BREAKING NEWS

Four minor children are transported to the Durrës hospital, the police reveal the first details of the serious event

Four minor children are transported to the Durrës hospital, the police
x
BREAKING NEWS

Robert Pope reveals the big blunder that Yuri Kim made at America's Independence Day: It's embarrassing

Robert Pope reveals the big blunder that Yuri Kim made at America's
x
BREAKING NEWS

"Today a big dream came true", Kreshnik Spahiu gives the big news: Thank you God

"Today a big dream came true", Kreshnik Spahiu gives the big news:
x
BREAKING NEWS

Following the high numbers in the country, the Ministry of Health reveals how many infections and loss of life have been recorded in the last 24 hours from COVID

Following the high numbers in the country, the Ministry of Health reveals how
x
BREAKING NEWS

The "invasion" of Albania by the African heat, the weather takes a big turn next week, here's what is expected to happen

The "invasion" of Albania by the African heat, the weather takes a big
x
BREAKING NEWS

Will the Meta-Berisha reunion happen? Journalist Robert Pope makes a strong statement about the two politicians

Will the Meta-Berisha reunion happen? Journalist Robert Pope makes a strong
x
BREAKING NEWS

Scorching temperatures won't last long, weather takes an unexpected turn, here's what awaits us next week

Scorching temperatures won't last long, weather takes an unexpected turn,
x
BREAKING NEWS

"Don't touch us...", Putin's ally threatens the West with revenge: You will get the answer in just a second!

"Don't touch us...", Putin's ally threatens the West with
x

Kultura

Sokol Marsi: "Eurovision" is not the case where it is performed according to the personal taste of the artist, "Secret" with elements that exceed the limits of aesthetic and normal action on stage

Sokol Marsi: "Eurovision" is not the case where it is performed

"Eurovision" is a song festival, which must be understood first is the song and the performance is in its help and not the opposite, says the famous composer Sokol Marsi. According to him, "Eurovision" is not the case where it is performed according to the personal taste of the artist. Regarding the representation of our country, the composer says that the performance of the song "Secret" was out of control. In the interview for the newspaper "SOT", the composer Sokol Marsi makes an analysis of the situation and how things can be solved in the future. The composer says that the structure of the ART festival needs to be revised. According to him, another module should be found, to separate the festival competition from the representative song for "Eurovision". Composer Sokol Marsi says that we are a small country and we do not have Sanremo budgets,

 

 - "Eurovision" is an important artistic event, which is paid much attention in Europe and beyond. This year Albania was introduced to Ronela Hayati with the song "Secret". It has been a performance that has sparked a lot of discussion. How did you see the presentation of Albania this year?

First of all I want to thank you for the question. I would like to analyze it professionally avoiding social media discussions or public trials. Your question is given in a fair lecture: How did you see the presentation of Albania this year, so it is a presentation at the national level, and referring to this fact the question is rightly raised ... was our performance representative? I think this year was a troubled performance. I am not talking about my personal taste, as I think there is also an audience that likes the song and should be respected, but this performance in my opinion was out of control! It felt like it had not been carefully cured, it was too naive to look professional, and what is most important in my opinion it had elements that transcended the boundaries of aesthetic and normal action on stage. There were very provocative moves or gestures, which are not normal for a festival scene. Ronela is a talented and very energetic artist and she has shown this for a long time in her model of doing performance, but I think that this time in terms of the level of representation she should have been helped or advised by a group of people not to pass in the extremities. I do not know if there was an artistic board that saw and approved all this performance? !!! It is necessary this group that consists of music producer, director, costume designer, etc., because this is how it works everywhere and these same people have professional responsibility for the progress and everything related to the performance of our song in "Eurovision". In no way can all this work be left to the personal desire or taste of the singer. The artist has a duty to sing, others have a duty to serve professionally. The singers change every year, and the bill remains with the organizer. This year from what I have seen not to be mistaken there has not been such a group with artists. "Eurovision" is a song festival that must be understood first is the song and the performance is to help it, not the other way around.

-Kritikat kanë qenë, por për ju një këngë nga Festivali i Këngës në RTSH çfarë duhet të përcjellë në skenën e “Eurovision”?

