BREAKING NEWS

Idajet Beqiri uncovers the sensational behind-the-scenes from Blinken's visit: Ilir Meta, Monika Kryemadhi, Flamur Noka, Genc Ruli and Ridvan Bode have been put on the US "blacklist", here's what the Americans are preparing

Idajet Beqiri uncovers the sensational behind-the-scenes from Blinken's
x
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela warns of "VIP" arrests: The opposition leaders are scared of SPAK, the Socialist Party is divided into factions, here is Rama's plan to 'block' the name of his replacement, I tell you what is happening inside the pink headquarters

Spartak Ngjela warns of "VIP" arrests: The opposition leaders are
x
BREAKING NEWS

In the former security files, 600 UDB agents in Shkodër, the infiltration of former spies in Sali Berisha's DP, the bases where they were trained and the secret orders they received from the fascist government in Belgrade, the researcher of former comm...

In the former security files, 600 UDB agents in Shkodër, the infiltration
x
BREAKING NEWS

"Terror" begins for Gülenists in Tirana, clashes and fights begin, believers try to drive the mufti of Tirana to the "Dine Hoxha" mosque, Bujar Spahiu is also in danger, threats to the life of the leader of the Muslim Community are disclosed

"Terror" begins for Gülenists in Tirana, clashes and fights
x
BREAKING NEWS

The former head of the Prosecutor's Office of Tirana Elisabeta Imeraj speaks openly, from the conviction of Sali Berisha, the imprisonment of Fredi Beleri, to the escape of Arben Ahmetaj and SPAK's investigations against Ilir Beqaj, this is what is exp...

The former head of the Prosecutor's Office of Tirana Elisabeta Imeraj
x
BREAKING NEWS

Muharrem Xhafa unravels the strong behind-the-scenes from February 20, 1991: Here is Ramiz Ali's plan to bring down the bust of Enver Hoxha, how they secretly released the bolts, Berisha's infiltration and the role of Hekuran Isai, most of the students...

Muharrem Xhafa unravels the strong behind-the-scenes from February 20, 1991:
x
BREAKING NEWS

The only man who filmed the footage of the bust of Enver Hoxha narrates the unsaid: Here's what happened on February 20, 1991, from Adil Çarçani's alarming phone call about the disappearance of the video, the role of Sali Berisha, Ramiz, Nexhmije, the ...

The only man who filmed the footage of the bust of Enver Hoxha narrates the
x
BREAKING NEWS

Arben Ahmetaj accused him of hiding behind Tirana's incinerator, the mayor Erion Veliaj reacts for the first time and shows how the truth is, calls his attacks slander and asks him to become a man and face justice

Arben Ahmetaj accused him of hiding behind Tirana's incinerator, the mayor
x

Kultura

Rudi Sata: The draft law of the Ministry of Culture on financial treatment raises many questions, contains skepticism and a lot of unprofessionalism  

Rudi Sata: The draft law of the Ministry of Culture on financial treatment

The draft law for the financial treatment of employees who have worked in public institutions of art and culture according to tenor Rudi Sata is called assistance. In the interview for "SOT" newspaper, tenor Rudi Sata says that he asks the Ministry of Culture to know who drafted this draft law. According to him, this draft law has already been distributed among art and culture institutions in the country, but raises the question of whether the ministry has done a detailed study, where it is clearly shown what is the percentage of artists who benefit from this financial treatment and financial bills for the state. For the tenor, this draft law is not "old age pension", but it is called assistance or if it can be called a type of supplementary pension. Tenor Rudi Sata says that this draft law should not be approved, because otherwise there will be social consequences for the artist and for the institutions in the country. While expressing remarks about this draft law, tenor Rudi Sata asks the Ministry of Culture to make the status of the artist, which also includes the "old age pension".  

- The Ministry of Culture has drawn up the draft law for the financial treatment of employees who have worked in public art and culture institutions, but which has provoked reactions. Why do you oppose it?

 This draft law, which has been given in the departments of art and culture institutions, mainly in the institutions of the central government that falls under the National Theater of Opera and Ballet, the National Circus, the National Theatre, etc., my question for the Ministry of Culture is: who drafted it? this bill and were there representatives from interest groups? So far there is no information. It was introduced to be treated in institutions and kept there. It has remained as a bill in the offices. The first thing that struck me is: How can a bill be drafted without the relation that is the basis? The relationship should have been attached. The moment you submit and distribute a draft law not accompanied by the relation, I ask the question: what was it that forced you to make such a draft law? What were the points that you considered necessary, that you should make a draft law?

- Why did you say that the way the draft law was drafted contains unprofessionalism?

