BREAKING NEWS

The new structure of the Reestablishment is revealed, here are the drastic changes that will take place from the vice presidents to the appointments of supporters who are in the position of members of the Presidency

The new structure of the Reestablishment is revealed, here are the drastic
x
BREAKING NEWS

Kreshnik Spahiu: I show you the orders that Rama and Zelensky received from NATO, the summit for Ukraine was not an advertisement for the prime minister, here is the American plan that is being woven in complete secrecy for Albania

Kreshnik Spahiu: I show you the orders that Rama and Zelensky received from
x
BREAKING NEWS

Daut Gumeni reveals the reason why Ilir Meta abandoned the Re-establishment protest and confesses the unsaid of February 20, 1991: Here are the tricks of Sali Berisha, the bust of Enver Hoxha was prepared by the dictatorship to overthrow him

Daut Gumeni reveals the reason why Ilir Meta abandoned the Re-establishment
x
BREAKING NEWS

SPAK interrogates Damian Gjiknur for 7 hours, in the scanner his assets, travels, houses and suspicions about hidden bank accounts in Malta, here are the affairs that could sink the deputy, from the abuses in the Tirana-Elbasan road project, to the fil...

SPAK interrogates Damian Gjiknur for 7 hours, in the scanner his assets,
x
BREAKING NEWS

Ilir Meta seals the "divorce" with Sali Berisha after isolation at home, "comes down" to the field and seeks to take the head of the opposition

Ilir Meta seals the "divorce" with Sali Berisha after isolation at
x
BREAKING NEWS

Here are the secret bargains between Rama, Berisha, Meta and Gazment Bardhi, their mafia codes to threaten each other, the connections with the oligarchs, the behind the scenes allegations of wiping the servers on "January 21" and the details of the bi...

Here are the secret bargains between Rama, Berisha, Meta and Gazment Bardhi,
x
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela: Here is the 'Achilles' heel' in justice that can save Sali Berisha from 'house arrest' and the only case when his mandate as a deputy can be burned, why the former prime minister can give him peace if the file is investigated of 'Januar...

Spartak Ngjela: Here is the 'Achilles' heel' in justice that can
x
BREAKING NEWS

Idajet Beqiri: Here are all of Berisha's attempts to cover up the crime of January 21, 2011, the scheme to bill the murders to the opposition, the fabrication of close-up wounds and the reward that was given to the guards, we are ready to take to SPAK ...

Idajet Beqiri: Here are all of Berisha's attempts to cover up the crime of
x

Kultura

Luftar Paja: The stage artistic troupes working in the ensemble have high results and excellent harmony

Luftar Paja: The stage artistic troupes working in the ensemble have high

Actor Luftar Paja is one of the names loved by the public, who has appreciated him over the years with his roles. Roles in pop, theater, cinematography speak not only of a colossal work, but also of an inexhaustible passion for the stage, which has not stopped even today. In the interview for "SOT" newspaper, Luftar Paja "People's Artist" tells what the stage and the cinema have given him, the difficulties and special moments, but he also dwells on the latest role in the film. The actor Luftar Paja has his most recent role in the cinema in the movie "Let Death Wait". A film that, as he himself shows, this time he has the role of a former official before the 90s, but nowadays in an asylum, a member of an orchestra. As far as the theater is concerned, the actor says that for stage art, young artists should gather the good experience of those generations that have passed and create their own physiognomy. In this narrative about the work with the artistic activity, the actor also dwells on the cinematographic productions before the 90s, where it is stated that the artists made sacrifices for their roles. As far as cinematography is concerned, as an actor of roles in several well-known films, Luftar Paja says that importance should also be given to the script.

-Your most recent role in the cinema is the one in the movie "Death Let It Wait" directed by Edmond Topi, a cinematographic project that brought together the most famous names of the cinema. You have over 30 roles in cinema and this time you have the role of a former chief of staff before '90. What can you tell us more about your role in this film that you have been filming before?

