BREAKING NEWS

The new structure of the Reestablishment is revealed, here are the drastic changes that will take place from the vice presidents to the appointments of supporters who are in the position of members of the Presidency

The new structure of the Reestablishment is revealed, here are the drastic
x
BREAKING NEWS

Kreshnik Spahiu: I show you the orders that Rama and Zelensky received from NATO, the summit for Ukraine was not an advertisement for the prime minister, here is the American plan that is being woven in complete secrecy for Albania

Kreshnik Spahiu: I show you the orders that Rama and Zelensky received from
x
BREAKING NEWS

Daut Gumeni reveals the reason why Ilir Meta abandoned the Re-establishment protest and confesses the unsaid of February 20, 1991: Here are the tricks of Sali Berisha, the bust of Enver Hoxha was prepared by the dictatorship to overthrow him

Daut Gumeni reveals the reason why Ilir Meta abandoned the Re-establishment
x
BREAKING NEWS

SPAK interrogates Damian Gjiknur for 7 hours, in the scanner his assets, travels, houses and suspicions about hidden bank accounts in Malta, here are the affairs that could sink the deputy, from the abuses in the Tirana-Elbasan road project, to the fil...

SPAK interrogates Damian Gjiknur for 7 hours, in the scanner his assets,
x
BREAKING NEWS

Ilir Meta seals the "divorce" with Sali Berisha after isolation at home, "comes down" to the field and seeks to take the head of the opposition

Ilir Meta seals the "divorce" with Sali Berisha after isolation at
x
BREAKING NEWS

Here are the secret bargains between Rama, Berisha, Meta and Gazment Bardhi, their mafia codes to threaten each other, the connections with the oligarchs, the behind the scenes allegations of wiping the servers on "January 21" and the details of the bi...

Here are the secret bargains between Rama, Berisha, Meta and Gazment Bardhi,
x
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela: Here is the 'Achilles' heel' in justice that can save Sali Berisha from 'house arrest' and the only case when his mandate as a deputy can be burned, why the former prime minister can give him peace if the file is investigated of 'Januar...

Spartak Ngjela: Here is the 'Achilles' heel' in justice that can
x
BREAKING NEWS

Idajet Beqiri: Here are all of Berisha's attempts to cover up the crime of January 21, 2011, the scheme to bill the murders to the opposition, the fabrication of close-up wounds and the reward that was given to the guards, we are ready to take to SPAK ...

Idajet Beqiri: Here are all of Berisha's attempts to cover up the crime of
x

Kultura

Nikolin Gurakuqi: It is not easy to write an opera, the Ministry of Culture needs more stimulation for Albanian composers

Nikolin Gurakuqi: It is not easy to write an opera, the Ministry of Culture

The opera "Rusallka" was put on the Albanian stage on November 27, 1953, the date that also marks the founding of the National Theater of Opera and Ballet. The director of the opera Nikolin Gurakuqi talks about the importance of this institution in the artistic life of the country, but also the support that is most needed today for Albanian authors. In the interview for the "SOT" newspaper, Nikolin Gurakuqi tells how the failure to stage foreign works for several years before '90 affected the professional development of the existing and creative troupe. While talking about the activity of TKOB and the works before '90, the director Gurakuqi says that we also have Albanian works with historical themes and interesting music that can be revived today on stage. Director Nikolin Gurakuqi has been awarded the "Naim Frashëri i Artë" and "Grand Master" orders, but he says that the first work as a director he staged in his career was "Pearl Fishermen", to continue with many other works.

-On November 27, 1953, the opera "Rusallka" by the Russian composer A. Dargomyzhsky was performed for the first time on the Albanian stage. According to the documents of the time, this moment served as a cornerstone from which the creation of the National Theater of Opera and Ballet took place, and very soon Albanian opera was also staged. On this 70th anniversary of the institution, what can you tell us?

The establishment of the Albanian National Opera was the result of several other institutions before the first opera came to our stage. It came as a result of the formation of the state choir, where my father became a member of the choir at the age of 17, winning the admission competition, then it became the State Philharmonic, where its first title holder was Foto Stamo and my father joined the State Philharmonic both as a tenor and as a chorister, but also as a presenter of its concerts at home and abroad. The conductor of the Philharmonic was the pioneer of Albanian conducting, Mustafa Krantja. Of course, this entire artistic troupe also had a ballet troupe directed by Panajot Kanaçi, and there was also a group of individual soloists who had graduated from schools in the west. They measured forces with the first opera "Rusallka" by Alexander Dargomyzhsky. All the performers were Albanian, while the director was Russian. The first Albanian opera was staged by a Russian director, but for several years several operas were staged this way, because we had no staff in this field. The conductor was Albanian, the director Russian. The establishment of the Albanian Opera dates back to the staging of the opera "Rusallka" and was a success for its time. I have also seen beautifully staged filmed parts. Of course, this opera was followed by other works, but mainly from the Russian repertoire. At that time we had friendship with Russia and of course they were the ones who determined the content of the repertoire that would be staged. Later, our Opera was opened for the Albanian as well as the Italian opera product.

