BREAKING NEWS

Four minor children are transported to the Durrës hospital, the police reveal the first details of the serious event

Four minor children are transported to the Durrës hospital, the police
x
BREAKING NEWS

Robert Pope reveals the big blunder that Yuri Kim made at America's Independence Day: It's embarrassing

Robert Pope reveals the big blunder that Yuri Kim made at America's
x
BREAKING NEWS

"Today a big dream came true", Kreshnik Spahiu gives the big news: Thank you God

"Today a big dream came true", Kreshnik Spahiu gives the big news:
x
BREAKING NEWS

Following the high numbers in the country, the Ministry of Health reveals how many infections and loss of life have been recorded in the last 24 hours from COVID

Following the high numbers in the country, the Ministry of Health reveals how
x
BREAKING NEWS

The "invasion" of Albania by the African heat, the weather takes a big turn next week, here's what is expected to happen

The "invasion" of Albania by the African heat, the weather takes a big
x
BREAKING NEWS

Will the Meta-Berisha reunion happen? Journalist Robert Pope makes a strong statement about the two politicians

Will the Meta-Berisha reunion happen? Journalist Robert Pope makes a strong
x
BREAKING NEWS

Scorching temperatures won't last long, weather takes an unexpected turn, here's what awaits us next week

Scorching temperatures won't last long, weather takes an unexpected turn,
x
BREAKING NEWS

"Don't touch us...", Putin's ally threatens the West with revenge: You will get the answer in just a second!

"Don't touch us...", Putin's ally threatens the West with
x

Opinion / Editorial

May 8, 2022, 77 years since Victory Day over Fascism!

May 8, 2022, 77 years since Victory Day over Fascism!

With dozens of culminating events as well as thousands of patriots of mind, rifle and pen have been deservedly engraved in the memory of the glory of our national history. For May 8, Albania joins the 29 countries of the North Atlantic Alliance (NATO) and some partner countries, such as. Ukraine, etc., in celebration of this event.

What does this date symbolize and what are the values ??and messages of this glorious event? 77 years ago, on May 8, 1945, the act of capitulation to Nazi barbarism was signed in Berlin. Despite designations such as Victory Day, or European Victory Day, “one thing will forever remain common: May 8 is the day of liberation, it is the day of the coronation of resistance, it is the day of the price of freedom and common sacrifices, it is the day of liberation and triumph over one of the most criminal machines in the history of mankind ”.

It was on May 8, 1945, that US President Harry S. Truman sent a message to Coalition leaders Winston Churchill, Stalin, General De Gaulle, sharing his impressions of this joint coalition victory. In particular, on May 8, the Supreme Commander and Brilliant General, later President of the United States, Dwight D. Eisenhower, asked to convey by name to every fighter of every country of the anti-fascist coalition the most cordial congratulations, honors and gratitude. deeper, for the sacrifices, courage, and invaluable contribution to the kneeling of the Nazi beast.

I also find it impressive, and I am paraphrasing, what President Truman closed his historic message: “What awaits us, peace building, is no less important, it is no less difficult, but We will build it. peace by understanding and working together, as we achieved this historic victory ”!

Therefore May 8, this date, commemorates the end of an inhuman war, which spread across the planet. A calvary of indescribable suffering and sacrifice is honored, a hell that lasted 5 years, that affected 80% of the globe's population and took the lives of 40-60 million innocent children, men and women from all over the world.

It would be a great sin to cover the oblivion of tens of millions of martyrs, among them about 320,000 who were barbarically massacred in the infamous Mathausen camp.

Why should Albania also celebrate this date and this heroic event? Without any hesitation, I appreciate a "very shocking finding", that on this day of honor Albania joins the coalition of winners to bow before the memory of hundreds of millions of men and women who gave their lives and made supernatural sacrifices for them save humanity from Nazi genocide. This date is also a well-deserved memory and respect for great men and statesmen, such as Churchill, Eisenhower, Zhukov, De Gaulle, etc., who with vision, dedication and responsibility led the fight and signed this historic victory of the coalition.

