BREAKING NEWS

New details from the event in Përmet/Vacations turn into tragedy, the 24-year-old killed his mother 4 days after they returned to Albania

New details from the event in Përmet/Vacations turn into tragedy, the
x
BREAKING NEWS

The accident in Rrëshen, the number of injured is 7, among them 3 children

The accident in Rrëshen, the number of injured is 7, among them 3 children
x
BREAKING NEWS

Shocking in Përmet, the 24-year-old kills his mother

Shocking in Përmet, the 24-year-old kills his mother
x
BREAKING NEWS

Fatal accident/ Two cars collide, the police issue an official statement

Fatal accident/ Two cars collide, the police issue an official statement
x
BREAKING NEWS

Berisha reacts after Rama's statement about Kurti: He asks for mercy from the West for the McGonigal affair

Berisha reacts after Rama's statement about Kurti: He asks for mercy from
x
BREAKING NEWS

It happens again in Bulqiza! Residents were poisoned by drinking water pollution, the police responded

It happens again in Bulqiza! Residents were poisoned by drinking water
x
BREAKING NEWS

The DP Parliamentary Group shares the strong call for SPAK and demands the resignation of the well-known minister

The DP Parliamentary Group shares the strong call for SPAK and demands the
x
BREAKING NEWS

Artan Hoxha warns of the sensational arrest: Hold your breath, people, the prime minister himself will tell us

Artan Hoxha warns of the sensational arrest: Hold your breath, people, the prime
x

Kultura

Paintings and sculptures by 66 authors are exhibited at "PranverArt", exhibition in the 14th edition with about 100 works

Paintings and sculptures by 66 authors are exhibited at "PranverArt",

Works in painting and sculpture are this year in the "SpringArt" exhibition. The exhibition in the 14th edition was opened in the lobby of the National Historical Museum and brings together 66 authors, painters and sculptors who present their newest works. This year, the exhibition brings together well-known names of visual art in the country, but young artists are also part of it. Out of 66 authors this year, 10 of them are sculptors. Even this year, as in the previous editions, there is no lack of authors who have been at the beginning of this exhibition, which comes with the title "Spring Art". The well-known sculptor Maksim Bushi says that the public will see a good exhibition in the lobby of the museum. "The main axis of this exhibition are the authors who were at the foundation, but we enriched it from time to time with new names. There is participation and young people are interested. As a theme, it is known that it is free as always and the message prevails, the thought through the different compositions they have. There are compositions, landscapes, other themes of freedom, still nature. Usually in this exhibition it is a characteristic thing that this year they are more figurative, they are closer to the realistic part and there are very few abstracts. This is a characteristic of this exhibition. I think it is a better exhibition than last year. The artists thought when they worked, they dedicated themselves more and its level is felt", says Bushi. All participating authors are presented with one or two papers. Sculptor Maksim Bushi, who is co-organizer with painter Lazar Taçi, says that in this exhibition it is a condition that all authors present new works. "In this exhibition there are about 100 works of different techniques", he says. Maksim Bushi shows that it is a serious exhibition with many authors. "We also have Albanian painters who live abroad, such as from Italy, Greece, but we also have painters from Kosovo, and an Albanian author comes from Lyon, France," he says.

Working with the exhibition

Ekspozita “PranverArt” është bërë pjesë e jetës artistike në Tiranë prej vitesh. Por skulptori Maksim Bushi thotë se dhe këtë vit vështirësitë për hapjen e saj nuk munguan. “Ka qenë e vështirë për ta mbajtur këtë ekspozitë ndër vite. Nuk është përmirësuar asgjë në drejtim të sponsorizimit të saj. Edhe këtë vit ne kërkuam financim në bashki, por nuk na financuan. Ne dhe këtë vit e organizojmë me forcat tona. Jemi grupimi më i madh i autorëve, mirë është që bashkia ta ketë këtë në aktivitetin e saj. Ne kemi problem kryesor ambientin.  Salla e ekspozitave në muze tani është zënë nga GKA me fondin e saj”, thotë ai. Si skulptor Maskim Bushi prezantohet në këtë ekspozitë me një punim mjaft interesant, që quhet “Intervista”. “Puna ime quhet “Intervista”, ku është ai i forti, ka elementë dhe të policit. Shkopi i policit dhe në majë të tij mikrofoni. Gjithnjë në ciklin e humorit që kam unë të hiperbolës, të ironisë. Ky ishte shqetësimi. Unë jam artist i angazhuar, jo politikisht partiak, por artist i angazhuar shoqëror me shqetësimet, për përsosjen e shoqërisë drejt një shoqërie sa më europiane dhe moderne”, thotë skulptori i njohur Maksim Bushi. Ekspozita do të jetë hapur deri më datë 28 maj në mbrëmje në muze