Të përcjellë krijimin më të mirë të vitit në krijimtarinë muzikore të dalë nga një festival kënge! Kaq e thjeshtë është. “Eurovision” nuk ka limite në drejtim të krijimtarisë, në stile apo në performanca, rëndësi ka që krijimi të jetë i bazuar mbi një melodi të bukur, një fabul interesante, një interpretim dinjitoz dhe një arranxhim të mirë. Këto janë elemente që nëse ngjizen mirë brenda një krijimi, sigurisht që ai krijim do të jetë i duhuri. Dhe shembuj të tillë përfaqësimi kemi pasur plot edhe në “Eurovision”. Pastaj nëse do flasim për shijet apo pëlqimet ato janë pa fund. Kënga e këtij viti më shumë përfaqësonte shije personale. Nuk është ky rasti, ku kënga apo perfomanca bëhet për qejfin tënd

 

-Ju keni qenë prej disa vitesh drejtor artistik në Festivalin e Këngës në RTSH. Të organizosh një festival të tillë, çfarë duhet synuar?

Festivali është një organizim gjigand, që duam apo s'duam vetëm RTSH arrin ta përballojë. Do angazhim të madh, do staf të madh, do buxhet, do njerëz shumë, do teknikë të specializuar sepse luhet i gjithi live, etj, ndaj edhe është unik në llojin e tij. Është shumë kollaj kur e shikon nga jashtë ta gjykosh festivalin, por është shumë e vështirë ta ndërtosh mirë nga brenda. Në cilësinë edhe të njërit prej drejtuesve për disa vite mendoj se gjithmonë festivali ka pasur dhe do të ketë problematika të ndryshme, por e rëndësishme është që vit pas viti ato të korrigjohen dhe mos të përsëriten me. Festival perfekt nuk ka, as Sanremo nga i cili është frymëzuar festivali ynë kur është krijuar, nuk është perfekt, edhe atje ka probleme, debate, diskutime, pakënaqësi artistësh, etj, por në fund të fundit Sanremo është Sanremo thonë italianët. Dhe me të drejtë pasi ata nuk mendojnë që të kthejnë politikat e Sanremos nga “Eurovisioni”, por të përfaqësohen me më të mirën e Sanremos në “Eurovision”. Kemi parasysh këtu që në “Eurovision” kanë kënduar nga Sanremo nga Modugno e Cotugno deri tek klasikët Il Volo apo Hip Hop-isti Mahmood. Çfarë performance apo baleti kishin Il Volo, që dolën të dytët në “Eurovision”? Po Ermal Meta apo Mahmood çfarë kishin të jashtëzakonshme në këtë drejtim? Kishin këngën! Kishin fabul, muzikë dhe interpretim, dhe u vlerësuan maksimalisht. E mora Sanremon si shembull sepse në Europë vetëm dy festivale janë tradicionale dhe janë 100 për qind live, Sanremo dhe Festivali i Këngës në Shqipëri. Ne jemi vend i vogël dhe nuk kemi buxhetet e Sanremos, por e sigurt është se kemi krijues dhe interpret të mrekullueshëm që i ka zili edhe bota, dhe festivali duhet të mbështetet pikërisht aty për të evidentuar talentet tanë, por njëkohësisht edhe krijimtarinë tonë. Në festivalin e 58 u pranuan këngë edhe nga kompozitorë të huaj, që për mendimin tim ishte  gabim që u korrigjua. Në fund të fundit festivali mbahet nga buxheti i shqiptarëve dhe duhet t’ju shërbejë atyre, duhet të inkurajojë talentet dhe artistët vendas. Sa për dijeni Shqipëria edhe rezultatet më të mira në “Eurovision” i ka pasur kur ka kënduar shqip. Pra nuk ka nevojë të kalojmë kufijtë e normales për të bërë ekzebicion apo skupe që në fund të dukemi interesantë apo avangardist dhe të na vlerësojnë. Nuk duhet ta kthejmë festivalin në qëllim në vetvete të “Eurovisionit”, por të eksportojmë në “Eurovision” produktin artistik më të mirë! Në natën finale të “Eurovisionit” kishte këngë me melodi dhe mesazhe të forta emocionale. Kishte shumë këngëtarë të rinj, që vinin nga talent show The Voice nëpër Europë si asnjëherë më parë, dhe ky model tregon shumë edhe për ne. Tregon për hapësirat dhe vlerësimin që ju japin shtetet e tjera talenteve dhe zërave të mrekullueshëm, si psh Azerbajxhan, Anglia, Belgjika, Polonia, Greqia etj.