Pa dyshim, është detyrim shtetëror, por edhe fisnikëri njëherësh, të përulemi me mirënjohje ndaj të gjithë atyre që dhanë jetën, të kujtojmë dhe nderojmë emër për emër luftëtarët e kombit tonë, që u bashkuan kundër hordhisë fashiste pa dallim feje, krahine dhe bindjeje politike, që u ndeshen si të barabartë dhe e mposhtën një ushtri 100-ra herë më të madhe në numër, armatime, fuqi luftarake dhe organizim.

Po ashtu, është fakt gjerësisht i njohur, dhe kështu një vlerë e veçantë, fakti që Shqipëria jonë e vogël iu bashkua këtij koalicioni të madh fitimtaresh, sfidash dhe vlerash të përbashkëta. Prandaj, ne duhet të ndihemi dyfish krenarë, pasi siç e ka përshkruar Henry Kissinger në librin e tij “Diplomacy”, Shqipëria ishte një ndër të vetmet vende që u vetë çlirua pa prezencën e Ushtrisë së Kuqe, ose aleatëve perëndimorë.

Jo pa qëllim po sjell në vëmendje të publikut qëndrimin e një atdhetari të përkushtuar, dhe shtetari (ish-Kryeministër) mendjehapur si Mehdi Bej Frashëri, i cili më 7 prill, në Radio Tirana i bërë thirrje popullit shqiptar që “të ngrihej me armë kundër pushtimit fashist” dhe mbresëlënëse mesazhet drejtuar Benito Musolinit: “Nga hiri i shpirtit të Gjergj Kastriot Skënderbeut, Ne ju bëjmë thirrje te pranojeni pavarësinë e Shqipërisë z. Mussolini, përndryshe, armata juaj fashiste do të kalojë jo vetëm mbi kufomat e burrave dhe grave të këtij vendi”.

Por a nuk do të ishte shumë e padrejte të harrojmë, të mos përulemi me të njëjtin mirënjohje dhe respekt edhe para dhjetëra-mijëra luftëtareve dhe familjeve të tyre që dhanë gjithçka për çlirimin e vendit, por u vranë, u burgosën dhe u persekutuan barbarisht nga regjimi komunist që u instalua mbas çlirimit nga nazifashistët ?

Prandaj, 8 Maji, kjo ngjarje e madhe do duhet të na shërbejë jo për të na ndarë sipas interesave politike të ditës, por si “ilaç për të mjekuar plagët e kohezionit dhe solidaritetit ndërqytetar”, mbi të gjitha, si urë e fortë bashkimi rreth kombit tonë dhe si fanar për të na ndriçuar në udhëtimin drejt perspektivës europiane të Shqipërisë.

Për ta përmbyllur, po citoj mësimin e historisë se: “Nëse arrijmë, e keqja përsëritet edhe më mizorisht”.Neonazistët e rinj të Rusisë, po kërcënojnë jo vetëm integritetin e Ukrainës, po sfidojnë vlerat themelore, rendin global dhe stabilitetin demokratik të shoqërisë, si dhe po shkel mbi sakrificat, rolin dhe vlerat e popullit Rus në fitoren e luftës së II-të botërore.

Prandaj 8 Maji përmban edhe një mesazh i fortë për çdo vend të NATO-s, rrjedhimisht edhe për vendin tonë, jo vetëm të mbështesim me deklarata Ukrainën, NATO-n, SHBA-ve, në këtë betejë “për jetë a vdekje” me të keqen e përbashkët,  por të marrin përgjegjësitë, të ndajnë barrën, për të përmirësuar rrënjësisht sistemin, institucionet dhe kapacitetet e sigurisë në përballjen NeoNazistët e rinj dhe sundimtarët e marrosur që po kërcënojnë më shumë se kurrë që nga Lufta e Dytë Botërore, rendin globalvlerat euroatlantike, stabilitetin demokratik te shoqërisë dhe interesat jetike të qytetareve, të secilit prej vendeve dhe në mbarë hapësirën tonë euroatlantike.

Therefore, May 8 deserves to be celebrated as a glorious date, but it is also an event with eternal messages: "for freedom, peace, democracy, stability and fundamental values, every day requires vigilance, every day requires commitment, responsibility and sacrifice"!