Në projektligj thotë trajtim financiar të punonjësve që kanë punuar në institucionet publike të artit dhe kulturës. Neni 3 thotë “Përfituesit”, ku sipas këtij ligji janë punonjësit që kanë punuar në institucionet publike të artit dhe kulturës dhe kanë ushtuar profesioniste: a) balerinë, b) akrobat, c) valltar, d) këngëtar, solist/soprano, e) instrumentistët frymorë. Por është një mungesë seriozitet dhe shikoj një aprofesionalitet të atyre që e kanë hartuar këtë. Pika d) thotë: këngëtar, solist/ soprano. Pse e përkufizon soprano? Duhet të jetë termi këngëtar lirik, ku hyn bariton, bass, tenor, soprano dhe mezzosoprano. Në momentin që ti e bën soprano, pjesa tjetër përjashtohen? Neni 4 “Kushtet e përfitimit”, thuhet se e përfitojnë ata që mbushin 50 vjeç. Aktualisht në pension ne dalim 60 e ca vjeç, por me këtë projektligj thuhet se përfitojnë këtë trajtim financiar kur mbushin 50 vjeç. Pika b) thotë kur këta kanë jo më pak se 20 vjet performancë në skenë dhe pika c) kanë një periudhë sigurimi jo më pak se 25 vjet. Thuhet në këtë nen mbushin moshën 50 vjeç? Si edhe burrat dhe gratë? Pra dhe balerinë meshkuj dhe femra, dhe këngëtarë lirik meshkuj dhe femra 50 vjeç. Një lëmsh që nuk merret vesh, pasi ka gjëra që duhen specifikuar. Mbi 20 vjet performancë në skenë kanë mbi 70 përqind e shumës totale të artistëve që performojnë në opera,balet orkestër e ansambël. Në bazë të kësaj i bie që të dalë 70 për qind e trupës me përfitim. Kush mbetet atje? Zhduket memoria artistike. Ky term për trajtim financiar të punonjësve nuk hyn në sigurimet shoqërore. Sigurimet ligji 7703 i ka të përcaktuar kategoritë, janë pension pleqërie, pension invaliditeti. Kjo nuk hyn as në termin pension i integruar. Pse bënë këtë ligj? Kjo nuk është përfitim financiar për pensionet, por është asistencë.

Rudi Sata: The draft law of the Ministry of Culture on financial treatment

-Pse sipas jush nuk është përfitim financiar, por asistencë?

Këtë e tregon mirë neni 5 “Masat e përfitimit”. Pika 1 thotë: masa e trajtimit financiar për subjektet përfituese është e barabartë me 50 për qind të pagës neto për profesionet e përcaktuara në nenin 3, në momentin e plotësimit të kushteve të trajtimit financiar. Pra 50 për qind e pagës neto dhe kjo quhet asistencë dhe thotë deri sa të mbushësh moshën e pensionit. Pse të heqësh dikë nga puna ti japësh asistencë? Pse duhet me trajtim financiar që është asistencë dhe nuk e thonë? Unë nuk dua as këtë projektligj, as atë që thonë ligji i pensioneve. Unë dua statusin e artistit. Ky projektligj në bindjen time ngre shumë pikëpyetje, ka brenda shumë skepticizëm dhe shumë aprofesionalitet për nga mënyra se si është hartuar. Një nismë, e cila nuk gjendet në asnjë vend të BE-së! Le të lexojmë dhe analizojmë pak pikën 3, të nenit 8 "Financimi". Aty është e shkruar qartësisht se përfituesi (artisti) ka detyrim që brenda një viti kalendarik të angazhohet (pa pagesë) për një periudhë kohe 90 ditë pune. Në të kundërt neni 5 parashikon ulje të përfitimit financiar! Po në cilin vend të botës ndodh kjo praktikë? Pra nëqoftëse ky projektligj do ishte një lloj pensioni për artistin atëherë si mund ta detyrosh një pensionist të punojë për institucionin pa lekë? Ky është qartësisht asistencë dhe jo pension pleqërie. A ka bërë Ministria e Kulturës një studim të detajuar ku të na tregohet qartësisht se : a) Sa është përqindja e artistëve që përfitojnë këtë trajtim financiar? b) Sa është fatura financiare për shtetin? c) A ka një preventiv të saktë? Shumë dyshues dhe i paqartë është dhe neni 10 "Kërkesa për përfitim", ku sipas këtij neni duket sikur ky përfitim financiar vjen me "dëshirë" nga vetë artisti? Po kush është ai artist që do të përfitojë këtë lloj trajtimi financiar me këto kushte? Por edhe sikur të jetë me "dëshirë", a ka parashikuar kjo ministri se sa për qind e artistëve e duan këtë trajtim? Jam i bindur që do jetë as 0.001 për qind e tyre. Dhe për këtë përqindje kaq të vogël u dashka të bëhet një projektligj dhe të vihen në lëvizje gjithë institucionet e shtetit? Apeli im ndaj ministrisë është: Hiqni dorë nga këto lloj makinacionesh dhe bëni statusin e artistit në të cilin përfshihet edhe "pensioni i pleqërisë". Një pension dinjitoz me të gjitha kriteret dhe standardet siç e ka bota. Ky projektligj nuk është "pension pleqërie", por quhet asistencë ose nëqoftëse mund ta quaj një lloj pensioni suplementar! Uroj që ky projektligj mos të miratohet në parlament, sepse në të kundërt do ketë pasoja të mëdha sociale për artistin dhe për institucionet, sepse do zhduket memoria artistike institucionale dhe shpopullim i artistëve.

- A few days ago, the Minister of Culture said on social networks that the 2024 budget is expected to be 14 percent higher compared to 2023. According to her, the increase in the budget is greater in the salary item with +29 per percent compared to 2023, while investments 30 percent more. You express problems, but as part of the artistic community what can you tell us about it?

I am glad for this assessment that he has given to artistic groups and institutions. For the things that are good, I congratulate him for this willingness to increase salaries and the budget of the institutions.

Interviewed by: Julia Vrapi