- There was a period before '90 when foreign works were not staged, in your opinion, how did this affect TKOB?

 Trupa e Operës, solistët, dirigjentët, regjisorë, skenografë, këta erdhën të gjithë nga shkolla. Shumica e tyre erdhën nga shkolla nivel i lartë dhe bënë shfaqje të mira. Por pas vitit 1966 kur u inaugurua Pallati i Kulturës u dhanë shenjat e një kontrolli më të madh mbi produksionin artistik dhe deri sa erdhi koha, që u dha urdhër të ndalohej repertori i huaj. Ajo ka vazhduar 6-7 vjet, pastaj u lejuan me pikatore 2 opera, si “La Bohem” apo “Berberi i Seviljes”, por përsëri u rimbyll. Kjo ka qenë periudha kur kjo mbyllje erdhi si rezultat duke justifikuar sepse do të zhvillohej opera kombëtare. Atëherë arritën ti quajnë këto vepra borgjeze, sepse kjo kohë duhet parë në okelion e politikës ndërkombëtare. Ne u prishëm me Rusinë dhe u lidhëm me Kinën. Në atë kohë Kina kishte revolucionin kulturor, ku shfaqjet e tyre ishin me kazma dhe lopata, me flamuj në skenë, etj, pra arti revolucionar. Nën ndikimin e revolucionit kulturor kinez dhe këtu u hoq repertori i huaj, por kjo e frenoi zhvillimin profesional të trupës ekzistuese dhe krijuese. Sigurisht në një anë i bëri mirë sepse u krijuan vepra shqiptare, janë tipike të realizmit socialit, por kanë muzikë të mirë. Unë si regjisor kam vënë vepra kombëtare në skenë, por nuk janë të gjitha para ‘90 që janë vepra politike që kanë trajtuar njeriun e ditës, ndërtimin e socializmit. Ne kemi dhe vepra që janë me temë historike, mund të rivihen në skenë dhe kanë muzikë interesante. Në përgjithësi të gjitha veprat tona kombëtare kanë muzikë të bukur, por tematika është ajo që i lëkund. Unë kam vënë veprën “Borana” të Avni Mulës. Por veprat që kanë qenë propagandistike të asaj kohe nuk bashkëjetojnë dot me kulturën demokratike, sepse ato janë propaganda e sistemit.

-U shënua më parë 70-vjetori i TKOB, por si i kujtoni fillimet tuaja si regjisor në këtë teatër?

Unë në fillim kam qenë asistent i Pirro Manit në dy opera dhe jam marrë me regji që në 1988, ndërsa përgatitjet teorike me babanë tim kanë filluar që në 1985. Pra nuk erdhi kot ’90-ta në aktivitetin tim me regjinë. Unë isha emëruar në opera në 1978 dhe menjëherë fillova duke interpretuar role dhe sigurisht që e shikoja procedurën e vënies së veprave në skenë. Operën “Peshkatarët e perlave” që u vu në skenë në 1990 mua ma ngarkoi drejtoria e asaj kohe. Vepra pati një sukses dhe kështu filloi rruga ime regjisoriale.  

 -Herë pas here autorë dhe artistë të ndryshëm shprehen se për veprat e reja kombëtare duhet më shumë vëmendje nga institucionet. Si regjisor, çfarë mund të thoni?

Nikolin Gurakuqi është miku i kompozitorëve dhe kam qenë gjithmonë. Veprat i shkruajnë kompozitorët dhe libretistët, por muzika nga kompozitorët. Opera është një vepër muzikore letrare. Unë e kam treguar që kam vënë vepra shqiptare në skenë, si “Borana” të Avni Mulës, “Dhoma” e Ermir Dergjinit produksion modern shqiptar. Jam mbështetës i disa libreteve që janë në qarkullim të kompozitorëve modern shqiptarë. Jam mbështetës i tyre që veprat të vihen në skenë. Jam mbështetës dhe i veprave të kompozitorëve, që i qëndrojnë kësaj kohe. Ti çojnë veprat në drejtorinë e operës dhe besoj do ti aprovojë. Por ana financiare ka qenë problem për krijimtarinë. Siç ka konkurse për vepra letrare që organizohen me mbështetje nga Ministria e Kulturës ashtu duhet të jenë dhe konkurse për prodhim skenik baleti dhe opera. Nuk është e kollajshme të shkruash opera. Duhet më shumë stimulim për autorët shqiptarë, duhet stimuluar produksioni kompozicional operistik shqiptar nga institucionet. Para pak kohësh në TKOB u ndanë çmimet e një konkursi për kompozitorët e rinj, por kështu fillon në fillim niset nga veprat e vogla dhe pastaj do vijë te veprat e mëdha. Njerëz që krijojnë në Shqipëri janë pak dhe duhen mbështetur.