-Çfarë ndodh nga zhvillimi i festivalit të këngës në RTSH deri te përfaqësimi në “Eurovision”. A ka një grup pune, që merret me mbarëvajtjen e këngës për në “Eurovision”?

Të jem i sinqertë vitet e fundit kam menduar se “Eurovisioni” ja ka komplikuar shumë punët festivalit, dhe këtë e them me bindje. Po e dëmton deri aty sa po i humbet identitetin festivalit. Ka arritur në pikën që festivalit i afrohen artistë thjeshtë dhe vetëm se kanë synim “Eurovision”, dhe më pas as duan t’ia dinë se ekziston më një i tillë. Sigurisht që këta artistë kanë marketing të fortë dhe shumë mirë që vendosin të jenë pjesëmarrës në festival se i japin një dimension tjetër festivalit, i cili duhet të lëvizi me kohën, duhet të jetë në tregun muzikor, duhet të jetë pjesë e diskutimeve të faqeve online, etj, por në anën tjetër jo të humbasë qëllimin, pa filluar festivali fillojnë thashethemet dhe aludimet se e fiton ky ose ajo, është i blerë, është i shitur, etj, legjenda urbane të cilat nuk kanë asnjë lidhje organike me festivalin si produkt. Ndaj mendoj se struktura e festivalit duhet riparë, duhet gjetur një modul tjetër që të ndahet konkurrimi i festivalit nga kënga përfaqësuese për në “Eurovision”. Festivali ka si objektiv krijimtarinë, quhet Festivali i Këngës që për fat sivjet festoi 60- vjetorin, kurse “Eurovision” ka dimensione të tjera në drejtim të perfomancave, show-t etj, dhe duhet të jetë konkretizim i projektit të festivalit. Ashtu siç bordi miraton festivalin si projekt, ashtu edhe duhet ti paraqitet për diskutim e gjithë perfomanca që mendohet të realizohet në “Eurovision”. Të jeni të sigurt se nëse ndodh kështu, shumë gjëra do rregullohen dhe përfaqësimi ynë nuk do mbetet në shijet personale të artistit apo menaxherit të tij. Në të gjithë vendet që marrin pjesë në “Eurovision” artisti performues është kontraktual kurse producenti (RTSH) është ai që dikton gjithçka. Nuk e di nëse në këtë vit ka pasur një grup pune për të mbikëqyrur procesin e mbarëvajtjes së këngës deri në fund. Për sa i përket përfaqësimit dinjitoz kjo nuk ka ndonjë formulë të gatshme, mjafton që të jetë përzgjedhur një artist i mirë, i cili përfaqësohet me një perfomancë të bukur në çdo komponent. Shqipëria edhe ka hyrë edhe nuk ka hyrë në finale dhe kjo nuk mund të quhet fitore apo dështim në çdo rast, por perfomanca dinjitoze dhe mbresëlënëse e çdo artisti ka shumë rëndësi dhe vlerë.

-Sa kanë përgjegjësi komisionet përzgjedhëse të këngëve, që në skenë publiku të shohë këngë të bukura?

Komisionet përzgjedhëse gjithmonë filtrojnë prurjet e çdo viti në festival, dhe sigurisht që kanë një peshë dhe përgjegjësi të madhe. Komisionet përzgjedhëse, grupi artistik, organizatorët sigurisht që duhet të jenë përgjegjës deri në fund të festivalit dhe përfaqësimit në “Eurovision”.  Në raste kur këngët kanë sukses apo shfaqen me problematika të caktuara në “Eurovision” nuk është dinjitoze, pikë së pari është edhe sukses ose jo i drejtimit artistik. Gjithçka fillon aty.

 -Një këngë e bukur çfarë duhet të përmbajë?

Nëse do të kishte recetë, do ta bënte kushdo një këngë të bukur por kjo punë nuk ka receta. Kënga është ndjesi, është proces emocional, është shpirtërore, ndaj mjafton të ketë këto për të qenë një këngë e bukur.

Intervistoi: Julia Vrapi