BREAKING NEWS

Serious/ A citizen is found dead in a hotel, the first details emerge

Serious/ A citizen is found dead in a hotel, the first details emerge
x
BREAKING NEWS

"Should we expect the bag of lek on the back?" The journalist discloses details about Ahmetaj's accusations: He may also follow the escape route like Adriatik Llalla

"Should we expect the bag of lek on the back?" The journalist
x
BREAKING NEWS

"The Belgrade-Pristina agreement?!"/ Rama reacts, asks for clarifications from the UN: Serious mistake or slip? Provide clarification immediately

"The Belgrade-Pristina agreement?!"/ Rama reacts, asks for
x
BREAKING NEWS

The lawyer explains what is happening behind the doors of SPAK for the arrest of Arben Ahmetaj

The lawyer explains what is happening behind the doors of SPAK for the arrest of
x
BREAKING NEWS

The accusations against Arben Ahmetaj, Kreshnik Spahiu reveals the behind the scenes: He risks 10 years behind bars, here is where he differs from Saimir Tahir

The accusations against Arben Ahmetaj, Kreshnik Spahiu reveals the behind the
x
BREAKING NEWS

"Keep your friend close, the enemy even closer"/ What is Artan Hoxha warning? Here is a coded message from Skopje

"Keep your friend close, the enemy even closer"/ What is Artan Hoxha
x
BREAKING NEWS

Kreshnik Spahiu breaks the 'bombshell' statement and reveals the scheme being used: Arben Ahmetaj will be arrested when Rama is in this country, not by chance...

Kreshnik Spahiu breaks the 'bombshell' statement and reveals the
x
BREAKING NEWS

Is Ahmetaj destroying the evidence? Spahiu sheds light on the behind-the-scenes and reveals the scenario: The charges can be reduced to...

Is Ahmetaj destroying the evidence? Spahiu sheds light on the behind-the-scenes
x

Lifestyle

Considered extremely rare, this is the most expensive book in history

Considered extremely rare, this is the most expensive book in history

It is a poorly printed book full of errors. But the Book of Psalms of the Bay was the first book produced in the USA and is therefore expected to set a record for sales value.

Aidan Lewis, BBC

The first book printed in what later became the United States of America is expected to set a world record when it is auctioned on Tuesday, November 26. The Book of Psalms of the Gulf is valued not only as an extremely rare object, but also as a symbol of national identity.

A few years after the "Great Migration" of the Puritans in 1630 from England to Massachusetts Bay, the colonists undertook an ambitious project, the writing of their own book of psalms.

They did have psalm books, but being reformers who embraced congregational singing, they required a translation of the Book of Psalms from Hebrew scripts so that they would be closer to the original and written in verse.

A printing press – probably obtained secretly to avoid English licensing laws – arrived from London in 1938, along with 240 paper trays. Although the man who raised the funds for this venture, the priest Jose Glover, died on the trip, his widow settled in Cambridge, Massachusetts, where she established a printing press.

In 1940, the printing press produced about 1,700 copies of the 300-page book The Complete Book of Psalms Faithfully Translated into English.

The simple volume was immediately put into use by congregations throughout the colony. Although the text was reprinted more than 50 times over the next century, the first edition books were destroyed within a few decades.

“Ai është një libër që nuk u krijua për të qenë luksoz, i shkëlqyer apo i shtrenjtë, por si një libër me përmbajtje të rëndësishme”, thotë Derik Dreher, drejtor i një biblioteke në Filadelfia dhe një nga të paktat institucione që ka një kopje në zotërim.

“Por për shkak se kongregacioni për të cilën u prodhua ky libër e përdori atë praktikisht deri në shkatërrim, shumë pak kopje kanë mbijetuar. Ne kemi shumë raporte që shkojnë deri në shekullin e 19, që tregojnë se sa shumë ishin të interesuar njerëzit të blinin një libër të Psalmeve të Gjirit.”

Sot njihet ekzistenca e vetëm 11 kopjeve dhe Kisha Historike e Vjetër e Jugut të Bostonit po shet një nga dy kopjet e veta në një ankand të Sotheby. Kjo është hera e parë që një libër i tillë ka mbërritur në treg që nga viti 1947 dhe mund të jetë edhe hera e fundit.

Kisha e Vjetër e Jugut thotë se nuk ka plane për të shitur kopjen e vet finale, ndërsa nëntë kopjet e tjera vlerësohen shumë nga koleksione të mëdha apo biblioteka.

