BREAKING NEWS

How Meta-Kryemadhi became millionaires during 30 years in politics, here are the untold stories of the couple who married in power and divorced in opposition, from the luxurious villa with 11 toilets, the palm trees that were brought by helicopter, the...

How Meta-Kryemadhi became millionaires during 30 years in politics, here are the
x
BREAKING NEWS

SPAK issues 19 arrest warrants for Tirana's incinerator, the list includes high-ranking officials, politicians, media leaders and their families, the details of the big operation are disclosed

SPAK issues 19 arrest warrants for Tirana's incinerator, the list includes
x
BREAKING NEWS

Does the UDB agency connect Sali Berisha and Baton Haxhiu, this is how the former prime minister defended the analyst for the villa in Golem who is being investigated by SPAK and "swallowed" all the slanderous accusations that they have exchanged with ...

Does the UDB agency connect Sali Berisha and Baton Haxhiu, this is how the
x
BREAKING NEWS

Sali Berisha did not have a mandate according to the Constitution, the head of the DP makes way for Argita and prepares to crown his daughter on the throne with the July 12 protest, Gaz Bardhi ends up as a "squeezed lemon"

Sali Berisha did not have a mandate according to the Constitution, the head of
x
BREAKING NEWS

The incinerators' money guarantees Arben Ahmetaj's life on the run, here are the transfers of hundreds of thousands of euros by Albanian taxpayers to Swiss offshores, SPAK reveals that the businessman who is helping him in Lugano is accused of money la...

The incinerators' money guarantees Arben Ahmetaj's life on the run,
x
BREAKING NEWS

Belinda Balluku "mountain" with reports to SPAK, here are all the scandals in which the deputy prime minister is involved, from investigations into incinerators, corrupt tenders, contracts, privatizations and up to scandalous firms for giving public lands

Belinda Balluku "mountain" with reports to SPAK, here are all the
x
BREAKING NEWS

Strong developments within SPAK, the prosecutors extend the investigation deadlines for Arben Ahmetaj by 3 months and send summons to the oligarch who is accused of money laundering

Strong developments within SPAK, the prosecutors extend the investigation
x
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela reveals the "bombastic" behind-the-scenes: This is why the divorce of Ilir Meta and Monika Kryemadhi cannot save them from the shackles and the strong reason that DASH senior official Richard Nephew avoided meetings in Tirana with the 'R...

Spartak Ngjela reveals the "bombastic" behind-the-scenes: This is why
x

Kultura

Nikolin Ferketa: The Albanian audience needs to see on stage a reality that they experience every day and face in their daily lives

Nikolin Ferketa: The Albanian audience needs to see on stage a reality that they

In dramas and comedies, we have seen the actor Nikolin Ferketa in various roles on stage. The inspector in the play "Gjaja", Selsdoni in "Zhurma kvaldi scenes", Talthibi in "Hekuba" are just some of the roles we have seen him on stage, where his last play was "The Visit" directed by Davide Iodice. But with his interpretations, Nikolin Ferketa has also been part of the variety show, such as the one entitled "Gaz paç o moj Shkodër" of the Shkodra variety show. Nikolin Ferketa's artistic career began in childhood and today he has built a successful activity in the theater field. Nikolin Ferketa is a professional actor of the "Migjeni" theater in Shkodra, but he says that his father pushed him towards the path of art. The beginnings for the well-known actor Nikolin Ferketa were with a beautiful emotion and it shows that for him it was like a magical journey. Over the years, he built an artistic career, but in the interview for the "SOT" newspaper, Nikolin Ferketa says that every profession has its pros and cons, and the challenge for him as an actor is to face the audience. While talking about his beginnings with the path of art, actor Nikolin Ferketa also dwells on theater today and dramaturgy. Actor Ferketa says that dramaturgy is an artistic genre, which an artist shows his artistic values ??in all professional-artistic aspects. He says that what keeps an actor active is the positive ego that an artist must have.

- You are a professional actor of the theater "Migjeni" and with a successful career in the field of theater. How do you remember your beginnings, what pushed you towards the path of art?

My father pushed me towards the path of art. Since the age of 10, I started the beautiful path of art. The beginnings were with a beautiful emotion and for me it was a magical journey. It was a little difficult for me as a child, but with many emotions when facing the spectator. But over time these emotions began to become more controlled. For me, the theater scene was magical and remains so even today.

Nikolin Ferketa: The Albanian audience needs to see on stage a reality that they

- What has an actor like you faced to build an artistic career on the theater stage?

 Every profession has its pros and cons. The challenge for me is to face the spectator, as in the end they are the ones who put the "stamp". What keeps an actor active is the positive ego that an artist must have. I ask myself to move forward and grow artistically on stage and not only. This comes only from three things, passion for the stage, love for the profession and working hard to achieve the goals of being a successful actor or artist in order to win the hearts and applause of the audience.

