BREAKING NEWS

Dumani lists the officials who have been investigated by SPAK, from the former prime minister, ministers, deputies and mayors and reveals the investigation of the Albanian entrepreneur who tried to create access to the international mafia in our countr...

Dumani lists the officials who have been investigated by SPAK, from the former
x
BREAKING NEWS

Here's what's happening with the investigations of the "heavyweights" of politics, Altin Dumani gives the details about Berisha, Rama and Veliaj, talks about police officers in the service of crime and threats to special prosecutors, with the help of S...

Here's what's happening with the investigations of the
x
BREAKING NEWS

Myslim Murrizi is shocked, ministers and socialist MPs have been caught in the interceptions of "EncroChat" and "Sky", Edi Rama is ready to throw them in the "mouth" of SPAK to avoid being overthrown from power, here is the former head of SHISH Visho A...

Myslim Murrizi is shocked, ministers and socialist MPs have been caught in the
x
BREAKING NEWS

KLP, who will replace Alfred Balla after the KPA "bomb", here is the name of the contender who has the majority of votes in the Council

KLP, who will replace Alfred Balla after the KPA "bomb", here is the
x
BREAKING NEWS

A fight breaks out in the "Foltores" faction, Argita Malltez's ambition to be catapulted to the head of the party puts "fire" inside Ritzemelimi, the right wing of Sali Berisha comes out against the daughter of the former prime minister

A fight breaks out in the "Foltores" faction, Argita Malltez's
x
BREAKING NEWS

Saliu's loyalist in danger, SPAK officially launches a property investigation for Flamur Noka, the file is revealed, here are the assets with staggering values ??which he cannot justify with his income

Saliu's loyalist in danger, SPAK officially launches a property
x
BREAKING NEWS

Here is the "hurricane" of Great Britain for Albanian politics, in the "black list" together with Berisha, "non-women" and other politicians on the left and right, London warns of a bitter end for DP with Saliu at the head in the 2025 elections

Here is the "hurricane" of Great Britain for Albanian politics, in the
x
BREAKING NEWS

The Americans eliminate from circulation the man who voted in the KLP against Altin Duman as head of SPAK, Alfred Balla is excluded from the system for 15 years, here are the behind the scenes

The Americans eliminate from circulation the man who voted in the KLP against
x

Kultura

"Trunks and Trees" in paintings by Abaz Hado, an exhibition of the sensation of nature accompanied by a performance with artificial intelligence installations

"Trunks and Trees" in paintings by Abaz Hado, an exhibition of the

"Trunks and Trees" comes in paintings by Abaz Hado. The exhibition at the FAB gallery presents the latest works in painting, which have been realized by the well-known artist. With an activity in the field of visual art, where he has been presented from time to time with various exhibitions for the public, this time the painter Abaz Hado "Great Master" brings his personal exhibition "Trunks and Trees" to the gallery FAB near the University of Arts in Tirana. "Trunks and Trees" in paintings by Abaz Hado is an exhibition of the sensation of nature accompanied by a performance with artificial intelligence installations. This time the painter did not take nature as a whole, but the trees, because he sees them as characters, where he is impressed by the change in their color structures, how rich the whole tree is with their variety or how useful they are for us. The "Trunks and Trees" exhibition is related to the beginning, when the painter Hado started designing a series of works on the relationship each of us has with the world as a universal whole. Painter Hado says that nature has been and is an object and reference for every visual artist, but according to him this relationship exists from primitive periods to modern times, which shows the inseparable connection of man with this space that has been left to us. To live. "We have exerted our influence on it to change, transform and adapt it to our conditions and needs according to civilizations. It is a report that puts us in front of demands and needs, to adapt it as a space, often with serious mistakes, violating with our arrogance, an important part of it. Faced with the demand for civilization, industrial and technological development, which humanity has needed for its survival and continuity. But we have often fatally exceeded our needs, misusing these wonderfully created assets of the universe. If we are today, in this whirlwind of events, which in different corners of the universe, the reproductive system itself and the ability of humanity, to ensure the heritage of the universe, as a continuation for the future of humanity, has been put into emergency," says the painter.

