honored? -Or because he was the President of the National Front who collaborated with the Nazi-fascists? Or because Mit`hat Frashëri appointed as deputy. The leader of the Congress of Manastir in 1908 insisted that the Albanians write in Ottoman letters and only the intervention of Parashqevi Qiriazi convinced him to support the Latin version and for this reason, but also for other reasons, Çajupi made the satirical work "Thessaloniki Club". ? Or is it done to ignore the Albanian renaissance who fought for the independence of Albania? It is known that the socialist government reburied the remains of Mit`hat Frashëri in November 2018 in the martyrs' cemetery in Tirana. Apparently, the "Lumo Skëndo" award given years ago by the National Library would be returned as an award by the National Center for Books and Reading, but I think it will be a worthy award for the spies, traitors, scoundrels of the nation , than to appreciate writers, poets and writers.

"Shut up, take our bey! Plastic heads

more our bey! To have left the mind, more our bey!

You are long-suffering, more our bey!

You are Turkish, more our bey!

You are a young Turk, more our bey!

Under the Club

The Albanians told us how Turkey should behave in order to be saved

from today's danger and live forever.

Why didn't you say a word about Albania?

Why? Or did you have nothing to say?

Or to be afraid of the young Turks, who sent you

mut-e-sarif ndê Seres, to shaç kaurët? Pse s'tu tha

tongue in mouth? ...

Do not tell us again that you are Albanians, no

crack our heads with lies, that we have understood that

what is in your heart! You work for Turkey and not for

Albania. Fanaticism has blinded them "

 

Faktet se ka bashkëpunuar si kolaboracionist me nazi-fashistët janë të vërtetuara në dokumentin e dt. 15 mars 1943, që u quajt dhe “protokoll nderi” i nënshkruar nga Ali bej Këlcyra, Nuredin Vlora si përfaqësues të Ballit Kombëtar dhe Renco Dalmaco, Komandant i ushtrisë italiane, ku shkruhet:

1-Ne sigurojmë, duke marrë çdo përgjegjësi, shkëlqesinë Dalmaco, komandant epror i fuqive të armatosura të Shqipërisë se asnjë lëvizje kryengritëse me karakter të përgjithshëm nuk do të ngjajë në Shqipërinë Jugore.

 2-Ne japim fjalën tonë të nderit se do të përdorim gjithë ndikimin tonë për të ndaluar... sulmet dhe pas sabotimit që mund të kryheshin eventualisht nga elementët armiq.

 3-Ne e ndjejmë veten të detyruar të zhvillojmë propagandën e duhur për të ndaluar dezertimet e reja të ushtarakëve, për të inkurajuar rekrutime të reja në ushtri dhe për të siguruar që dezertorët të kthehen sa më shpejt në repartet operative.

 (AQSH, "Protokoll nderi" Dalmaco Këlcyra, Fondi 1056, dosja 3, fleta 20, 15 mars 1943). Mit`hat Frashëri ka qenë dënuar me vdekje nga gjykata e pasluftes si kolaboracionist (https://sot.com.al/.../qemal-cicollari-nxjerr-faktet...). Mendoj se ky veprim mbetet një sakrilegj, një nga sakrilegjet e qeverive ndër vite të Shqipërisë, për të nderuar dhe për të patur në një vend dhe institucione, dëshmorë dhe tradhtarë, heronj dhe spiunë, engjëj dhe demonë, së bashku të nderuar me çmime njëlloj, të varrosur dhe të kujtuar nga engjëjt dhe demonët e gjallë të kohës së sotme në tokën martire të Shqipërisë… Prandaj Nëna Shqipëri nuk gjen qetësi dhe nuk ecën dot me hap të sigurtë njëlloj si vendet e tjera, në momentin që duhet të nderojë heronjtë që dhanë jetën për të, do ti duhet të ulë sytë që të mos shohë tradhtarët dhe spiunët që u nderuakan idem në Shqipëri.