In the film "Let Death Wait" my character is a former official chief of staff or head of human resources as they call him today. I retired and many of us joined the asylum. In the other roles are the actor Reshat Arbana, Tinka Kurti, Margarita Xhepa, Zyliha Miloti and the main character in the film is Gazi my son. His character is a convicted artist on probation, who has been told to conduct as a conductor in this asylum, where he creates the asylum orchestra. In this orchestra, everyone has their own instrument. I have a mouth music, Reshati in the role has jazz, Tinka in the role is a singer, etc. In that film, the events take place, that these people do not use their time in vain, but also where they are active. We did most of the filming in Pogradec, but we will also have an episode in Tirana. My role as an official in the state, in the asylum I have a task that I have never performed, I am a member of the orchestra created by this artist who came on probation. We are from different specialties, someone was a postman, someone a singer, etc. We are an amateur asylum group.

-Ju morët pjesë në një takim që u zhvillua më parë këtë muaj në teatrin Metropol, që bëri bashkë artistë të njohur të karrierës, regjisorë, aktorë, drejtues të teatrove të ndryshëm, dramaturgë, etj, ku u diskutua rreth sfidave dhe vështirësive të teatër bërjes në Shqipëri, ndikimet e teatrit global në teatrin shqiptar, çfarë vlen të bëhet më mirë, etj. Për ju çfarë duhet të jetë në vëmendje?

Unë dhe gjenerata ime jemi ata që pak a shumë kemi dhënë një kontribut në shekullin e njëzet. Gjysma e shekullit të njëzet është gjenerata ime, unë, Reshat Arbana, Tinka Kurti, etj. Ne bëmat tona i kemi nga mesi i shekullit njëzet e mbrapa. Kjo gjeneratë që është sot janë bëmat e shekullit njëzet e një. Unë për këtë gjeneratë nuk flas dot me kompetencë se duhet ta jetosh, megjithatë di të them që ka talente të mrekullueshme edhe në këtë gjeneratë. Me pak kujdes bëhen artistë të mirë pa nënvlerësuar të kaluarën e traditës së këtij arti skenik. Për artin skenik kam mendimin, që artistët e rinj duhet të vjelin përvojën e mirë të atyre gjeneratave që kanë kaluar sikurse dhe të krijojnë fizionominë e tyre. Arti ashtu siç kërkon të vjeli dobinë e të kaluarës të këtyre gjeneratave ka për detyrë që të krijojë dhe bazamentin e tij. Bazamenti i tij është që këta ti mëshojnë fort aktualitetit, ti mëshojnë fort bëmave të kohës dhe me një fjalë të krijojnë fizionominë e tyre siç kanë krijuar dhe brezat e kaluar fizionominë e tyre.

-Roli juaj i fundit në teatër ka qenë te shfaqja “E mbesa e krahinarit” në 2018. Një vepër e autorit Kristo Floqi dhe e përshtatur për kohë sot. Nga ai vit që kjo komedi erdhi në skenë, pse ju keni munguar në teatër?

Në këtë komedi unë kam pasur rolin kryesor të krahinarit dhe kam shumë respekt për atë ekip që punova, sepse ishin të rinj. Më pëlqeu modestia e tyre se ishin ekip që kërkonin të dinin, sikurse dhe unë po i shikoja me një sy tjetër këta lloj krijuesish dhe kam fjalët më të mira për ata. Kam munguar me role në teatër nga koha që u vu në skenë kjo komedi shqiptare, sepse jam marrë me filmin.

-Debati për filmat e prodhuar para viteve ’90 është rikthyer sërish. Por ju dhe të tjerë artistë herë pas here e keni kundërshtuar ndalimin e tyre...

Për të kaluar në një faqe të libri do shfletosh faqen tjetër, por kjo faqe ka bëmat e saj. Kështu është dhe puna e epokave, filmat e vjetër kanë demonstruar në epokën e tyre. Epoka e tyre ishte shekulli i njëzet. Në shekullin e njëzet janë bërë këto filma që kanë demonstruar bëmat e asaj kohe, kështu që ai kapitull është mbyllur. Me të mirat dhe të këqijat e tij nuk ka të drejtë njeri ti diskutojë deri në shfarosjen e tyre se kjo është një histori e mbyllur. Nëse mua përshembull nuk me pëlqen një nga romanet e Ismail Kadaresë të them duhet hequr ky? Lexo një roman që të pëlqen, por nuk ke të drejtë të heqësh atë roman që ka shkruar një autor, secila epokë ka bëmat e saj.