Sotheby ka vendosur si vlerësim për shitjen 15-30 milionë dollarë, gjë që mund të kapërcejë me lehtësi çmimin më të lartë të fituar për një libër të shtypur, atë të librit Zogjtë e Amerikës nga Xhon Xhejms (John James) Audubon. Ekspertët vërejnë se kopja e fundit e Librit të Psalmeve, shitur më 1947-n për 151 mijë dollarë, ishte gjithashtu një rekord. Ky është një libër që ka arritur majat, pavarësisht për kritikat e hershme të cilësisë së librit.

Botuesi dhe shkrimtari Isaiah Thomas vërejti 200 vjet më parë se ai libër “ka plot gabime tipografike” dhe “nuk ka elementet e një pune të bërë mirë”.

Boja dhe lloji i germës janë shumë të dobëta, ndërsa libri është plot me gabime. Në faqet në të majtë shkruhet “psalm”, ndërsa në të djathtën “psalme”. Ekspertët mendojnë se libri për nga cilësia e shtypjes është më poshtë se sa mediokër dhe se Bibla e Gutenbergut, e botuar dy shekuj më herët dhe që është jo aq e rrallë, është shumë më e bukur.

Edhe cilësia e përkthimit të psalmeve ka marrë kritika. Sipas kritikëve, përkthimi ishte më shumë besnik ndaj koshiencës sesa ndaj elegancës, origjinalitetit më shumë sesa të qenët poetik. Por disa besojnë se në fakt, prania e këtij libri në koloninë e gjirit flet në vetvete për praninë e të arsimuarve në koloni.

Për më tepër, ajo që vlerësohet nga ky libër nuk është cilësia e botimit, por konteksti historik. Si libri i parë i botuar në kolonitë britanike të Amerikës, ai mund të shikohet si pikë reference për mbërritjen e qytetërimit perëndimor në atë që më vonë u bënë Shtetet e Bashkuara.

Nga viti 1700, Bostoni e pati kapërcyer Oksfordin dhe Kembrixhin si qendra e dytë më prodhimtare e librave në anglisht pas Londrës. Megjithëse puritanët e gjirit të Masaçusetsit nuk qenë separatistë apo demokratë, fryma e tyre prej pionieri dhe përpjekja për liri mund të shihet si rrënjë e pavarësisë së SHBA-së më 1776-n dhe si identitet për një komb të ri.

“Ishte një akt pavarësie në vetvete vajtja në Masaçusets dhe themelimi i shoqërisë me versionin e vet të kristianizmit dhe mendoj se mund të bësh një vijë goxha të drejtpërdrejtë nga ky libër deri te ngjarjet e vitit 1776”, thotë Dejvit Reden, organizatori i ankandit.

“Në të shkuarën, ai shihej thjesht si libri i parë i shtypur në Amerikë, por nuk vlerësohej shumë për përmbajtjen. Tani unë mendoj se edhe përmbajtja do të shihet si shumë e rëndësishme.”

Rëndësia historike e librit të Psalmeve të Gjirit ndihet intensivisht në Kishën e Vjetët të Jugut në Boston, ku babai themeltar, Benjamin Frenklin (Franklin) u pagëzua dhe ku u kryen takimet e Festës së Çajit të Bostonit, grupi i parë kryengritës i Amerikës.

Kjo bëri që vendimi për të shitur një kopje të ishte shumë i vështirë, por udhëheqësit e kishës thanë se ishte e nevojshme për të paguar kostot operative dhe kongregacioni me shumicë dërrmuese i mbështeti ata në një votim.

“Çështja është se ne nuk jemi një muze”, thotë Tom Grant, një nga drejtuesit e kishës. “Ne jemi një mision me drejtësi shoqërore dhe për t’i shërbyer popullit të Zotit. Dhe mbajtja e një thesari nuk sjell përparim për misionin e Kishës.”

Çfarë është një psalm?

Një këngë apo poemë e shenjtë. Ka 150 të tilla në skriptin hebraik Libri i Psalmeve.

Libra dhe dorëshkrime të shtrenjta

Codex Leicester: Libri i lidhur i shkruar me dorë nga Leonardo da Vinçi në fillim të shekullit të 16 u shit për 30.8 milionë dollarë më 1994-n.

RothschildBook of Hours: A handwritten and illustrated prayer book from the early 16th century sold in 1999 for $14.3 million.

Manja Karta: A widely distributed but handwritten and unbound 13th century, sold for $21.3 million in 2003.