-Ju po punoni për operën “Goca  e Kaçanikut”. Si regjisor, çfarë mund të na thoni mbi punën tuaj për këtë vepër shkruar nga Rauf Dhomi që do të jetë premierë në Kosovë?

Vepra “Goca e Kaçanikut” u vu në skenën e TKOB në Tiranë në vitin 1979. Unë jam zëdhënës i teatrit muzikor shqiptar, jam i hapur të vë vepra shqiptare në skenë por të mira. “Goca e Kaçanikut” do të vijë në skenë me një gjuhë bashkëkohore jo folklorike. Drejtori i operës së Kosovës Meriton Ferizi më ofroi vënien në skenë të kësaj vepre edhe si njohës i saj, sepse unë e njoh atë vepër. Tani presim datën që do jetë në skenë.

-Një aktivitet prej vitesh në opera si regjisor, çfarë ka qenë e rëndësishme për ju në punën tuaj?

Opera si gjini ka pasur realizimet e veta, por ka pasur dhe disa sëmundje të karakterit profesional muzikor skenik. Gjithë synimi i punës sime ka qenë që të kuroj sëmundjet e operës, për të thyer statizmin, për të rritur nivelin e lojës skenike, për të futur koncepte moderne në teatër. Mendoj që këto me numrin e madh të produksioneve skenike janë realizuar. Është një mision i kryer.

-Ju keni shkruar deri tani  6 libra me poezi, libri juaj i shtatë është një botim mbi regjinë dhe aktrimin e kënduar në artin muzikor. Çfarë mund të na thoni më shumë mbi atë që përcillet përmes tij?

Luigj Gurakuqi and Nikolin Gurakuqi's book "On directing and singing acting in musical art" is the fruit of 60 years of experience of two generations, mine in opera and mine in opera. It is all our experience in musical theater, and referring to the international experiences of great theaters and great world directors. Science book and deals with everything. It deals with the specificity of musical theater. If in the theater you speak, in the opera you sing, and there is a big difference between speaking. The book contains the work of the singer-actor of the opera from the vocals to the realization of the role. What is the role and importance of singing acting in the musical theater, it talks about the singer's work with the managers of the show, with the conductor, the director, himself, the pianist; talks about the individual work of the singer, etc. For stage attention, for working with the conductor, directorial platform, rehearsal plan, stage space, etc. What is most important is the director's work with the actor-singer in the musical theater, with the scenographer, the costume designer, the conductor of the choir, with the conductor of the show and up to his professional culture in the development of contemporary arts, in relation to mise-en-scène, etc. to come to the last chapter which is some advice for new directors.

The activity that started in 1979 in Opera

Director Nikolin Gurakuqi started his activity at TKOB in 1979, first as a chorister and then as a soloist, where he performed a number of different roles. Some of his roles are: Gjergj Arianiti from the opera "Skënderbeu"; Il Marchese, opera "La Traviata"; the opera commander "Borana"; Don Bartolo opera "Il barbiere di Siviglia"; Collin opera "La Boheme" etc. He has performed roles abroad as well: in France and Italy. After specializing in France, he dedicated himself entirely to directing. He is the author of many works staged at TKOB, the University of Arts, several other cities such as Durrës, Shkodra and outside Albania such as: operas, operettas, spectacles, among which we can mention; "Tosca"; "Il signor Bruschino"; "Madame Butterfly"; "Cossi fan' tutte" "Il barbiere di Siviglia"; "Il Trittico"; "La serva padrona"; "Il maestro di cappella"; "Falstaff"; "Aida"; "Orfeo and Euridice"; "Manon Lescaut"; "Othello"; "Traviata", "Carmen" in Greece; "Rigoletto" in Italy complete other works. He has realized the scenography of many opera performances and has collaborated with many prominent Albanian and foreign artists. He is the author of several books of poetry.

Interviewed by: Julia Vrapi