-Ju keni mbaruar arsimin e mesëm për “Ekonomi Biznes” në shkollën teknologjike në Shkodër. Por më pas vazhduat studimet e larta në “Universitetin e Arteve” në Tiranë. Pse u shkëputët nga drejtimi për ekonominë dhe vijuat drejt artit?

Atë kohë dëshira dhe dashuria për teatrin vazhdonin të rriteshin. Pasioni ishte ai që më shtyu drejt rrugës për ta çuar më tej këtë pasion. Sot me realitetin e sotëm, do kisha zgjedhur ekonominë, pasi edhe jeta e përditshme ka marrë rrjedhën e biznesit dhe turizmit, pavarësisht se jeta artistike në Shqipëri ka rënë. Por megjithatë unë zgjedhjen time e kam bërë dhe do ta vazhdoj me shumë punë, e cila gërshetohet me pasionin për artin.

-Si aktor ju me aktivitetin tuaj jeni pjesëmarrës në role të ndryshme si në trupën e teatrit ashtu edhe në estradë. Ku janë për ju në këto vite jetë artistike ato momente që ju i veçoni, çfarë ju kanë falur si artist?

Dramaturgjia është një zhanër artistik profesional, i cili një aktor tregon vlerat e tij artistike në të gjitha aspektet profesionale - artistik. Një zhanër që unë e bëj me dashuri pasi të jep emocion në skenë si për aktorin ashtu edhe për spektatorin. Por Shkodra është ndryshe. Ajo është njohur gjithmonë për humorin që e karakterizon. Kam pasur fatin e mirë të luaj edhe me estradën e Shkodrës. Ku jam ndjerë shumë mirë në krahë të profesionistëve, por edhe të rinjve të talentuar të cilët së bashku kemi krijuar një frymë shumë të mirë grupi dhe kemi kaluar mjaft mirë me njëri - tjetrin. Të luash me estradën është ndryshe, mua më pëlqen më shumë, pasi për mua estrada është dashuri me shikim të parë.

- Disa muaj më parë ju jeni zgjedhur si kryetar i Sindikatës së Artistëve në teatrin “Migjeni” të Shkodrës. Çfarë roli ka kjo sindikatë dhe çfarë synoni të përmirësoni në aktivitetin artistik të artistëve, si kryetar i saj?

Si kryetar i sindikatës, dua të krijoj një frymë bashkëpunimi ndërinstitucional në mënyrë që të krijojmë kushtet më të mira për artistët, me të gjitha të drejtat që i karakterizon ata, dhe institucionet që kanë në dorë të përmirësojnë gjërat në të mirë të komunitetit artistik, por edhe në të mirë të qytetit.

Nikolin Ferketa: The Albanian audience needs to see on stage a reality that they

-Ju po vijoni aktivitetin tuaj artistik dhe keni spikatur me role të ndryshme. Por nëse flasim për artin në vendin tonë, për zhvillimin e teatrit shqiptar, çfarë mendoni se duhet bërë më shumë?

I think that today Albanian art lacks Albanian dramaturgy. As the market today is overflowing with foreign works, even though both the authors and the works they wrote are well known. I am not against this, but I think that the Albanian public needs to see on stage a reality that they experience every day and face in their daily life. There is a need for the Albanian artistic mentality and the sense of Albanian emotion. What is worth noting is the salary of the artists, of the majority. Who we need you pay more. I think that the salary increase does not increase the artistic level, as I personally do my work professionally and with love as much as I can. But the salary increase is an obligation, I think, since living has also become more expensive and prices have increased. This applies to those who are family members and have children, since keeping a family afloat involves sacrifice and expenses. It is not enough to get through the month with that salary, but what will we leave to our children? And I think the salary increase should be done as soon as possible.

- You have collaborated with different directors, both Albanian and foreign, while you are also part of the work "Opera for three pennies" that is expected to be next on the stage of the Shkodra theater by a foreign director. In your opinion, what do foreign directors bring to their work with theater in our country?

Yes, I am part of two projects that will be in the "Migheni" theater. Currently, we have started rehearsals with the work "Crime is mine", a French comedy directed by Driada Dervishi, and later we will continue another project "Opera for three grosh" directed by Kuniaki Ida. Working with foreign directors, we gain another experience which comes from a different culture and with different working methods. I think this is a good thing for an actor, as it creates an exchange of experiences between cultures, and the different work that these directors bring. So the Albanian theater has a theater another with a different spirit, a different style. But Albanian theater also needs these directors, but without leaving aside Albanian directors and Albanian works.

Interviewed by: Julia Vrapi