-Qysh në moshë të re spikat talenti i juaj si aktor, por në vitin 1968 u emëruat aktor profesionist në estradën e Fierit. Kanë kaluar dekada nga ajo kohë, çfarë ju ka falur puna me estradën?

Kur them që çdo epokë ka bëmat e saj kam parasysh edhe vajtjen time në vitin 1968 në estradën e Fierit. Unë kam respekt të jashtëzakonshëm për punën e atyre njerëzve që punonin në ato kushte, por ata në ato kushte krijuan siç ishin. Në art nëse i hyn asaj pune duhet të jesh njeriu i përshtatur me atmosferën, me kolektivat që punojnë. Ashtu sikur dhe kolektivat që punojnë duhet të mbështesin artistët e rinj që vijnë në gjirin e tyre, sepse në fund të fundit marrëdhëniet janë reciproke dhe nuk ka gjë më të bukur se harmonia në trupat artistike. Trupat që nuk kanë harmoni nuk kanë dhe krijimtari të saktë. Trupat artistike që punojë në ansambël kanë rezultate të larta dhe harmoni të shkëlqyer.

-Në teatër e kinematografi rolet, siç keni treguar janë të gjithë të dashur. Por cili është një nga rolet që ju me punën që keni bërë e veçoni?

Aktori pse i do i bën mirë rolet, po mos ti donte nuk i merrte. Unë kam punuar me sinqeritet. Kam arritur deri aty sa kam punuat me muaj të tëra. Për rolin e Çobo Rrapushit kam jetuar mbi një muaj e gjysmë. kam qenë në Smokthine një krahinë e Labërisë. Dhe për krijuar këtë figurë mua më janë dashur shumë kohë për të ndenjur në mes të fshatarëve në Labëri. Për të njohur doket, zakonet, se kollaj është ta lozësh Çobo Rrapushin, por nuk di të hapësh kutinë e duhanit. Si novela i ka shkruar Shefqet Musaraj,  por si libret apo skenari i komedisë “Çobo Rrapushi” e ka bërë Pëllumb Kulla, që  e ka vënë dhe në skenë.

-Një aktivitet artistik i shtrirë në disa dekada, por ku kanë qenë për ju ato momentet e vështira?

Në jetën artistike, jo vetëm e imja, por e shumë artistëve me plot gojën mund të thuash që fëmijët janë rritur prapa perdes së skenës së teatrit. Familjet e artistëve, sikurse dhe gruaja ime kanë sakrifikuar me fëmijët, sepse ajo punë nuk do shqetësime të mëdha përveçse krijimtarisë. Familjet tona janë të sakrificë për periudhën që ne kemi punuar si artistë. Fëmijët tanë janë rritur mbi motorin e autobusit të shfaqjeve, sepse nuk kishim ku ti linim dhe i merrnin me vete.

-Keni lozur në filmat që kanë mbetur në kujtesën e publikut, por nuk kanë munguar dikur dhe momente të vështira. Ju keni provuar ndjesinë e të xhiruarit në të dyja kohët, por sot çfarë mund të na thoni?

Artists before the 90s have made sacrifices for their roles. I'm mentioning the film where I played "Shetra e re", we spent three months wearing woolen clothes in Dardë i Korçë in the snow that we shot, or the difficulties of the film "Guna përmbi tela". I noticed in the movie "Guna përmi tela" that during the filming an extra shot me in the eye with gunpowder and I was hospitalized for 1 month at that time. There were also sacrifices in dubbing, which you would do several times. But today are the conditions that the artist must engage with the material he has. Today the technique has developed, interpretation is much more comfortable than in those years of ours.

-From time to time you say that the script is very important for the film...

The script is the main basis of a film, but the art is not a collective waste. It is the screenwriter, it is the director, the actor, the painter of the film, the painter of costumes, etc. All those creators participate in their lines, but the general thing is one, the director's idea and inspiration must be respected, because the director is the one who will give the final touch to this work.

- How are you spending your days today?

I have a motto in my mind to wake up quickly regardless of whether I have work or not. And move, because our age only wants movement, there is no other medicine. In order to be fresh in my thoughts, I communicate a lot with those under my age, because from my age and above I am alone and have nothing to draw inspiration from. With the age under me I want to inspire me and always remain young.

Interviewed by: Julia Vrapi