 Trees treated as if they were characters with feelings and souls

Kjo tokë është një mrekulli hyjnore shprehet piktori Hado, që na është dhënë bujarisht mijëra e mijëra vjet, ku njerëzimi lindi, u zhvillua dhe bëri historinë e tij. Kjo është një rregullsi vijon piktori, që nuk mund të ndërpritet përmes dhunës, brutalitetit, kjo kështu do vazhdojë. Këtë përqasje ai e vendosi detyrimisht si fillesë mbi ciklin e punimeve të “Trunks and Trees”, ku kërkoi në thelb të saj raportin e tij njerëzor, me atë pjesë të natyrës që ka shoqëruar zhvillimet, qytetërimet dhe jetët tona. Në veprat në pikturë të piktorit Abaz Hado nuk ka personazhe primare, por vetëm pyll, trungje, pemë të ndryshme, që nuk janë domosdoshmërisht realitet syvëzhgues, por diku si mbi realitete virtuale, herë si perceptime konceptuale vizuale. “Unë kam një pasion prej vitesh, që lëviz në këmbë, jam marrë me sport në rininë time të hershme, kam vrapuar në kodrat e liqenit bashkë me Pitin qenin tim besnik. Pikërisht këtej, kanë ardhur inspirimet e para, që më tej gjatë procesit, nuk mbeten më si realitet si tillë. Referencat janë pjesë e raportit që vendosa me këto objekte, duke i parë jo si modele metafizikë, por ju riktheva anemizmit primitiv, kur të parët e njerëzimit në fazën fillestare, besonin se druri dhe objekte të ngurta vëllimore kanë shpirt”, tregon piktori i njohur. Çdo trung i një peme të thyer, pemët me trupin dhe degëzimet e tyre, por dhe pyje masive piktori i ka trajtuar si të ishin personazhe me ndjesi e shpirt. “Kur nisnin të merrnin formë, më dukej sikur në brendi lëvrinin ndjesi, kode, simbole, që gjenin jehonën në ato gropat e çuditshme, që krijohen në trupin e tyre, si shenjë jetëgjatësie dhe durimi stoik, ndaj çdo lëndimi apo vuajtje. Kjo dukshëm shfaqet në lëkurën e ashpër, apo në ato degë që lidhen aq çuditshëm me njëra- tjetrën. Kështu u formatua dhe erdhi kjo ekspozitë, që fillimisht mund ta perceptoja përmes fletëve si një seri grafike, ku do isha më i sigurt, sepse është habitati im”, shpjegon piktori, që shton se kjo ekspozitë është konceptuar në dimensionin e vet ku më shumë ka të bëjë me muzikalitetin, harmoninë dhe ekuilibrat kromatik, që ndodhen dhe arrihen vetëm prej magjisë së ngjyrës. Gjithsesi në “Trunks and Trees” në galerinë FAB nuk mungojnë dhe nëntë vizatime grafike të autorit, si një përqasje me konceptin e ekspozitës.  

 "Trunks and Trees" in paintings by Abaz Hado, an exhibition of the

Një performancë me instalacione të IA

"Trunks and Trees" in the FAB gallery is a complete search for tools, on a system of works created from a formation of approximate motifs, where inspiration, creation (work) that is placed in front of the public, precisely at the last stage of contact with the public eye, are combined , where together with Artificial Intelligence applications, will show us where it is intended to go through the unrestrained power of this technology, where art can become more influential. Painter Abaz Hado says that the realization of the works in painting did not take long, but he says that he had to systematize the concept of how far he will take this report. "Our whole problem is a relationship we have with nature and how we should give this nature in today's time. When I say today, what we offer to the public in the most modern way. The exhibition contains one of today's most current elements, which I believe is used for the first time in an artistic performance in an exhibition, where the artwork is interwoven with the instillation, using artificial intelligence, where a curator has dealt with this piece. We have turned the paintings into artificial intelligence to create another, more modern relationship with what is created as a work of art and with what artificial intelligence can recreate", says the painter Abaz Hado. The exhibition that opened on Tuesday evening will remain at the FAB gallery until April 22.

"Trunks and Trees" in paintings by Abaz Hado, an exhibition of the

Activity in the field of art

Dr. Abaz Hado "Great Master" is a painter, graphic artist, researcher and art manager, appreciated for his activity in the field of visual art. Abaz Hado graduated from the artistic school "Jordan Misja" in Tirana. He then studied at the Academy of Fine Arts in Tirana and graduated in 1983. Two years later, in 1985, he completed his postgraduate studies as a researcher and art critic. In the field of visual arts, Abaz Hado exercises a wide range of activities. His works are in the collection of the National Art Gallery in Tirana and in many private collections in Italy, Japan, Austria, USA, Norway, Germany, Greece, England. He has participated in many international exhibitions and biennials in several countries of the world and in Albania.

"Trunks and Trees" in paintings by Abaz Hado, an exhibition of the