BREAKING NEWS

Ilir Demalia explodes the "bomb", Sali Berisha will be released, here are the two people the former prime minister is using to close his dirty deals, how millions of euros are being thrown behind the scenes

Ilir Demalia explodes the "bomb", Sali Berisha will be released, here
x
BREAKING NEWS

Romeo Kara warns of strong developments: Here is the well-known politician who will be arrested by the SPAK, his connections with the characters of the world of crime that were sunk by the Special Prosecutor's Office and the details of how he cleaned u...

Romeo Kara warns of strong developments: Here is the well-known politician who
x
BREAKING NEWS

Full details from the SPAK mega-operation, how the mafia alliances were revealed, from Martinaj's pact with Ben Ndoka and Shullazi to kill Durim Bami, to Nikla's "strong" plans with Dukaj to eliminate the gambling boss and former - SP deputy, here is t...

Full details from the SPAK mega-operation, how the mafia alliances were
x
BREAKING NEWS

The scalding files of the French and Belgians will hit other high officials of the State Police, politicians and journalists, SPAK seizes the phone of a high official, here is the scandal in which he was involved

The scalding files of the French and Belgians will hit other high officials of
x
BREAKING NEWS

Politics, media and businesses are filled with spies of the former State Security, KGB and UDB, this is how "VIP" characters are being blackmailed and threatened with "black" files, Lulzim Basha reveals the latest behind the scenes

Politics, media and businesses are filled with spies of the former State
x
BREAKING NEWS

The head of the Thurje Initiative Endri Shabani speaks openly, from the Rama-Berisha bazaars against justice and Albanians, to the reasons why he decided to enter politics, the visions he has for the future of Albania and his plans to promote the count...

The head of the Thurje Initiative Endri Shabani speaks openly, from the
x
BREAKING NEWS

Albania is the base for clandestines, after Meloni and the British diplomat is looking for an offer like that of Shengjin for illegal immigrants going to Britain, here are the details of the visit

Albania is the base for clandestines, after Meloni and the British diplomat is
x
BREAKING NEWS

The government in panic after the call of Belinda Balluk and Engjëll Agac to SPAK, the 17 decisions that burden the positions of the General Secretary of the Prime Minister, their testimonies against Erion Veliaj, the majority in chaos

The government in panic after the call of Belinda Balluk and Engjëll Agac
x

Kultura

The "Albania" mosaic in the National Historical Museum is restored, almost 1 million euros for the project works financed by the European Union

The "Albania" mosaic in the National Historical Museum is restored,

The "Albania" mosaic at the National History Museum previously underwent a restoration process, a job that continued for months. A work that presented problems for years and was left without intervention, where from time to time the authors have expressed that it had to be saved. This restoration was made possible thanks to the "EU4Culture" program, financed by the European Union and implemented by UNOPS in cooperation with the Ministry of Culture, where the inauguration ceremony of the restored mosaic took place last night. The facade mosaic of the National Historical Museum was inaugurated in November 1981. The work was created by well-known artists of the time such as Vilson Kilica, Josif Droboniku, Agim Nebiu, Anastas Kostandini and Aleksandër Filipi. The "EU4Culture" program states on its social media page that it worked for 22 months with the mosaic restoration project. "The restorers divided the mosaic into segments and worked on each damaged segment in a workshop adapted to the museum, replacing, in the affected areas, the rusted irons and pieces with new ones. Over the course of 22 months, they carefully cleaned and varnished the entire surface of the mosaic. The total budget of the works reached almost one million euros (based on the current exchange rate)", says "EU4Culture". The creators of the mosaic assisted the EU4Culture team in ordering and purchasing the tesserae from the factory based in Venice, Italy, which originally produced them 40 years ago. According to "EU4Culture" this was no easy task, as the experts had to consider a number of complexities, such as finding minerals, the influence of external temperatures, external humidity levels, thermal fluctuations in production days and nights and many other factors. "Unfortunately, some of the minerals used to make the original tesserae were no longer available, and chemists and technologists had to do more to identify and create materials that exactly matched the original color tones," the materials said.

Creation of the workshop

Në nëntor të vitit 2019, Shqipëria u godit nga tërmeti, ku efektet e tij shkaktuan dëme të mëdha në 11 bashki, duke përfshirë objekte të shumta të trashëgimisë kulturore, midis tyre edhe mozaikun. Në maj të vitit 2021, “EU4Culture” shprehet se krijoi atelienë, që do t’i shërbente procesit të restaurimit duke formuar një ekip ekspertësh multidisiplinor të përbërë nga inxhinierë, teknologë, specialistë të konservimit, restaurator dhe artistë që punuan për mozaikun në vitet 1980. “Pas diskutimeve të shumta dhe në konsultim me disa nga autorët, ekipi përcaktoi qasjen më të përshtatshme për restaurimin me fokus ruajtjen e elementeve origjinalë, duke marrë në konsideratë teknikat dhe materialet origjinale të përdorura si dhe zhvillimet moderne të teknologjisë në konservim dhe restaurim”, thuhet për punën. “EU4Culture” bën me dije se ekipi u përball me sfidën e madhe të ruajtjes së sipërfaqes së mozaikut prej 565 m2, një hapësirë më e madhe se përmasat e një fushe basketbolli. “Për ta arritur këtë, konservatorëve iu desh të dokumentonin me kujdes mozaikun gur pas guri me dorë, duke përdorur një rrjetë plastike dhe letër kalku. Kjo përfshinte analizimin dhe regjistrimin e 123 toneve të ndryshme të ngjyrave dhe qindra mijëra gurëve individualë (tesserae) në një shkallë 1:1”, shprehet “EU4Culture”. Gjatë riparimit, sipas “EU4Culture” u zbulua se shtresat e çatisë të shtuara përgjatë viteve ishin pesë herë më të trasha se sa ishte parashikuar gjatë fazës së projektimit. Si pasojë, u hoqën më shumë se 437 tonë mbeturina dhe çatia u hidroizolua e u nivelua për të shmangur kontaktin e mozaikut me ujin e shiut. Mozaiku “Shqipëria” është më i madhi i këtij lloji në Shqipëri.